Harinck stamboom » Marinus Johannes Harinck (1813-1889)

Personal data Marinus Johannes Harinck 

  • He was born on January 18, 1813 in Goes.
    Tijdstip: 08:00
  • Birth registration on January 19, 1813.
  • Occupations:
  • Function in the year 1853: lid Kamer van Koophandel en Fabrieken te Goes.
  • Record from 1843 till 1848: vestiging houtzaagmolen en houthandel.
    In de stad Goes heeft zich in de periode 1843 tot 1848 nieuw gevestigd de houtzaagmolen en houthandel van Marinus Johannes en Adriaan Harinck.
    Daarmee nemen zij het bedrijf van hun vader Marinus Harinck over.
  • Record October 1848: Rekest voor aanpassing belastingregels voor houthandel.
    De houtzaagmolenaars en houthandelaren in de stad, de gebroeders Harinck, dienen in oktober 1848 een verzoekschrift in bij de gemeenteraad. In het belang van hun fabriek en houthandel verzoeken ze om de stedelijke belasting op het vaamhout van de van elders ingevoerde meubelen, stoven, luiwagens, bezemstokken en dergelijke en van dennen-, vuren- en greinen hout gemaakte voorwerpen naar redelijkheid te verminderen en daarentegen de spaanders als brandstof op een billijke wijze te belasten. De raad besluit het verzoek van de gebroeders Harinck aan te houden. Dit zal bij de eventueel te houden bespreking van de te verwachten nieuwe wettelijke bepalingen op de plaatselijke belastingen in de overwegingen worden betrokken.
    In mei 1849 dienen de gebroeders Harinck van de houtzaagmolen ‘de Eendracht’ opnieuw een verzoek in bij de gemeenteraad. Ze verzoeken in het voordeel van de stedelijke inkomsten en in het belang van hun fabriek en houthandel, het van buiten ingevoerde timmerhout te belasten met een stedelijke impost van 12½% en daarentegen het door hen af te leveren hout met een belasting van 7%. Tevens doen ze hun beklag dat ze niet met de leverantie van het voor de stad benodigde hout worden begunstigd. Zo is in 1848 het hout voor de sasdeuren van elders aangevoerd.
    De gemeenteraad besluit de gebroeders Harinck te kennen te geven dat, om de invoer van hout van buiten hoger te belasten dan wat door hun wordt afgeleverd, geen gevolg kan worden gegeven. Tevens is het de raad na onderzoek gebleken dat de beambten bij de stedelijke administratie, belast met de uitoefening van de surveillance en de toepassing van de bestaande verordeningen, volgens hun plicht handelen. En wat de levering van hout aan de stad betreft, de aannemers van stedelijke werken worden vrij gelaten in hun keus voor het hout naar eigen goeddunken te handelen.
    Opnieuw komt er in februari 1852 een rekest binnen van de gebroeders Harinck, houtzaagmolenaars en handelaren in hout. Ze herhalen, in het belang van hun fabriek en houthandel, hun in september 1848 gedaan verzoek ‘om de van elders ingevoerd wordende meubelen, stoven, luiwagens en bezemstokken en van dennen, vuren en greinen hout gemaakte voorwerpen aan een stedelijke belasting van tien procent te onderwerpen en om de stedelijke belasting op het vaamhout naar redelijkheid te verminderen en daarentegen de spaanders als brandstof op billijke wijze te belasten’. De gemeenteraad gaat unaniem akkoord met hun verzoek.
    De gebroeders Harinck bedanken in april de gemeenteraad voor de genoten gunst. Ze verzoeken om voortdurend en met uitsluiting van anderen begunstigd te worden met de levering van benodigde houtwaren voor de stadswerken.
  • Record December 1849: Rekest voor bomenkap in verband met verminderde windvang molens.
    In december 1849 dienen enkele molenaars binnen de stad een rekest in bij de gemeenteraad. Het zijn de heren G.H. Kakebeeke van de oliemolen ‘de Hoop’ op de Kattenberg aan de Westwal, P. van Wasbeek (van de korenmolen ‘de Koornbloem’), J. Adriaanse (van de korenmolen ‘de Vijf Gebroeders’) en de gebroeders Harinck (van de houtzaagmolen ‘de Eendracht’). Ze verzoeken toestemming dat in het belang van hun molens en malerij de populierenbomen langs de nieuwe begraafplaats mogen worden gekort of afgekapt tot een hoogte van 12 à 14 voeten. Deze bomen zijn zeer hinderlijk voor de windvang voor hun molens. Ook is hun wens dat de nieuw geplante olmenbomen op de begraafplaats, de stoofweide en het daarnaast liggende land of de olmenbomen aan de zuidzijde van de straatweg buiten de barrière aan de ’s-Heer Hendrikskinderenstraat en de olmenbomen staande langs de zandweg naar de begraafplaats mogen worden gekandelaard.
