Vorfahren Koudijs-Monne » Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)

Persönliche Daten Johannes Theodorus "Jo" Hoevers 

  • Spitzname ist Jo.
  • Er wurde geboren am 2. Dezember 1899 in Utrecht.
  • Berufe:
    • Ab 1918 Metaaldraaier.
    • Ab 1926 Rijtuigpoetser.
    • Ab 1928 Hulpoperateur (Stads-Schouwburg Leiden).
      zijn operateursbewijs is voor een Ernemann bioscooptoestel met motoromvormer
      [misschien een Ernemann Kinox II 35mm]
    • von 1930 bis 1931 Explicateur (Rembrandt theater Amersfoort).
    • von 1931 bis 1956 Bedrijfsleider (Rembrandt theater Amersfoort).
  • Eintrag Ab 7. März 1923: Ba?akk?ij Pol. Troepen, Simpelveld.
  • Wohnhaft:
    • von 1899 bis 1926: Lange Koestraat 57, Utrecht.
    • von 18. März 1904 bis 26. Mai 1904: 1e Oosterparkstraat 117, Amsterdam.
    • von 26. Mai 1904 bis 16. November 1923: 1e Oosterparkstraat 133, Amsterdam.
    • von 1923 bis 1926: Balthasar Floriszstraat 19, Amsterdam.Quelle 1
    • von 1926 bis 5. Oktober 1927: Jacob van Campenstraat 155 II, Amsterdam.
    • von 1928 bis 1930: Kasselstraat 38, Tilburg.
    • von 1931 bis 1956: Langestraat 129, Amersfoort.
    • von 1956 bis 1959: Aldegondestraat 60, Amersfoort.
    • von 1960 bis 1968: Koninginneweg 161, Hilversum.
      boven de lunchroom
    • von 1968 bis 1970: Koningsstraat, Hilversum.
  • Er ist verstorben am 14. Oktober 1970 in Hilversum, er war 70 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt in nvt (gecremeerd).
  • Ein Kind von Cornelis Hoevers und Christina van der Schaft
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 6. April 2023.

Familie von Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Er ist verheiratet mit Antoinetta Helena van der Waarden.

Sie haben geheiratet am 8. April 1926 in Amsterdam, er war 26 Jahre alt.Quelle 2


Kind(er):

  1. (Nicht öffentlich)
  2. (Nicht öffentlich)


Notizen bei Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Jo Hoevers wordt geboren op zaterdag 2 december 1899 in de Lange Koestraat in Utrecht op nummer 57. Zijn geboortehuis is een oud pakhuis in wijk C, welke rond 1970 gesloopt zal worden.

Wijk C is een echte volksbuurt met veel overbevolking. Na de cholera-epidemie in 1866 is de wijk opgeknapt, en in 1883 is in de wijk het Oranjepark geopend.

In maart 1904 verhuist Jo met zijn ouders, broer en zus naar Amsterdam, naar een vrij nieuw appartementencomplex aan de Eerste Oosterparkstraat 117, tussen het Weesperpoortstation en het Onze Lieve Vrouwe gasthuis. Kennelijk is het gras bij de buren groener, want een paar maanden later, in mei, verhuizen ze naar een appartement verderp[ om de straat op nummer 133.

Zijn vader Cor is locomotiefpoetser (of: wagenpoetser) voor de Staatsspoorwegen op het nabijgelegen Weesperpoortstation.

Bij zijn keuring voor de Nationale militie in mei 1918 is Jo 1 meter 712 millimeter en geschikt bevonden. In maart 1923 verlaat hij enige tijd zijn ouderlijk huis om de komende 5 jaar te dienen bij het Korps Politietroepen in Simpelveld.

Daarna gaat Jo thuis vader helpen bij de Staatsspoorwegen en wordt net als zijn vader rijtuigpoetser.

Niet zo ver bij hen vandaan, in de Tweede Jacob van Campenstraat, woont de weduwe Van der Waarden met haar jonge zoon en vier dochters. Hun vader is omgekomen in de kolenmijnen in het Roergebied. Jo wordt verliefd op één van hen: Annie van der Waarden, en in april 1926 trouwen zij in Amsterdam. Aansluitend gaan ze wonen bij haar moeder, en een klein jaartje later gaan ze in februari 1927 samen wonen een paar huizen verderop in de Tweede Jacob van Campenstraat 146.

