Ancestors Koudijs-Monne » Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)

Personal data Johannes Theodorus "Jo" Hoevers 

  • Nickname is Jo.
  • He was born on December 2, 1899 in Utrecht.
  • Occupations:
    • starting 1918 Metaaldraaier.
    • starting 1926 Rijtuigpoetser.
    • starting 1928 Hulpoperateur (Stads-Schouwburg Leiden).
      zijn operateursbewijs is voor een Ernemann bioscooptoestel met motoromvormer
      [misschien een Ernemann Kinox II 35mm]
    • from 1930 till 1931 Explicateur (Rembrandt theater Amersfoort).
    • from 1931 till 1956 Bedrijfsleider (Rembrandt theater Amersfoort).
  • Record starting March 7, 1923: Ba?akk?ij Pol. Troepen, Simpelveld.
  • Resident:
    • from 1899 till 1926: Lange Koestraat 57, Utrecht.
    • from March 18, 1904 till May 26, 1904: 1e Oosterparkstraat 117, Amsterdam.
    • from May 26, 1904 till November 16, 1923: 1e Oosterparkstraat 133, Amsterdam.
    • from 1923 till 1926: Balthasar Floriszstraat 19, Amsterdam.Source 1
    • from 1926 till October 5, 1927: Jacob van Campenstraat 155 II, Amsterdam.
    • from 1928 till 1930: Kasselstraat 38, Tilburg.
    • from 1931 till 1956: Langestraat 129, Amersfoort.
    • from 1956 till 1959: Aldegondestraat 60, Amersfoort.
    • from 1960 till 1968: Koninginneweg 161, Hilversum.
      boven de lunchroom
    • from 1968 till 1970: Koningsstraat, Hilversum.
  • He died on October 14, 1970 in Hilversum, he was 70 years old.
  • He is buried in nvt (gecremeerd).
  • A child of Cornelis Hoevers and Christina van der Schaft
  • This information was last updated on April 6, 2023.

Household of Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

He is married to Antoinetta Helena van der Waarden.

They got married on April 8, 1926 at Amsterdam, he was 26 years old.Source 2


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)


Notes about Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Jo Hoevers wordt geboren op zaterdag 2 december 1899 in de Lange Koestraat in Utrecht op nummer 57. Zijn geboortehuis is een oud pakhuis in wijk C, welke rond 1970 gesloopt zal worden.

Wijk C is een echte volksbuurt met veel overbevolking. Na de cholera-epidemie in 1866 is de wijk opgeknapt, en in 1883 is in de wijk het Oranjepark geopend.

In maart 1904 verhuist Jo met zijn ouders, broer en zus naar Amsterdam, naar een vrij nieuw appartementencomplex aan de Eerste Oosterparkstraat 117, tussen het Weesperpoortstation en het Onze Lieve Vrouwe gasthuis. Kennelijk is het gras bij de buren groener, want een paar maanden later, in mei, verhuizen ze naar een appartement verderp[ om de straat op nummer 133.

Zijn vader Cor is locomotiefpoetser (of: wagenpoetser) voor de Staatsspoorwegen op het nabijgelegen Weesperpoortstation.

Bij zijn keuring voor de Nationale militie in mei 1918 is Jo 1 meter 712 millimeter en geschikt bevonden. In maart 1923 verlaat hij enige tijd zijn ouderlijk huis om de komende 5 jaar te dienen bij het Korps Politietroepen in Simpelveld.

Daarna gaat Jo thuis vader helpen bij de Staatsspoorwegen en wordt net als zijn vader rijtuigpoetser.

Niet zo ver bij hen vandaan, in de Tweede Jacob van Campenstraat, woont de weduwe Van der Waarden met haar jonge zoon en vier dochters. Hun vader is omgekomen in de kolenmijnen in het Roergebied. Jo wordt verliefd op één van hen: Annie van der Waarden, en in april 1926 trouwen zij in Amsterdam. Aansluitend gaan ze wonen bij haar moeder, en een klein jaartje later gaan ze in februari 1927 samen wonen een paar huizen verderop in de Tweede Jacob van Campenstraat 146.

Annie heeft een zwager Herman die net directeur is geworden van de Burgerschouwburg in Tilburg: een toneelzaal, sociëteit, dancing én... een bioscoop! In oktober 1927 verhuist Jo met zijn vrouw naar Tilburg om daar te gaan werken bij zijn zwager, waar hij zijn operateursbewijs haalt voor een Ernemann bioscooptoestel, daar leert expliqueren (bij de toen geluidloze film uitleggen wat er gebeurt). In de jaarverslagen van de Nederlandse Bioscoop Bond over 1926 en 1927 staat bij de Stadsschouwburg in Tilburg de naam 'J. Th. Hoevers' vermeld naast die van zijn zwager Herman.

