Genealogie Wiesenfeld en Klein Meulenkamp » Godfried Salomonson (1838-1911)

Persönliche Daten Godfried Salomonson 

  • Er wurde geboren am 12. März 1838 in Stad Almelo.
  • Beruf: Fabrikant.
    Salomonson was van joodsen huize en een zoon van een der firmanten van G.& H. Salomonson, die in 1852 de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal oprichtten, de eerste stoomweverij in Twente die deze naam met recht mocht dragen. Na zijn schooltijd en enige leerjaren bij familieleden in Middelburg en Manchester volgde Salomonson in 1859 zijn vader als firmant op. Tot aan zijn dood gaf hij meer dan een halve eeuw met voortvarendheid en deskundig inzicht leiding aan het familiebedrijf en zette daardoor ook een stempel op het industrieel klimaat van Nijverdal, dat oorspronkelijk was ontstaan als de factorijvestiging van de Nederlandsche Handel-Maatschappij.

    Door de omzetting in 1872 van de firma G.& H. Salomonson in de Koninklijke Stoomweverij te Nijverdal NV werd Salomonson de dominante figuur van de onderneming. Waarschijnlijk was een minder goede verhouding tussen de drie neven die tevens firmanten waren de aanleiding tot deze omzetting. Het benodigde kapitaal werd in eerste aanleg door een aantal bankinstellingen bijeengebracht. Behoudens in de periode van 1872 tot 1881, waarin hij met zijn weinig op de voorgrond tredende neef Maurice de directie voerde, was Salomonson tot 1893 de enige directeur der vennootschap en voerde hij een zeer patriarchaal en persoonlijk beleid. Sinds 1893 werd hij bijgestaan door zijn zoon Hein, wiens kwaliteiten als technicus op het gebied van de textielblekerij reeds waren gebleken.

    Van de stichting der stoomweverij afwas de produktie gericht op de export naar de Indische markten, waarbij niet alleen aan de Nederlandse koloniën moet worden gedacht. Een klein deel van de produktie werd afgezet op de binnenlandse markt. Voor de export werd in belangrijke mate gebruik gemaakt van de afzetkanalen der Internationale Crediet en Handelsvereeniging "Rotterdam" NV (Rotterdam), die in 1863 mede dank zij de krachtige steun der Salomons was opgericht. Gedurende het gehele bewind van G. Salomonson werd het bedrijf voortdurend vernieuwd en uitgebreid, zodat bij diens overlijden de weefcapaciteit nagenoeg verdrievoudigd was in vergelijking met de situatie bij de oprichting der vennootschap. Bovendien had het bedrijf in 1889 de beschikking gekregen over een eigen blekerij. De financiële resultaten liepen met deze ontwikkeling parallel, zodat de gemiddelde dividenduitkering op steeds hoger niveau kwam te liggen.

