Family tree Diederen Gielen Schinveld » Andreas Adamus "Andries" Diederen (1848-1906)

Personal data Andreas Adamus "Andries" Diederen 


Household of Andreas Adamus "Andries" Diederen

He is married to Maria Agnes Dohmen.

Hun huwakte is ondertekend door de bruidegom en de bruid en de vader van de bruid. De moeder van de bruid heeft verklaard niet te kunnen schrijven. De huwakte vermeldt dat de bruidegom aan zijn verplichting omtrent de Nationale Militie heeft voldaan.
Het echtpaar vestigde zich na hun huwelijk aan de Heidestraat (woning 118, later 124) in Schinveld en beheerden daar een boerderijtje. Op 15 maart 1898 verhuizen ze naar de (toen nog gepachte) Onderste Molen (wijk A 65) in Schinveld en nemen de exploitatie ervan ter hand. Dit is misschien de reden dat Andreas op 31 maart 1898 op een openbare veiling en verkoping van roerende goederen van Christiaan Joseph Dohmen, oom van zijn vrouw, die tot dan toe de molen exploiteerde, nogal wat huishoudelijke artikelen koopt [bron notaris Lienaerts te Merkelbeek 1898 akte 77]. De watermolen zorgde voor de nodige energie ten behoeve van de graanmolen en de oliemolen. "Met plezier werden de eerste klanten ontvangen en draaide de oliemolen op volle toeren en de stampers zongen van pampardepam". Daarnaast had men ook nog een landbouwbedrijf.
In 1904 kopen ze voor dfl 7000.- de molen van de ooms van Maria Agnes. Oom Christiaan, de schuttekeizer en zouaaf, blijft bij hen inwonen. Het eerste vervoermiddel was een zogenaamde koewagen op vier wielen en bespannen met drie koeien of twee koeien en een os. Vanaf 1904 werden de klanten bezocht met paard en wagen. Het eerste paard, een oud grijs paard, bleek na aankoop al veel ouderdomsgebreken te vertonen. Het tweede paard, een bruine merrie, schopte en beet en weigerde zelfs licht werk. Pas het derde paard, gekocht bij de famile Lowis in Hillensberg, was ideaal.
De keuken van de molen was het woonvertrek, met een vloer van kiezelspecie vol met gaten. De grote schouw in de keuken bood plaats aan drie personen en was de lievelingszitplaats van oom Christiaan, de zouaaf. In het kleine kamertje naast de keuken was de olie-bergplaats, waar raapolie per liter werd verkocht. De wc was buiten in de tuin, circa 60 meter van het woonhuis.
Na het overlijden van Andreas Adamus werden de nodige verbeteringen in en rondom het huis (de Onderste Molen) in gang gezet. De mestvaalt werd gedempt en in de weiden werden fruitbomen geplant. In de keuken werden de vloer en de wanden betegeld. De kelder werd waterdicht gemaakt. Er werd een gierkelder gebouwd, een dorsmachine met manege gekocht en de oliemolen werd gesloopt. Omstreeks 1910 werd een nieuw woonhuis gebouwd aan de Heidestraat (vermoedelijk op de plaats van het boerderijtje waar Andreas en Maria Agnes na hun huwelijk tot 1898 gewoond hebben; waarschijnlijk is Maria Agnes op latere leeftijd in dit nieuwe huis gaan wonen). Dit huis kwam later in het bezit van zoon Antoon, als onderdeel van de erfenis.