In mei 1928 wordt Jo eervol ontslagen uit het korps Politietroepen wegens 'beëindiging van zijn dienstverband, gebracht in de positie van gewoon dienstplichtig korporaal en met groot verlof'. Later zou hij tussen 1933 en 1939 nog deelnemen aan het Regiment Motor-Artillerie (RMA) en eind 1938 worden overgeplaatst bij het 10e (?) Regiment Artillerie.

In september 1928 krijgen Annie en Jo hun eerste kind: hun zoon Cor Hoevers.

Eind 1929 wordt de hele wereld meegesleept in de crisisjaren. In Amersfoort blijft de crisis beperkt door de werkgelegenheid vanuit het leger en de spoorwegen. De ondernemende Jan Jogchem neemt in 1930 alle filmzalen in Amersfoort over en doopt de oude bioscoopzaal aan de Langestraat om tot het Rembrandt Theater. Hij vindt Jo bereid voor hem als explicateur en operateur te komen werken in het Rembrandt Theater en maakt hem het jaar erna, in 1931, zelfs bedrijfsleider!

Samen met zijn gezin woont Jo vanaf 1931 boven de bioscoop aan de Langestraat 129 in Amersfoort. Zijn vrouw Annie gaat kaartjes verkopen en de catering verzorgen.

Eind 1933 wordt Annie opnieuw zwanger, en in augustus 1934 wordt hun tweede zoon Joop geboren.

Ondertussen wordt buiten het veilige thuis van Jo, Annie en hun zoons, de wereld grimmiger. In Duitsland komt het nationaal-socialisme op, en in 1933 wordt Adolf Hitler eerst rijkskanselier en daarna alleenheerser over Duitsland. In 1936 worden in Berlijn de Olympische spelen gehouden, met veel propaganda voor de nationaal-socialistische NSDAP of 'nazi' partij en hun leider Hitler.

In augustus 1939 ziet de Nederlandse regering de spanning zo hoog oplopen dat er wordt besloten tot een algemene mobilisatie, waarin alle dienstplichtige mannen van de lichtingen tussen 1924 t/m 1939 worden opgeroepen. Jo behoort tot de lichting van 1918 en mocht dus thuis blijven bij zijn gezin en zijn werk.

Van 10 t/m 14 mei 1940 wordt Nederland overrompeld door het moderne Duitse leger met diens 'blitzkrieg' (bliksemoorlog), waarna Nederland zich moet overgeven. De Duitsers bezetten Nederland.

In 1942 wordt door de bezetters de dienstverplichting afgekondigd en worden vele mannen gedwongen te werk gesteld in Duitsland om de oorlogsindustrie vol te kunnen houden. Jo heeft geluk dat de Duitsers zich graag kwamen ontspannen in zijn bioscoop, en dat hij al ouder is dan 40 jaar.

Ondertussen groeit het verzet: de Duitsers laten dienstweigeraars, zigeuners, Joden en vele andere mensen oppakken. In Amersfoort doet Jo een klein beetje mee: hij laat af en toe mensen onderduiken onder het toneel. Later vertelt zijn dochter dat haar broers eens in de kelders half-ingestorte gangen vonden die lopen tot onder de Langestraat.

In mei 1945 is de oorlog ten einde: samen met zijn gezin ziet Jo de bevrijders langs de bioscoop trekken.

In de jaren daarna komt de wederopbouw, zware jaren waarin ook het land wordt gezuiverd. Jo's zwager Herman, bij wie hij 20 jaar eerder in de leer was geweest, wordt ervan beschuldigd dat hij lid is geweest van de NSB en te aardig is geweest toen rijkscommissaris Seyss-Inquart bij hem in het theater was geweest. Na een lang voorarrest wordt zwager Herman vrijgesproken, maar ondertussen is die zijn Stadsschouwburg kwijtgeraakt.

In 1952 gaat zoon Cor op de grote vaart, en gaat varen als clerk en purser op de s.s. Nieuw Amsterdam en de Groote Beer. Later krijgt hij verkering met een Amerikaanse, en na hun trouwen gaan ze wonen in Louisville (Kentucky, USA).

Hun zoon Joop besluit beroepsmilitair te worden, en verlaat daarmee zijn ouderlijk huis.

In januari 1956 wordt het zilveren jubileum gevierd: Jo heeft 25 jaar gewerkt voor Jogchem's Theaters. Samen met zijn vrouw en de andere twee jubilerende collega's wordt het een onvergetelijke dag, zoals de krantenartikelen getuigen.

