Genealogy Onderwater » Ocker GEVAERTS (1735-1807)

Personal data Ocker GEVAERTS 

Source 1

Household of Ocker GEVAERTS

(1) He is married to Hendrica Francoisa BRAETS.Source 3

Their notice of marriage was on August 20, 1762 in Dordrecht.Source 4

zij kregen 12 kinderen
They got married on September 5, 1762 at Dordrecht, he was 27 years old.


Child(ren):

  1. Adriaan GEVAERTS  1764-????
  2. Adriana Alida GEVAERTS  1769-1858 
  3. Johan GEVAERTS  1773-1847
  4. Cornelia GEVAERTS  1775-1851 

Event (nomen).


(2) He is married to Catharina DEKKER.Source 5

They got married on August 5, 1782 at Dordrecht, he was 47 years old.


Child(ren):



Notes about Ocker GEVAERTS

Ocker Paulusz Gevaerts werd geboren te Dordrecht op 12 maart en aldaar gedoopt op 16 maart 1735. Hij overleed te Dordrecht op 21 april 1807 en werd begraven in de Grote Kerk. Enige zoon van mr. Paulus Ockersz Gevaerts (1697-1777), vrijheer van Gansoyen (een thans verdwenen dorp bij Drongelen, Noord-Brabant), schepen en vanaf 1748 meermaals burgemeester van Dordrecht, raad in de Admiraliteit (het bestuursorgaan voor het zeewezen) en gedeputeerde in de Staten van Holland en West-Friesland, en van diens tweede echtgenote Alida Vivien (1706-1738).
Mr. Ocker Gevaerts stamde uit een wijnkopersgeslacht dat zich aan het eind van de zestiende eeuw vanuit Antwerpen in Dordrecht vestigde en sinds het begin van de achttiende eeuw een reeks leden aan de regering van de stad Dordrecht leverde voor het ambt van schepen of burgemeester. In 1815, enige tijd na zijn overlijden, werden Ockers zoons in de adelstand verheven, net als de leden van een aantal andere patriciërsfamilies die koning Willem I daarmee aan zich wilde binden. Ocker zelf volgde een typische regentencarrière, maar koos daarbij voor de vernieuwingsgezinde partij van de patriotten. Als zodanig beleefde hij zijn finest hour in 1786, toen hij zich openlijk tegen de privileges van de stadhouder verzette en voor korte tijd een nationale beroemdheid werd.
Ockers moeder stierf enkele jaren na zijn geboorte en zijn vader, die al eerder kort getrouwd was geweest, is daarna nog tweemaal hertrouwd: in 1739 met de weduwe Suzanna Catharina Albinus (1703-1741), dochter van de Leidse hoogleraar dr. Bernardus Albinus, en in 1751 met Suzanna Adriana Beelaerts (1707-1786), weduwe van mr. Nicolaas Stoop. Een echte moeder heeft Ocker in zijn jeugd dus maar korte tijd gehad. Hij werd ingeschreven aan de universiteit Leiden en promoveerde daar op 7 juli1755 in de rechten op een dissertatie De Solutionibus (over de vormen van ontbinding van contracten en dergelijke). Na zijn huwelijk werd Ocker ambachtsheer van Geervliet, Simonshaven en Biert, als opvolger van zijn schoonvader mr. Adriaan Braets (1689-1747) die schepen en in 1747 burgemeester van Dordrecht was geweest. Al in 1754 werd Ocker ontvanger van de convooien en licenten (in- en uitvoerrechten) wegens Zeeland en na zijn promotie volgde hij de geijkte regentenloopbaan in de Dordtse en gewestelijke raden. Zo werd hij in 1757 lid van de Dordtse achtraad, in 1761 van de oudraad, was vanaf 1762 meermaals schepen, sinds 1764 enkele malen weesmeester, vanaf 1766 veertigraad en in 1783 en 1784 burgemeester van Dordrecht, tevens gedeputeerde in de Staten van Holland en West-Friesland. In 1771 werd hij bewindhebber van de Verenigde Oost-Indische Compagnie namens Dordrecht, in 1783 directeur van de Levantse Handel op de Maze en van 1791 tot 1805 was hij provoost. In 1783 werd hij lid van het Dordtse patriotse exercitiegenootschap De Vrijheid dat in dat jaar was opgericht, evenals even later zijn zoons Paulus en Johan. Ocker gold als een patriot in hart en nieren. Hij behoorde tot de voorvechters van het nieuwe, antistadhouderlijke bewind. Na de Bataafse Omwenteling van 1795 werd hij onmiddellijk lid van de Dordtse municipaliteit en in 1803 kwam hij in de raad van de stad, waaruit hij in november 1806 ontslag nam. Hij kocht in 1757 een huis aan de Wolwevershaven en bezat de buitenplaats Kilsigt of Kilzicht in Wieldrecht.