    Het gemeentebestuur neemt hierbij tevens in overweging een door Jan Karel van Baalen gedaan verzoek om, tot verbetering van de onderweg langs de bezande dijk van de ’s-Heer Hendrikskinderenbarrière naar de nieuwe begraafplaats, ongeveer twintig opgaande bomen langs de sloot tegen zijn nieuwe aanleg daar en aan de teen van deze dijk te rooien. Hij wil de te rooien bomen tegen taxatieprijs overnemen. Besloten wordt de populierenbomen op de weg langs de nieuwe begraafplaats in te korten en Van Baalen toestemming te geven de bomen over te nemen.
  • Record on August 27, 1852: Bezwaarschrift tegen vestiging smidse en zoutkeet buiten Hoofdpoort Goes.
    Op de 27e augustus 1852 komt er een bezwaarschrift binnen van de gebroeders Harinck van de houtzaagmolen en houthandel, J.M. Dekker, N. Vertregt en C. de Munck, inwoners en eigenaren van huizen en panden gelegen of staande bij of tussen de twee poorten. Ze schrijven dat ze met verwondering in de Goesche Courant gelezen hebben dat aan dr. C.A. van Renterghem op erfpacht wordt toegestaan een stuk grond gelegen buiten de Hoofdpoort in wijk D 992. Dit perceel zou dan geheel buiten gevaar van brand voor de aangelegen gebouwen zijn, daar het aanvankelijke perceel in de kom van de Voorstad te veel gevaar voor brand opleverde. Dit doet hen vragen of de buurt waar zij wonen dan door al dergelijke nieuwe inrichtingen moet worden benadeeld. Ze vragen zich af of hun panden, hun koepel op het ravelijn buiten de Hoofdpoort en hun graanpakhuis ‘de Groote en Kleine Meebalen’ tegen de Hoofdpoort, dan minder waard zijn als die in de Voorstad. Niemand zal dit pakhuis meer willen gebruiken om granen op te slaan omdat het graan door rook en vuilte zal bederven. Er bestaat hier immers even veel gevaar voor brand. Ze zijn toch al genoeg geplaagd door de zoutkeet, gelegen ‘tussen de twee poorten’, van de heer Otto Verhagen. Het drinkwater is geheel bedorven door de nieuwe meekrapfabriek tegen hun werf, die hun ook al hinderlijk genoeg zal zijn. En nu weer de fabriek voor dr. Van Renterghem, die tegen hun koepel en graanpakhuis zal staan. Ook leggen ze voor hun houthandel daar tegen aan met hun losplaats voor hout dat naar de houtzaagmolen gevlot moet worden. Het zal eveneens hinder opleveren voor de fabriek als daar een losplaats moet komen. Ze zullen door dit alles zeer vele schade lijden, zoveel dat ze dit alles niet kunnen opsommen. Er zal gezorgd moeten worden dat het kanaal uit de haven naar de zaagmolen, waarvoor jaarlijks een cijns aan de gemeente betaald wordt, aan beide zijden en dus ook op het aangevraagde terrein bezocht kan worden en dat daarop bij het vlotten van hout gewerkt en de daar komende schepen aan de wal vastgelegd en gelost kunnen worden.
    Het gemeentebestuur is van oordeel dat de bezwaren van de omwonenden ongegrond zijn, althans zeer overdreven geacht kunnen worden. Het gevaar van brand zal niet groter zijn dan door de stichting van ieder ander gebouw. Bovendien ligt de plaats van de nieuwe fabriek zodanig afgezonderd dat alleen de koepel en houten heining van de gebroeders Harinck enigszins aan dat gevaar bloot staan. Maar dit kan in geen geval zijn met gebouwen binnen de poorten en dus op aanmerkelijke afstand van de fabriek gelegen. Bovendien worden deze door het poortgebouw zelf beschut, terwijl rook en vuil uit de schoorsteen door de hoogte waarop deze zal worden opgetrokken weinig hinder zal veroorzaken voor het nabijgelegen perceel.
  • Record on February 21, 1853: Waarschuwing voor 'berispelijk gedrag' van broer en zakenpartner Adriaan.
  • Record on December 22, 1853: Verslag gemeenteraadsvergadering Goes 22-12-1853 over hoogte bomen..
    Overlast hoge bomen bij de molen van Marinus J Harinck.
  • Record on July 2, 1855: Partnerschap met broer Adriaan wordt ontbonden..
    Het bedrijf blijft opereren onder de naam Gebr. Harinck.
  • Resident:
  • He died on April 25, 1889 in Goes, he was 76 years old.
    Tijdstip: 23:00
  • Death registration on April 27, 1889.
  • A child of Marinus Harinck and Anthonetta Adriana Verberkmoes
  • This information was last updated on February 6, 2016.

