Généalogie Wijtema » Antje Rientses Hiddinga (1797-1844)

Données personnelles Antje Rientses Hiddinga 


Famille de Antje Rientses Hiddinga

(1) Elle est mariée avec Meindert Reins Witema.

L'autorisation pour le mariage a été obtenu le 23 juillet 1835 à Wijnaldum gem. Barradeel.Source 1

Ils se sont mariés le 24 juillet 1835 à Barradeel, elle avait 38 ans.Source 3

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Tresoar, Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum
Algemeen Toegangnummer: 30-05
Inventarisnummer: 2009
Gemeente: Barradeel
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 39/S3
Datum: 24-07-1835
Bruidegom Meindert Reins Witema

Bruid Antie Rientses Hiddinga

Enfant(s):



(2) Elle est mariée avec Pieter Reins Witema.

Ils se sont mariés le 1 août 1840 à Barradeel, elle avait 43 ans.Source 4

Bruidegom Pieter Reins Witema
Geboorteplaats Pietersbierum
Leeftijd 27 jaar
Bruid Antie Rientses Hiddinga
Geboorteplaats Wijnaldum
Leeftijd 42 jaar
Vader van de bruidegom Rein Pieters Witema
Moeder van de bruidegom Antje Meinderts Dijkstra
Vader van de bruid Rients Sybrens Hiddinga
Moeder van de bruid Janke Jans de Haan
Gebeurtenis Huwelijk
Datum 01-08-1840
Gebeurtenisplaats Barradeel
Documenttype BS Huwelijk
Erfgoedinstelling AlleFriezen
Collectiegebied Friesland
Archief 30-05
Registratienummer 2011
Aktenummer 051
Registratiedatum 01-08-1840
Akteplaats Barradeel
Collectie Archiefnaam: Burgerlijke Stand Barradeel - Tresoar, Bron: boek, Deel: 2011, Periode: 1840
Boek Huwelijksregister 1840

Enfant(s):



Notes par Antje Rientses Hiddinga

Eerste huwelijk. In 1821 trouwden Jan Pieters de Haan (1800) en Antje Rientses Hiddinga (1798), en kwamen als boer en boerin op de boerderij. Van De Haan is mij verder niets bekend. In ons geërfde zilver zijn er lepels met de namen Murk Jans (1757), Pieter Jans (1754) en Jan Pieters de Haan (1800), met een wapen. Uit het feit dat hier de Friese halve arend in het linker heraldiek voorkomt, leid ik af dat de graveur het ondeskundig van een zegelstempel heeft nagemaakt. Op een zilveren mesheft staat: PDH 1774. Zij kregen twee meisjes, Janke en Antje, die jong stierven. Jan P. de Haan kwam te overlijden in 1825.

Tweede huwelijk. Antje R. Hiddinga bleef boerin en trouwde in 1835 met haar boerenknecht Meindert Reins Wytema. Zij kregen één dochter, Janke (1836), die later trouwde met Lieuwke Jalkes de Jong, boer in Hearbeam. Meindert R. Wytema stief in 1838 en was geboren in 1810.

Derde huwelijk. Antje R. Hiddinga bleef weer boerin en trouwde in 1840 voor de derde keer met Pieter Reins Wytema (1813), een broer van Meindert. Zij kregen een zoon, Riens, die in 1865 trouwde met Hinke Pieters Hiddinga. Onze Ytje heeft mij verteld dat de ouders van Pieter en Meindert het maar sober hadden: de kleinkinderen spraken van Pake Stoelenmatter. Ik geloof haast dat zij op een scheepje woonden. Van het geslacht Wytema vond ik in het armoriaal van Rietstap een wapen. De Hiddinga’s waren een bekende familie in Wijnaldum. Het wapen vond ik evenwel op het kerkje van Nijehaske en op een paar stenen op het kerkhof bij de N.H. kerk op het Heerenveen. Antje R. Hiddinga stief in 1844.

