Genealogy Naessens » Johan Henri Azon Jacometti (1887-1940)

Personal data Johan Henri Azon Jacometti 


Household of Johan Henri Azon Jacometti

He is married to Emma Amalia Johanna Jas.

They got married on December 24, 1914 at Meester Cornelis (Batavia), he was 27 years old.


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. (Not public)


Notes about Johan Henri Azon Jacometti

HET SNEUVELEN VAN MAJOOR J. H. A. JACOMETTI
COMMANDANT VAN II-8 R.I. OP 12 MEI 1940
DOOR V. E. NIERSTRASZ
Luit. Kol. v. d. Gen. Staf.

In het September-nummer (aangevuld in het October-nummer) van dit tijdschrift beschreven wij den soldatendood van Majoor LANDZAAT.
Thans willen wij mededeelen, hoe de commandant van II-8 R.I., Majoor JACOMETTI, op 12 Mei, dus een dag vóór Majoor LANDZAAT, sneuvelde, om vervolgens na te gaan, op welke wijze C.-8 R.I. zijn commandopost heeft weten te verdedigen.
Majoor JACOMETTI was afkomstig van het K.N.I.L. en had zich vrijwillig beschikbaar gesteld als reserve-officier bij de Kon. Nederl. Landmacht.
In het September-artikel is reeds vermeld, dat de voorposten in het Stellingvak van 8 R.I. op 11 Mei in den namiddag geheel waren gevallen. De Commandant van deze voorposten, C.-III-8 R.I., was in zijn commandopost, na omsingeld te zijn, gevangen genomen.
Dat na grensoverschrijding door de Duitschers op 10 Mei, reeds op 11 Mei in den namiddag de voorpostenstrook door de Duitschers was genomen en zij zich in den avond van dien dag in gevechtsaanraking met de hoofdweerstandsstrook bevonden, had diepen indruk gemaakt op de bezetting van de hoofdweerstandsstrook.
In den namiddag en avond van 11 Mei werd de hoofdweerstandsstrook door de Duitsche artillerie onder hevig vuur genomen en wel voornamelijk de omgeving van de frontlijn.
De op den Grebbeberg vooruitgeschoven artillerie had eveneens zwaar onder vijandelijk vuur te lijden, evenals Rhenen, liggende ten Westen van den Grebbeberg [1].
De eerste kennismaking met het vijandelijk artillerievuur maakte op onze troepen, die nimmer eigen artillerievuur ook maar hadden gezien, grooten indruk. Zelfs aan het geluid van de over hunne hoofden suizende projectielen der eigen artillerie moest de troep wennen.
Het vijandelijk artillerievuur werd op 12 Mei in den vroegen morgen met groote hevigheid hervat.
De Bataljonscommandanten in de hws. hadden echter voldoende vertrouwen in hunne stellingen. De berichten omtrent de sterkte van den vijand waren niet verontrustend, doch men had reeds begrepen, met een uitstekend geoefenden en zeer brutaal optredenden tegenstander te doen te hebben.
C.-8 R.I. had zich bij het aanbreken van den dag van 12 Mei met Majoor LANDZAAT naar de Grebbesluis begeven, en van den voorrand van den Grebbeberg het voorterrein waargenomen. Alles was toen rustig en er waren geen verontrustende verschijnselen.
Te circa 11.00 begaf de Overste zich wederom naar voren met Majoor LANDZAAT en een Kapitein, met de bedoeling zich opnieuw van den toestand op de hoogte te stellen. Op ongeveer 100 m achter de stoplijn kwamen zij gedurende een uur onder hevig artillerievuur; onafgebroken sloegen de granaten op korten afstand van hen in en van een korte vuurpauze werd gebruik gemaakt, om een sprong naar voren te maken en een loopgraaf te bereiken.
De bezetting van de stoplijn was eenigszins geschokt. Het bleek, dat kleine patrouilles op den Grebbeberg waren doorgedrongen. Verder voorwaarts gaan was niet mogelijk, want er werd op een afstand van ca. 50 m met mitrailleurs geschoten.
De Overste nam afscheid van Majoor LANDZAAT, welk afscheid voor goed is geweest.
Zooals reeds is medegedeeld, hadden de gebeurtenissen van den voorafgaanden dag, het artillerievuur en de aanwezigheid van den vijand op den Grebbeberg het moreel van de bezetting van de stelling aangetast.
Men moet hierbij bedenken, dat de troep in den nacht van 9/10 Mei was gealarmeerd en de stellingen had bezet en dus van 9/10, 10/11 en 11/12 Mei niet of onvoldoende slaap had genoten, sedert 9 Mei was geplaatst voor de oorlogswerkelijkheid, van 11 Mei af onder goed gericht artillerievuur lag, blootgesteld was aan vijandelijke vliegerwerking en onvoldoende door eigen vliegers kon worden gesteund, als gevolg van de bekende onvoldoende sterkte van ons luchtwapen en de luchtaanvallen der Duitschers op onze vliegvelden.
Daarbij kwam het herhaaldelijk stuk schieten der telefonische verbindingen en het noodzakelijk geworden verplaatsen van eigen artillerie in den nacht van 11/12 Mei, waardoor de steun der eigen artillerie niet voldoende tot zijn recht kwam.
Ten slotte deden de wildste geruchten de ronde.
Het vorenstaande diende te worden vermeld, om de maatregelen te begrijpen, welke werden genomen door de beide Bataljonscommandanten, die de hws. van 8 R.I. verdedigden, toen hun de berichten over het binnendringen der Duitschers in de hws. bereikten.
Deze beide Bataljonscommandanten waren van het goede hout. Van Majoor LANDZAAT is dit reeds gebleken uit de artikelen in het September- en Octobernummer, van Majoor JACOMETTI zal dit blijken uit hetgeen volgt.
Uit de bij Majoor LANDZAAT en Majoor JACOMETTI binnenloopende berichten bleek, dat de vijand zich van de Grebbesluis uit naar het Z. en W. en N. uitbreidde en o.m. het complex Huize Heimerstein had bezet. De indruk was, dat het ging om kleine stoutmoedige afdeelingen, die men, mits kordaat en snel handelende, van den Grebbeberg zou kunnen werpen. Voorts waren versterkingen toegezegd en in opmarsch. Majoor LANDZAAT gaf bevel aan een compagnie in de stoplijn Z. van den kunstweg Rhenen-Wageningen, om den vijand recht vooruit uit de hws. te werpen.
Onafhankelijk daarvan had te voren ook Majoor JACOMETTI eenzelfde plan opgevat.