In 1913/14 werd het waterrad vervangen door een waterturbine en werd een houtzagerij gebouwd, die eveneens door waterkracht werd aangedreven. Maria Agnes kon zich slecht verenigen met de toenemende industrialisatie en mechanisatie door haar zonen en voelde meer voor het landbouwbedrijf. Zij stuurde haar oudste zoon Sjang er op uit om landerijen van haar broer Anton Dohmen te kopen. Toen Sjang thuiskwam van de verkoop en vertelde dat hij aan haar verzoek geen gevolg had gegeven, wierp ze woedend een koffiekop aan diggelen. Akte nr 109 uit 1918 van notaris Lienaerts te Merkelbeek handelt over de verkoop van percelen grond door Antoon Dohmen. Hieruit blijkt dat Sjang van de 8 percelen grond die te koop waren er één heeft gekocht.
Later, door toenemende handel en bedrijvigheid, moest aanvullend elektrische energie worden toegepast en werd de houtzagerij afgesplitst. Er kwam naast de meelmolen, die door zoon Joseph geëxploiteerd ging worden, een aparte, elektrisch aangedreven houtzagerij geëxploiteerd door zoon Arnold. Arnold ging bij zijn trouwen in een nieuw gebouwd huis wonen, naast de Onderste Molen, waar ook de houtzagerij en de houthandel naartoe werden verplaatst. De voormaamste bron van bovenstaand verhaal is: Diederen, Jean 1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld.
MEER INFORMATIE OVER HET GEZIN VAN ANDREAS ADAMUS EN MARIA AGNES
Nakomelingen van Andreas Adamus en Maria Agnes zijn zeer actief geweest in het Schinveld's harmoniegezelschap St Caecilia. In het programmaboekje van een familiereunie in 1989, Diederiade geheten, in het voormalige Franciscanessen-klooster te Schinveld, is over deze muzikale band het volgende geschreven:
"Liefde voor muziek en chauvinisme voor Harmonie St. Caecilia zijn de nakomelingen van Andreas Diederen met de paplepel ingegoten! De feiten spreken duidelijke taal. Zijn zoon Sjang was in 1907 een der oprichters van de Harmonie en naast muzikant was hij ook eerste secretaris van de vereniging. Zoon Joëzep was mede-oprichter, muzikant en voorzitter van de vereniging. Maar ook zijn zonen Nöll en Toon bliezen een zeer verdienstelijke partij mee.
Het is alom bekend dat in de loop der tijden de kleinzonen van Andreas Diederen en wel 'de jônges oeët de muuële' en 'de jônges oeët de zaegeriej' als spelende leden c.q. bestuursleden de Harmonie gedurende een reeks van jaren hebben gediend. Zo was ook kleinzoon Nol, zoon van Joëzep, muzikant en voorzitter en hanteerde zelfs bijkomeling (=aangetrouwde kleinzoon) Sjeng Hendriks diverse jaren de voorzittershamer.
Momenteel (in 1989) zijn nog steeds meer dan tien na-en bijkomelingen aktief en inaktief betrokken bij het Harmonie-gebeuren. Daarbij dienen de inmiddels overleden Jan en Jacques, zonen van Joëzep, alsmede Jo, zoon van Nöll, met ere te worden genoemd.
Zelfs bouwde men op de plek waar nu het kantoor van de zagerij staat een eigen lokaal voor de harmonie! Tot zeer recent was het repetitielokaal van de Harmonie in de Onderste Molen gevestigd.
De Harmonie werd wel vaker door de familie Diederen als een plaag ervaren! Een plaag in de goede en de kwade betekenis van het woord! Niettemin: de Harmonie zonder Diederen is welhaast ondenkbaar!! Het blijve zo!"
