Genealogy Wiesenfeld en Klein Meulenkamp » Godfried Salomonson (1838-1911)

Personal data Godfried Salomonson 

  • He was born on March 12, 1838 in Stad Almelo.
  • Profession: Fabrikant.
    Salomonson was van joodsen huize en een zoon van een der firmanten van G.& H. Salomonson, die in 1852 de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal oprichtten, de eerste stoomweverij in Twente die deze naam met recht mocht dragen. Na zijn schooltijd en enige leerjaren bij familieleden in Middelburg en Manchester volgde Salomonson in 1859 zijn vader als firmant op. Tot aan zijn dood gaf hij meer dan een halve eeuw met voortvarendheid en deskundig inzicht leiding aan het familiebedrijf en zette daardoor ook een stempel op het industrieel klimaat van Nijverdal, dat oorspronkelijk was ontstaan als de factorijvestiging van de Nederlandsche Handel-Maatschappij.

    Door de omzetting in 1872 van de firma G.& H. Salomonson in de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal NV werd Salomonson de dominante figuur van de onderneming. Waarschijnlijk was een minder goede verhouding tussen de drie neven die tevens firmanten waren de aanleiding tot deze omzetting. Het benodigde kapitaal werd in eerste aanleg door een aantal bankinstellingen bijeengebracht. Behoudens in de periode van 1872 tot 1881, waarin hij met zijn weinig op de voorgrond tredende neef Maurice de directie voerde, was Salomonson tot 1893 de enige directeur der vennootschap en voerde hij een zeer patriarchaal en persoonlijk beleid. Sinds 1893 werd hij bijgestaan door zijn zoon Hein, wiens kwaliteiten als technicus op het gebied van de textielblekerij reeds waren gebleken.

    Van de stichting der stoomweverij afwas de produktie gericht op de export naar de Indische markten, waarbij niet alleen aan de Nederlandse koloniën moet worden gedacht. Een klein deel van de produktie werd afgezet op de binnenlandse markt. Voor de export werd in belangrijke mate gebruik gemaakt van de afzetkanalen der Internationale Crediet en Handelsvereeniging "Rotterdam" NV (Rotterdam), die in 1863 mede dank zij de krachtige steun der Salomons was opgericht. Gedurende het gehele bewind van G. Salomonson werd het bedrijf voortdurend vernieuwd en uitgebreid, zodat bij diens overlijden de weefcapaciteit nagenoeg verdrievoudigd was in vergelijking met de situatie bij de oprichting der vennootschap. Bovendien had het bedrijf in 1889 de beschikking gekregen over een eigen blekerij. De financiële resultaten liepen met deze ontwikkeling parallel, zodat de gemiddelde dividenduitkering op steeds hoger niveau kwam te liggen.

    Bijzondere betekenis kreeg Salomonson door de wijze waarop hij in sociaal opzicht leiding gaf aan het bedrijf. Hierdoor werd zijn invloed ook groot op de ontwikkelingen van de vestigingsplaats Nijverdal, waar hij de enige grote werkgever was. Juist door de groei van het bedrijf werden vele nieuwe arbeidskrachten van elders aangetrokken en veranderde het karakter van de plaats. Zijn patriarchaal, voor de arbeider belangstellend beleid leverde hem de bijnaam op van "n oalen heer'. Het duidelijkst blijken zijn ideeën uit zijn verklaringen voor de staatscommissie voor onderzoek van de arbeidstoestanden van 1890 (Tweede Afdeeling Twenthe), waaruit o.a. een duidelijk verschil naar voren komt met de veel meer van het winstmotief zonder meer uitgaande opvattingen van de Enschedese textielfabrikanten. 'Maar het volk is erg openhartig met mij, het kent mij niet alleen in het bedrijf, maar ook in alle familieaangelegenheden. Zoodra ik mijne carrière als industrieel begonnen ben, heb ik den regel gevolgd om mij op de hoogte te houden van den toestand der gezinnen en heb hun gevraagd of ongevraagd raad gegeven; nu komen zij altijd bij mij.' (p. 366.) En ten aanzien van sociale voorzieningen merkte Salomonson bij die gelegenheid op: 'Ik volg als vasten regel, bij den omgang met mijn volk, dat ik niets doe, of het moet zelf gevoelen -liefst het initiatief er toe nemen - dat iets nuttig en noodig is.' (p. 367.) Tot die sociale voorzieningen behoorden dan ook een ziekenfonds, een fonds stichtingen voor arbeiders waaruit onderwijs aan jeugdig fabriekspersoneel en een fröbelschool bekostigd werden en een garantie voor een coöperatieve winkel. Het beheer van het ziekenfonds werd overigens eerst in 1904 door Salomonson uit handen gegeven en overgedragen aan een uit het personeel gekozen bestuur. Behoudens deze voorzieningen kende men in het bedrijf gunstiger arbeidsregelingen dan elders: zo kende men er reeds een 10½-urige werkdag en de vrije zaterdagmiddag. Hoewel zich een enkele maal spanningen hebben voor gedaan, was er tijdens Salomons bewind geen sprake van een werkelijk scherp tegenover elkaar staan van fabrikant en arbeiders. Dit is waarschijnlijk mede te verklaren door de hoofdzakelijk orthodox-protestantse samenstelling van de bevolking.

