genealogieonline

Genealogie Martens » Marcel de Vinck

Personal data Marcel de Vinck Male


Matches in other publications

Aanknopingspunten tussen stambomenThis person also appears in the publication:

Ancestors (and descendant) of Marcel de Vinck


Pedigree
Jules de Vinck
1813-1878
Louise Huughe de Peutevin
1827-1864
  
Family tree
Family tree
Marcel de Vinck
1883-1948
x
1911
de Wouters d'Oplinter
1891-1938
Family tree
José de Vinck
????-
Ferdinand de Vinck
1913-1999
Tree 5


Household of Marcel de Vinck

He is married to de Wouters d'Oplinter in the year 1911, he was 28 years old.

Baron De Vinck.

Child(ren):

  1. José de Vinck  ????-
  2. Ferdinand de Vinck  1913-1999 Tree 8


Notes by Marcel de Vinck

Het meest markante kasteel ’t Hooghe bevond zich in Zillebeke België in een prachtig park en was bewoond door de adellijke familie van baron de Vinck sedert 1851. Dit imposante kasteel was gebouwd nabij de stallen die dichter aan de straatzijde (de weg van Ieper naar Menen) stonden. Dit nieuw kasteel werd gebouwd ter vervanging van een klein zomerkasteel dat stond op het eiland van de grote vijver. Een orangerie “Maison de l’Artiste” werd als annexe (een bijkomend ruim gebouw) toegevoegd aan de noordelijke vleugel in 1896 en diende als verblijf van jonge kunstenaars tijdens hun opleiding.

Tijdens de zeer hevige gevechten van oktober en november 1914 werd dit weelderig gebouw zwaar beschadigd. Op 4 februari 1915 tijdens een bezetting door Franse troepen woedde een felle brand en latere beschietingen verwoestten het gebouw totaal. Geen enkele muur bleef nog overeind. De Britse loopgraven liepen door de ruïnes van de stallen en de Duitse door de funderingen van het verdwenen kasteel. In deze omgeving werden op 30 juli 1915 voor het eerst in een Duitse aanval vlammenwerpers gebruikt.

Hooge Crater Cemetery ligt in Zillebeke langs de weg Ieper-Menen. Het is een begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission en ligt op de zuidflank van de heuvel. Hooge Crater Cemetery werd vernoemd naar de heuvel 't Hooghe waar vroeger een kasteel (Kasteel t'Hooghe) stond dat tijdens de oorlog totaal werd verwoest.

Het kasteeldomein werd voor de oorlog "la Hooghe "genoemd en was alom geprezen om haar sierlijke pracht en schoonheid. Het was sinds vele eeuwen een "heerlijkheid". Het kasteel van "voor" 1914 was opgetrokken in renaissancestijl met classicistische inslag. Met bijgebouwen had het een lengte van wel 100 meter. Het park (36ha) was een lust voor het oog. Er waren statige dreven afgeboord met afwisselend groene en rode beuk. Achter het kasteel stond een reusachtige eik waarvan de stam een omtrek had van 5,80 meter en werd toen als de dikste stam in de provincie beschouwd. Er was een grote vijver waarin een "eiland" lag waarop een van de dienstgebouwen was opgetrokken. Deze vijver werd gevormd door een afdamming op de Bellewaardebeek. Langs de Meense steenweg stonden boerderijen en huizen, bewoond door mensen die op een of andere manier in dienst waren van "het kasteel". Ze vormden haast een op zichzelf staande gemeenschap. Na het beëindigen van de vijandelijkheden restte van dit alles niets, maar ook niets meer over. Alleen de grote vijver is de enige getuige van vroeger.
Na de oorlog werd, weliswaar dichter bij de Meense steenweg een groot landhuis opgetrokken in Normandische stijl. Het park werd "opgesplitst" en een erfgenaam bouwde in het gedeelte dat hem was toegevallen nog een kasteeltje.

Timeline Marcel de Vinck

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Symbols used: grootouders grandparentsouders parentsbroers-zussen brothers/sisterskinderen children
Drag the timetable to go back or further in time (or use l and r). Click on the names for more info.

About the surname De Vinck

  • Take a look at the information available on Genealogie Online about the surname De Vinck.
  • Check the information Open Archives has about De Vinck.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching De Vinck.

    ?


The publication Genealogie Martens has been compiled by (contact author).