Ancestors Stroo-Vendeville » Jannetje Verhage (1908-1994)

Personal data Jannetje Verhage 


Household of Jannetje Verhage

She is married to David Stroo.

They got married on April 21, 1933 at Biggekerke, she was 25 years old.

Onderwaterzetting eind 1944 (volgens Louw):
Boerderij stond onder water. Eerst onderdak (één kamertje voor het gezin met 4 kinderen) bij Schat op Groot Valkenisse. Daarna in het huis van de opgepakte NSB-er v/d Berg op Klein Valkenisse. Een paar koeien waren gered en stonden bij Vos op Groot Valkenisse.

ÙCbÙDWieringermeer, Geschiedenis Bron: Wikipedia
ÙC/bÙDDe polder was rond het jaar 1000 nog gewoon land, er was zelfs meer land dan zoals de polder is ingepolderd. Niet geheel duidelijk is of het behoorde bij de ÙCuÙDgouw ÙC/uÙD ÙCuÙDTexla ÙC/uÙD, of dat ÙCuÙDWiron ÙC/uÙD een afzonderlijke gouw was. Door de stormen van onder andere de ÙCuÙD12e eeuw ÙC/uÙD was het gebied onder water gelopen en onderdeel van de zee geworden. De stroomgeulen van het ÙCuÙDUlkediep ÙC/uÙD en ÙCuÙDAmsteldiep ÙC/uÙD liepen door het gebied.
Deze stroomgeulen werden in 1924 afgesloten met een dijk die het eiland Wieringen verbond met het vasteland. Met de aanleg van de Wieringermeerpolder werd in ÙCuÙD1927 ÙC/uÙD begonnen. Bij het droogmaken werd gebruikgemaakt van een ÙCuÙDelektrisch gemaal ÙC/uÙD, nabij Medemblik, de start van de bouwwerkzaamheden was in februari 1928. Ten zuiden van Den Oever op Wieringen is ÙCuÙDgemaal Leemans ÙC/uÙD gebouwd, een dieselgemaal met een tweetal pompen met een ÙCuÙDdebiet ÙC/uÙD van 250 kubieke meter per minuut. ÙCuÙDGemaal Lely ÙC/uÙD had drie pompen van elk 400 kubieke meter per minuut. Op 10 februari 1930 werden de pompen in gebruik gesteld.
Volgens het oorspronkelijke plan zou de polder pas worden aangelegd als de ÙCuÙDAfsluitdijk ÙC/uÙD zou zijn voltooid. Maar omdat Nederland grote behoefte had aan landbouwgrond werd de aanleg versneld. De dijk moest nu in de ÙCuÙDZuiderzee ÙC/uÙD worden aangelegd, en moest ook zwaarder worden uitgevoerd. De polder was feitelijk geen IJsselmeerpolder, maar een Zuiderzeepolder (de zogenaamde Noordwestpolder). Op ÙCuÙD21 augustus ÙC/uÙD ÙCuÙD1930 ÙC/uÙD viel de polder droog. Vanaf ÙCuÙD1934 ÙC/uÙD werd het nieuwe land in cultuur genomen. De uitgifte van land gebeurde hierbij voor het eerst via de overheid. Deze wilde de problemen zoals ontstaan in de eerste jaren na de drooglegging van de ÙCuÙDHaarlemmermeerpolder ÙC/uÙD voorkomen (vooral particulier initiatief, waarbij veel armoede bestond en zelfs malaria uitbrak). De kavelgroottes voor nieuwe boeren werden door de machtige ÙCuÙDWieringermeerdirectie ÙC/uÙD bepaald op 20 hectare en uitgegeven middels een pachtsysteem. Zo werd hier in hetzelfde jaar onder meer land gevonden voor het ÙCiÙDJoodse WerkdorpÙC/iÙD, waarvan ÙCuÙDAbel Herzberg ÙC/uÙD directeur werdÙCuÙD[1]ÙC/uÙD.
De dorpen werden evenals de boerderijen gepland — m.a.w. ÙCuÙDplaneconomisch ÙC/uÙD — aangelegd. Men legde eerst de kleinere plaatsen aan, waarbij de gedachte gold dat deze niet te groot mochten worden, omdat in grote dorpen de arbeiders te veel macht zouden kunnen krijgen en het daardoor broeinesten van opstandige activiteiten konden worden.
ÙCuÙD ÙC/uÙD
ÙCuÙD ÙC/uÙDPlaats waar de dijk opgeblazen werd
Sinds ÙCuÙD1 januari ÙC/uÙD ÙCuÙD1941 ÙC/uÙD is Wieringermeer een zelfstandige gemeente. Op 15 augustus 1941 trad de heer G.G. Loggers, voordien burgemeester in Barsingerhorn, in functie als burgemeester.
Aan het eind van de ÙCuÙDTweede Wereldoorlog ÙC/uÙD werd de polder door de ÙCuÙDDuitsers ÙC/uÙD onder water gezet om geallieerde luchtlandingen te verhinderen. Op ÙCuÙD17 april ÙC/uÙD ÙCuÙD1945 ÙC/uÙD bliezen zij de dijk op twee plaatsen op, waarna de polder binnen twee etmalen onder water liep. Alle gewassen en vrijwel alle bebouwing ging verloren. Na de oorlog werden de gaten gedicht en op ÙCuÙD11 december ÙC/uÙD 1945 viel de polder weer droog. Het raadhuis van de gemeente was verzwolgen door het water en er werd in ÙCuÙDLutjekolhorn ÙC/uÙD een tijdelijk raadhuis gebouwd. Dit werd de Arke Noach genoemd, omdat dit bijna het enige plekje was waar men droog bleef.
In ÙCuÙD1956 ÙC/uÙD werd de kern ÙCuÙDKreileroord ÙC/uÙD aangelegd.
De gemeente zal volgens plan op 1 januari 2012 fuseren met de gemeenten ÙCuÙDAnna Paulowna ÙC/uÙD, ÙCuÙDNiedorp ÙC/uÙD en ÙCuÙDWieringen ÙC/uÙD tot de gemeente ÙCuÙDHollands Kroon ÙC/uÙD.
ÙCbÙD[ÙCuÙDbewerken ÙC/uÙD] Economie
ÙC/bÙDWieringermeer kent voornamelijk ÙCuÙDakkerbouw ÙC/uÙD (ÙCuÙDaardappelen ÙC/uÙD, ÙCuÙDgraan ÙC/uÙD, en ÙCuÙDsuikerbieten ÙC/uÙD), ÙCuÙDtuinbouw ÙC/uÙD, en ÙCuÙDveeteelt ÙC/uÙD. Verder is er enige lichte industrie.

