Genealogy Wijtema » Antje Rientses Hiddinga (1797-1844)

Personal data Antje Rientses Hiddinga 


Household of Antje Rientses Hiddinga

(1) She is married to Meindert Reins Witema.

Permission for the marriage has been obtained in Wijnaldum gem. Barradeel on July 23, 1835.Source 1

They got married on July 24, 1835 at Barradeel, she was 38 years old.Source 3

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum
Algemeen Toegangnummer: 30-05
Inventarisnummer: 2009
Gemeente: Barradeel
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 39/S3
Datum: 24-07-1835
Bruidegom Meindert Reins Witema

Bruid Antie Rientses Hiddinga

Child(ren):



(2) She is married to Pieter Reins Witema.

They got married on August 1, 1840 at Barradeel, she was 43 years old.Source 4

Bruidegom Pieter Reins Witema
Geboorteplaats Pietersbierum
Leeftijd 27 jaar
Bruid Antie Rientses Hiddinga
Geboorteplaats Wijnaldum
Leeftijd 42 jaar
Vader van de bruidegom Rein Pieters Witema
Moeder van de bruidegom Antje Meinderts Dijkstra
Vader van de bruid Rients Sybrens Hiddinga
Moeder van de bruid Janke Jans de Haan
Gebeurtenis Huwelijk
Datum 01-08-1840
Gebeurtenisplaats Barradeel
Documenttype BS Huwelijk
Erfgoedinstelling AlleFriezen
Collectiegebied Friesland
Archief 30-05
Registratienummer 2011
Aktenummer 051
Registratiedatum 01-08-1840
Akteplaats Barradeel
Collectie Archiefnaam: Burgerlijke Stand Barradeel - Tresoar, Bron: boek, Deel: 2011, Periode: 1840
Boek Huwelijksregister 1840

Child(ren):



Notes about Antje Rientses Hiddinga

Eerste huwelijk. In 1821 trouwden Jan Pieters de Haan (1800) en Antje Rientses Hiddinga (1798), en kwamen als boer en boerin op de boerderij. Van De Haan is mij verder niets bekend. In ons geërfde zilver zijn er lepels met de namen Murk Jans (1757), Pieter Jans (1754) en Jan Pieters de Haan (1800), met een wapen. Uit het feit dat hier de Friese halve arend in het linker heraldiek voorkomt, leid ik af dat de graveur het ondeskundig van een zegelstempel heeft nagemaakt. Op een zilveren mesheft staat: PDH 1774. Zij kregen twee meisjes, Janke en Antje, die jong stierven. Jan P. de Haan kwam te overlijden in 1825.

Tweede huwelijk. Antje R. Hiddinga bleef boerin en trouwde in 1835 met haar boerenknecht Meindert Reins Wytema. Zij kregen één dochter, Janke (1836), die later trouwde met Lieuwke Jalkes de Jong, boer in Hearbeam. Meindert R. Wytema stief in 1838 en was geboren in 1810.

Derde huwelijk. Antje R. Hiddinga bleef weer boerin en trouwde in 1840 voor de derde keer met Pieter Reins Wytema (1813), een broer van Meindert. Zij kregen een zoon, Riens, die in 1865 trouwde met Hinke Pieters Hiddinga. Onze Ytje heeft mij verteld dat de ouders van Pieter en Meindert het maar sober hadden: de kleinkinderen spraken van Pake Stoelenmatter. Ik geloof haast dat zij op een scheepje woonden. Van het geslacht Wytema vond ik in het armoriaal van Rietstap een wapen. De Hiddinga’s waren een bekende familie in Wijnaldum. Het wapen vond ik evenwel op het kerkje van Nijehaske en op een paar stenen op het kerkhof bij de N.H. kerk op het Heerenveen. Antje R. Hiddinga stief in 1844.

Vierde huwelijk. Pieter R. Wytema bleef vanzelf boer en trouwde in 1846 weer, met Saekje (1819), een dochter van Sije Heslinga, boer in Wijnaldum. Zij kregen een dochter, Gooitske (1847), die trouwde met Jacob T. Viersen, later boer in Hearbeam en een zoon, Rein (1849), die trouwde met Geertje I. Anema. Rein en Kekke werden boer onder Achlum. In het armoriaal van Rietstap vond ik twee wapens van het geslacht Heslinga. Pieter R. Wytema overleed in 1851.

