Arbre généalogique Boonstra/Boven » Everhard van Friuli III (813-866)

Données personnelles Everhard van Friuli III 


Famille de Everhard van Friuli III

Il est marié avec Gisela der Franken.

Ils se sont mariés en l'an 838, il avait 24 ans.


Enfant(s):

  1. Adalard van Burc  836-> 874 
  2. Unruoch van Friuli  837-874 
  3. Hellwig van Friuli  839-> 895 
  4. Judith van Friuli  845-± 902 


Notes par Everhard van Friuli III

Hij was een van de belangrijkste https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankische_Rijk">Frankische edelen van zijn tijd. Zijn naam wordt op verschillende manieren gespeld; alternatieven zijn onder andere Everard, Evrard, Erhard, Eberhard of Eberard; in de gelatiniseerde vorm Everardus, Eberardus of Eberhardus. Hij schreef zijn eigen naam als "Evvrardus"


Als legeraanvoerder wist Eberhard een inval van de https://nl.wikipedia.org/wiki/Bulgaren">Bulgaren in https://nl.wikipedia.org/wiki/Itali%C3%AB">Italië af te slaan. Daarop werd hij in 828 benoemd tot hertog van https://nl.wikipedia.org/wiki/Friuli">Friuli. Vervolgens is hij een trouwe bondgenoot van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Vrome">Lodewijk de Vrome in de conflicten tussen Lodewijk en zijn zoons, en trouwde in 836 met een dochter van Lodewijk, https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisela_(dochter_van_Lodewijk_de_Vrome)">Gisela. Hierdoor verwierf hij grote bezittingen in Noord-https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankrijk">Frankrijk, waaronder de koninklijke villa van https://nl.wikipedia.org/wiki/Cysoing">Cysoing, en bezittingen in Italië. In 836 was Eberhard aanwezig op de Rijksdag in https://nl.wikipedia.org/wiki/Thionville">Diederhofen en in 839 bemiddelde hij het https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Verdrag_van_Worms&action=edit&redlink=1">Verdrag van Worms tussen Lodewijk en zijn zoons. Ook na de dood van Lodewijk bleef Eberhard zich inzetten voor de vrede en was in 843 een van de bemiddelaars van het https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Verdun">verdrag van Verdun. Daarna nam hij de leiding van de verdediging van Italië tegen de https://nl.wikipedia.org/wiki/Saracenen">Saracenen op zich. In 851 wist hij de Saracenen een zware nederlaag toe te brengen. Eberhard probeerde persoonlijk om krijgsgevangen tot het christelijk geloof te bekeren, in https://nl.wikipedia.org/wiki/Rome_(stad)">Rome werd een dankdienst gehouden. In 858 was hij nog een ambassadeur van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_II_van_Itali%C3%AB">Lodewijk II van Italië bij https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Duitser">Lodewijk de Duitser. In 863 legde hij zijn functie als hertog neer. In 866 maakte hij een testament in https://nl.wikipedia.org/wiki/Treviso_(stad)">Treviso. Dit beschrijft goederen in https://nl.wikipedia.org/wiki/Lombardije">Lombardije, https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwaben_(streek)">Zwaben, de omgeving van https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijsel">Rijsel, https://nl.wikipedia.org/wiki/Henegouwen">Henegouwen en de https://nl.wikipedia.org/wiki/Condroz">Condroz, maar ook juwelen, relieken en boeken.

Eberhard werd opgevoed aan de hofschool van https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_de_Grote">Karel de Grote. Hij verzamelde een grote bibliotheek en gaf opdrachten aan https://nl.wikipedia.org/wiki/Lupus_van_Ferri%C3%A8res">Lupus van Ferrières en https://nl.wikipedia.org/wiki/Sedulius_Scotus">Sedulius Scotus om https://nl.wikipedia.org/wiki/Latijnse_literatuur">Latijnse werken voor hem te schrijven. Ook stond hij in correspondentie met de bekende theologen en kerkelijke leiders, https://nl.wikipedia.org/wiki/Godschalk_van_Orbais">Godschalk van Orbais, https://nl.wikipedia.org/wiki/Hrabanus_Maurus">Hrabanus Maurus en https://nl.wikipedia.org/wiki/Hincmar_van_Reims">Hincmar van Reims. In 854 bracht hij het gebeente van de heilige https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Calixtus_I">Calixtus van Rome over naar Cysoing en stichtte daar samen met zijn vrouw een abdij die aan de heilige was gewijd. Van Eberhard was bekend dat hij graag meezong in het koor. Eberhard en https://nl.wikipedia.org/wiki/Gisela_(dochter_van_Lodewijk_de_Vrome)">Gisela waren beroemd om hun vrome leven en hun goedheid. Eberhard heeft een groot aantal horigen hun vrijheid gegeven. Eberhard is heilig verklaard, hij werd begraven in de Sint-Calixtusabdij te Cysoing.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Everhard van Friuli III?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Everhard van Friuli III

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Van Friuli


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Karel Boonstra, "Arbre généalogique Boonstra/Boven", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boonstra-boven/I3792.php : consultée 20 juin 2024), "Everhard van Friuli III (813-866)".