Child(ren):

  1. Simon Stroo  1934-2002 
  2. (Not public)
  3. (Not public)
  4. (Not public)
  5. (Not public)
  6. (Not public)

Event (Huwelijksfoto?) in Biggekerke .

Event (Gezin Stroo-Verhage, aanhang en nakomelingen ongeveer 1973) in the year 1973 in genomen te Utrecht .


Notes about Jannetje Verhage

(Research):Info van de Verhage familie via Margreet gekregen van Ko Kodde (zoon van Oom Wannes en Tante Mientje) getrouwd met Loes (voorheen echtgenote van Ds. Janse de Jonge) wonende te Goes, 0113-216101

Dit is waarschijnlijk de "moe" Sentine van het verhaal dat ze na de oorlog met een jeep door Koudekerke reden en dat moeder opeens riep:"Stop stop, moe Sentine moe Sentine"

Koudekerke huw
Huwelijk Willem Verhage en Sentina Kraaije, 14-04-1905
Soort akte: Huwelijksakte
Aktedatum: 14-04-1905
Aktenummer: 2
Huwelijksdatum: 14-04-1905
Huwelijksplaats: Koudekerke
Bruidegom: Willem Verhage
Bruid: Sentina Kraaije
Vader bruidegom: Pieter Verhage
Moeder bruidegom: Jacomina Reijnierse
Vader bruid: David Kraaije
Moeder bruid: Jannetje Brasser
Toegangsnummer: 25 Burgerlijke Stand Zeeland (1796) 1811-1980
Gemeente: Koudekerke
Inventarisnummer: KOU-H-1905
laatste wijziging 24-04-2011
(Medical):Ze zat, dood, in haar auto die nog in de garage stond, met draaiende motor. Haar voet op het gaspedaal zodat de motor stond te razen. De overbuurvrouw merkte dat op.

Ze had last van hoge bloeddruk en ook enige reuma.
De naam Verhage of Verhagen:

verklaring:
Samentrekking van 'van der Hagen', een verwijzing naar een toponiem ter aanduiding van de woonplek of de plaats van herkomst van de naamdrager. Het woord haag met de betekenis 'met haagstruiken begroeid terrein' of 'een met een heg, een omheining van kreupelhout en struiken, omgeven perceel', respectievelijk 'een bos dat voor de jacht is gereserveerd' treffen we wijdverspreid in diverse toponiemen aan.
naamsvermeldingen en literatuurreferenties:
ÙW Walterum de Hagha, 1245; Jaquemin van der Haghe, Ieper 1326; ... van Beatrisen vander Haghe, Kortrijk 1393; Mychael dictus van der Haghen, Mechelen 1355; Andries Verhaeghe, Oostende 1769 [WFB].
ÙW Essken in den Haegen, in het Register van peerden, schaepen, enz. van het kerspel ter Heyne (Heino), 1601 [Bieleman-1980, p 131, 140].
ÙW Bartholomeus Anthonisz Verhagen, ged. Lage Mierde 1702; zoon van Antonius Michielsz Verhagen / van der Hagen; zoon van Michiel Bartholomeusz van der Hagen [Boogaard van den-1982, p 298, 432, nr 440].
ÙW [W. van Gompel, 'Naome', in: Kroniek van De Kempen 3 (1984), p 90].
ÙW [Claes-1983, p 138].
ÙW "Onder haag verstaan we vandaag afzomend houtgewas, wat nauw aansluit bij de etymologische betekenis van het woord, namelijk 'omheining'. In het Middelnederlands echter verschijnt haag ook als benaming voor bossen, bepaaldelijk bossen die gereserveerd zijn voor de jacht. Ook vele haag-toponiemen verwijzen naar zulke jachtreservaten. Beide toepassingen kunnen aan de grondslag liggen van de familienamen Haag, Van der Hage(n), Van Draeghe(n), Derhaag, Verhaag(en), Vraeghe, Verraghen(n)e, Hageman(s), Uiterhaeghen, Haagsma e.d." [Devos-2001, p 50].
ÙW Haag-toponiemen:
- Vgl. bv. het huis 'De bloyende Haghe' te Middelburg (1576) [Kohier 100ste penning Middelburg 1576, p 27].
- [W. Metz, 'Das "Gahagio regis" der Langobarden und die Deutschen Hagen-Ortsnamen', in: BzN 5 (1954), p 39-51].
- (De) Hagen [Schönfeld-1955, p 29; Huisman-1965, p 325, 327; D.P. Blok, 'Ontwikkeling en toekomst van het toponymisch onderzoek in Nederland', in: Brabants Heem 18 (1966), p 40].
- Hagen (= de Kelder), havezathe te Doetinchem en de boerderijen Groot en Klein Hagen aldaar [R.C.C. de Savornin Lohman, 'Opnieuw de havezathe Hagen bij Doetinchem', in: Kronyck van Deutekom & Salehem 16 (1992), nr 65, p 58-61].
ÙW Over de plaatsnaam Den Haag / 's-Gravenhage in Zuid-Holland (vgl. OLS voor literatuurverwijzingen):
- N.J. Pabon (1924): In 1362 de benaming Haga Comitis ('s-Gravenhage). Met 'die Haghe' werd voor 1500 niet het dorp, maar het gebied tot ver buiten de grenzen van het dorp (waarvan voor 1370 nog geen sprake is) aangeduid. "Een haag is een al of niet omtuind uit het algemeen geëximeerd gebied, in den regel behoorend bij het hof van een vorst, dat als zijn specifieke kenmerk heeft, juist dat het uit het algemeen geëximeerd, afgescheiden is, met de bedoeling, dat de grondheer, met volkomen uitsluiting van derden, alle gebruiksrechten op den grond mag uitoefenen, zooals daar zijn het jachtrecht, het weiderecht (...)" Den Haag had geen omtuining of een haag als omheining!
- A.A. Beekman (1925) bij wijze van reactie op N.J. Pabon: twijfelt aan diens interpretatie van 'haag', "omdat de oorspronkelijke beteekenis van 'haghe', nl. die van struikgewas, kreupelhout zeer goed op 's Gravenhage (…) past. (...) Die hoogere zandgronden nu zullen oorspronkelijk wel bijna geheel met bosch en haag zijn bezet geweest."
- J. Verdam (1885) - Waarom de plaatsnaam het mannelijk geslacht heeft, terwijl het appellatief haag vrouwelijk is. Haag was in het oudgerm. mannelijk of onz. (ohd. hag, ml.); in het mnl.: ml. st. en vr. zw., maar het vr. (hage) gewoner dan het ml. (haech). In de 17e was het woord hage (haag) reeds vr. geworden en het ml. nog slechts in gebruik gebleven in de naam van de stad. Vermeldingen van omstreeks 1500 laten zien dat (in) den Hage en der Hage naast elkaar worden gebruikt. De plaatsnaam heeft uiteindelijk het ml. geslacht behouden, terwijl het woord haag, vermoedelijk door de uitgang van de zw. vorm hage, vr. is geworden. Vgl. de vr. lat. vorm Haga Comitis > fra. La Haye.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jannetje Verhage?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jannetje Verhage