Annie heeft een zwager Herman die net directeur is geworden van de Burgerschouwburg in Tilburg: een toneelzaal, sociëteit, dancing én... een bioscoop! In oktober 1927 verhuist Jo met zijn vrouw naar Tilburg om daar te gaan werken bij zijn zwager, waar hij zijn operateursbewijs haalt voor een Ernemann bioscooptoestel, daar leert expliqueren (bij de toen geluidloze film uitleggen wat er gebeurt). In de jaarverslagen van de Nederlandse Bioscoop Bond over 1926 en 1927 staat bij de Stadsschouwburg in Tilburg de naam 'J. Th. Hoevers' vermeld naast die van zijn zwager Herman.

In mei 1928 wordt Jo eervol ontslagen uit het korps Politietroepen wegens 'beëindiging van zijn dienstverband, gebracht in de positie van gewoon dienstplichtig korporaal en met groot verlof'. Later zou hij tussen 1933 en 1939 nog deelnemen aan het Regiment Motor-Artillerie (RMA) en eind 1938 worden overgeplaatst bij het 10e (?) Regiment Artillerie.

In september 1928 krijgen Annie en Jo hun eerste kind: hun zoon Cor Hoevers.

Eind 1929 wordt de hele wereld meegesleept in de crisisjaren. In Amersfoort blijft de crisis beperkt door de werkgelegenheid vanuit het leger en de spoorwegen. De ondernemende Jan Jogchem neemt in 1930 alle filmzalen in Amersfoort over en doopt de oude bioscoopzaal aan de Langestraat om tot het Rembrandt Theater. Hij vindt Jo bereid voor hem als explicateur en operateur te komen werken in het Rembrandt Theater en maakt hem het jaar erna, in 1931, zelfs bedrijfsleider!

Samen met zijn gezin woont Jo vanaf 1931 boven de bioscoop aan de Langestraat 129 in Amersfoort. Zijn vrouw Annie gaat kaartjes verkopen en de catering verzorgen.

Eind 1933 wordt Annie opnieuw zwanger, en in augustus 1934 wordt hun tweede zoon Joop geboren.

Ondertussen wordt buiten het veilige thuis van Jo, Annie en hun zoons, de wereld grimmiger. In Duitsland komt het nationaal-socialisme op, en in 1933 wordt Adolf Hitler eerst rijkskanselier en daarna alleenheerser over Duitsland. In 1936 worden in Berlijn de Olympische spelen gehouden, met veel propaganda voor de nationaal-socialistische NSDAP of 'nazi' partij en hun leider Hitler.

In augustus 1939 ziet de Nederlandse regering de spanning zo hoog oplopen dat er wordt besloten tot een algemene mobilisatie, waarin alle dienstplichtige mannen van de lichtingen tussen 1924 t/m 1939 worden opgeroepen. Jo behoort tot de lichting van 1918 en mocht dus thuis blijven bij zijn gezin en zijn werk.

Van 10 t/m 14 mei 1940 wordt Nederland overrompeld door het moderne Duitse leger met diens 'blitzkrieg' (bliksemoorlog), waarna Nederland zich moet overgeven. De Duitsers bezetten Nederland.

In 1942 wordt door de bezetters de dienstverplichting afgekondigd en worden vele mannen gedwongen te werk gesteld in Duitsland om de oorlogsindustrie vol te kunnen houden. Jo heeft geluk dat de Duitsers zich graag kwamen ontspannen in zijn bioscoop, en dat hij al ouder is dan 40 jaar.

Ondertussen groeit het verzet: de Duitsers laten dienstweigeraars, zigeuners, Joden en vele andere mensen oppakken. In Amersfoort doet Jo een klein beetje mee: hij laat af en toe mensen onderduiken onder het toneel. Later vertelt zijn dochter dat haar broers eens in de kelders half-ingestorte gangen vonden die lopen tot onder de Langestraat.

In mei 1945 is de oorlog ten einde: samen met zijn gezin ziet Jo de bevrijders langs de bioscoop trekken.

