Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands » Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich (1358-1400)

Personal data Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich 


Household of Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich

(1) She is married to Willem III graaf van Gulik.

They got married on September 18, 1379 at Geel, Antwerpen, Belgium, she was 21 years old.


(2) She is married to Eduard van Gelre.

They got married about November 1368 at Not Married (1.11.1368).


Child(ren):



Notes about Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich

Katharina von Nieder-Bayern Herzogin von Geldern
------------------------------------- Gräfin von Jülich
30.5.1361-19.11.1400
Hattem
Jüngere Tochter des Herzogs Albrecht I. von Nieder-Bayern-Holland aus seiner 1. Ehe mit der Margarete von Brieg , Tochter von Herzog Ludwig I.

1371
1. oo Eduard Herzog von Geldern
x 12.3.1336-24.8.1371
18.9.1379
2. oo Wilhelm III. Herzog von Jülich
x 5.3.1364-16.2.1402

============================

REF / AFN / Custom: 9532 /  /
Name: Catharina van /Beieren-Holland/
Sex: Female
Modify Date: 29 Jan 2003
Burial: Monnikhuizen
Marriage: Eduard van /Gelre/, m.
Mother: 1336, Margaretha van /Silezië-Brieg/ [185], (b. 1336, ), (d. 26 Feb 1386, 's-Gravenhage)
Father: 25 Jul 1336, Albrecht I van /Beieren-Straubing/ [178], (b. 25 Jul 1336, München), (d. 13 Dec 1404, het Binnenhof in Den Haag), Hertog van Beieren (vanaf 1347), van Neder-Beieren (in 1349) en te Straubing (in 1353).
Hij werd in het najaar van 1357 naar Holland geroepen, waar hij op 2 febr. 1358 aankwam en ruwaard werd voor zijn krankzinnige broer Willem V. Hij werd dit ook in Zeeland en Hengouwen.
In 1372 trok hij Voorne aan de grafelijkheid en in 1396 de lenen op Texel, in Kennemerland, in Zeeland, Noordwijk, Gouda, enz., die waren opengevallen door de dood van Beaumont's kleinzoon, de graaf van Blois; ook Altena werd ingenomen. Hierdoor beperkte hij de invloed van de hoge adel.
In 1389 volgde hij zijn broeder als graaf op.
Op 22-09-1392 's morgens werd aan het grafelijk hof in Den Haag (Binnenhof) zijn maitresse Aleid van Poelgeest en de meesterknaap Willem Cuser op lafhartige wijze vermoord. Hij geraakte hierdoor in december 1392 in een twist met de Hoeken.
Hij ondernam enige krijgstochten tegen de Friezen die weinig opleverden.
Abdij van Egmond; toegangsnummer: 356; 4. Regestenlijst:
4881377 Februari 27 (des Vridaechs na Sinte Mathiisdach)
Aelbrecht, ruwaard van Henegouwen enz., verklaart, dat de heer van Egmonde en Yselsteyne vóór hem weder opgedragen heeft het leen van 19 viertelen land met het ambacht, gelegen bij Buscoep en geheten de Zuudwijc, welk goed met de lijftocht daarvan Wouter van Meresteyne en zijn vrouw jonkvrouw Alveraert den heer van Egmond hadden opgedragen; hij draagt genoemd goed met het ambacht tot een vrij eigen aan heer Dirc Voppenzoen, persoon van Haerlem en rentmeester van Noerthollant over.
Oorspr. (Inv.no. 481). Met brokstukken van het grafelijk zegel.
5111379 Mei 16
Aelbrecht, ruwaard van Henegouwen enz., stelt de lieden in het ambacht van Zuudwiec, toebehorend aan heer Dirc Voppen de Jonge en door dezen gekocht van Wouter van Merensteyn, vrij van de rechtspraak van den baljuw en bepaalt het maaggeld, in geval van doodslag of "leemten" te betalen.
Oorspr. (Inv.no. 481). Met het zegel van den hertog.
5171379 December 20 (in vigilia beati Thome apostoli)
Johannes, abt en convent van Hecmunda, verklaren op verzoek van hun heer Albertus, hertog van Bavaria, Mathias Wilhelmusz., stafdrager en deurwaarder van den hertog, en Martinus, Wilhelmus, Aleydis en Margaretha, kinderen van wijlen Jacobus Barwoldi, broeder van Mathias, en hun kinderen ontslagen te hebben uit de ministerialiteit op voorwaarde, dat zij zich niet door huwelijk of op enige andere wijze opnieuw tot ministerialen maken, en dat ieder van hen aan de abdij goederen zal schenken ter waarde van 10 sol. denariën Holl. jaarlijks, welke goederen zij tot in den derden graad weder van de abdij in erfleen zullen ontvangen.