In het bovengenoemde programmaboekje heeft een kleinzoon, Dré Diederen, zoon van Antoon Diederen en Fien Bosch, "Herinneringen aan vroeger" opgeschreven.
"Mijn vader (nonk Toon) was een nakomertje in het gezin Diederen en - zoals mijn moeder altijd zei - dus een verwend jongetje. 'Voetballen' en 'muziekspelen' in plaats van studeren. Dankzij de invloed van mijn grootvader (burgemeester Bosch van Schinveld) kreeg hij een baantje bij de gemeente Brunssum en zo bleef nonk Toon dus de 'arme tak' van de familie Diederen. Althans in de ogen van zijn broers. De contacten waren er echter niet minder om en als kind heb ik dan ook vele uren mijn ogen uitgekeken in de 'molen' en de 'houzagerij'.
Jammer dat al die neven en nichten zoveel ouder waren. Alleen bij nonk Nöll liepen er een paar rond die jonger waren. Maar ja, bij tant Zeef wemelde het van de kinderen en die hadden het al zo druk met elkaar. Overigens genoot ik van de houtzagerij. Het rook er altijd zo lekker naar gezaagd hout en ik raakte niet uitgekeken op de grote zaagmachines.
De gastvrijheid van tant Marie uit de molen was een extra aanmoediging om haar vaak op te zoeken. In de oorlog kwam bij ons maar een beperkt assortiment op tafel, maar tant Marie had zelfs 'schink'. Ik zie haar nog staan: het ronde witbrood op de borst om te snijden en maar roepen: 'kinjer ät'.(Voor mij moet een lekker witbrood nog steeds rond zijn). Ze was altijd goedlachs, alom tegenwoordig en je moest haar niet kwaad maken want ze kon schelden als de beste.
De beek en de molen met al zijn riemen en drijfwielen hadden een grote aantrekkingskracht op mij en van nonk Joëzep mocht ik af en toe aan het wiel draaien om de waterturbine in beweging te zetten, maar voor de hond 'Kees' was ik bang.
Dankzij de Harmonie was er ook eengoede relatie met mijn heeroom Bosch en hij was een graag geziene gast. 'Doa kömt de professor' riep tant Marie verrukt en liep hem glunderend tegemoet door de molendeur.
In Hillensberg en Nuth gingen we niet zo vaak op bezoek. Dat zal wel een praktische reden hebben gehad, want we gingen altijd te voet naar Schinveld en lopen naar Nuth of Hillensberg was wel een beetje ver, zeker met Toosje in de kinderwagen.
Een bezoek aan tant Trieneke staat me nog vaag voor de geest. Een strenge nonk Lambert en kippen op de keukentafel. Tsjonge, wat was het daar vies in de keuken. En de doodongeliukkoge tant Trieneke, toen ze door de Amerikanen van hun boerderij verdreven waren ...........
Dan was het in Nuth heel wat voornamer. Tante Fien noemde mijn moeder ook altijd Finie, wat een stuk beter klonk. Nonk Sjang had het gemaakt en dat kon je in zijn villa merken.
Jaren later, toen ik inmiddels mijn rijbewijs had behaald, hebben we daar nog van geprofiteerd. Nonk Sjang kwam graag bij ons op bezoek (vervoer geen probleem, want hij had een dure auto) en hield van reizen. Wij zijn menig weekend met hem op stap geweest. Hij reed toen al niet meer zo graag (en zo best) en dus mocht ik meestal rijden. Overigens, wat kon nonk Sjang vertellen."

