Genealogy Wiebus » Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes (± 1622-????)

Personal data Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes 

  • Nickname is Jan.
  • He was born about 1622 in Preussen-DE.Source 1
  • Record: Wiebus Hof Biefang & Familie wapen.Source 1
    “Ik weet zeker dat het Hof bij een klooster hoorde. Als voor meer dan 200 jaar geleden Napoleon de oorlog tegen de Pruisen voerde, heeft hij na zijn overwinning al de kerken en kloosters geplunderd. Hij had zo veel geld voor de oorlog nodig. Toen Napoleon, nadat de slag van Waterloo* geeindigd was ging niet al het geroofde land en eigendommen terug naar de kerken en kloosters. De Pruisen hebben dit allemaal geconfisceerd. De boeren waren nog steeds pachters op de boerderijen, de boeren konden van de Pruisen het land kopen/krijgen voor een riante som geld. Dan waren ze niet meer pachters, maar de eigenaars. Daarvan zijn zeker nog gegevens beschikbaar.

    De boeren die hun boerderijen verkochten op het gebied van Holten aan de industrie hebben goede deals gemaakt. Ik heb gehoord van andere boerderijen, dat er indertijd heel erg veel geld betaald is..

    Holten en Bifang behoorde tot 1815 tot het hertogdom Kleef. Zevenaar, Huissen en ook Malburg (http://www.archeologiebetuweroute.nl/buren/malburg) behoorden tot het hertogdom Kleef en kwamen pas in 1815 in Nederlandse handen. Het hertogdom Kleef behoorde weer tot Pruisen.

    Voor de boeren in de NederRijn gaf het slechts zeer zelden een familie wapen of embleem. Ik denk niet dat de familie Wiebus een familiewapen heeft gehad.”

