Genealogy Kuijper » Klaas Kuiper (± 1796-1852)

Personal data Klaas Kuiper 

  • He was born about November 1, 1796 in Bergen, NH.Source 1
    ~ doop 1-11-1796 ~
    Klaas ................ dopeling
    Crelis Kuiper ....... vader
    Geertje Kl: Smit .. moeder
    Antje Cr Kuiper ... doopgetuige

    ontbreekt in klapper NHA
  • He was christened on November 1, 1796 in Bergen, NH.Source 1
  • Occupations:
  • Record in the year 1817: finaal vrijgesteld van militaire dienst 'wegens lichaamsgebreken'.Source 2
    Signalement: Lengte - 1 El. 7 Pm. 3 Dm. 6 St. (1,736 meter); aangezigt - ovaal; voorhoofd - rond; oogen - blaauw; neus - ordinair (normaal); mond - idem; kin - rond; haar - bruin; wenkbraauwen - idem. geregistreerd no. 2378.
  • Record until 1829: Zuider-Reker watermolen.Source 3
    Familie Kuijper-(de) Groot bewoonde zeker tot 1829 de Zuider-Reker watermolen (voor 1680-voor 1832).
    Ten Bruggencatenummer 06652 r (zie afbeeldingen). De molen is verdwenen, door afbraak.

    Wetenswaardigheden over de Zuider-Reker watermolen staan in onderstaande notitie, zie daar.

    Ligging is een schatting a.d.h.v. kaart van Dou uit 1680 uit het Waterlands Archief: World Geodetic System 1984 WGS84 coördinaten (degrees): N 52.665905 E 4.748332 ||| R(ijks)D(riehoeks)coördinaten: X:111781 Y:520018
  • Religion: Rooms Cath..Source 4
  • Resident:
  • He died on May 31, 1852 in Zanegeest, Bergen, NH.Source 15
    overlijdensaangifte door stiefzoon Klaas van Assem.
    "overleden in het huis staande op Zanegeest in den ouderdom van 54 jaren"
    (volgens Bartjens' rekenmethode is Klaas 55 jaar geworden). Overlijdensaangifte door zijn "schoon(?)zoon Klaas van Assem, arbeider, 32 jaar, samen met Cornelis Schouten CZ, landman, 67 jaar, bekende van de overledene".

    (Klaas van Assem is zoon uit eerder huwelijk van Trijntje de Groot)
  • Death registration on June 1, 1852.
  • A child of Cornelius Dirkse (Cor) Kuijper and Geertje Klaase Smit
  • Cornelis Kuiper is his godchild
  • This information was last updated on May 20, 2017.

Household of Klaas Kuiper

He is married to Trijntje Aris Groot.

Permission for the marriage has been obtained in Bergen, NH on July 9, 1826.

They got married on July 23, 1826 at Bergen, NH.Source 16

Bruid: weduwe van Jan van Assum. Verklaart geen schrijven te hebben geleerd.
Bruidegom: in 1826 kan hij schrijven. Schrijft zijn naam met "ij": Klaas Kuijper,
dit i.t.t. de burgemeester, opsteller van de huwelijksakte, die vermeldt "Klaas Kuiper".

De verloofden melden (desgevraagd) onder Presentatie van Eede "het afsterven hunner wederzijdse grootouders, dog tijd en plaats daarvan niet te weeten".
(Dit was in de begintijd van de Burgerlijke Stand een standaardvraag. Meestal was dit daarop het antwoord, red.)

Huwelijksgetuigen zijn geen bloedverwanten van het huwelijkspaar, wel plaatsgenoten.

Child(ren):

  1. Cornelis (Cor) Kuiper  1827-1903 
  2. Maartje Kuiper  1829-1877 
  3. Geertje Kuijper  1831-1833
  4. Geertje Kuijper  1833-1892 
  5. Antje Kuijper  1836-1899 
  6. Aris Kuijper  1841-1844


Notes about Klaas Kuiper

ook: Claas
ook: Kuiper

Vervolg ZUIDERREKER WATERMOLEN (1766), 2 notities.