    Bijzondere betekenis kreeg Salomonson door de wijze waarop hij in sociaal opzicht leiding gaf aan het bedrijf. Hierdoor werd zijn invloed ook groot op de ontwikkelingen van de vestigingsplaats Nijverdal, waar hij de enige grote werkgever was. Juist door de groei van het bedrijf werden vele nieuwe arbeidskrachten van elders aangetrokken en veranderde het karakter van de plaats. Zijn patriarchaal, voor de arbeider belangstellend beleid leverde hem de bijnaam op van "n oalen heer'. Het duidelijkst blijken zijn ideeën uit zijn verklaringen voor de staatscommissie voor onderzoek van de arbeidstoestanden van 1890 (Tweede Afdeeling Twenthe), waaruit o.a. een duidelijk verschil naar voren komt met de veel meer van het winstmotief zonder meer uitgaande opvattingen van de Enschedese textielfabrikanten. 'Maar het volk is erg openhartig met mij, het kent mij niet alleen in het bedrijf, maar ook in alle familieaangelegenheden. Zoodra ik mijne carrière als industrieel begonnen ben, heb ik den regel gevolgd om mij op de hoogte te houden van den toestand der gezinnen en heb hun gevraagd of ongevraagd raad gegeven; nu komen zij altijd bij mij.' (p. 366.) En ten aanzien van sociale voorzieningen merkte Salomonson bij die gelegenheid op: 'Ik volg als vasten regel, bij den omgang met mijn volk, dat ik niets doe, of het moet zelf gevoelen -liefst het initiatief er toe nemen - dat iets nuttig en noodig is.' (p. 367.) Tot die sociale voorzieningen behoorden dan ook een ziekenfonds, een fonds stichtingen voor arbeiders waaruit onderwijs aan jeugdig fabriekspersoneel en een fröbelschool bekostigd werden en een garantie voor een coöperatieve winkel. Het beheer van het ziekenfonds werd overigens eerst in 1904 door Salomonson uit handen gegeven en overgedragen aan een uit het personeel gekozen bestuur. Behoudens deze voorzieningen kende men in het bedrijf gunstiger arbeidsregelingen dan elders: zo kende men er reeds een 10½-urige werkdag en de vrije zaterdagmiddag. Hoewel zich een enkele maal spanningen hebben voor gedaan, was er tijdens Salomons bewind geen sprake van een werkelijk scherp tegenover elkaar staan van fabrikant en arbeiders. Dit is waarschijnlijk mede te verklaren door de hoofdzakelijk orthodox-protestantse samenstelling van de bevolking.

    Buiten het bedrijf ontplooide Salomonson een aantal activiteiten in zijn woonplaats Almelo: zo was hij lid van de gemeenteraad van 1867 tot 1907 en jarenlang wethouder van 1869 tot 1885 en van 1889 tot 1894. Van de Provinciale Staten van Overijssel maakte hij van 1882 tot 1904 eveneens deel uit. Ook vervulde hij het voorzitterschap van de joodse gemeente (1886-1911); lid van de Kamer van Koophandel te Almelo was hij van 1875 tot 1911, sinds 1885 haar voorzitter. Ten slotte was hij geïnteresseerd in de spoorwegaanleg. Na de oprichting van de NV Locaalspoorweg Neede-Hellendoorn werd hij daarvan president-commissaris; hij had zich reeds financiële opofferingen getroost om de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo mogelijk te maken en van de raad van administratie van de spoorwegmaatschappij Almelo-Salzbergen was hij jarenlang lid.

    Godfried Salomonson was een patroon die het wist op te brengen in de juist tijdens zijn bewind zo krachtige maatschappelijke veranderingen op constructieve wijze zijn eigen plaats te kiezen, zonder geweld te doen aan zijn sterk persoonlijke opvattingen. Hij slaagde er daardoor in volgens eigentijdse maatstaven en eigen overtuiging de belangen van de aandeelhouders goed aan de eisen van de humaniteit te koppelen. Aan arbeiderszelfbeheer, zoals dat nog slechts in enkele Nederlandse ondernemingen voorkwam, dacht Salomonson geen ogenblik. Hij wist tijdens zijn bewind een zeer moderne en financieel krachtige textielonderneming op te bouwen waarvan het sociaal beleid gunstig afstak bij de praktijk van vele andere bedrijven. Bij zijn overlijden schreef een der vakbondsbladen: 'Was hij voor ons als arbeiders somtijds nogal veeleischend en in sommige omstandigheden niet altijd even gemakkelijk, wij hebben in hem veel verloren. Wat er ook was en welke grieven we ook mochten hebben, steeds was hij bereid met ons als organisatie te onderhandelen.' (Unitas. Orgaan van den Nederlandschen Christelijken Textielarbeidersbond, 30-11-1911.)
  • Auszeichnung: Ridder in de orde van de nederlandse leeuw.
  • (-) .
    Lid gemeenteraad Almelo.
    Wethouder Almelo.
    Lid provinciale staten.
    Lid kamer van koophandel.
    Voorzitter joodse gemeenschap Almelo.
  • Er ist verstorben am 22. November 1911 in Arnhem, er war 73 Jahre alt.
  • Sterberegister am 23. November 1911.Quelle 1
  • Er wurde beerdigt am 25. November 1911 in Amsterdam.
  • Ein Kind von Hein Salomonson und Keetje Isacson (Isaacs Son)
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 15. Mai 2008.