    Buiten het bedrijf ontplooide Salomonson een aantal activiteiten in zijn woonplaats Almelo: zo was hij lid van de gemeenteraad van 1867 tot 1907 en jarenlang wethouder van 1869 tot 1885 en van 1889 tot 1894. Van de Provinciale Staten van Overijssel maakte hij van 1882 tot 1904 eveneens deel uit. Ook vervulde hij het voorzitterschap van de joodse gemeente (1886-1911); lid van de Kamer van Koophandel te Almelo was hij van 1875 tot 1911, sinds 1885 haar voorzitter. Ten slotte was hij geïnteresseerd in de spoorwegaanleg. Na de oprichting van de NV Locaalspoorweg Neede-Hellendoorn werd hij daarvan president-commissaris; hij had zich reeds financiële opofferingen getroost om de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo mogelijk te maken en van de raad van administratie van de spoorwegmaatschappij Almelo-Salzbergen was hij jarenlang lid.

    Godfried Salomonson was een patroon die het wist op te brengen in de juist tijdens zijn bewind zo krachtige maatschappelijke veranderingen op constructieve wijze zijn eigen plaats te kiezen, zonder geweld te doen aan zijn sterk persoonlijke opvattingen. Hij slaagde er daardoor in volgens eigentijdse maatstaven en eigen overtuiging de belangen van de aandeelhouders goed aan de eisen van de humaniteit te koppelen. Aan arbeiderszelfbeheer, zoals dat nog slechts in enkele Nederlandse ondernemingen voorkwam, dacht Salomonson geen ogenblik. Hij wist tijdens zijn bewind een zeer moderne en financieel krachtige textielonderneming op te bouwen waarvan het sociaal beleid gunstig afstak bij de praktijk van vele andere bedrijven. Bij zijn overlijden schreef een der vakbondsbladen: 'Was hij voor ons als arbeiders somtijds nogal veeleischend en in sommige omstandigheden niet altijd even gemakkelijk, wij hebben in hem veel verloren. Wat er ook was en welke grieven we ook mochten hebben, steeds was hij bereid met ons als organisatie te onderhandelen.' (Unitas. Orgaan van den Nederlandschen Christelijken Textielarbeidersbond, 30-11-1911.)
  • Decoration: Ridder in de orde van de nederlandse leeuw.
  • (-) .
    Lid gemeenteraad Almelo.
    Wethouder Almelo.
    Lid provinciale staten.
    Lid kamer van koophandel.
    Voorzitter joodse gemeenschap Almelo.
  • He died on November 22, 1911 in Arnhem, he was 73 years old.
  • Death registration on November 23, 1911.Source 1
  • He is buried on November 25, 1911 in Amsterdam.
  • A child of Hein Salomonson and Keetje Isacson (Isaacs Son)
  • This information was last updated on May 15, 2008.

Household of Godfried Salomonson

He is married to Marie Rose Asser.

They got married on June 6, 1867 at Amsterdam, he was 29 years old.