W.F. HENNINK
J.H.A. JACOMETTI

Toen C.-8 R.I., na zijn afscheid van Majoor LANDZAAT, op zijn commandopost terugkwam, trof hij daar Majoor JACOMETTI, C.-II-8-R.I., die hem zijn voornemen mededeelde, door een tegenstoot den in het Zuidelijk deel van zijn vak doorgedrongen vijand te verdrijven.
Hiertoe had Majoor JACOMETTI reeds bevelen gegeven, doch of de uitvoering wellicht niet snel genoeg ging, of om andere redenen, hij nam zelf het bevel over den op zijn nadere last aangewezen, dichtstbijzijnde afdeeling, waarbij een kapitein en een vaandrig werden ingedeeld, stelde zich aan het hoofd en begaf zich op weg.
Op schets 1 is met een stippellijn de weg aangegeven, die de Majoor volgde en die leidde door bosch en later door kreupelhout, tot men kwam aan het met + gemerkte punt op de schets. Aldaar werd de stoplijn verlaten en moest een open - met koren begroeid - veld worden overgestoken, om den tegenoverliggenden boschrand (waar thans het Kerkhof der gesneuvelden ligt) te bereiken.
Deze weg werd gekozen in verband met aanwezige draadversperringen en de bedekking, welke het terrein bood.
De kleine troep wist met groote moeite de voor de stoplijn liggende versperring te doorschrijden, waarbij groote hinder werd ondervonden van het vuur van de achter de stoplijn opgestelde eigen troepen, die van de onderneming van Majoor JACOMETTI onvoldoende op de hoogte waren.
De tegenstander was echter reeds doorgedrongen tot den boschrand aan de overzijde van het open veld. Uit dien boschrand werd gevuurd en eveneens van rechts, waar paw. werden waargenomen. Bij de Heimersteinsche laan vuurden eigen zw. mitr. De situatie was dus zeer moeilijk geworden.
Bij het maken van een sprong voorwaarts is toen Majoor JACOMETTI gesneuveld.
Hij had gevoeld, dat op dit oogenblik het moreel hersteld moest worden door een koene daad.
Deze daad, die niet tot het beoogde doel leidde, bezegelde hij met zijn leven. Hij viel met het wapen in de vuist voor het Vaderland.
Men had de sterkte van den vijand en de uitwerking van het vuur onderschat. Zijn troep heeft den aanval niet kunnen doorzetten, doch is met groote moeite en met aanzienlijke verliezen in de loopgraven van de stoplijn terug moeten kruipen.
Died in heavy fighting against the Germans at the Grebbenberg on May 12, 1940.

Majoor JACOMETTI heeft door zijn onversaagdheid den roem van ons Tropenleger op uitstekende wijze bevestigd.

[1] De beschieting van RHENEN en omgeving blijkt uit het boek "Tusschen vuur en ijzer" van H. v. HEERDE

------------------------------------------
Taken from the Internet:

"BLANKE KLEWANG"
Een van de slachtoffers in de meidagen van 1940 was de voormalige officier van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger majoor J. H. A. Jacometti. De oud-KNIL-majoor genoot bij minderen en meerderen een groot aanzien vanwege zijn moedig gedrag. De derde presentatie te velde, zoals de militairen hun opdracht noemen, wordt verzorgd door de cadetten Van der Velden en Terhell. Gebarend naar het veld waarvoor ze inmiddels staan opgesteld, vertelt een van de KMA'ers: "Via berichten vernam Jacometti dat bij deze stelling een kleine groep Duitsers zat. Hij dacht dat deze door kordaat ingrijpen van de berg kon worden afgeworpen. Hij besloot actie te ondernemen en ging op pad, nadat hij zijn commandant op de hoogte had gesteld van zijn plannen."

