Paul Christiaan Smis. Oude namen. » Jan Claesz van Persijn (1440-± 1507)

Personal data Jan Claesz van Persijn 

Sources 1, 2
  • He was born in the year 1440.
  • Profession: raad (1493) en burgemeester van Amsterdam (1502)..
  • Resident:
    • in the year 1478: Warmoesstraat tegenover de Oude Kerk, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland.
  • He died about 1507.

Household of Jan Claesz van Persijn

(1) He is married to Margriet Jansdr van Berckenrode.

They got married about 1470.


Child(ren):

  1. Lijsbeth Jansdr van Persijn  1477-± 1537 


(2) He is married to Christyne Hendricksdr van der Schellingh.

They got married about 1490.


Child(ren):

  1. Jan Jansz van Persijn  1501-1573 


Notes about Jan Claesz van Persijn

Uit: Familie-archief Van Persijn; Gemeente-archief 's-Gravenhage; Toegangsnummer: 1350-01; Inleiding.
http://www.archieven.nl/pls/m/zk2.inv?p_q=30585891

Bij de naam Persijn denkt men wel het eerst aan de heren van Waterland, die nog zo lang hun zelfstandige positie tegenover de Hollandse Graven wisten te handhaven. De familie [...] heeft wel meermalen gepoogd aanspraken op afstamming van dit Middeleeuwse geslacht te doen gelden, maar bewezen is deze tot dusverre niet. Ook de verwantschap met andere families van dezelfde naam, die sinds de 16e eeuw op verschillende plaatsen opduiken, blijft vooralsnog onzeker. In het onderhavige archief is de eerste Persijn een schepen van Amsterdam, omstreeks 1500.

Commentaar van Paul Smis: Deze "eerste Persijn" is Jan van Persijn. In het hier bedoelde familie-archief wordt zijn testament ten gunste van zijn echtgenote Christina van der Schellingh genoemd.

Toegangsnummer: 1350-01
Archieftitel: Familie Van Persijn

1 Inventaris
1.1 Leden van de familie Van Persijn
1.1.1 Generatie I
1.1.1.1 Jan van Persijn en Christina van der Schelling

kenmerken

Familie Van Persijn

1 Testament van Jan van Persijn ten gunste van zijn vrouw Christina van der Schelling
Datering 1509 december 17
Uiterlijke vorm 1 charter
Aanvulling van Paul C. Smis
Vroege auteurs, vroeg negentiende eeuw en daarvóór stoppen niet bij Jan van Persijn, de schepen van Amsterdam in de eerste jaren van de zestiende eeuw. Zij maken de verbinding met het geslacht Persijn van Waterland en via die fameuze Persijns ook met het huis Van Brederode. Vaak deden zij dit zonder stukken aan te wijzen die als bewijsmateriaal mochten dienen. Als ik hun visie volg stamt onze familie via deze lijn af van de halve West-Europese adel. Een mooi uitzicht, maar, zoals de modernere onderzoekers (laat negentiende eeuw en nog recenter) aantonen een vals uitzicht.
Onder genealogen zeer gewaardeerde onderzoekers zoals Elias, J.Craandijk, Bert Koenen, Jan Morren, Fred Schweitzer en Jan H. Verhoog hebben gezocht naar stukken in de administraties van beide huizen, in de administratie van de graaf van Holland, het klooster van Egmond, in de stukken van regionale en lokale overheden, in de stukken van andere adellijke huizen en zij vonden niets. Hun studies zijn zeer goed onderbouwd en gedocumenteerd. Daarbij komt dat ook Dr. Jacob Kort, op het gebied van middeleeuwse administraties superspecialist onder archivarissen (en mijn veel te vroeg overleden collega), bij zijn onderzoek ook nooit met bewijzen is gekomen. Ik vind het jammer, maar ik kan niet anders concluderen dan: er is geen aanwijsbare band tussen de Jan van Persijn uit de late vijftiende, begin zestiende eeuw en het middeleeuwse geslacht Persijn van Waterland.
Ik werk, als het moet, rustig enige tijd met vermoedens en aanwijzingen, maar na verloop van tijd wil ik kunnen bewijzen wat ik in mijn stamboom zet. Daaruit volgt dat voor deze stamboom de lijn hier stopt.
Hoe komt een man als Jan van Persijn dan aan zo'n mooie naam? Ik pretendeer hier niets te bewijzen; ik laat even mijn gedachten de vrije loop en ik schets een tijdsbeeld. De bekende dichter Gerbrandt Adriaensz Brederode was niet een telg uit het fameuze geslacht Van Brederode. Zijn vader, die schoenmaker was, dreef zijn nering in een schoenmakerij met aan de gevel het uithangbord "In den Breederode". Men onderscheidde in die tijd de huizen niet met nummers, maar met gevelstenen en uithangborden. Een huis kon een naam hebben. Is het niet mogelijk dat de vader of de grootvader van Jan van Persijn iets dergelijks heeft gedaan? "In den Persijn" ? Waarom niet?

