Genealogy Rijk Meijer » Jan kaaijk (1806-1858)

Personal data Jan kaaijk 

Sources 1, 2
  • He was born March 1806 in Assendelft, Nederland.
  • He was baptized on March 29, 1806 in Assendelft, Nederland.Source 3
  • Profession: Watermolenaar te Assendelft in Assendelft, Zaandam.

    watermolen de Os of de Bull. De Bull brande af na blikseminslag in 1870 en werd herbouwd op de plek van de Bull. De herbouwde molen kreeg de naam de Hoop.


    Ten Bruggencatenummer 06656 x "de Bull, later de Hoop"


    Of


    . 01067 b de Os
  • Religion: Rooms-katholiek.
  • Resident in the year 1858: Huis staande te Assendelft nr 410.
  • He died on October 17, 1858 in Assendelft, Nederland, he was 52 years old.Source 4
  • A child of Gijsbert Klaase (Kaaijk) Kaik and Duifje Huige

  • Household of Jan kaaijk

    He is married to Aagje Gijzen.

    They got married


    Child(ren):

    1. Gijsbert kaaijk  1831-1905 
    2. Duifje Kaaijk kaaijk  ± 1835-1910


    Notes about Jan kaaijk

    Na de drooglegging van De Schermer in 1634 moest het boezemwater in voldoende mate afgevoerd kunnen worden naar het IJ. Er waren twee plannen ontworpen waarvan het ene inhield dat er een kanaal gegraven zou worden van Knollendam tot Nauerna dat voor een groot deel de loop van Het Twiske zou volgen. Volgens een kroniek hield het tweede plan in dat "men zou aanvangen in het Lange of Alkmaarsche Meer (nu nog bestaande) verder door het Kromme IJ, achter Krommeniedijk, langs het water de Noorderham voorbij het Bussersluisje, zuid aan zeker meertje (de tegenwoordige Zuiderham) om van daar langs de Graauwenhaasmolen tot aan het Twisken eindelijk gaande tot bij (Oud) Nauerna in het IJ te doen uitlopen". De schrijver voegt er nog aan toe: "Nauwelijks is het te begrijpen dat dit laatste plan door Krommenie zoo met alle ijver werd voorgestaan....".

    Na de uitvoering van het eerste plan moesten toen, voor de uitwatering van de Assendelverpolder, nabij Nauerna twee schepradwatermolens naar een bestek van Jan Adriaansz. Leeghwater worden gebouwd. Hiervan vond de aanbesteding plaats te Edam op 3 februari 1634.

    De bouw van de De Os werd voor 4.260 Caroliguldens aan Dirk Jansz. uit Edam gegund en de ander, De Bul, aan Piets Cornelisz. Kamerling, eveneens uit Edam voor 4.385 Caroliguldens. Beide molens hebben bijna 2 1/2 eeuw lang het water in de Assendelverpolder op peil gehouden. In deze periode werden alleen bij De Os, in 1868, de schepraderen vervangen door een vijzel. Toen in 1870 De Bul door blikseminslag verbrandde wilden de meeste ingelanden ter plaatse niet meer een molen maar een stoomgemaal oprichten. Vele vergaderingen werden aan dit onderwerp gewijd, waar het vaak nogal stormachtig toeging en de tegenstanders tenslotte kwaad de vergadering uitliepen.

    In 1871 viel de beslissing en werd het voorstel om een stoomgemaal te bouwen door het polderbestuur met 9 tegen 6 stemmen verworpen. De nieuwe molen, waarvan de bouwkosten op 19.700 gulden waren geraamd, kreeg de naam De Hoop en werd op 23 juni 1871 in gebruik genomen. Vier jaar later kregen de tegenstanders van de molen alsnog hun zin toen De OS werd afgebroken en door een stoomgemaal werd vervangen dat de naam De Landbouw kreeg.


    Aan Nauernasche Vaart bij grens Krommenie stond ook een watermolen


    : Watermolen De David werd in 1663 gebouwd om de Noorderpolder in Assendelft te bemalen. Er was een reeks van conflicten tussen de ingelanden van de polder aan de bouw vooraf gegaan, maar uiteindelijk hakten de Gecommitteerde Raden de knoop door. De molen werd aan de Nauernasche Vaart, dichtbij de grens met Krommenie gebouwd. Pieter Boorsma meldt in Duizend Zaanse Molens, dat De David omstreeks 1870 werd gesloopt. Dit is onjuist. Op 28 februari 1877 besloten de hoofdingelanden van de polder Assendelft de watermolen De David te vervangen door een stoomgemaal. Er volgde echter hevig protest van de landeigenaren. Daarop werd op 21 maart een nieuwe vergadering uitgeschreven. Tijdens deze bijeenkomst werd heet besluit van 28 februari herroepen: De David bleef gehandhaafd, maar het stoomgemaal ook. Alleen werd een andere lokatie voor het gemaal gekozen. Daarvoor wees men de onderbouw aan van watermolen De Os, die bij Nauerna de zuidpolder van Assendelft bemaalde. De David bleef dus veel langer in gebruik dan Boorsma in zijn boek veronderstelde. (zie ook De Os).


    In 1663 wordt de Assendelver polder in tweeën gescheiden door een dwarsdijk. (hierop zal later de communicatieweg van Westzaan naar Heemskerk worden aangelegd).