Er was in februari 1765 een speciale vergadering gehouden van de gezamenlijke ingelanden van de Zuider- en Midden-Rekerpolder over een mogelijke fusie van beide polders. In de Zuider-Rekerpolder voelde men echter niet voor een combinatie en daarop besluiten de ingelanden van de Midden-Rekerpolder“een…nieuwe agtkante molen door Arent van Aken en Cornelis Bakker in dagloon te doen maken”.
RAA, AZMR inv.nrs. 11; inv.nr. 14; inv.nr. 12passim.
Ibidem, rekeningen 1764 en 1782.
Ibidem, rekeningen 1765 en 1766; inv.nr. 2, rekening 1764.

~ Van de fusie van beide polders, de Midden-Rekerpolder met de Zuider-Rekerpolder, tot de reglementering (1802-1860) ~

In 1802 worden de twee polders het echter wel eens. Op 24 februari van dat jaar besluiten de ingelanden in een gezamenlijke vergadering op het raadhuis te Bergen een proef te nemen met bemaling van beide polders door de zware achtkantige watermolen van de Midden-Rekerpolder. Om de samenwerking te regelen wordt een contract opgesteld dat bij elkaar 17 bepalingen bevatte. Wanneer de proef naar tevredenheid uitvalt, zullen de polders totaal fuseren ofwel“een Lighaam…uitmaaken en hunne molengelden als anders op een Egaale Voet…betaalen” . Ibidem, inv.nr. 50, na rekening 1802, art. 4. Natuurlijk moeten er de werken -waaronder het leggen van een duiker- worden uitgevoerd om de waterhuishoudingen aan elkaar te knopen. De Midden-Rekerpolder blijkt nog steeds ’s winters blank te staan. Het contract bepaalt dat de molenaar daar zeven weken voor mei moet beginnen met malen. Zit op dat moment de Zuider-Rekerpolder door regen ook met veel water, dan dient de molenaar de ene dag voor de Midden-Rekerpolder te malen en de andere voor de Zuider-Rekerpolder en wel door het sluiten en openen van de duikers. Het dagelijks beheer van de gecombineerde polder blijft in handen van twee molenmeesters, een uit de Midden- en een uit de Zuider-Rekerpolder. Wel moet iedere polder nog zijn eigen schulden afbetalen. Ibidem, zie ook inv.nr. 24; inv.nr. 70.

De proef verloopt goed en de molen van de Zuider-Rekerpolder wordt op een veiling verkocht zoals in het contract van 1802 bepaald. De Zuider Rekermolen is afgebroken na 1829.
Ibidem, rekeningen 1803, 1807; inv.nr. 55, bijlagen 1803; D. Aten*, Inventaris van het archief van de Damlanderpolder 1673-1966* (Alkmaar 2003) p. 4.
(Bron: Archief van de Zuider- en Midden-Rekerpolder 1649-1965 (archiefbewaarplaats: Regionaal Archief Alkmaar))

~ Archief van de Oudburgerpolder ~

Wanneer de Oudburgerpolder precies gestalte kreeg is onduidelijk. In ieder geval werd het gebied rond Bergen reeds in de middeleeuwen door het leggen van diverse dijkjes in kleinere waterstaatkundige eenheden verdeeld. De Oudburgerpolder grensde aan de zuidzijde aan de Kerkedijk en Klaassendijk, daterende uit respectievelijk het einde van de 12e , en de eerste helft van de 13e eeuw. De Banscheidingssloot op de grens van Bergen en Schoorl vormde tevens de afscheiding tussen de Oudburger- en Aagtdorperpolder.
J. Westenberg,Kennemer dijkgeschiedenis (Amsterdam, Londen 1974) pp. 35, 60, figuren 16 en 17.