Ancestors (and descendant) of Jan Claesz van Persijn


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Jan Claesz van Persijn



Visualize another relationship

Sources

  1. Literatuur; Aa, van der; Aardrijkskundig en Biografisch Woordenboek, deel 9, letters N-Q, blz. 64, January 15, 2013
    PERSIJN (JAN), kleinzoon van Nikolaas Persijn, knaap, in 1360 overleden, en zoon van Jan Persijn en Klara N. Jansdochter. Hij werd in 1476 tot Raad van Amsterdam verkozen, volgens handvest van vrouw Maria van Bourgondië, en bekleedde er tweemalen de burgemeesterlijke waardigheid.

    Hij huwde
    1) Margaretha van Berkenrode, die hem schonk
    - Elisabeth Persijn, gehuwd met Lucas van Bevervoorde, Jakobszoon, burgemeester, raad en schepen van Amsterdam, die den toenaam Persijn aannam;
    - Nicolaas Persijn, zonder kinderen gestorven.

    2) Christina van der Schelling, bij wie hy verwekte
    - Henrica Persijn, tweemaal gehuwd, de laatste maal met Vincent van Teilingen; - Elisabeth Persijn, gehuwd met Mr. Gerrit Roei;
    - Jan Persijn, gehuwd met Aleid Gaaf, dochter van Aleid Gaaf, schepen van Amsterdam, na het overlijden zijner huisvrouw, kanunnik in zijne geboorteplaats en in 1573 in de kerk der Minnebroederen begraven;
    - Dirk en Boudewijn Persijn, beide jong gestorven.

    Op Cat. J. Koning (MSS.) bl. 44, komt een MS. voor getiteld : Originele rekening wegens een maaltijd, door de Minnebroeders gehouden, te Amsterdam, den I6den July 1570 opgemaekt door Jan van Persijn, priester.
    Zie de aangehaalde bronnen.
    Aa, A.J. van der; Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden 1839-1851; 13 banden; uitgave Centraal Bureau voor de Genealogie en Stichting Historic Future; Den Haag 2011.
  2. Literatuur; Nederland's Patriciaat 1910-1997, patriciaat, patriciaat 03, 1912, blz 295, January 15, 2013
    1. Jan Claesz. van Persijn, woonde in1478 te Amsterdam over de Oude kerk, raad van Amsterdam 1493, burgemeester 1502,
    tr. als wedr. van Margriet Jansdr. van Berckenrode,
    2 Christyne van der Schelling, overleden ná 1540, dr. van Hendrik Coenense en Margriet Dircksdr. Benningh.

About the surname Van Persijn


The Paul Christiaan Smis. Oude namen. publication was prepared by Paul C. Smis (contact is not possible).
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Paul C. Smis, "Paul Christiaan Smis. Oude namen.", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boris-schubert-moonlight/R3436.php : accessed June 14, 2024), "Jan Claesz van Persijn (1440-± 1507)".