    Doordat de molens de Os en de Bul hierdoor in de zuiderpolder kwamen te liggen, zat de noorderpolder zonder bemaling. Hiervoor werd in het jaar 1663 de molen 'de David' opgericht.


    De molen werd aan de Nauernasche Vaart gebouwd, dicht bij Krommenie. In 1870 wordt het scheprad vervangen door een vijzel, kosten hiervan bedragen 10300 gulden. Het werk wordt net als bij zijn collega's de Os en de Student uitgevoerd door Fa. Vredenduin te Zaandijk, De David was de laatste molen die vervijzeld werd. Uit de notulen van het polderbestuur blijkt dat na het gereed komen van 'De David', de 45 werklieden van de fa. Vredenduin een feestmiddag aangeboden werd, waar deze mensen onthaald werden op bier en brood. In 1877 werd besloten om over te gaan op stoombemaling van de polder. Het polderbestuur wil graag op de plek van de David een stoomgemaal plaatsen, doch op aanraden van Vredenduin wordt de David opgekalefaterd en komt het stoomgemaal op de plek van 'De Os'. Het exacte sloopjaar is niet te achterhalen.

    De 1870 uit Boorsma klopt niet. Vermoedelijk is de molen in 1885 gesloopt.


    In het jaar 1891 besloot het polderbestuur om op de plaats van de molen 'De David' een stoomgemaal te bouwen. Hoe de bemaling in de 6 tussenliggende jaren is geweest, is nog iets wat nader bestudeerd moet worden. Op 17 juni 1891 werd de eerste steen gelegd voor het nieuwe gemaal. In 1918 kreeg het gemaal de elektromotor van 'De Landbouw'. Het gebouw van 'De David' bestaat nog steeds, nu ingericht als woonhuis. Het staat aan de Nauernasche Vaart, ten Zuidoosten van de Forbo fabrieken.

    Welk van de drie watermolens gerund werden door Jan Kaaijk en later zijn zoon Gijsbertus Kaaijk is mij niet bekend.




    Aan de Nauernase Vaart. stonden nog meer Molens In totaal hebben er 7 molens gestaan. De Papiermolens 'de Huisman' en 'de Huisvrouw',dan de verfmolen 'het Spinbol', oliemolen 'de Oranjeboom', papiermolen 'de Koning', oliemolen 'het Roode Hert' en verfmolen 'het Fortuin'.

    Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan kaaijk?
    The author of this publication would love to hear from you!


    Timeline Jan kaaijk

      This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
    Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

    Ancestors (and descendant) of Jan kaaijk

    Duifje Huige
    1765-1830

    Jan kaaijk
    1806-1858


    Aagje Gijzen
    1806-????


Show complete ancestor table

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. H van Tunen Web Site, Maria van Tunen-Gijsbers, Jan Kaaijk, June 19, 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: H van Tunen Web Site
    Stamboom: OUTPUT1a
  2. Vanvelzen Web Site, Dinand Vanvelzen, Jan Kaaijk, June 19, 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Vanvelzen Web Site
    Stamboom: Slangen-Vanvelzen-Frijns-Colbers-Geerlings-Tunen-Curfs_2015-03-29
  3. FamilySearch.org, via https://familysearch.org/ark:/61903/3:1:...
    Doopvan Jan Kaaijk. Zijn peetvader is Maarten Klaase (Kaik) Kaaijk
  4. Wie was Wie, via https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken...

Historical events

  • The temperature on March 29, 1806 was about 5.0 °C. There was 66 mm of rainWind direction mainly east-northeast. Weather type: betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1806: Source: Wikipedia
    • March 29 » Construction is authorized of the Great National Pike, better known as the Cumberland Road, becoming the first United States federal highway.
    • July 18 » A gunpowder magazine explosion in Birgu, Malta, kills around 200 people.
    • September 23 » Lewis and Clark return to St. Louis after exploring the Pacific Northwest of the United States.
    • October 9 » Prussia begins the War of the Fourth Coalition against France.
    • October 17 » Former leader of the Haitian Revolution, Emperor Jacques I, is assassinated after an oppressive rule.
    • October 27 » The French Army enters Berlin, following the Battle of Jena–Auerstedt.
  • The temperature on October 17, 1858 was about 12.4 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In The Netherlands , there was from July 1, 1856 to March 18, 1858 the cabinet Van der Brugghen, with Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) as prime minister.
  • From March 18, 1858 till February 23, 1860 the Netherlands had a cabinet Rochussen - Van Bosse with the prime ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) and Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • In the year 1858: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
    • January 14 » Napoleon III of France escapes an assassination attempt made by Felice Orsini and his accomplices in Paris.
    • February 11 » Bernadette Soubirous's first vision of the Blessed Virgin Mary in Lourdes, France.
    • April 10 » After the original Big Ben, a 14.5 tonnes (32,000lb) bell for the Palace of Westminster, had cracked during testing, it is recast into the current 13.76 tonnes (30,300lb) bell by Whitechapel Bell Foundry.
    • August 5 » Cyrus West Field and others complete the first transatlantic telegraph cable after several unsuccessful attempts. It will operate for less than a month.
    • August 16 » U.S. President James Buchanan inaugurates the new transatlantic telegraph cable by exchanging greetings with Queen Victoria of the United Kingdom. However, a weak signal forces a shutdown of the service in a few weeks.
    • November 17 » The city of Denver, Colorado is founded.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Kaaijk