Household of Marinus Johannes Harinck

He is married to Sophia Carolina Pické.

They got married on May 14, 1845 at Tholen, he was 32 years old.


Child(ren):


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Marinus Johannes Harinck?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Marinus Johannes Harinck

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Marinus Johannes Harinck



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on January 18, 1813 was about -2 °C. Wind direction mainly east-southeast. Weather type: betrokken mist. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1813: Source: Wikipedia
    • February 7 » In the action of 7 February 1813 near the Îles de Los, the frigates Aréthuse and Amelia batter each other, but neither can gain the upper hand.
    • June 24 » Battle of Beaver Dams: A British and Indian combined force defeats the United States Army.
    • August 19 » Gervasio Antonio de Posadas joins Argentina's Second Triumvirate.
    • August 30 » Creek War: Fort Mims massacre: Creek "Red Sticks" kill over 500 settlers (including over 250 armed militia) in Fort Mims, north of Mobile, Alabama.
    • October 26 » War of 1812: A combined force of British regulars, Canadian militia, and Mohawks defeat the Americans in the Battle of the Chateauguay.
    • November 11 » War of 1812: Battle of Crysler's Farm: British and Canadian forces defeat a larger American force, causing the Americans to abandon their Saint Lawrence campaign.
  • The temperature on May 14, 1845 was about 10.0 °C. Wind direction mainly north-northeast. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1845: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • March 3 » Florida is admitted as the 27th U.S. state.
    • May 30 » The Fatel Razack coming from India, lands in the Gulf of Paria in Trinidad and Tobago carrying the first Indians to the country.
    • July 19 » Great New York City Fire of 1845: The last great fire to affect Manhattan begins early in the morning and is subdued that afternoon. The fire kills four firefighters and 26 civilians and destroys 345 buildings.
    • November 20 » Anglo-French blockade of the Río de la Plata: Battle of Vuelta de Obligado.
    • December 27 » Journalist John L. O'Sullivan, writing in his newspaper the New York Morning News, argues that the United States had the right to claim the entire Oregon Country "by the right of our manifest destiny".
    • December 29 » In accordance with International Boundary delimitation, the United States annexes the Republic of Texas, following the manifest destiny doctrine. The Republic of Texas, which had been independent since the Texas Revolution of 1836, is thereupon admitted as the 28th U.S. state.
  • The temperature on April 25, 1889 was about 13.3 °C. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 53%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 21, 1888 to August 21, 1891 the cabinet Mackay, with Mr. A. baron Mackay (AR) as prime minister.
  • In the year 1889: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
    • March 23 » The Ahmadiyya Muslim Community is established by Mirza Ghulam Ahmad in Qadian, British India.
    • May 6 » The Eiffel Tower is officially opened to the public at the Universal Exposition in Paris.
    • May 11 » An attack upon a U.S. Army paymaster and escort results in the theft of over $28,000 and the award of two Medals of Honor.
    • July 11 » Tijuana, Mexico, is founded.
    • September 23 » Nintendo Koppai (Later Nintendo Company, Limited) is founded by Fusajiro Yamauchi to produce and market the playing card game Hanafuda.
    • November 23 » The first jukebox goes into operation at the Palais Royale Saloon in San Francisco.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Harinck

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Harinck.
  • Check the information Open Archives has about Harinck.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Harinck.

The Harinck stamboom publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ruud Harinck, "Harinck stamboom", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/harinck-stamboom/I1346.php : accessed April 29, 2024), "Marinus Johannes Harinck (1813-1889)".