In het jaar erna gaat het echter achteruit: Jo krijgt ruzie met de jonge Jogchems en wordt uiteindelijk begin 1957 ontslagen. Ze verhuizen naar een woning aan de Aldegondestraat, en Jo én Annie gaan werken bij de firma Sier, die de catering bij het station en in de treinen verzorgt. Na enige tijd gaat Jo werken bij Bronswerk, waar later zijn dochter ook gaat werken.

Uiteindelijk nemen Jo en Annie een grote stap en kopen een berucht café in Hilversum aan de Koninginneweg 161, wat ze na enige tijd verbouwen tot een lunchroom, die de naam 'De Luifel' krijgt. Jo blijft werken bij Bronswerk, dus overdag staat Annie in de lunchroom, om 's avonds bijgestaan te worden door Jo. Ze gaan wonen boven het café.

Hun dochter Ann krijgt bij Bronswerk verkering en trouwt in 1960 vanuit de lunchroom in Hilversum, om met haar man te gaan wonen in Amersfoort.

In 1968 gaan Jo en Annie met pensioen, en verhuizen naar een woning aan de Koningsstraat in Hilversum.

Helaas kan Jo niet lang genieten van zijn pensioen en zijn kleinkinderen: op 14 oktober 1970 overlijdt hij in Hilversum.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Theodorus "Jo" Hoevers?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Ancestors (and descendant) of Johannes Theodorus Hoevers


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Gezinskaarten gem. Amsterdam
    2. openarch.nl

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on December 2, 1899 was about 8.2 °C. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 77%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1899: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • January 19 » Anglo-Egyptian Sudan is formed.
      • February 6 » Spanish–American War: The Treaty of Paris, a peace treaty between the United States and Spain, is ratified by the United States Senate.
      • March 6 » Bayer registers "Aspirin" as a trademark.
      • July 26 » Ulises Heureaux, the 27th President of the Dominican Republic, is assassinated.
      • November 28 » The Second Boer War: a British column is engaged by Boer forces at the Battle of Modder River; although the Boers withdraw, the British suffer heavy casualties.
      • December 11 » Second Boer War: In the Battle of Magersfontein the Boers commanded by general Piet Cronjé inflict a defeat on the forces of the British Empire commanded by Lord Methuen trying to relieve the Siege of Kimberley.
    • The temperature on April 8, 1926 was between 6.5 °C and 11.9 °C and averaged 9.1 °C. There was 4.6 mm of rain. There was 0.5 hours of sunshine (4%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from August 4, 1925 to March 8, 1926 the cabinet Colijn I, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
    • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
    • In the year 1926: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.4 million citizens.
      • January 8 » Crown Prince Nguyễn Phúc Vĩnh Thuỵ ascends the throne to become the last monarch of Vietnam.
      • April 24 » The Treaty of Berlin is signed. Germany and the Soviet Union each pledge neutrality in the event of an attack on the other by a third party for the next five years.
      • May 4 » The United Kingdom general strike begins.
      • August 5 » Harry Houdini performs his greatest feat, spending 91 minutes underwater in a sealed tank before escaping.
      • September 25 » The international Convention to Suppress the Slave Trade and Slavery is first signed.
      • November 11 » The United States Numbered Highway System is established.
    • The temperature on October 14, 1970 was between 6.8 °C and 13.0 °C and averaged 10.7 °C. There was 0.3 hours of sunshine (3%). The heavily clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from April 5, 1967 to Tuesday, July 6, 1971 the cabinet De Jong, with P.J.S. de Jong (KVP) as prime minister.
    • In the year 1970: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 13.0 million citizens.
      • January 5 » The 7.1 Mw  Tonghai earthquake shakes Tonghai County, Yunnan province, China, with a maximum Mercalli intensity of X (Extreme). Between 10,000 and 15,000 people are known to have been killed and about another 26,000 are injured.
      • September 8 » Trans International Airlines Flight 863 crashes during takeoff from John F. Kennedy International Airport in New York City, killing all 11 aboard.
      • September 30 » Jordan makes a deal with the PFLP for the release of the remaining hostages from the Dawson's Field hijackings.
      • October 5 » The British Trade Commissioner is kidnapped by members of the FLQ, triggering the October Crisis in Canada.
      • November 9 » Vietnam War: The Supreme Court of the United States votes 6–3 against hearing a case to allow Massachusetts to enforce its law granting residents the right to refuse military service in an undeclared war.
      • November 21 » Vietnam War: Operation Ivory Coast: A joint United States Air Force and Army team raids the Sơn Tây prisoner-of-war camp in an attempt to free American prisoners of war thought to be held there.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Hoevers

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Hoevers.
    • Check the information Open Archives has about Hoevers.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hoevers.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Hans Koudijs, "Ancestors Koudijs-Monne", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I13.php : accessed June 11, 2024), "Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)".