a. Afschrift (Inv.no. 2, fol. 9 vo).
b. Afschrift (Inv.no. 3, fol, 76 vo).
6201394 Augustus 2
Jan die Weent, abt van Egmond, verklaart, dat hij op verzoek van hertog Albrecht en wijlen hertogin Margriete jonkvrouw Cunaergoede, dochter van Bertelmeeus Uterwijc, zijn neef, bij wijze van gunst ten overstaan van godshuismannen beleend heeft met de goederen, welke haar vader van de abdij in leen had, gelegen aan den Heemskerker weg, aan den Egmonder weg, het Scuyrviertel, de Huysacker, op de Wijnmarkt onder Assendelf en andere goederen; met bepaling, dat het goed op haar zoon of dochter zal vererven, maar verder alleen op zonen zal overgaan. Opgenomen in den brief d.d. 1394 Augustus 23 (Reg.no. 623).
6211394 Augustus 10 (in den cloister tot Egmonde op sinte Louwerijs dach)
Aelbrecht, palsgraaf op den Rijn, graaf van Hollant etc., bevestigt de privilegiën en vrijheden, door de graven van Holland aan abt en convent van Egmond gegeven, neemt hen in bescherming en verklaart, dat abt en convent of hun goederen niet met wereldlijk recht (met "beticht", zeventuig of ander geding) voor baljuws, schouten of rechters aangesproken kunnen worden, maar dat klachten en vorderingen op abt of convent voor den Raad gebracht zullen worden, met uitzondering van zaken aangaande dijken, watergangen en sluizen, die volgens recht en costumen als de andere landen in de nabuurschap berecht zullen worden.
Afschrift, gecollationeerd door notaris P. Ylpendam. z.j. (16e-eeuw) (Inv.no. 48).
6271395 April 26 (des anders daghes na sinte Marcusdach)
Jan die Weent, abt van Egmond, verklaart op verzoek van hertog Aelbrecht en diens zoon, den graaf van Oostervant, Alijt, dochter van Jan van Oudendijc, uit gratie beleend te hebben met de 22 morgen, gelegen in Scieveen in Sestienhoeven, door haar vader in leen gehouden en de abdij aanbestorven, welke goederen zij als recht leen zal houden. Opgenomen in den brief d.d. 1395 April 26 (Reg.no. 628).
6301395 October 25 (des Manendages na der elfdusent maechdendach)
Aelbrecht, hertog van Beyeren, graaf van Hollant, verklaart ten behoeve van zijn heerlijkheid en voor de rust van het klooster van Egmonde met den abt overeengekomen te zijn, dat de baljuw van Delfland de hoge rechtsmacht zal uitoefenen gedurende 10 jaren over 9 hoeven in Popswoude en over 10 hoeven in Ruiven, waarvoor de hertog jaarlijks vier pond aan den abt zal betalen en dat de abt de lage rechtsmacht zal uitoefenen en hiervan de inkomsten zal trekken, gelijk de andere ambachtsheren in Delflant.
Oorspr. (Inv.no. 661). Met het geschonden zegel van den hertog.
6351396 April 29
Jan de Weent, abt, en gemeen convent van Egmonde, oorkonden, dat zij hun hoge heerlijkheden tussen Aremerswet en Wimmerswet opgedragen hebben aan hertog Aelbrecht van Beyeren, behoudens hun recht van molen, wind, meierij, erven en landen, geteeld en ongeteeld, op voorwaarde, dat de hertog hen zal beschermen tegen alle stoornis door Aernt, heer van Egmonde, gepleegd op de andere goederen van het convent; zij verklaren deze opdracht met alle "capituleer moniken" gedaan te hebben, met het voorbehoud, dat de paus en de "stoel van Rome" deze bevestigen zullen.
Oorspr. (Inv.no. 104). De zegels van abt en convent zijn afgevallen.
6361396 Mei 6
Aelbrecht, hertog van Beyeren, graaf van Hollant etc., oorkondt, dat abt en convent van Egmonde hem al hun hoge heerlijkheden tussen Armerswet en Wimmerswet hebben opgedragen, behoudens hun recht van wind en molens, op voorwaarde, dat hij hun zal beschermen tegen Aernt, heer van Egmonde.
a. Opgenomen in een transsumpt van notaris Everardus de Sconoerde d.d. 1397 Augustus 6 (Reg.no. 645).
b. Afschrift van notaris Nicolaus Wilhelmi Huge de Lyra (eind 15e-eeuw ?) (Inv.no. 103).
6461397 Augustus 9 (in den cloester van Egmonde)
Aelbrecht, hertog van Beyeren, graaf van Hollant etc., gezien hebbende de acte d.d. 1083 juli 26 (Reg.no. 5), waarbij Dirc, de zevende graaf van Hollant aan het klooster van Egmonde o.a. tolvrijdom schenkt in Hollant en Zeelant, gelast zijn tollenaars om abt en convent alsmede hun lieden en goederen vrij langs hun tollen te laten voorbijgaan.