Child(ren):

  1. Hendrik Salomonson  1868-1918
  2. Rosa Maria Salomonson  1869-1952 

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Godfried Salomonson?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Godfried Salomonson

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Godfried Salomonson


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Aktenummer 911

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on March 12, 1838 was about -1 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: helder. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1838: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • January 6 » Alfred Vail and colleagues demonstrate a telegraph system using dots and dashes (this is the forerunner of Morse code).
      • January 26 » Tennessee enacts the first prohibition law in the United States.
      • April 30 » Nicaragua declares independence from the Central American Federation.
      • June 10 » Myall Creek massacre: Twenty-eight Aboriginal Australians are murdered.
      • July 4 » The Iowa Territory is organized.
      • September 3 » Future abolitionist Frederick Douglass escapes from slavery.
    • The temperature on June 6, 1867 was about 16.4 °C. There was 4 mm of rain. The air pressure was 5 kgf/m2 and came mainly from the southwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 86%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From June 1, 1866 till June 4, 1868 the Netherlands had a cabinet Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk with the prime ministers Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) and Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • In the year 1867: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.6 million citizens.
      • January 8 » African American men are granted the right to vote in Washington, D.C.
      • March 30 » Alaska is purchased from Russia for $7.2 million, about 2-cent/acre ($4.19/km²), by United States Secretary of State William H. Seward.
      • June 19 » Maximilian I of the Second Mexican Empire is executed by a firing squad in Querétaro, Querétaro.
      • August 28 » The United States takes possession of the (at this point unoccupied) Midway Atoll.
      • November 23 » The Manchester Martyrs are hanged in Manchester, England, for killing a police officer while freeing two Irish Republican Brotherhood members from custody.
      • December 4 » Former Minnesota farmer Oliver Hudson Kelley founds the Order of the Patrons of Husbandry (better known today as the Grange).
    • The temperature on November 22, 1911 was between -2.3 °C and 6.5 °C and averaged 1.0 °C. There was 3.2 hours of sunshine (38%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
    • In the year 1911: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.0 million citizens.
      • April 27 » Following the resignation and death of William P. Frye, a compromise is reached to rotate the office of President pro tempore of the United States Senate.
      • May 15 » In Standard Oil Co. of New Jersey v. United States, the United States Supreme Court declares Standard Oil to be an "unreasonable" monopoly under the Sherman Antitrust Act and orders the company to be broken up.
      • May 30 » At the Indianapolis Motor Speedway, the first Indianapolis 500 ends with Ray Harroun in his Marmon Wasp becoming the first winner of the 500-mile auto race.
      • September 23 » Pilot Earle Ovington makes the first official airmail delivery in America under the authority of the United States Post Office Department
      • December 24 » Lackawanna Cut-Off railway line opens in New Jersey and Pennsylvania.
      • December 29 » Mongolia gains independence from the Qing dynasty, enthroning 8th Jebtsundamba Khutughtu as Khagan of Mongolia.
    • The temperature on November 25, 1911 was between -2.3 °C and 2.8 °C and averaged 0.1 °C. There was 0.2 hours of sunshine (2%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northeast. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
    • In the year 1911: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 6.0 million citizens.
      • January 15 » Palestinian Arabic-language Falastin newspaper founded.
      • May 21 » President of Mexico Porfirio Díaz and the revolutionary Francisco Madero sign the Treaty of Ciudad Juárez to put an end to the fighting between the forces of both men, concluding the initial phase of the Mexican Revolution.
      • May 31 » The President of Mexico Porfirio Díaz flees the country during the Mexican Revolution.
      • June 28 » The Nakhla meteorite, the first one to suggest signs of aqueous processes on Mars, falls to Earth, landing in Egypt.
      • July 1 » Germany despatches the gunship SMSPanther to Morocco, sparking the Agadir Crisis.
      • October 13 » Prince Arthur, Duke of Connaught and Strathearn, becomes the first Governor General of Canada of royal descent.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Salomonson


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Erwin Wiesenfeld, "Genealogy Wiesenfeld en Klein Meulenkamp", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wiesenfeld-klein-meulenkamp/I3560.php : accessed June 1, 2024), "Godfried Salomonson (1838-1911)".