Tijdens zijn burgemeesterschap werd Ocker Gevaerts op 1 maart 1784 door de Staten-Generaal samen met de Haarlemse vroedschap Willem Anne Lestevenon van Berkenrode (1750-1830) benoemd tot gevolmachtigde om met de Oostenrijkse keizer Jozef II (1741-1790), die tevens soeverein van de Zuidelijke Nederlanden was, grenskwesties en andere geschillen te regelen. Hij bedankte daar echter voor, vermoedelijk op verzoek van zijn patriotse partijgenoten in Dordrecht die hem op dat moment als hun voorman in de stedelijke regering niet konden missen. Zijn tegenstanders namen hem dat niet in dank af. Maar zijn historische faam ontleent Ocker Gevaerts toch aan de bij uitstek symbolische daad die hij als patriot twee jaar later stelde in het gespannen klimaat van politieke tegenstellingen tussen democratisch gezinde patriotten en prinsgezinde aanhangers van stadhouder Willem V. Samen met de daadkrachtige Dordtse pensionaris Cornelis de Gijselaar (1751-1815) provoceerde hij op vrijdagmiddag 17 maart 1786 als gedeputeerde bij de Staten van Holland welbewust de verzamelde aanhangers van de stadhouder toen zij getweeën met hun koets onder de Stadhouderspoort op het Binnenhof doorreden. De doorgang van die poort gold vanouds als een ongeschreven privilege van de stadhouder en zijn familieleden, maar de Staten hadden enkele dagen tevoren besloten zelf die doorgang te gebruiken onder het argument dat dit hun soeverein en onvervreemdbaar recht was.
Gevaerts’ daad, die kort te voren publiek was aangekondigd, werd als een aanslag op het gezag van de stadhouder beschouwd. Een grote menigte van opgewonden Oranjegezinden had zich onder aanvoering van het orangistische exercitiegenootschap van Den Haag op Binnen- en Buitenhof verzameld. De Gijselaar werd nu bang en wilde op het laatste moment nog omkeren om de oude weg te volgen, maar Gevaerts hield voet bij stuk. Bij hun aankomst greep de orangistische pruikenmaker en kapper François Mourant dreigend de teugels van de paarden om hen de doorgang te beletten. Volgens Gevaerts’ tegenstanders zou Mourant echter juist verhinderd hebben dat de koets met de gedeputeerden onder het gedrang in de Hofvijver viel. Mourant werd direct door de drost gevangen genomen en van moordaanslag op de soevereine overheid beschuldigd. Noch de Zwitserse garde noch de ruiterij was echter tussenbeide gekomen en de veronderstelde organisatoren van de aanslag, onder wie het hoofd van het Oranjecorps, winkelier Hess, wisten te ontkomen. De verontwaardigde Staten veroordeelden Mourant onmiddellijk ter dood, maar na een smeekschrift van zijn vrouw kreeg hij op voorspraak van Gevaerts en De Gijselaar alsnog gratie.
De aanslag bracht een enorme ophef in de landelijke pers teweeg en werd in verscheidene prenten vereeuwigd. Ocker Gevaerts werd door de patriotten als een held beschouwd en in binnen- en buitenland in gedichten bezongen. Patriotse schrijvers als Adriaan Loosjes (1761-1817) en Gerrit Paape (1752-1803) trokken vergelijkingen met het treurige lot van zijn stadgenoten, de gebroeders De Witt die in 1672 evenmin door de overheid tegen het gepeupel waren beschermd. Paape vroeg nadrukkelijk om de doodstraf voor de aanvallers van Gevaerts en De Gijselaar. Paul Henri Marron (1754-1832) jubelde vanuit Parijs in een Nederlands en Latijns gedicht, door Pieter van Braam te Dordrecht gepubliceerd, dat Gevaerts en De Gijselaar ‘der vadermoorderen handen ontrukt’ waren en N. de Rouw Pzn schreef bij Ockers triomfantelijke terugkeer naar Dordrecht een welsprekende welkomstgroet. Ook de orangistische dichter-historicus Willem Bilderdijk (1756-1831), die vermoedelijk bij de Haagse gebeurtenissen aanwezig was, mengde zich in het koor van getuigenissen. Gerrit Paape is vermoedelijk de auteur van het treurspel Het mislukte Haagsche oproer dat even later over deze episode verscheen, terwijl Adriaan Loosjes het toneelstuk Gevaarts en Gyzelaar uitbracht. Paape deed er datzelfde jaar nog een schepje bovenop met zijn toneelstuk De Vryheid, dat als niet mis te verstane ondertitel ‘Gevaerts en De Gyselaar, Maart 1786′ droeg. Het is een pleidooi voor democratie en een lofzang op de vrijheid van het volk, tegen de heerszucht van de stadhouder, ideeën die door allegorische personen genaamd Vrijheid, Burgerstaat, Genootschap, Wankelhart, Afgezant van Heerschzucht, Gemeen (het volk), en Oproer ten tonele worden gebracht. In de latere historische literatuur wordt De Gijselaar vaak als eerste van de twee genoemd, mogelijk omdat hij het eerste doelwit van de aanslag was. Uit de bronnen blijkt echter duidelijk dat Gevaerts de meest doortastende van de twee was; in de teksten uit die tijd staat hij ook altijd voorop.


