Genealogy Naessens, Kint, Versele, Gaytant » Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren (885-937)

Personal data Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren 


Household of Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren

(1) He is married to Judith Eberhardsdr. de Friuli.

They got married


Child(ren):

  1. Judith van Beieren  925-987 
  2. Luitpold von Babenberg  ± 932-984 


(2) He is married to Judith von Sulichgau (Zürichgau).

They got married.


Child(ren):

  1. Berthold von Bayern  ± 915-980 

  • The couple has common ancestors.

  • Notes about Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren

    Arnulf I van Beieren, bijg. de Boze, (ca. 880 - Regensburg, 14 juli 937) was hertog van Beieren.
    In 907 volgde Arnulf zijn vader Luitpold van Karinthië op als hertog van Beieren en markgraaf van de Beierse Nordgau. Zijn vader was gesneuveld in een veldslag tegen de Hongaren bij Bratislava, waarbij ook het Beierse leger was vernietigd. Om een nieuw leger te financieren confisqueerde hij op grote schaal kerkelijke bezittingen, waardoor hij van de (kerkelijke) geschiedschrijvers zijn bijnaam kreeg. Hij bouwde zijn nieuwe leger op rond cavalerie, om zo beter in staat te zijn om de Hongaren te bestrijden. Deze aanpak had succes want Arnulf wist 909, 910 en 913 Hongaarse plundertroepen te verslaan. Na de slag in 913 sloot Arnulf een overeenkomst met de Hongaren waardoor die Beieren een lange tijd met rust zouden laten.
    In 911 steunde Arnulf de verkiezing van koning Koenraad I en in 913 werd de band met Koenraad versterkt doordat zijn stiefmoeder met Koenraad trouwde. In 914 kwam het echter tot een conflict tussen Arnulf en Koenraad over de belangen van hun wederzijdse verwanten in Zwaben. Arnulf zag zich genoodzaakt te vluchten en vond onderdak bij de Hongaren. In 916 probeerde Arnulf zijn positie te heroveren maar werd verslagen en moest weer vluchten. Hij trok zich niets aan van oproepen om voor de koning of op synodes te verschijnen, en trok zich ook niets aan van schriftelijke vermaningen. In 917 lukt het Arnulf om Regensburg te veroveren en de koninklijke stadhouder te verjagen. Een tegenaanval van Koenraad kon hij afslaan en daarna stond Arnulfs positie niet meer ter discussie.
    Na het overlijden van Koenraad in 919 werd Arnulf door de Zuid-Duitse adel tot koning uitgeroepen, hoewel Koenraad Hendrik de Vogelaar als koning had aangewezen. Pas nadat Hendrik hem in 921 heeft verslagen en Regensburg belegerde, onderwierp Arnulf zich aan Hendrik. Hendrik erkende Arnulf als hertog van Beieren en liet hem typisch koninklijke rechten behouden zoals: benoeming van bisschoppen, het recht om synodes bijeen te roepen, het gebruik van rijksgoederen, het recht om muntrechten en tollen te vestigen en het recht om een eigen buitenlandse politiek te voeren.
    De volgende periode uit Arnulfs bewind verliep rustig. Tot 933 waren er alleen: een mislukte campagne tegen Bohemen in 922, een schatting om een Hongaarse inval af te kopen in 926, onderwerping van Bohemen samen met Hendrik in 929. Arnulf steunde Hendrik in 933 met troepen voor de verdediging tegen de Hongaren. Arnulfs laatste onderneming was een veldtocht naar Italië toen zijn zoon Eberhard door Italiaanse edelen werd gevraagd om koning te worden. Arnulf trok via Triëst naar Verona. Toen deregerende koning Hugo van Arles een strategisch belangrijk kasteel bij Verona wist te bezetten, trok Arnulf zich echter terug naar Beieren omdat hij bang was door Hugo te worden ingesloten. In 935 trad Arnulf terug als hertog ten gunste van Eberhard. Zijn laatste daad was om een huwelijk te arrangeren tussen zijn dochter Judith en Hendrik, zoon van Hendrik de Vogelaar. Arnulf werd begraven in de abdij Sankt Emmeram te Regensburg.
    Arnulf was een zoon van Luitpold van Karinthië en Cunigonde van Zwaben.
    Arnulf was gehuwd met Judith, dochter van Eberhard van de Sülichgau (zoon van Unruoch III van Friuli en Ava van Monza) en van Gisela van Verona. Zij kregen de volgende kinderen:
    Everhard
    Arnulf II van Beieren (- Regensburg, 22 juli 954), paltsgraaf van Beieren, gedood tijdens de opstand van 954
    Herman, gevangengenomen tijdens de opstand van 954
    Hendrik
    Judith
    Lodewijk (- ca. 973)
    dochter, gehuwd met een graaf Burkhard, ouders van bisschop Hendrik I van Augsburg
    Berthold van Schweinfurt (niet zeker)
    Hij is getrouwd met (2) Judith von SULICHGAU in het jaar 910 te Friuly, Italy, hij was toen 25 jaar oud.
    , circa 910,
    Kind(eren):
    Everhard van ITALIE 912-940
    Arnulf II von BAYERN ± 913-954
    Berthold von BAYERN ± 915-980
    Arnulf der LUITPOLDINGER ± 915-± 954
    Herman von BAYERN 917-954
    Judith van BEIEREN 944-987
    Luitpold von BABENBERG 960-994
    Swanila von BAYERN ????-
    Hij is getrouwd met (3) ? van REGENSBURG in het jaar 920, hij was toen 35 jaar oud.
    Hij is getrouwd met (4) Agnes of UNGARN voor 924 te 3rd Wife.
    Hij is getrouwd met (5) Gerberga of WURZBURG te 1st Wife.

    Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren?
    The author of this publication would love to hear from you!


    Timeline Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren

      This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
    Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Beieren


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Christiaan Naessens, "Genealogy Naessens, Kint, Versele, Gaytant", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-naessens-naesens/I6198.php : accessed June 23, 2024), "Arnulf(babenberg) 'der Böse' van Beieren (885-937)".