In de jaren daarna komt de wederopbouw, zware jaren waarin ook het land wordt gezuiverd. Jo's zwager Herman, bij wie hij 20 jaar eerder in de leer was geweest, wordt ervan beschuldigd dat hij lid is geweest van de NSB en te aardig is geweest toen rijkscommissaris Seyss-Inquart bij hem in het theater was geweest. Na een lang voorarrest wordt zwager Herman vrijgesproken, maar ondertussen is die zijn Stadsschouwburg kwijtgeraakt.

In 1952 gaat zoon Cor op de grote vaart, en gaat varen als clerk en purser op de s.s. Nieuw Amsterdam en de Groote Beer. Later krijgt hij verkering met een Amerikaanse, en na hun trouwen gaan ze wonen in Louisville (Kentucky, USA).

Hun zoon Joop besluit beroepsmilitair te worden, en verlaat daarmee zijn ouderlijk huis.

In januari 1956 wordt het zilveren jubileum gevierd: Jo heeft 25 jaar gewerkt voor Jogchem's Theaters. Samen met zijn vrouw en de andere twee jubilerende collega's wordt het een onvergetelijke dag, zoals de krantenartikelen getuigen.

In het jaar erna gaat het echter achteruit: Jo krijgt ruzie met de jonge Jogchems en wordt uiteindelijk begin 1957 ontslagen. Ze verhuizen naar een woning aan de Aldegondestraat, en Jo én Annie gaan werken bij de firma Sier, die de catering bij het station en in de treinen verzorgt. Na enige tijd gaat Jo werken bij Bronswerk, waar later zijn dochter ook gaat werken.

Uiteindelijk nemen Jo en Annie een grote stap en kopen een berucht café in Hilversum aan de Koninginneweg 161, wat ze na enige tijd verbouwen tot een lunchroom, die de naam 'De Luifel' krijgt. Jo blijft werken bij Bronswerk, dus overdag staat Annie in de lunchroom, om 's avonds bijgestaan te worden door Jo. Ze gaan wonen boven het café.

Hun dochter Ann krijgt bij Bronswerk verkering en trouwt in 1960 vanuit de lunchroom in Hilversum, om met haar man te gaan wonen in Amersfoort.

In 1968 gaan Jo en Annie met pensioen, en verhuizen naar een woning aan de Koningsstraat in Hilversum.

Helaas kan Jo niet lang genieten van zijn pensioen en zijn kleinkinderen: op 14 oktober 1970 overlijdt hij in Hilversum.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Johannes Theodorus "Jo" Hoevers?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Johannes Theodorus "Jo" Hoevers

Vorfahren (und Nachkommen) von Johannes Theodorus Hoevers


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Gezinskaarten gem. Amsterdam
    2. openarch.nl

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:
    • Genealogy Harssema, ein einziger Autor hat bestätigt, dass es sich um die gleiche Person handelt