They got married on May 3, 1879 at Schinveld, Limburg, Nederland, he was 30 years old.

getuigen: Jan Willem Snijders, schrijnwerker en Willem Suijlen, landbouwer voor de bruidegom en Jan Antoon Dohmen, arbeider en Jan Adam Deumens, gemeentesecretaris voor de bruid. J.M. Dohmen, ambtenaar van de burgerlijke stand

Child(ren):

  1. Nn Diederen  1880
  2. Nn Diederen  1896

  • The couple has common ancestors.

  • Notes about Andreas Adamus "Andries" Diederen

    Zijn geboorteakte is niet ondertekend door zijn vader/aangever Peter Nicolaas Diederen, die heeft verklaard niet te kunnen schrijven.
    Hij was "Lid van de Vereeniging van het H.Sacrament en Eerelid van het St.Jozefskoor" en "De overledene was eenvoudig, godvreezend en week af van het kwaad. Hij bestuurde zorgvuldig zijn huisgezin en at zijn brood niet in ledigheid" vermeldt zijn bidprentje na zijn overlijden.
    Van zijn overlijden is aangifte gedaan door zijn oudste zoon, die ook heeft ondertekend.
    Deze zoon, Jean/Sjang Diederen [1960 Historisch Overzicht van de Watermolen de Onderste Molen te Schinveld] zegt dat Andreas als goed timmerman het vak van molenmeester kende en zowel de Onderste als de Bovenste Molen (deze laatste was toen van Frijns) in Schinveld onderhield. In 1898 pachtte hij onderhands de Onderste Molen. Hij was echter in de winter van 1897-1898 zo zwaarmoedig en pessimistisch door en over deze stap dat hij zich onder doktersbehandeling moest stellen.
    Op 6 maart 1896 koopt Andries Diederen van zijn schoonzuster Pauline Dohmen alle onroerende goederen, in de vorm van stukken grond, die Pauline in Schinveld en Merkelbeek bezit, voor dfl 500,- [bron notaris Lienaerts te Merkelbeek 1896 akte 79]. De koopakte draagt Andries' handtekening (zie bijlageklapper).
    De molen werd in 1904 voor fl.7000,- aangekocht van de familie van zijn vrouw. Andreas kon direct fl.1000,- betalen, de rest was een hypothekaire lening. Omdat er onder de meest gunstige omstandigheden jaarlijks geen hogere winst dan fl.1000 tot fl.1200 kon worden voorzien, heeft deze aankoop Andreas veel slapeloze nachten bezorgd.
    In strenge winters raakte het grote waterrad van de molen bedekt met een dikke laag ijs. Met breekijzers werd dan het ijs van het waterrad verwijderd. Bij deze werkzaamheden was Andreas bijna verongelukt. Toen het molenrad namelijk voor ongeveer een kwart ijsvrij gemaakt was, draaide het plotseling door, terwijl Andreas geen kans zag zich in veiligheid te stellen. Hij sloeg zijn armen om het rad en ging mee de lucht in, maar kwam toch ook weer ongedeerd naar beneden.
    [Baggen-Diederen, 2010 - Familieboek - zegt dat Andreas Adamus omstreeks 1880 een kast maakte waaraan staande de administratie werd gevoerd. Deze kast is in het bezit gekomen van kleindochter Fien Baggen-Diederen en haar man Jan Baggen.]
    Op 14 juni 1905 koopt Andries Diederen op een publieke verkoop voor dfl 7,30 opstamstaand gras (=te velde staand gras) van Christiaan Joseph Dohmen [bron notaris Lienaerts te Merkelbeek 1905 akte 121] vermoedelijk de oom van zijn vrouw, want er is geen andere Christiaan Joseph Dohmen in Schinveld te vinden die leeft in 1905.
    Andreas stierf in 1906 aan typhus, nadat hij met paard en kar meel naar een familie Houtmans op Heringsbosch te Schinveld had gebracht, waarvan de man en vader een week eerder aan typhus was gestorven.
    Op zijn sterfbed vroeg Andreas zijn oudste zoon Sjang/Jean er toch vooral voor te zorgen dat de molen niet in vreemde handen zou overgaan. Sjang beloofde dit en jaarlijks werd fl.1000 afbetaald tot de molen in 1911 helemaal was afbetaald. Na zijn vaders dood werd Sjang toeziend voogd van zijn drie jongere broers.
    Na de dood van Andreas Adamus in 1906 is een Memorie van Successie opgemaakt evenals een inventarisatie. In 1919 heeft de deling door de erfgenamen plaatsgehad voor notaris Lienarts te Merkelbeek. De delingsakte, akte nr 230 uit 1919 van notaris Lienaerts, ontbreekt helaas in het notariëel archief in het RHCL te Maastricht.

    Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Andreas Adamus "Andries" Diederen?
    The author of this publication would love to hear from you!