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jannetje Verhage


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on February 12, 1908 was between 3.8 °C and 7.2 °C and averaged 5.0 °C. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 17, 1905 to February 11, 1908 the cabinet De Meester, with Mr. Th. de Meester (unie-liberaal) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
    • In the year 1908: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.7 million citizens.
      • January 24 » The first Boy Scout troop is organized in England by Robert Baden-Powell.
      • April 20 » Opening day of competition in the New South Wales Rugby League.
      • June 27 » A group of Vietnamese tirailleurs conducts a failed attempt to poison the entire French army's garrison in the Hanoi Citadel with the aim to make way for Hoàng Hoa Thám's rebel army to capture Hanoi.
      • July 26 » United States Attorney General Charles Joseph Bonaparte issues an order to immediately staff the Office of the Chief Examiner (later renamed the Federal Bureau of Investigation).
      • September 16 » The General Motors Corporation is founded.
      • October 13 » Margaret Travers Symons bursts into the UK parliament and became the first woman to speak there.
    • The temperature on April 21, 1933 was between -0.3 °C and 9.6 °C and averaged 4.2 °C. There was 0.1 mm of rain during 0.3 hours. There was 2.6 hours of sunshine (18%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the north-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from May 26, 1933 to July 31, 1935 the cabinet Colijn II, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
    • In the year 1933: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 8.2 million citizens.
      • January 28 » The name Pakistan is coined by Choudhry Rahmat Ali Khan and is accepted by Indian Muslims who then thereby adopted it further for the Pakistan Movement seeking independence.
      • January 30 » Adolf Hitler is sworn in as Chancellor of Germany.
      • March 23 » The Reichstag passes the Enabling Act of 1933, making Adolf Hitler dictator of Germany.
      • August 14 » Loggers cause a forest fire in the Coast Range of Oregon, later known as the first forest fire of the Tillamook Burn; it is not fully extinguished until September 5, after destroying 240,000 acres (970km).
      • September 8 » Ghazi bin Faisal became King of Iraq.
      • October 12 » The military Alcatraz Citadel becomes the civilian Alcatraz Federal Penitentiary.
    • The temperature on February 23, 1994 was between -2.3 °C and 2.3 °C and averaged -0.4 °C. There was 0.3 mm of rain during 1.3 hours. There was 1.1 hours of sunshine (11%). The almost completely overcast was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Tuesday, November 7, 1989 to Monday, August 22, 1994 the cabinet Lubbers III, with Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Monday, August 22, 1994 to Monday, August 3, 1998 the cabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
    • In the year 1994: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 15.3 million citizens.
      • April 14 » In a U.S. friendly fire incident during Operation Provide Comfort in northern Iraq, two United States Air Force aircraft mistakenly shoot-down two United States Army helicopters, killing 26 people.
      • April 26 » China Airlines Flight 140 crashes at Nagoya Airport in Japan, killing 264 of the 271 people on board.
      • May 5 » American teenager Michael P. Fay is caned in Singapore for theft and vandalism.
      • August 12 » Major League Baseball players go on strike, forcing the cancellation of the 1994 World Series.
      • August 23 » Eugene Bullard, the only African American pilot in World War I, is posthumously commissioned as Second Lieutenant in the United States Air Force.
      • December 31 » This date is skipped altogether in Kiribati as the Phoenix Islands and Line Islands change time zones from UTC−11:00 to UTC+13:00 and UTC−10:00 to UTC+14:00, respectively.
    • The temperature on February 28, 1994 was between 5.1 °C and 11.2 °C and averaged 7.9 °C. There was 7.5 mm of rain during 7.5 hours. There was 0.8 hours of sunshine (7%). The almost completely overcast was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south. Source: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from Tuesday, November 7, 1989 to Monday, August 22, 1994 the cabinet Lubbers III, with Drs. R.F.M. Lubbers (CDA) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from Monday, August 22, 1994 to Monday, August 3, 1998 the cabinet a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Kabinet-Kok_I" class="extern">Kok I, with W. Kok (PvdA) as prime minister.
    • In the year 1994: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 15.3 million citizens.
      • January 1 » The North American Free Trade Agreement (NAFTA) comes into effect.
      • March 28 » In South Africa, African National Congress security guards kill dozens of Inkatha Freedom Party protesters.
      • May 10 » Nelson Mandela is inaugurated as South Africa's first black president.
      • July 25 » Israel and Jordan sign the Washington Declaration, that formally ends the state of war that had existed between the nations since 1948.
      • August 14 » Ilich Ramírez Sánchez, also known as "Carlos the Jackal", is captured.
      • September 28 » The cruise ferry MSEstonia sinks in the Baltic Sea, killing 852 people.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Verhage

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Verhage.
    • Check the information Open Archives has about Verhage.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Verhage.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    David Stroo, "Ancestors Stroo-Vendeville", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-rens-stroo/I5.php : accessed April 26, 2024), "Jannetje Verhage (1908-1994)".