He is married to Maria Josephina Roovers.
They got married on July 25, 1821 at 's-Hertogenbosch , he was 25 years old.Source 1
Child(ren):
Hinthamerstraat 4 rijksmonument
"De blinde Ezel" anno 1632. "Het Griffioen" anno 1670. "De vergulde Ezelinne" anno 1675. Ook nog: "De Koningshoed", "Het Landwijf" en sinds 1770 tot op heden "De Eenhoorn", welke nog aan den gevel is uitgebeeld. Het pand was reeds in 1801 eigendom der Wed. Andreas Suijs. (firma Suijs)
Bron: Mosmans 214 (Markt)
[wed. Andreas Suijs is waarschijnlijk Christina van Gemert]
1632(De blinde Ezel)
1670(Het Griffioen)
1675(De vergulde Ezelinne)
????(Den Koninks hoet)
1733(Lant-wijff): Jacobus Mans
1770(De Eenhoorn)
1802(Markt A 55): A. Sluijs bron
1822(Groote Markt A 55): Johannus Anton Suys (koekbakker) bron
1865(Hinthamerstraat C 9): J.A. Suijs (koek- en banketbakker en chocoladefabrijkant)
1908(Hinthamerstraat C 9): E.J.M.E. Gerritse (ambt. ter secretarie) - J.J. Gerritse (firma Suijs) koek- en banketbakkerij - wed. Kleintjes-Schmeink
1910(Hinthamerstraat 4): E.J.M. Gerritse (ambt. ter secretarie) - J.J. Gerritse (firma Suijs) koek- en banketbakkerij - wed. Kleintjes-Schmeink
1928(Hinthamerstraat 4): H.F.M. Gerritse - mej. C.A.M.B. Gerritse
1943(Hinthamerstraat 4): H.F.M. Gerritse (koekfabrik.)
1961(Hinthamerstraat 4): Suys (koekfabriek 'De Eenhoorn' anno 1794)
SALON DE ROOSEKRANS: KOEKTRADITIE VANAF 1794
BAKKERIJ DE EENHOORN
De geschiedenis en de traditie van de Echte Bossche Koek begint aan het einde van de achttiende eeuw als bakker J.A. Suijs in 1794 zijn in Den Bosch en omstreken bekende bakkerij 'De Eenhoorn' start. Twee jaar later vestigt ook bakker Lambermont zich in de stad. Beide bakkers maken naam met hun koeken door de verrukkelijke smaak en door de voor de Echte Bossche Koek zo kenmerkende ovale vorm te hanteren. Deze twee bakkers hadden een streng geheime receptuur waarvan alleen bekend was dat roggebloem, honing en kruiden de ingrediënten vormden. Hun koeken werden gegarneerd met kandij en sukade. Tijdens boerenkermissen werden de koeken in groten getale in de omgeving van Den Bosch verkocht.
Op de fraai vormgegeven verpakking stonden volksversjes als:
'Heb ik met kermis een lieve meid, dan koop ik haar een lekkere koek, dat is iets wat zij hebben moet.'
Of: 'Kermisgeschenk, opdat gij aan mij denkt.'
Maar ook: 'Voor u mijn lieve meid, is deze koek bereid.'
Men ziet, ook in die tijd ging de liefde, in dit geval de Bossche koek, door de maag. Salon De Roosekrans bakt ook nu nog zijn Echte Bossche Koek in de bekende ovale vorm van weleer. Deze vorm beschouwt Salon De Roosekrans dan ook als de enig juiste en historisch verantwoorde bakvorm voor de Echte Bossche Koek. Op de wikkel van de Echte Bossche Koek van De Roosekrans is het originele kwaliteitsmerk te vinden van bakkerij 'De Eenhoorn', met de tekst 'Koek Banket Chocolaad Fabrijk'. Op de afbeelding is, hoe kan het ook anders, een eenhoorn -symbool voor geluk- te zien, met daaronder sinds 1993 de naam van bakker H. Finkers. Hij is tegenwoordig de enige bakker die gebruik mag maken van de originele recepturen voor Echte Bossche Koek, afkomstig van de beroemde Bossche kwaliteitsbakkers Lambermont en Suijs.
LAMBERMONT: EEN BEGRIP IN 'S-HERTOGENBOSCH EN VERRE OMSTREKEN
De naam Lambermont is een begrip in 's-Hertogenbosch als het gaat om Echte Bossche Koek. Het is Jos Lambermont die in 1865 aan de Zuid-Willemsvaart de stoomkoekfabriek 'De Klok' sticht. Daar fabriceert hij de bekende Bossche Koek volgens eigen receptuur. Lambermont verkoopt zijn koeken in een winkel op de hoek Vughterstraat-Postelstraat. In 1938 wordt de fabriek opgeheven. Via de meesterbakker van Lambermont, de heer V.D. Laar, komt Salon De Roosekrans in 1993 in het bezit van het oorspronkelijke recept voor het vervaardigen van Bossche koeken. Met het overhandigen van de originele receptuur van Lambermont spreekt de heer V.D Laar zijn volste vertrouwen uit in De Roosekrans, die het behoud van dit historische streekproduct daarmee veiligstelt . Het is dankzij deze overlevering dat deze lekkernij tegenwoordig weer volop geproefd kan worden. Salon De Roosekrans is er trots op dat zijn bakkerij borg staat voor de hoge kwaliteitseisen die aan de echte Bossche koek gesteld worden.
BAKKER SUIJS VAN BAKKERIJ DE EENHOORN: TOPKWALITEIT ECHTE BOSSCHE KOEK
De familie Suijs start in 1794 'Koek Banket Chocolaad Fabrijk De Eenhoorn' aan Hinthamerstraat 4 te 's-Hertogenbosch. De achterzijde van deze bakkerij was gelegen aan het huidige Herman Moerkerkplein aan de Dieze. De familie Suijs draagt na vele jaren de bakkerij over aan de familie Van Zuijlen die de productie en verkoop van deze lekkernij voortzet tot 1985. De heer Van Zuijlen overlijdt in 1988. Bakker Finkers van De Roosekrans kriigt enkele jaren later het handgeschreven recept van bakkerij De Eenhoorn in zijn bezit door dit aan te nemen van de heer Van Zuijlen, die familie is van bakker Van Zuijlen.
----------
Suys begon er een koekfabriek en iets minder dan een eeuw was de familie met De Bossche koek bezig. Van 1882 tot 1950 was de familie Gerritse eigenaar, maar men bleef zowel de naam De Eenhoorn als Suys voeren. Ook daarna, toen A. van Zuylen eigenaar werd, bleven beide namen gehandhaafd. Achter het pand, in het Rozemarijn-straatje had de heer Van Zuylen zijn bakkerij. Hij handhaafde het fraaie interieur van het pand. „De zaak zal nooit worden gemoderniseerd”, liet hij in een interview, veertig jaar later weten. Hij vertelde verder tegen de verslaggever: „Ik kwam in het bezit van het receptenboek dat de geheimen bevat voor de smaak en het aroma van koek, moppen, taai-taai, jongens- en meisjesmuisjes.” De Eenhoorn haalde menig dagblad, omdat het een van de weinige authentieke 19e eeuwse winkelinterieurs had die zo gaaf overgebleven was. Anton Pieck was er eveneens verrukt van: zijn tekenpen legde het interieur vast. De zaak bleek niet rendabel voor de familie van Zuylen en daarom werd het pand vijfentwintig jaar geleden verkocht.
Joannes Antonius Suijs | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1821 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Maria Josephina Roovers |