Genealogie Martens » Marcel de Vinck (1883-1948)

Persoonlijke gegevens Marcel de Vinck 

  • Hij is geboren in het jaar 1883 in Zillebeke-België.
  • Hij is overleden in het jaar 1948 in Zillebeke-België, hij was toen 65 jaar oud.
  • Een kind van Georges de Vinck en Hélène de Meester
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 24 juni 2013.

Gezin van Marcel de Vinck

Hij is getrouwd met de Wouters d'Oplinter.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1911, hij was toen 28 jaar oud.

Baron De Vinck.

Kind(eren):

  1. Ferdinand de Vinck  1913-1999 


Notities over Marcel de Vinck

Het meest markante kasteel ’t Hooghe bevond zich in Zillebeke België in een prachtig park en was bewoond door de adellijke familie van baron de Vinck sedert 1851. Dit imposante kasteel was gebouwd nabij de stallen die dichter aan de straatzijde (de weg van Ieper naar Menen) stonden. Dit nieuw kasteel werd gebouwd ter vervanging van een klein zomerkasteel dat stond op het eiland van de grote vijver. Een orangerie “Maison de l’Artiste” werd als annexe (een bijkomend ruim gebouw) toegevoegd aan de noordelijke vleugel in 1896 en diende als verblijf van jonge kunstenaars tijdens hun opleiding.

Tijdens de zeer hevige gevechten van oktober en november 1914 werd dit weelderig gebouw zwaar beschadigd. Op 4 februari 1915 tijdens een bezetting door Franse troepen woedde een felle brand en latere beschietingen verwoestten het gebouw totaal. Geen enkele muur bleef nog overeind. De Britse loopgraven liepen door de ruïnes van de stallen en de Duitse door de funderingen van het verdwenen kasteel. In deze omgeving werden op 30 juli 1915 voor het eerst in een Duitse aanval vlammenwerpers gebruikt.

Hooge Crater Cemetery ligt in Zillebeke langs de weg Ieper-Menen. Het is een begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission en ligt op de zuidflank van de heuvel. Hooge Crater Cemetery werd vernoemd naar de heuvel 't Hooghe waar vroeger een kasteel (Kasteel t'Hooghe) stond dat tijdens de oorlog totaal werd verwoest.

Het kasteeldomein werd voor de oorlog "la Hooghe "genoemd en was alom geprezen om haar sierlijke pracht en schoonheid. Het was sinds vele eeuwen een "heerlijkheid". Het kasteel van "voor" 1914 was opgetrokken in renaissancestijl met classicistische inslag. Met bijgebouwen had het een lengte van wel 100 meter. Het park (36ha) was een lust voor het oog. Er waren statige dreven afgeboord met afwisselend groene en rode beuk. Achter het kasteel stond een reusachtige eik waarvan de stam een omtrek had van 5,80 meter en werd toen als de dikste stam in de provincie beschouwd. Er was een grote vijver waarin een "eiland" lag waarop een van de dienstgebouwen was opgetrokken. Deze vijver werd gevormd door een afdamming op de Bellewaardebeek. Langs de Meense steenweg stonden boerderijen en huizen, bewoond door mensen die op een of andere manier in dienst waren van "het kasteel". Ze vormden haast een op zichzelf staande gemeenschap. Na het beëindigen van de vijandelijkheden restte van dit alles niets, maar ook niets meer over. Alleen de grote vijver is de enige getuige van vroeger.
Na de oorlog werd, weliswaar dichter bij de Meense steenweg een groot landhuis opgetrokken in Normandische stijl. Het park werd "opgesplitst" en een erfgenaam bouwde in het gedeelte dat hem was toegevallen nog een kasteeltje.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marcel de Vinck?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Marcel de Vinck

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Marcel de Vinck


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Over de familienaam De Vinck

    • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam De Vinck.
    • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over De Vinck.
    • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam De Vinck (onder)zoekt.

    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Rene A.M. Martens, "Genealogie Martens", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-martens/I1161.php : benaderd 11 mei 2024), "Marcel de Vinck (1883-1948)".