Oorspr. (Inv.no. 52). Met het geschonden zegel van den hertog.
6641398 October 18 (in den Hoge)
Aelbrecht, hertog van Beveren, graaf van Hollant etc., bevestigt de brieven van zijn oom, heer Jan van Henegouwen, heer van Beaumont en diens nakomelingen, de graven van Bloys, waarbij deze aan abt en convent van Egmond vrijdom van tol verlenen voor hun wijnen en andere goederen, die zij voor eigen gebruik behoeven, welke zij door de sluizen ter Goude voeren.
Oorspr. (Inv.no. 55). Met het geschonden zegel van den hertog.
6651398 October 18 (in den Hage)
Ailbrecht, paltsgraaf upten Rijn, hertog in Beyeren enz. gelast als erfgenaam van graaf Guy van Blois zijn rentmeester van der Wijck en Noertich de erfpacht van 20 pond tournois, die hij van abt en convent van Egmondt wegens de tienden in Dreysschier schuldig is, alle jaren uit te betalen.
Oorspr. (Inv.no. 612). Met het zegel van den hertog.
6841401 Augustus 9 (in den Hage)
Ailbrecht, hertog van Beveren, graaf van Hollant etc. oorkondt, dat hij de gemene buren en huislieden van de cariteit ontslaat van de verplichting hem te dienen met één riem ende "volc na der riemtale", aangezien zij zeer verarmd zijn en vele weggetrokken zijn; hij verklaart hiervoor "bi handen des proosts van Bergen" ontvangen te hebben 11 Holl. schilden, waarvan deze verantwoording zal doen en behoudt zich zijn recht op bede en schot 'voor.
Oorspr. (Inv.no. 657). Met het geschonden zegel van den oorkonder.
6871401 November 5 (in den Haghe)
Aelbrecht, hertog van Beyeren, graaf van Hollant etc. oorkondt, dat hij de buren in het ambacht van Popswoude en in het gerecht van den abt van Egmond ontslaat van de verplichting hem te dienen met twee riemen "ende volc na der riemtale", aangezien zij zeer verarmd zijn en velen naar de steden en andere ambachten getrokken zijn, zodat "boven drie of vier manne mit hoere woenstat" in het ambacht niet gebleven zijn; hij verklaart hiervoor 16 Holl. schilden, als Henric Adely geslagen heeft, "bi hande des proost van Bergen" ontvangen te hebben, waarvan deze verantwoording zal doen en behoudt zich zijn recht op bede en schot voor.
a. Oorspr. (Inv.no. 658). Met het zegel van den oorkonder.
b. Gevidimeerd in den brief d.d. 1401 November 29 (Reg.no. 688).
7061403 Augustus 24 (in den cloester tot Egmond op sinte Bertelmeesdach)
Aelbrecht, hertog in Beyeren, graaf van Hollant etc., gezien hebbende den brief d.d. 1083 juli 26 (Reg.no. 5), waarbij Dirc, de zevende graaf van Hollant, aan het klooster van Egmonde o.a. tolvrijdom schenkt in Hollant en Zeelant, gelast zijn tollenaars om abt en convent alsmede hun lieden en goederen vrij langs hun tollen te laten voorbijgaan.
Oorspr. (Inv.no. 52). Met het geschonden zegel van den oorkonder.
Birth: 1358
Marriage: 18 Sep 1379, Willem I van Gelre en /Gulik/, m. 18 Sep 1379, Geertruidenberg
Death: 11 Nov 1400, Hattem

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Historical events

  • Graaf Albrecht (Beiers Huis) was from 1389 till 1404 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1400: Source: Wikipedia
    • February 14 » Richard II of England dies, most probably from starvation, in Pontefract Castle, on the orders of Henry Bolingbroke.
    • March 23 » The Trần dynasty of Vietnam is deposed, after one hundred and seventy-five years of rule, by Hồ Quý Ly, a court official.
    • September 16 » Owain Glyndŵr is declared Prince of Wales by his followers.
    • November 11 » Siege of Aleppo (1400) during Timur's conquest of Syria.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Wittelsbach


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Richard Remmé, "Genealogy Richard Remmé, The Hague, Netherlands", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-richard-remme/I60638.php : accessed June 5, 2024), "Katharina van Holland neder-Beieren Wittelsbach Herzogin v Geldern, Gräfin von Jülich (1358-1400)".