'''Vrijdag den 20 Augusti 1762
Present de Hrn Mr. C:P: Pompe, Heer van Zwijndrecht & J: van der P...'''


''Class: 30 guld
Mr. Ocker Gevaerts Pauls, J:M: woont in het Steeg o sloot, geadsisteert met zijn wel Ed. geb. Hr. vaeder Den wel Ed. geb. Hr. Burgemeester Paulus Gevaerts
met
Jonkvrouw Hendrica Francoisa Braets, Woont in de Wijn straet bij de Grave straet, beijden van Dordrecht, geadsisteert met haar E: moeder vrouwe Maria Jacoba Bochoven, weduwe wijlen den Wel Ed: gest. Heer Burgemeester Adriaan Braets''

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Ocker GEVAERTS?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Ocker GEVAERTS

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Ocker GEVAERTS


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Trouwboek van het Gerecht
    2. Doopboek van de Nederduitsch Gereformeerde Gemeente
    3. Regionaal Archief Dordrecht
    4. Trouwboek van het Gerecht
    5. Regionaal Archief Dordrecht

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on March 12, 1735 was about 7.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: regen zeer betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1735: Source: Wikipedia
      • January 8 » The premiere of George Frideric Handel's Ariodante takes place at the Royal Opera House, Covent Garden.
      • March 10 » An agreement between Nader Shah and Russia is signed near Ganja, Azerbaijan and Russian troops are withdrawn from occupied territories.
      • July 11 » Mathematical calculations suggest that it is on this day that dwarf planet Pluto moved inside the orbit of Neptune for the last time before 1979.
      • August 5 » Freedom of the press: New York Weekly Journal writer John Peter Zenger is acquitted of seditious libel against the royal governor of New York, on the basis that what he had published was true.
    • The temperature on March 16, 1735 was about 6.0 °C. Wind direction mainly west. Weather type: geheel betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1735: Source: Wikipedia
      • January 8 » The premiere of George Frideric Handel's Ariodante takes place at the Royal Opera House, Covent Garden.
      • March 10 » An agreement between Nader Shah and Russia is signed near Ganja, Azerbaijan and Russian troops are withdrawn from occupied territories.
      • July 11 » Mathematical calculations suggest that it is on this day that dwarf planet Pluto moved inside the orbit of Neptune for the last time before 1979.
      • August 5 » Freedom of the press: New York Weekly Journal writer John Peter Zenger is acquitted of seditious libel against the royal governor of New York, on the basis that what he had published was true.
    • The temperature on August 5, 1782 was about 16.0 °C. There was 4 mm of rainWind direction mainly west by south. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1782: Source: Wikipedia
      • February 27 » American Revolutionary War: The House of Commons of Great Britain votes against further war in America.
      • April 21 » The city of Rattanakosin, now known internationally as Bangkok, is founded on the eastern bank of the Chao Phraya River by King Buddha Yodfa Chulaloke.
      • July 1 » Raid on Lunenburg: American privateers attack the British settlement of Lunenburg, Nova Scotia.
      • September 14 » American Revolutionary War: Review of the French troops under General Rochambeau by General George Washington at Verplanck's Point, New York.
      • December 14 » The Montgolfier brothers first test fly an unmanned hot air balloon in France; it floats nearly 2km (1.2mi).
      • December 16 » British East India Company: Muharram Rebellion: Hada and Mada Miah lead the first anti-British uprising in the subcontinent against Robert Lindsay and his contingents in Sylhet Shahi Eidgah.
    • The temperature on April 21, 1807 was about 3.0 °C. Wind direction mainly north-northeast. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1807: Source: Wikipedia
      • February 19 » Former Vice President of the United States Aaron Burr is arrested for treason in Wakefield, Alabama and confined to Fort Stoddert.
      • March 2 » The U.S. Congress passes the Act Prohibiting Importation of Slaves, disallowing the importation of new slaves into the country.
      • March 25 » The Swansea and Mumbles Railway, then known as the Oystermouth Railway, becomes the first passenger-carrying railway in the world.
      • May 29 » Mustafa IV became Sultan of the Ottoman Empire and Caliph of Islam.
      • July 9 » The Treaties of Tilsit are signed by Napoleon I of France and Alexander I of Russia.
      • November 29 » Transfer of the Portuguese Court to Brazil: John VI of Portugal flees Lisbon from advancing Napoleonic forces during the Peninsular War, transferring the Portuguese court to Brazil.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname GEVAERTS

    • View the information that Genealogie Online has about the surname GEVAERTS.
    • Check the information Open Archives has about GEVAERTS.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching GEVAERTS.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Lucas van Heeren, "Genealogy Onderwater", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-onderwater/I3844.php : accessed June 7, 2024), "Ocker GEVAERTS (1735-1807)".