    * De Slag bij Waterloo was een veldslag bij Waterloo (gelegen in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden sinds 13 februari 1815, vandaag in België). Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van Britse/Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers, onder leiding van respectievelijk de hertog van Wellington en Blücher.
  • Record from 1260 till 2024: Het ontstaan van de Familienaam Wiebus.Source 2
    Van Dietrich von Wische naar van Wische von Busch, van Hoten to Busch, van Hoten to Busch, Wiibdusch, Wydbusch, Witbusch, Weibusch, Wybus-hof naar uiteindelijk Wiebes, Wiebus;
    Wyde: Weide (is open grasland dat gebruikt wordt om vee te laten grazen. Weiden kunnen in cultuur gebracht zijn en bij een boerderij horen)
    Wit Bausch: witte heiden bossen die verwijzen naar de weide achter de boerderij die dienst doet in aanvang als Cisterciënzerklooster
    Busch: De oudste betekenis dezer woorden schijnt te zijn geweest: Struik, inzonderheid eene zich reeds van onderen, vlak boven den grond uitbreidende (uitstoelende) struik met dicht dooreengegroeide takken en bladeren; dik uitstaande warklomp van tot ééne plant behoorende takken.
  • Resident: Aldesstraße, Biefang - DE.Source 3
    Wybes hof, Wiebus Hof Landbouwbedrijf, oudste boerderij in Biefang
  • (Voorouders) .Source 4
    De voormalige parochie Biefang is een district van Oberhausen, dat ligt ten westen van de wijk Sterkrade eind 2008 en telde ongeveer 3.000 inwoners. Op 2 Februari 1281, geschonken door Mechthild aan het verouderde Sterkrader door nieuwe huizen te bouwen in het klooster Biefang (Byvanc). In 1447 werd Biefang genoemd als het "Officiële Holten 'een administratief district van de provincie van Kleef. In 1753 werd de eerste protestants-christelijke school opgericht in Biefang. In de verdeling voor een burgemeester en een gemeentehuis voor Holten Sterkrade Beeck kwam in 1886 de burgemeester naar Sterkrade Holten. 1892 kwam de gemeenteraad in "kantoor Holten" op de naam Biefang. Op 19 Maart 1908 werden Holten en het Biefanger platteland samengevoegd en op 1 Juli 1917 werden ze opgenomen in Sterkrade. Blazoen: Het wapen Biefangs is verdeeld in drie delen en geeft een gouden door een (geel) tip met een groene rand wit, elk split plaat met groene bekleding, een groen-gele kikker op een blauw-groene golf balken, voor een groene jeneverbes takken met blauwe bessen, rug, twee korenaren met goud (geel) granen. De bovenste twee velden worden gescheiden van het onderste veld met een witte streep (niet heraldisch correct). De top coat of arms (heraldische niet correct is) bestaat uit een zilveren spandoek met de woorden "Biefang", omlijst door twee zwarte takken over het nummer 1281 (jaar van de Stichting Mechthild van Holte.
  • (Voorouders) .Source 4
    De voormalige stad Holten is een district van Oberhausen, gelegen in het noordwesten van de stad en de provincie Sterkrade eind 2007 8.780 inwoners (inclusief Barmingholten) geteld. Het grenst in het noord-Dinslaken Hiesfeld Barmingholten en, in de East Village en de kwijnende Weier Heath, in het zuiden van Duisburg-Röttgersbach en Biefang en ten westen van Duisburg-Wehofen. Al in de 11e Eeuwse is het kasteel van de heren van bestaande water Holte is "als de kern van de stad." Als eerste heer van het kasteel is EVERWIN (ons) door Holte (s) naam overleefd, vermeld 1151-1184 in diverse documenten. Zijn bekendste nakomeling van de edele dame Matilda (is) van Holte (n) (ca. 1230-1301), die de opdracht geeft voor de bouw van het nabijgelegen cisterciënzer klooster in Sterkrade door de overdracht van kerkelijke patronage en diverse donaties. De oude Mechthildisstraße in het Holtener centrum is naar haar vernoemd. Toen haar gelijknamige kleindochter 1298 Engelbert II von der Mark trouwde, viel Holten op in de omliggende regio van het graafschap Mark. Om de locatie aan de rand van zijn grondgebied tegen het grondgebied aangrenzende graafschap Kleef, die zich had verzekerd van het naburige Dinslaken en werd een stad in 1307. Door het veilig stellen was verbouwde Engelbert het oude kasteel gelijkens als het kasteel in Holten. In 1310 was het versterkt door muren en op voorwaarde van een markt in Holten en burgerrechten. In 1319 was Engelbert de oorzaak van de kerkelijke onafhankelijkheid van Holten Walsum en bevorderde de oprichting van zijn eigen gemeenschap en om een kerk te bouwen.
  • (Voorouders) from 1406 till 1600.Source 1
    Die ältesten urkundlichen Nachweise für den Wiebushof sind:
    1406 "von den Koten to Wydebusch".
    1438 "Diederich Witbausch".
    1450 und 1462 "Claus Wydbusch".
    1495 "Grete Witbusch".
    1538 "Arndt Wybus - Hof".
    1546 und 1554 "Wybus - Hof".
  • A child of Remnudius Ab Heinereschtz (Asmus)/Webeß Weib and Elisabetha/Elisabeth/Kreienberg/Greuenberg/Greuenbruich von Kessenbroich
  • This information was last updated on March 18, 2024.

Household of Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes

He is married to Hiltgen/Hildgen NN.

They got married before 1643 at Holten-DE.

Datum is inschatting adhv geboorte Heinrich

Mogelijk dat zij ook nog een dochter Maria (+/- 1661) hebben gekregen die getrouwd was met Friederich Win, zij kregen samen een dochter geboren op 21 Jan 1689 nml. Maria Win, zie familysearch > ark:/61903/1:1:NZ9C-PM3

Child(ren):

  1. Heinrich Wiebes  ± 1643-???? 
  2. NN Webes  1646-1646
  3. Gerhardis Wijbus  1648-1700 

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes



Visualize another relationship

Sources

  1. Ingo Löhken DE
  2. Onderzoek
  3. www.big-biefang.de
  4. internet

About the surname Webes

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Webes.
  • Check the information Open Archives has about Webes.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Webes.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Sandra J. Wiebus, "Genealogy Wiebus", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-wiebus/I230.php : accessed May 6, 2024), "Johan/Wijbes/Webeß "Jan" Webes (± 1622-????)".