Vierde huwelijk. Pieter R. Wytema bleef vanzelf boer en trouwde in 1846 weer, met Saekje (1819), een dochter van Sije Heslinga, boer in Wijnaldum. Zij kregen een dochter, Gooitske (1847), die trouwde met Jacob T. Viersen, later boer in Hearbeam en een zoon, Rein (1849), die trouwde met Geertje I. Anema. Rein en Kekke werden boer onder Achlum. In het armoriaal van Rietstap vond ik twee wapens van het geslacht Heslinga. Pieter R. Wytema overleed in 1851.

Vijfde huwelijk. Saekje, de weduwe die boerin bleef, trouwde in 1853 met haar boerenknecht Sybe T. de Jong (1830) en kreeg vier kinderen: 1. Eke (1854), trouwde met Petrus Johannes Wybrandus, een zoon van Gerke A. Hilma uit Midlum; zij werden boer in Holwert bij de dorpskom. 2. Sije (1855), trouwde met Akke S. Jensma; zij werden boer in Holwert op Medwert. 3. Jitske (1857), trouwde met Abe Hibma, een volle broer van Petrus; zij werden boer op “De Spyker” onder Almenum vlakbij Harlingen. 4. Jantje (18..), trouwde met Jelte H. Visser, eerst meesterknecht, later graankoopman, bij de baksteenbakkerij onder Midlum. In Rietstaps Armoriaal vond ik meer dan één wapen van het geslacht De Jong. Saekje S. Heslinga kwam te overlijden in 1861.

Zesde huwelijk. Sybe T. de Jong bleef vanzelf boer op de boerderij en kreeg in 1863 de hand van Aukje, een dochter (1841) van Douwe J. Brouwer, boer bij de Blynse onder Wijnaldum. Zij kregen drie kinderen: 1. Douwe (1864, overleden in 1865). 2. Ytje (1865), die in 1893 trouwde met Jelte H. Visser, de weduwnaar van haar halfzus Jantje. Zij werden boer op “Ludinga” bij de Koetille in Midlum; het ging hen niet voor de wind en Jelte vertrok met zijn zoon uit het vorige huwelijk Hendrik naar Noord-Amerika, maar Ytje had daar geen zin in en bleef met de tweede zoon uit het vorige huwelijk Sybe en haar eigen drie kinderen Auke Dirk, Grietje en Aukje in Friesland. 3. Douwe Sybe (1869), trouwde in ’94 Reinskje, een dochter van Klaes S. Okkinga, boer op Okkinga-state in Wijnaldum. Douwe S. werd directeur van de boterfabriek, eerst in Aldebiltsyl, later in Marrum en op het laatst in Stiens. Douwe en Reinskje leefden sinds ’27 van de rente in Leeuwarden, waar Douwe op 17 november 1929 stierf. Reinskje verhuisde in 1939 naar Harlingen. Ytje’s huwelijk met Jelte werd ontbonden bij vonnis van de rechtbank van Leeuwarden op 27 juni 1907, inschreven te Franeker op 2 november 1907; zij woonde op het laatst in Leeuwarden en stief op 30 maart 1933. Sybe T. de Jong is gestorven in 1871.
Het geslacht stamt volgens de overlevering af van Menno Simons. In de familie waren twee tamelijk gelijkende wapenstempels, die overeenkwamen met de beschrijving in het Armoriaal van Rietstap en Vorsterman van Oyen “Aanzienlijke Nederlandsche Familien”, zeggende het geslacht Brouwer!