We vinden de polder voor het eerst compleet met molen terug op de bekende kaart van Blaeu van de heerlijkheid Bergen uit circa 1660. Pas vanaf het jaar 1708 kunnen we de historie van de Oudburgerpolder wat meer in detail volgen omdat vanaf dit jaar de rekeningen bewaard zijn gebleven. Het blijkt dan dat schout en schepenen van Bergen als dijkgraaf en heemraden overeenkomstig het oude Kennemerrecht betrokken waren bij de schouw en het opstellen van de keuren of verordeningen. Bovendien beëdigde de schout de twee molenmeesters van de polder. Deze waren belast met het dagelijks beheer van de polderwerken, met name de molen. De molenmeesters legden ieder jaar op het raadhuis van Bergen rekening en verantwoording af van hun financieel beheer. De aanwezige ingelanden kozen dan meteen twee nieuwe molenmeesters. Aan het begin van de 18e eeuw was overigens de toenmalige schout, Anthony de Lange, tevens enkele jaren molenmeester. Voorts is in dezelfde tijd nog sprake van de aanstelling van een serie hoofdingelanden in de vorm van schout De Lange, de kerkmeesters en secretaris Simon van der Mij door de vrouwe van Bergen.
Regionaal Archief Alkmaar (RAA), archief Oudburgerpolder (AO) inv.nr. 39,passim , speciaal fol. 32r., 94v., 138r.

Grootste onkostenpost was wel het onderhoud van de molen, waaraan altijd wel iets te repareren viel. Andere aandachtspunten vormde het onderhoud van de al even genoemde Banscheidingssloot met het sluisje aan het uiteinde. Deze sloot was niet alleen voor de afwatering, maar ook als vaarweg van belang. Zie RAA, AO inv.nr. 81. Er werd tenslotte ook wel eens iets ondernomen dat niet direct op de weg van de polder lag, maar wel tot het breed belang van de ingelanden behoorde. Zo besloot men in 1767 op polderkosten een post of bruggetje over een sloot tussen de Hooidijk en Schapenlaan te laten maken“tot passagie der bul” of dorpsstier. RAA, AO inv.nr. 39,passim , speciaal fol. 70r., 78v.

De Bataafse Revolutie van 1795 bracht in de zojuist geschetste bestuurlijke constellatie geen verandering van betekenis. Wel accepteerde men in 1808 niet zondermeer de nieuwe schout van het dorp als dijkgraaf. De polders onder Bergen wezen gecommitteerden aan om over de kwestie te overleggen. Die benoemden tenslotte toch de nieuwe schout, Hendrik van Vladeracken, tot dijkgraaf. Ook het einde van de Franse heerschappij in 1813 en de instelling van het Koninkrijk vormde geen aanleiding voor veranderingen. Van Vladeracken werd burgemeester en ging als dijkgraaf samen met de leden van de gemeenteraad als heemraden gewoon door met het schouwen van de poldersloten en de opstelling van keuren en wel onder de naam van Ingelandsbestuur van Bergen. Als vanouds bleef de gemeente ook zorgen voor de beplanting van de binnenduinen en het beheer van de beken en wateringen in het oningepolderde hoge land en enkele waterlopen tussen de polders voor de afvoer van duinval met de bijbehorende bruggen en duikers en de wegen. RAA, AO inv.nr. 40, rekeningen 1807, 1852.
(Bron: Archief van de Oudburgerpolder 1657-1965, archiefbewaarplaats: Regionaal Archief Alkmaar)

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Klaas Kuiper?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Klaas Kuiper