    Timeline Andreas Adamus "Andries" Diederen

      This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
    Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Andreas Adamus "Andries" Diederen


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Andreas Adamus "Andries" Diederen



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on September 21, 1848 was about 7.0 °C. Wind direction mainly east-southeast. Weather type: helder. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • From November 21, 1848 till November 1, 1849 the Netherlands had a cabinet De Kempenaer - Donker Curtius with the prime ministers Mr. J.M. de Kempenaer (conservatief-liberaal) and Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • In the year 1848: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • January 3 » Joseph Jenkins Roberts is sworn in as the first president of Liberia.
    • February 2 » Mexican–American War: The Treaty of Guadalupe Hidalgo is signed.
    • March 4 » Carlo Alberto di Savoia signs the Statuto Albertino that will later represent the first constitution of the Regno d'Italia.
    • May 29 » Wisconsin is admitted as the 30th U.S. state.
    • July 11 » Waterloo railway station in London opens.
    • September 13 » Vermont railroad worker Phineas Gage survives an iron rod 14 inches (3.2cm) in diameter being driven through his brain; the reported effects on his behavior and personality stimulate discussion of the nature of the brain and its functions.
  • The temperature on May 3, 1879 was about 10.9 °C. The air pressure was 10 kgf/m2 and came mainly from the northeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 54%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 20, 1879 to April 23, 1883 the cabinet Van Lijnden van Sandenburg, with Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (conservatief-AR) as prime minister.
  • In the year 1879: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • January 22 » The Battle of Rorke's Drift, also during the Anglo-Zulu War and just some 15km away from Isandlwana, results in a British victory.
    • March 23 » War of the Pacific: The Battle of Topáter, the first battle of the war is fought between Chile and the joint forces of Bolivia and Peru.
    • May 2 » The Spanish Socialist Workers' Party is founded in Madrid by Pablo Iglesias.
    • June 1 » Napoléon Eugène, the last dynastic Bonaparte, is killed in the Anglo-Zulu War.
    • September 3 » Siege of the British Residency in Kabul: British envoy Sir Louis Cavagnari and 72 men of the Guides are massacred by Afghan troops while defending the British Residency in Kabul. Their heroism and loyalty became famous and revered throughout the British Empire.
    • September 18 » The Blackpool Illuminations are switched on for the first time.
  • The temperature on November 28, 1906 was between 6.4 °C and 9.9 °C and averaged 8.5 °C. There was 0.3 mm of rain. There was 0.5 hours of sunshine (6%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 17, 1905 to February 11, 1908 the cabinet De Meester, with Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1906: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.5 million citizens.
    • April 27 » The State Duma of the Russian Empire meets for the first time.
    • July 11 » Murder of Grace Brown by Chester Gillette in the United States, inspiration for Theodore Dreiser's An American Tragedy.
    • August 13 » The all black infantrymen of the U.S. Army's 25th Infantry Regiment are accused of killing a white bartender and wounding a white police officer in Brownsville, Texas, despite exculpatory evidence; all are later dishonorably discharged. (Their records were later restored to reflect honorable discharges but there were no financial settlements.)
    • September 5 » The first legal forward pass in American football is thrown by Bradbury Robinson of St. Louis University to teammate Jack Schneider in a 22–0 victory over Carroll College (Wisconsin).
    • November 24 » A 13–6 victory by the Massillon Tigers over their rivals, the Canton Bulldogs, for the "Ohio League" Championship, leads to accusations that the championship series was fixed and results in the first major scandal in professional American football.
    • December 24 » Radio: Reginald Fessenden transmits the first radio broadcast; consisting of a poetry reading, a violin solo, and a speech.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Diederen

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Diederen.
  • Check the information Open Archives has about Diederen.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Diederen.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Jacques Diederen, "Family tree Diederen Gielen Schinveld", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-diederen/I6.php : accessed May 2, 2024), "Andreas Adamus "Andries" Diederen (1848-1906)".