Family tree Batavier » Hendrickje Stoffels (1626-????)

Personal data Hendrickje Stoffels 

  • She was born in the year 1626 in Bredevoort (gem. Aalten).Source 1
  • Fact: (vermelding) Relatie.Source 1
    Jeugd in Bredevoort
    Hendrickje werd geboren als dochter van sergeant Stoffel Stoffelse en Mechteld Lamberts in de garnizoensstad Bredevoort in de Gelderse graafschap Zutphen.
    Sergeant Stoffel Stoffelse was eigenlijk Jager van het kasteel te Bredevoort en werd daarom ook Jeger genoemd.
    Zijn kinderen heetten in de omgangstaal 'Jegers', maar in officiële acten steeds 'Stoffels'.
    Haar broer Hermen was jarenlang een zeer geacht burger in Bredevoort. Van hem stammen in vrouwelijke lijn veel huidige Bredevoortse families af.
    Hendrickje had drie broers:
    - Hermen,
    - Berent,
    - Frerick.
    Hermen en Berent waren een tijdlang ook soldaat in Bredevoort. Zij hebben geen dienst gedaan buiten deze plaats. Berent en Frerick zijn beiden vrij jong gestorven. Berent overleed in hetzelfde jaar als Hendrickjes vader.
    Hendrickje had een zus, Martijne Jegers, en misschien had ze ook nog een zus Margriete.
    Martijne trouwde met Jan Kerstens Pleckenpoel uit Lichtenvoorde. Deze was eveneens een tijdlang soldaat in Bredevoort. Na zijn overlijden hertrouwde Martijne met Berent van Aelten.
    Hendrickjes vader overleed vrijwel zeker in juli 1646, mogelijk als niet-geïdentificeerd slachtoffer van de explosie van de kruittoren in Bredevoort in juli 1646. In januari 1647, na de normale rouwtijd van een half jaar, hertrouwde de weduwe Mechteld Lamberts met buurman Jacob van Dorsten, een weduwnaar met drie nog jonge kinderen.
    Als gevolg van deze gezinsomstandigheden moet Hendrickje in 1646 of 1647 naar Amsterdam zijn vertrokken.
    -
    Amsterdamse periode
    Hendrickje was dus vanaf ongeveer 1647 bij Rembrandt in huis. In eerste instantie als dienstmeisje, maar al snel werd zij meer.
    In 1649 is Hendrickje in de zomer terug in Bredevoort; ze wordt dan als doopgetuige vermeld in het Bredevoorts Doopboek.
    De Tachtigjarige Oorlog was voorbij en eindelijk was er ook in het oosten van het land rust gekomen. Mogelijk heeft Rembrandt samen met haar de reis naar Bredevoort gemaakt.
    In 1654 moet Hendrickje voor de kerkenraad verschijnen omdat ze "in hoererij" leeft met Rembrandt. Dat ze niet alleen zijn dienstmeisje was, was wel duidelijk, want ze was zwanger van zijn dochter.
    Op 30 oktober 1654 werd Cornelia van Rijn gedoopt in de Oude Kerk te Amsterdam.
    -
    In het begin kon Rembrandt niet met Hendrickje trouwen, omdat hij dan de erfenis van zijn eerste vrouw Saskia van Uylenburgh zou verspelen. Zelfs met dat geld had hij al genoeg financiële problemen.
    Maar toen Saskia's zoon Titus in 1655 op zijn veertiende verjaardag de leeftijd bereikte waarop het wettelijk mogelijk was een testament op te zetten, zorgde Rembrandt er onmiddellijk voor dat hij door zijn zoon als enig erfgenaam werd geïnstalleerd.
    Desondanks kwam er geen huwelijk met Hendrickje. Rembrandt wilde geen nieuwe verplichtingen aangaan. Dat hij hen daardoor allebei in opspraak bracht, kon hem blijkbaar niet schelen.
    -
    Hendrickje kon goed opschieten met Titus, de zoon van Rembrandt en Saskia. Omdat Rembrandt steeds verder in de financiële problemen raakte, begon zij in 1658 samen met Titus een kunstwinkel waar ze zijn schilderijen verkochten.
    Om Rembrandt tegen zijn schuldeisers te beschermen, werd hij door Hendrickje en Titus aangenomen als employé.
    Het voormalige dienstmeisje Hendrickje Stoffels was dus nu - tenminste in naam - opgeklommen tot de positie van Rembrandts baas.
    Volgens Christoph Driessen is Rembrandts opvallende productiviteit aan het begin van de jaren zestig waarschijnlijk op de door haar geboden steun terug te voeren.
    Ze organiseerde zijn leven voor hem en behoedde hem na zijn faillissement voor de totale ondergang.
    In 1663 trof een pestepidemie Amsterdam. Ook Hendrickje werd door deze ziekte getroffen.
    Hendrickje werd op 24 juli 1663 begraven in de Westerkerk in Amsterdam. Er zijn meerdere schilderijen van Rembrandt waarvan wordt vermoed dat zij hiervoor model heeft gestaan.
    :
  • She died.
  • She is buried on July 24, 1663 in Amsterdam.Source 1
  • A child of Stoffel Stoffelse and Mechteld Lamberts
  • This information was last updated on January 18, 2023.

Household of Hendrickje Stoffels

She is a partner of Rembrandt Harmensz van Rijn.

They became partners about 1647.Source 1


Child(ren):

  1. Cornelia van Rijn  1654-????

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrickje Stoffels?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrickje Stoffels

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Hendrickje Stoffels

Ancestors (and descendant) of Hendrickje Stoffels

Hendrickje Stoffels
1626-????

Hendrickje Stoffels

± 1647

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Wikipedia


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Arnold Batavier, "Family tree Batavier", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-batavier/I45413.php : accessed May 4, 2024), "Hendrickje Stoffels (1626-????)".