Familie von Godfried Salomonson

Er ist verheiratet mit Marie Rose Asser.

Sie haben geheiratet am 6. Juni 1867 in Amsterdam, er war 29 Jahre alt.


Kind(er):

  1. Hendrik Salomonson  1868-1918
  2. Rosa Maria Salomonson  1869-1952 

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Godfried Salomonson?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Godfried Salomonson

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Godfried Salomonson


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Aktenummer 911

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 12. März 1838 war um die -1 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: helder. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1838: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
      • 6. Januar » Die Erfinder Samuel F. B. Morse und Alfred Vail führen einen modifizierten Schreibtelegrafen vor.
      • 30. Januar » Am Teatro La Fenice in Venedig erfolgt die Uraufführung der Oper Maria de Rudenz von Gaetano Donizetti.
      • 6. Februar » Der Zulukönig Dingane lässt Pieter Retief und seine Voortrekker bei Friedensverhandlungen in der Zulu-Hauptstadt uMgungundlovu ermorden.
      • 4. Juli » Der westliche Teil des Wisconsin-Territoriums wird abgetrennt und unter dem Namen Iowa-Territorium ein eigenes Territorium der Vereinigten Staaten. Burlington wird Territoriumshauptstadt, Robert Lucas erster Gouverneur des neuen Territoriums.
      • 15. November » Am Théâtre de la Renaissance in Paris erfolgt die Uraufführung der komischen Oper Lady Melvil von Friedrich von Flotow.
      • 20. Dezember » Die Buren erreichen die, vom Zulu-König Dingane zerstörte Zulu-Hauptstadt uMgungundlovu.
    • Die Temperatur am 6. Juni 1867 war um die 16,4 °C. Es gab 4 mm Niederschlag. Der Winddruck war 5 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 86%. Quelle: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 1. Juni 1866 bis 4. Juni 1868 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Zuijlen van Nijevelt - Heemskerk mit als erste Minister Mr. J.P.J.A. graaf Van Zuijlen van Nijevelt (AR) und Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief).
    • Im Jahr 1867: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,6 Millionen Einwohner.
      • 27. Februar » Der nach der Ungarischen Revolution aufgelöste ungarische Reichstag wird im Rahmen des Österreichisch-Ungarischen Ausgleichs wiederhergestellt. Er löst den dazwischen zweimal existierenden Landtag ab.
      • 15. März » Ungarn erhält nach dem ausgehandelten Österreichisch-Ungarischen Ausgleich seine innere Autonomie. Regierungschef Graf Gyula Andrássy beeidet die Treue zu Kaiser Franz JosephI. Damit entwickelt sich aus dem Kaisertum Österreich die „Doppelmonarchie“ Österreich-Ungarn.
      • 1. April » Die Besitzungen der Britischen Ostindien-Kompanie in Südostasien, die Straits Settlements auf der Malaiischen Halbinsel, werden nach dem Niedergang der Kompanie in eine britische Kronkolonie umgewandelt. Dazu gehören unter anderem Penang, Malakka und Singapur.
      • 12. April » Im Pariser Théâtre des Variétés erfolgt die Uraufführung von Jacques Offenbachs opera-bouffe Die Großherzogin von Gerolstein mit Hortense Schneider in der Titelrolle. Das Libretto der Operette stammt von Henri Meilhac und Ludovic Halévy.
      • 27. April » Am Carltheater in Wien wird die Operette Banditenstreiche von Franz von Suppè uraufgeführt.
      • 8. November » Im walisischen Steinkohlenbergwerk Ferndale Colliery ereignen sich zwei Explosionen, die den Tod von 178 Männern und Jungen zur Folge haben.