Vijfde huwelijk. Saekje, de weduwe die boerin bleef, trouwde in 1853 met haar boerenknecht Sybe T. de Jong (1830) en kreeg vier kinderen: 1. Eke (1854), trouwde met Petrus Johannes Wybrandus, een zoon van Gerke A. Hilma uit Midlum; zij werden boer in Holwert bij de dorpskom. 2. Sije (1855), trouwde met Akke S. Jensma; zij werden boer in Holwert op Medwert. 3. Jitske (1857), trouwde met Abe Hibma, een volle broer van Petrus; zij werden boer op “De Spyker” onder Almenum vlakbij Harlingen. 4. Jantje (18..), trouwde met Jelte H. Visser, eerst meesterknecht, later graankoopman, bij de baksteenbakkerij onder Midlum. In Rietstaps Armoriaal vond ik meer dan één wapen van het geslacht De Jong. Saekje S. Heslinga kwam te overlijden in 1861.

Zesde huwelijk. Sybe T. de Jong bleef vanzelf boer op de boerderij en kreeg in 1863 de hand van Aukje, een dochter (1841) van Douwe J. Brouwer, boer bij de Blynse onder Wijnaldum. Zij kregen drie kinderen: 1. Douwe (1864, overleden in 1865). 2. Ytje (1865), die in 1893 trouwde met Jelte H. Visser, de weduwnaar van haar halfzus Jantje. Zij werden boer op “Ludinga” bij de Koetille in Midlum; het ging hen niet voor de wind en Jelte vertrok met zijn zoon uit het vorige huwelijk Hendrik naar Noord-Amerika, maar Ytje had daar geen zin in en bleef met de tweede zoon uit het vorige huwelijk Sybe en haar eigen drie kinderen Auke Dirk, Grietje en Aukje in Friesland. 3. Douwe Sybe (1869), trouwde in ’94 Reinskje, een dochter van Klaes S. Okkinga, boer op Okkinga-state in Wijnaldum. Douwe S. werd directeur van de boterfabriek, eerst in Aldebiltsyl, later in Marrum en op het laatst in Stiens. Douwe en Reinskje leefden sinds ’27 van de rente in Leeuwarden, waar Douwe op 17 november 1929 stierf. Reinskje verhuisde in 1939 naar Harlingen. Ytje’s huwelijk met Jelte werd ontbonden bij vonnis van de rechtbank van Leeuwarden op 27 juni 1907, inschreven te Franeker op 2 november 1907; zij woonde op het laatst in Leeuwarden en stief op 30 maart 1933. Sybe T. de Jong is gestorven in 1871.
Het geslacht stamt volgens de overlevering af van Menno Simons. In de familie waren twee tamelijk gelijkende wapenstempels, die overeenkwamen met de beschrijving in het Armoriaal van Rietstap en Vorsterman van Oyen “Aanzienlijke Nederlandsche Familien”, zeggende het geslacht Brouwer!

