Family tree Boonstra/Boven » Everhard van Friuli III (813-866)

Personal data Everhard van Friuli III 


Household of Everhard van Friuli III

He is married to Gisela der Franken.

They got married in the year 838, he was 24 years old.


Child(ren):

  1. Adalard van Burc  836-> 874 
  2. Unruoch van Friuli  837-874 
  3. Hellwig van Friuli  839-> 895 
  4. Judith van Friuli  845-± 902 


Notes about Everhard van Friuli III

Hij was een van de belangrijkste https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankische_Rijk">Frankische edelen van zijn tijd. Zijn naam wordt op verschillende manieren gespeld; alternatieven zijn onder andere Everard, Evrard, Erhard, Eberhard of Eberard; in de gelatiniseerde vorm Everardus, Eberardus of Eberhardus. Hij schreef zijn eigen naam als "Evvrardus"


Als legeraanvoerder wist Eberhard een inval van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Bulgaren">Bulgaren in https://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB">Italië af te slaan. Daarop werd hij in 828 benoemd tot hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Friuli">Friuli. Vervolgens is hij een trouwe bondgenoot van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Vrome">Lodewijk de Vrome in de conflicten tussen Lodewijk en zijn zoons, en trouwde in 836 met een dochter van Lodewijk, https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisela_(dochter_van_Lodewijk_de_Vrome)">Gisela. Hierdoor verwierf hij grote bezittingen in Noord-https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankrijk">Frankrijk, waaronder de koninklijke villa van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cysoing">Cysoing, en bezittingen in Italië. In 836 was Eberhard aanwezig op de Rijksdag in https://nl.wikipedia.org/wiki/Thionville">Diederhofen en in 839 bemiddelde hij het https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Verdrag_van_Worms&action=edit&redlink=1">Verdrag van Worms tussen Lodewijk en zijn zoons. Ook na de dood van Lodewijk bleef Eberhard zich inzetten voor de vrede en was in 843 een van de bemiddelaars van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Verdun">verdrag van Verdun. Daarna nam hij de leiding van de verdediging van Italië tegen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Saracenen">Saracenen op zich. In 851 wist hij de Saracenen een zware nederlaag toe te brengen. Eberhard probeerde persoonlijk om krijgsgevangen tot het christelijk geloof te bekeren, in https://nl.wikipedia.org/wiki/Rome_(stad)">Rome werd een dankdienst gehouden. In 858 was hij nog een ambassadeur van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_II_van_Itali%C3%AB">Lodewijk II van Italië bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Duitser">Lodewijk de Duitser. In 863 legde hij zijn functie als hertog neer. In 866 maakte hij een testament in https://nl.wikipedia.org/wiki/Treviso_(stad)">Treviso. Dit beschrijft goederen in https://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardije">Lombardije, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaben_(streek)">Zwaben, de omgeving van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijsel">Rijsel, https://nl.wikipedia.org/wiki/Henegouwen">Henegouwen en de https://nl.wikipedia.org/wiki/Condroz">Condroz, maar ook juwelen, relieken en boeken.

Eberhard werd opgevoed aan de hofschool van https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote">Karel de Grote. Hij verzamelde een grote bibliotheek en gaf opdrachten aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Lupus_van_Ferri%C3%A8res">Lupus van Ferrières en https://nl.wikipedia.org/wiki/Sedulius_Scotus">Sedulius Scotus om https://nl.wikipedia.org/wiki/Latijnse_literatuur">Latijnse werken voor hem te schrijven. Ook stond hij in correspondentie met de bekende theologen en kerkelijke leiders, https://nl.wikipedia.org/wiki/Godschalk_van_Orbais">Godschalk van Orbais, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hrabanus_Maurus">Hrabanus Maurus en https://nl.wikipedia.org/wiki/Hincmar_van_Reims">Hincmar van Reims. In 854 bracht hij het gebeente van de heilige https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Calixtus_I">Calixtus van Rome over naar Cysoing en stichtte daar samen met zijn vrouw een abdij die aan de heilige was gewijd. Van Eberhard was bekend dat hij graag meezong in het koor. Eberhard en https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisela_(dochter_van_Lodewijk_de_Vrome)">Gisela waren beroemd om hun vrome leven en hun goedheid. Eberhard heeft een groot aantal horigen hun vrijheid gegeven. Eberhard is heilig verklaard, hij werd begraven in de Sint-Calixtusabdij te Cysoing.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Everhard van Friuli III?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Everhard van Friuli III

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Friuli


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Karel Boonstra, "Family tree Boonstra/Boven", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I3792.php : accessed May 23, 2024), "Everhard van Friuli III (813-866)".