Een nieuw gebaar. "Hier werd hij onder vuur genomen door zijn eigen troepen, omdat deze gehoord hadden dat er voor en achter hen Duitsers zaten. Zij dachten dat Jacometti een Duitser was. Nadat de majoor hier was aangekomen, gaf hij het bevel dit veld over te steken." De blikken van de groep richten zich op het veld, dat aan de erebegraafplaats grenst. "Midden op het veld ging hij voor in de strijd en hij werd neergemaaid met het wapen in de hand." Het moedige gedrag van Jacometti, die de Duitsers "met de blanke klewang" weg wilde jagen, kostte hem het leven.

Onwijze chaos
Met zijn optreden ging Jacometti in tegen alle regels die er in die tijd voor een tegenaanval bestonden. Zo'n aanval mocht pas worden ingezet als de vijand tot stilstand was gebracht en de eigen troepen weer rustig waren. In het geval-Jacometti was de vijand nog steeds aan het oprukken en heerste er "onwijze chaos binnen de eigen troepen." "Toen had de commandant moeten zeggen: "Hé, Jacometti, wat jij wilt kan niet door de beugel." Dat is niet gebeurd."

Bewondering klinkt door als Van der Velden Jacometti beschrijft. "Hij was een man met zeer veel moed, vechtend voor het vaderland. Ik denk dat hij het een beetje te letterlijk nam. Maar vanuit Jacometti's achtergrond kan ik zijn gedrag wel begrijpen. Hij ging liever vechtend ten onder dan met de staart tussen de benen." Een Willemsorde kreeg Jacometti (postuum) niet. Korporaal-cadet Van der Velden is het er niet mee eens. "In mijn ogen verdiende hij die."

Although he died in May 1940, his was death certificate was not issued until 25 November 1940, in Amersfoort, number 569, 'toegang number' (access number) 463, 'inventarisnummer' (inventory number) 579.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johan Henri Azon Jacometti?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johan Henri Azon Jacometti

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Johan Henri Azon Jacometti


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on September 1, 1887 was about 16.9 °C. The air pressure was 22 kgf/m2 and came mainly from the south-southwest. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 83%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from April 23, 1884 to April 21, 1888 the cabinet Heemskerk, with Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) as prime minister.
  • In the year 1887: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.5 million citizens.
    • February 23 » The French Riviera is hit by a large earthquake, killing around 2,000.
    • April 4 » Argonia, Kansas elects Susanna M. Salter as the first female mayor in the United States.
    • April 10 » On Easter Sunday, Pope Leo XIII authorizes the establishment of the Catholic University of America.
    • April 28 » A week after being arrested by the Prussian Secret Police, French police inspector Guillaume Schnaebelé is released on order of William I, German Emperor, defusing a possible war.
    • September 5 » A fire at the Theatre Royal, Exeter, kills 186.
    • October 1 » Balochistan is conquered by the British Empire.
  • The temperature on December 24, 1914 was between -3.7 °C and 4.8 °C and averaged 0.6 °C. There was 3.5 hours of sunshine (45%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the north-northeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1914: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.2 million citizens.
    • January 9 » The Phi Beta Sigma fraternity is founded by African-American students at Howard University in Washington D.C., United States.
    • March 8 » First flights (for the Royal Thai Air Force) at Don Mueang International Airport in Bangkok.
    • April 9 » Mexican Revolution: One of the world's first naval/air skirmishes takes place off the coast of western Mexico.
    • August 9 » Start of the Battle of Mulhouse, part of a French attempt to recover the province of Alsace and the first French offensive of World War I.
    • August 15 » A servant of American architect Frank Lloyd Wright murders seven people and sets fire to the living quarters of Wright's Wisconsin home, Taliesin.
    • December 15 » World War I: The Serbian Army recaptures Belgrade from the invading Austro-Hungarian Army.
  • The temperature on May 12, 1940 was between 3.0 °C and 13.4 °C and averaged 8.0 °C. There was 5.2 hours of sunshine (34%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1939 to September 3, 1940 the cabinet De Geer II, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 3, 1940 to July 27, 1941 the cabinet Gerbrandy I, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1940: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.8 million citizens.
    • February 10 » Cartoon characters Tom and Jerry make their debut with Puss Gets the Boot.
    • April 7 » Booker T. Washington becomes the first African American to be depicted on a United States postage stamp.
    • May 6 » John Steinbeck is awarded the Pulitzer Prize for his novel The Grapes of Wrath.
    • May 10 » World War II: German fighters accidentally bomb the German city of Freiburg.
    • July 19 » World War II: Battle of Cape Spada: The Royal Navy and the Regia Marina clash; the Italian light cruiser Bartolomeo Colleoni sinks, with 121 casualties.
    • August 6 » Estonia is illegally annexed by the Soviet Union.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Jacometti


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Leo C.W. Naessens, "Genealogy Naessens", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-naessens/I00504.php : accessed May 7, 2024), "Johan Henri Azon Jacometti (1887-1940)".