Zevende huwelijk. Aukje Brouwer boerde verder, op het laatst met een boerenknecht, Ane Metz, en eerder met haar broer Jacobus Brouwer. Zij huwde op 29 juni 1882 Auke Dirk Sybesma, groentekweker in Wijnaldum, weduwnaar van Knierke Blanksma. Zij kregen één zoon, Sybe (14 augustus 1883), de schrijver van deze regels; ik werd genoemd naar mijn pake, voorheen boer in Dongjum en later op Liaukema-state in Wijnaldum, waar heit in 1843 te wereld gekomen is.
Tot nu toe was de nieuwe binnenkomer op de boerderij altijd een knecht of een meid; omdat heit weduwnaar was, werd de kettingtraditie verbroken en dit zevende huwelijk is het laatste van de reeks. Anne Rientzes, zoals zij genoemd werd, Saakje en ons mem waren de drie boerinnen, en Jan de Haan, de beide Wytema’s, Sybe de Jong en ons heit waren de vijf boeren op de Oldehûs-state. In het voorbijgaan moet ik nog aanhalen dat ons heit een dochter uit een vorig huwelijk gehad heeft, Grietje (1869), die maar een kwart jaar oud geworden is; haar moeder was in het kraambed gestorven. Zij hebben niet op de boerderij gewoond.
Nu moet men verder wel begrijpen dat de vele kinderen, die halfbroers en –zussen van elkaar waren, doordat ze hetzelfde ouderlijk huis hadden vrij nabij elkaar bleven. De band werd ook versterkt doordat er zo nu en dan bezoeken van die kettingfamilie op Oldehûs-state ontvangen werden.
Nu lijkt het mij onaardig om in een symboliek van de familiewapens te laten zien hoe al die boeren aan de boerderij verknoopt waren. Van de Sybesma’s is mij geen wapen bekend en ik maak er maar een passer en winkelhaak van in de kleuren blauw – wit van de loge “Deugd en IJver” in Harlingen, waar Heit lid van was. Hier en daar heb ik wat vrijheid genomen wat die wapens aangaat. Op die familiebezoeken verschenen bij mijn weten Douwe en Reins, Jelte en Ytje, Abe en Jitske, Petrus en Eke, Sije en Akke, Rein en Hekke, Lieuwke de Jong; ook de kinderen kwamen wel.
De zeven huwelijken hebben elkaar redelijk snel opgevolgd en door de leeftijdverschillen kwamen er wel scheve situaties. Zo kon het plaatsvinden dat onze Mem niet alleen de kinderen van haar eigen beide mannen over de vloer gehad heeft, maar ook haar zowat even oud als Mem. (PM)
Toen hij eens aan Sybe de Jong vroeg om een sjees en paard te mogen hebben, kon dat onder voorwaarde dat hij voortaan tegen Mem dan ook altijd “moeike” zou zeggen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Antje Rientses Hiddinga?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Antje Rientses Hiddinga

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Antje Rientses Hiddinga

Antje Rientses Hiddinga
1797-1844

(1) 1835
(2) 1840

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Adv CBG Witema(1)
  2. Genlias akte B 22
  3. Ryksargyf.org akte 39; Genlias; Adv CBG Witema(1)
  4. Wiewaswie. Adv CBG Witema(1)

Historical events

  • The temperature on August 1, 1840 was about 15.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1840: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
    • February 6 » Signing of the Treaty of Waitangi, establishing New Zealand as a British colony.
    • May 1 » The Penny Black, the first official adhesive postage stamp, is issued in the United Kingdom.
    • May 6 » The Penny Black postage stamp becomes valid for use in the United Kingdom of Great Britain and Ireland.
    • May 20 » York Minster is badly damaged by fire.
    • October 7 » Willem II becomes King of the Netherlands.
    • October 11 » The Maronite leader Bashir Shihab II surrenders to the Ottoman Empire and later is sent to Malta in exile.
  • The temperature on August 23, 1844 was about 15.0 °C. Wind direction mainly south-southwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1844: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • May 23 » Declaration of the Báb the evening before the 23rd: A merchant of Shiraz announces that he is a Prophet and founds a religious movement that would later be brutally crushed by the Persian government. He is considered to be a forerunner of the Bahá'í Faith; Bahá'ís celebrate the day as a holy day.
    • May 24 » Samuel Morse sends the message "What hath God wrought" (a biblical quotation, Numbers 23:23) from a committee room in the United States Capitol to his assistant, Alfred Vail, in Baltimore, Maryland, to inaugurate a commercial telegraph line between Baltimore and Washington D.C.
    • June 6 » The Glaciarium, the world's first mechanically frozen ice rink, opens.
    • August 8 » The Quorum of the Twelve Apostles, headed by Brigham Young, is reaffirmed as the leading body of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS Church).
    • October 22 » Millerites, followers of Baptist preacher William Miller anticipate the end of the world in conjunction with the Second Advent of Christ. The following day became known as the Great Disappointment.
    • December 21 » The Rochdale Society of Equitable Pioneers commences business at its cooperative in Rochdale, England, starting the Cooperative movement.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Hiddinga

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Hiddinga.
  • Check the information Open Archives has about Hiddinga.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hiddinga.

The Genealogy Wijtema publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Hans Mees, "Genealogy Wijtema", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wijtema/I1068668903.php : accessed June 22, 2024), "Antje Rientses Hiddinga (1797-1844)".