    • Die Temperatur am 22. November 1911 lag zwischen -2,3 °C und 6,5 °C und war durchschnittlich 1,0 °C. Es gab 3,2 Stunden Sonnenschein (38%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 2 Bft (Schwacher Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
      • 10. März » Frankreich wechselt von der bisherigen „Pariser Zeit“ auf die Zeitzone des Nullmeridians in Greenwich und führt die Westeuropäische Zeit ein.
      • 28. März » In der Schiffswerft Blohm + Voss in Hamburg wird der Schlachtkreuzer SMS Goeben vom Stapel gelassen. Ab August 1914 läuft sie als Yavuz Sultan Selim unter türkischer Flagge.
      • 9. Mai » In Belgrad gründen serbische Offiziere den Geheimbund Ujedinjenje ili Smrt („Vereinigung oder Tod“, besser bekannt als „Schwarze Hand“) mit dem Ziel der Errichtung eines Großserbien. Das Attentat auf den österreichischen Thronfolger Franz Ferdinand, an dem die Organisation 1914 beteiligt ist, wird zum Ersten Weltkrieg führen.
      • 22. Juni » Das britische Königspaar Georg V. und Maria von Teck wird in Westminster Abbey gekrönt.
      • 4. November » Mit dem Marokko-Kongo-Vertrag, der die Zweite Marokkokrise beendet, erkennt das Deutsche Kaiserreich Frankreichs Vorherrschaft in Marokko an und erhält im Gegenzug Neukamerun als Teil der Deutschen Kolonien in Afrika.
      • 16. November » Eines der historisch stärkeren Erdbeben in Deutschland richtete in Ebingen große Zerstörungen an. Dem Hohenzollerngraben wird oft fälschlicherweise ein Zusammenhang nachgesagt.
    • Die Temperatur am 25. November 1911 lag zwischen -2,3 °C und 2,8 °C und war durchschnittlich 0,1 °C. Es gab 0,2 Stunden Sonnenschein (2%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Nord-Osten. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 12. Februar 1908 bis 29. August 1913 regierte in den Niederlanden das Kabinett Heemskerk mit Mr. Th. Heemskerk (AR) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1911: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,0 Millionen Einwohner.
      • 22. März » In Kiel läuft die SMS Kaiser als das erste mit Turbinen angetriebene deutsche Linienschiff vom Stapel.
      • 25. März » Beim Brand der Triangle Shirtwaist Factory in New York City kommen 146 großteils minderjährige Arbeiterinnen ums Leben. Die Leichen werden zum Teil am Arbeitsplatz sitzend vorgefunden, den sie sich nicht zu verlassen getraut haben.
      • 28. März » Die komische Oper Der Jahrmarkt von Sorotschinzy von Modest Petrowitsch Mussorgski nach einer Erzählung von Nikolai Wassiljewitsch Gogol wird Jahrzehnte nach dem Tod des Komponisten in Sankt Petersburg uraufgeführt.
      • 17. Juni » Die Universität Island wird in Reykjavík gegründet.
      • 17. September » In Wien kommt es zur Teuerungsrevolte von Arbeitern, die vom Militär gewaltsam niedergeschlagen wird. Zum ersten Mal seit 1848 wird in Wien wieder das Feuer auf Demonstranten eröffnet. Dabei kommen drei Menschen ums Leben, 149 werden verletzt.
      • 3. November » In den USA wird Chevrolet gegründet, vor allem um gegen das Ford Modell T anzutreten.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Salomonson

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Salomonson.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Salomonson.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Salomonson (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Erwin Wiesenfeld, "Genealogie Wiesenfeld en Klein Meulenkamp", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wiesenfeld-klein-meulenkamp/I3560.php : abgerufen 6. Juni 2024), "Godfried Salomonson (1838-1911)".