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Klaas Kuiper


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Klaas Kuiper



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Rooms Katholiek doopboeken Bergen NH 1721-1802 (3a) en 1802-1811 (4a)
    2. Militie - Registers Ingeschrevenen voor den Dienstplicht 1817
    3. Regionaal Archief Alkmaar
    4. Doop- en Trouwboeken 1721-1802, RK Statie Bergen: St. Petrus en Paulus
    5. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 01-05-1827, aktenr 15
    6. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 13-02-1829, aktenr 5
    7. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 16-05-1831, aktenr 16
    8. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 05-06-1833, aktenr 18
    9. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 02-09-1836, aktenr 26
    10. Burgerlijke Stand Bergen NH geboorte-akte 20-09-1838, aktenr 30
    11. Ingezetenen Bergen NH 1840
    12. Burgerljke Stand Bergen NH geboorte-akte 16-08-1841, aktenr 19
    13. Burgerlijke Stand Bergen NH overlijdensakte 18-02-1844, aktenr 7
    14. Burgerlijke Stand Bergen NH overlijdensakte 01-06-1852, aktenr 16
    15. Burgerlijke Stand Bergen NH overlijdensakte 1 juni 1852, aktenr 16
    16. Burgerlijke Stand Bergen NH trouwakte 23-07-1826, aktenr 6

    Historical events

    • The temperature on November 1, 1796 was about 8.0 °C. There was 22 mm of rainWind direction mainly northwest. Weather type: betrokken. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1796: Source: Wikipedia
      • February 29 » The Jay Treaty between the United States and Great Britain comes into force, facilitating ten years of peaceful trade between the two nations.
      • May 15 » War of the First Coalition: Napoleon enters Milan in triumph.
      • June 1 » Tennessee is admitted as the 16th state of the United States.
      • July 11 » The United States takes possession of Detroit from Great Britain under terms of the Jay Treaty.
      • August 4 » French Revolutionary Wars: Napoleon leads the French Army of Italy to victory in the Battle of Lonato.
      • December 19 » French Revolutionary Wars: Two British frigates under Commodore Horatio Nelson and two Spanish frigates under Commodore Don Jacobo Stuart engage in battle off the coast of Murcia.
    • The temperature on July 23, 1826 was about 19.0 °C. Wind direction mainly northwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1826: Source: Wikipedia
      • January 30 » The Menai Suspension Bridge, considered the world's first modern suspension bridge, connecting the Isle of Anglesey to the north West coast of Wales, is opened.
      • February 24 » The signing of the Treaty of Yandabo marks the end of the First Anglo-Burmese War.
      • April 1 » Samuel Morey received a patent for a compressionless "Gas or Vapor Engine".
      • April 10 » The 10,500 inhabitants of the Greek town of Missolonghi begin leaving the town after a year's siege by Turkish forces. Very few of them survive.
      • December 16 » Benjamin W. Edwards rides into Mexican-controlled Nacogdoches, Texas, and declares himself ruler of the Republic of Fredonia.
      • December 24 » The Eggnog Riot at the United States Military Academy begins that night, wrapping up the following morning.
    • The temperature on May 31, 1852 was about 12.9 °C. There was 0.8 mm of rain. The atmospheric humidity was 62%. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In The Netherlands , there was from November 1, 1849 to April 19, 1853 the cabinet Thorbecke I, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
    • In the year 1852: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
      • February 5 » The New Hermitage Museum in Saint Petersburg, Russia, one of the largest and oldest museums in the world, opens to the public.
      • May 29 » Jenny Lind leaves New York after her two-year American tour.
      • July 3 » Congress establishes the United States' 2nd mint in San Francisco.
      • September 11 » Outbreak of Revolution of September 11 resulting in the State of Buenos Aires declaring independence as a Republic.
      • September 24 » The first airship powered by (a steam) engine, created by Henri Giffard, travels 17 miles (27km) from Paris to Trappes.
      • October 11 » The University of Sydney, Australia's oldest university, is inaugurated in Sydney.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Kuiper

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Kuiper.
    • Check the information Open Archives has about Kuiper.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Kuiper.

    The Genealogy Kuijper publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Helga Kuijper, "Genealogy Kuijper", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-kuijper/I302.php : accessed May 12, 2024), "Klaas Kuiper (± 1796-1852)".