Zevende huwelijk. Aukje Brouwer boerde verder, op het laatst met een boerenknecht, Ane Metz, en eerder met haar broer Jacobus Brouwer. Zij huwde op 29 juni 1882 Auke Dirk Sybesma, groentekweker in Wijnaldum, weduwnaar van Knierke Blanksma. Zij kregen één zoon, Sybe (14 augustus 1883), de schrijver van deze regels; ik werd genoemd naar mijn pake, voorheen boer in Dongjum en later op Liaukema-state in Wijnaldum, waar heit in 1843 te wereld gekomen is.
Tot nu toe was de nieuwe binnenkomer op de boerderij altijd een knecht of een meid; omdat heit weduwnaar was, werd de kettingtraditie verbroken en dit zevende huwelijk is het laatste van de reeks. Anne Rientzes, zoals zij genoemd werd, Saakje en ons mem waren de drie boerinnen, en Jan de Haan, de beide Wytema’s, Sybe de Jong en ons heit waren de vijf boeren op de Oldehûs-state. In het voorbijgaan moet ik nog aanhalen dat ons heit een dochter uit een vorig huwelijk gehad heeft, Grietje (1869), die maar een kwart jaar oud geworden is; haar moeder was in het kraambed gestorven. Zij hebben niet op de boerderij gewoond.
Nu moet men verder wel begrijpen dat de vele kinderen, die halfbroers en –zussen van elkaar waren, doordat ze hetzelfde ouderlijk huis hadden vrij nabij elkaar bleven. De band werd ook versterkt doordat er zo nu en dan bezoeken van die kettingfamilie op Oldehûs-state ontvangen werden.
Nu lijkt het mij onaardig om in een symboliek van de familiewapens te laten zien hoe al die boeren aan de boerderij verknoopt waren. Van de Sybesma’s is mij geen wapen bekend en ik maak er maar een passer en winkelhaak van in de kleuren blauw – wit van de loge “Deugd en IJver” in Harlingen, waar Heit lid van was. Hier en daar heb ik wat vrijheid genomen wat die wapens aangaat. Op die familiebezoeken verschenen bij mijn weten Douwe en Reins, Jelte en Ytje, Abe en Jitske, Petrus en Eke, Sije en Akke, Rein en Hekke, Lieuwke de Jong; ook de kinderen kwamen wel.
De zeven huwelijken hebben elkaar redelijk snel opgevolgd en door de leeftijdverschillen kwamen er wel scheve situaties. Zo kon het plaatsvinden dat onze Mem niet alleen de kinderen van haar eigen beide mannen over de vloer gehad heeft, maar ook haar zowat even oud als Mem. (PM)
Toen hij eens aan Sybe de Jong vroeg om een sjees en paard te mogen hebben, kon dat onder voorwaarde dat hij voortaan tegen Mem dan ook altijd “moeike” zou zeggen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Antje Rientses Hiddinga?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Antje Rientses Hiddinga

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Antje Rientses Hiddinga

Antje Rientses Hiddinga
1797-1844

(1) 1835
(2) 1840

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Adv CBG Witema(1)
  2. Genlias akte B 22
  3. Ryksargyf.org akte 39; Genlias; Adv CBG Witema(1)
  4. Wiewaswie. Adv CBG Witema(1)

Événements historiques

  • La température le 1 août 1840 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1840: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 6 février » signature du traité de Waitangi en Nouvelle-Zélande.
    • 10 février » mariage de la reine Victoria avec Albert de Saxe-Cobourg-Gotha.
    • 23 juillet » publication de l'Acte d'Union, adoptée par le Parlement du Royaume-Uni pour créer la Province du Canada.
    • 6 août » le futur Napoléon III mène à Boulogne une deuxième tentative de coup d’État. Il sera ensuite condamné à la prison à vie.
    • 29 octobre » le président du Conseil français Adolphe Thiers est remplacé par Soult.
    • 8 novembre » enlèvement des matamores de Bou-Chouicha.
  • La température le 23 août 1844 était d'environ 15,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1844: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 27 février » indépendance de la République dominicaine.
    • 8 mars » en Suède, mort de Charles XIV (Jean-Baptiste Bernadotte). Son fils Oscar I de Suède lui succède.
    • 16 mars » la Grèce adopte une constitution créant un Parlement bicaméral.
    • 18 mars » Guillaume Massiquot dépose le brevet du massicot.
    • 14 août » bataille d’Isly. Dernière bataille ayant lieu dans le cadre de l’expédition française au Maroc; les troupes françaises sortent victorieuses de l’affrontement.
    • 24 octobre » traité de Huangpu.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Hiddinga

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Hiddinga.
  • Afficher des informations sur Hiddinga sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Hiddinga.

La publication Généalogie Wijtema a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Mees, "Généalogie Wijtema", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wijtema/I1068668903.php : consultée 24 juin 2024), "Antje Rientses Hiddinga (1797-1844)".