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 2. Dezember 1899 war um die 8,2 °C. Der Luftdruck war 77 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 77%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 27. Juli 1897 bis 1. August 1901 regierte in den Niederlanden das Kabinett Pierson mit Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1899: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 23. Januar » In Malolos wird von der Revolutionsbewegung Katipunan die Erste Philippinische Republik ausgerufen. Der Revolutionsführer Emilio Aguinaldo wird als Staatspräsident vereidigt. Apolinario Mabini wird Ministerpräsident.
      • 25. Mai » In der Enzyklika Annum sacrum weiht Papst LeoXIII. die ganze Welt dem Herzen Jesu Christi und setzt das kirchliche Hochfest dazu auf den 11. Juni fest. Das Fest wird inzwischen am dritten Freitag nach Pfingsten begangen.
      • 20. Oktober » In der ersten Schlacht des Zweiten Burenkrieges, der Schlacht von Talana Hill, besiegen die Briten die Einheiten der Burenrepubliken, erleiden jedoch hohe Verluste.
      • 26. Oktober » Am Wiener Carltheater wird die Operette Wiener Blut von Johann Strauss (Sohn) mit dem Libretto von Victor Léon und Leo Stein uraufgeführt. Die Uraufführung wird zu einem Fiasko.
      • 23. November » Die Teufelskäthe, eine Oper von Antonín Dvořák, wird in Prag uraufgeführt.
      • 30. Dezember » AT&T kauft das Unternehmen American Bell auf und verschafft sich damit das Telefonmonopol in den USA.
    • Die Temperatur am 8. April 1926 lag zwischen 6,5 °C und 11,9 °C und war durchschnittlich 9,1 °C. Es gab 4,6 mm Niederschlag. Es gab 0.5 Stunden Sonnenschein (4%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Westen. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 4. August 1925 bis 8. März 1926 regierte in den Niederlanden das Kabinett Colijn I mit Dr. H. Colijn (ARP) als ersten Minister.
    • Von 8. März 1926 bis 10. August 1929 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Geer I mit Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1926: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 7,4 Millionen Einwohner.
      • 28. Mai » Der Putsch des Generals Manuel de Oliveira Gomes da Costa führt zum Ende der ersten Republik in Portugal.
      • 1. Juni » Die polnische Nationalversammlung trifft zum fünften Mal in ihrer Geschichte zusammen und wählt im zweiten Wahlgang den Chemiker und Verfahrensingenieur Ignacy Mościcki zum Präsidenten der Republik Polen als Nachfolger von Stanisław Wojciechowski.
      • 14. Oktober » Faust – eine deutsche Volkssage, ein Stummfilm von Friedrich Wilhelm Murnau, wird uraufgeführt.
      • 31. Oktober » In Bologna versucht der Fünfzehnjährige Anteo Zamboni den faschistischen Ministerpräsidenten Benito Mussolini bei einer Gedenkparade an den Marsch auf Rom zu erschießen. Der Attentäter wird von umstehenden Faschisten attackiert und gelyncht. Er stirbt am selben Tag.
      • 18. November » Über die Verfolgung der Kirche in Mexiko empört sich Papst Pius XI. in der Enzyklika Iniquis afflictisque.
      • 27. November » Die Tanzpantomime Der wunderbare Mandarin von Béla Bartók wird in Köln uraufgeführt. Wegen angeblicher Unmoral lässt der damalige Kölner Oberbürgermeister Konrad Adenauer weitere Aufführungen verbieten.
    • Die Temperatur am 14. Oktober 1970 lag zwischen 6,8 °C und 13,0 °C und war durchschnittlich 10,7 °C. Es gab 0,3 Stunden Sonnenschein (3%). Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Quelle: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) war von 4. September 1948 bis 30. April 1980 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 5. April 1967 bis Dienstag, 6 Juli, 1971 regierte in den Niederlanden das Kabinett De Jong mit P.J.S. de Jong (KVP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1970: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 13,0 Millionen Einwohner.
      • 10. April » Paul McCartney sendet der britischen Presse Vorabexemplare seines ersten Soloalbums McCartney und gibt gleichzeitig seine Trennung von den Beatles bekannt.
      • 21. Mai » Der deutsche Bundeskanzler Willy Brandt trifft sich im Rahmen seiner neuen Ostpolitik in Kassel mit dem stellvertretenden Staatsratsvorsitzenden der DDR, Willi Stoph.
      • 31. Juli » Durch eine Änderung von Artikel 38 Absatz II des Grundgesetzes für die Bundesrepublik Deutschland wird das aktive Wahlalter von 21 auf 18 Jahre und das passive Wahlalter auf den Zeitpunkt der Volljährigkeit herabgesetzt.
      • 27. September » In Kairo kommt ein Waffenstillstandsvertrag zwischen König Hussein I. von Jordanien und dem Palästinenserführer Jassir Arafat zustande, der den Aufstand „Schwarzer September“ beendet.
      • 31. Oktober » Der Deutsche Fußball-Bund (DFB) hebt sein 1955 erlassenes Verbot des Frauenfußballs wieder auf.
      • 3. Dezember » Der von der Terrororganisation Front de libération du Québec in der Oktoberkrise seit 60 Tagen gefangen gehaltene britische Diplomat James Richard Cross kommt nach Verhandlungen zwischen Polizei und den Terroristen frei. Fünf Bandenmitglieder erhalten freies Geleit nach Kuba.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Hoevers

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Hoevers.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Hoevers.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Hoevers (unter)sucht.

    Die Vorfahren Koudijs-Monne-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Hans Koudijs, "Vorfahren Koudijs-Monne", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-koudijs-monne/I13.php : abgerufen 11. Juni 2024), "Johannes Theodorus "Jo" Hoevers (1899-1970)".