Genealogy John Muijsers » Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk (1553-1610)

Personal data Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk 

Source 1
  • Nickname is (le bon roi Henri).
  • He was born on December 13, 1553 in Navarra.
  • Profession: Hertog van Vendôme, koning van Navarra, graaf van Foix, graaf van Bigorre, koning van Frankrijk.
  • He died on May 14, 1610 in Paris, 75056, Paris, Ile-de-France, Frankrijk, he was 56 years old.
  • A child of Anton van Bourbon and Johanna d' Albret

  • There is more biographical information available about Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk on RKDartists

Household of Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk

(1) He is married to Margaretha van Valois.

They got married on August 18, 1572 at Paris, 75056, Paris, Ile-de-France, Frankrijk, he was 18 years old.


(2) He is married to Gabrielle d'Estrées.

They got married


Child(ren):

  1. César van Frankrijk  1594-1665 


(3) He is married to Maria de' Medici.

They got married on December 17, 1600 at Lyon, 69123, Rhône, Rhône-Alpes, Frankrijk, he was 47 years old.


Child(ren):



Notes about Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk

Hendrik IV (Pau (Navarra, nu Frankrijk), 13 december 1553 – Parijs, 14 mei 1610), was koning van Navarra (als Hendrik III) van 1572 tot 1610 en koning van Frankrijk van 1589 tot 1610. Hij was de eerste Franse monarch van het huis Bourbon.
Hendrik werd tot katholiek gedoopt, maar bekeerde zich tot het protestantisme samen met zijn moeder Johanna van Albret, koningin van Navarra. Hij erfde de troon van Navarra in 1572 toen zijn moeder stierf. Als een hugenoot was hij betrokken bij de Hugenotenoorlogen; hij kon maar net ontsnappen aan een moordaanslag ten tijde van de Bartholomeusnacht en leidde later de protestantse troepen tegen het koninklijk leger.
Als Franse prins van den bloede door zijn afstamming van Lodewijk IX van Frankrijk, besteeg hij de troon van Frankrijk in 1589 na de dood van zijn kinderloze neef Hendrik III. Bij het accepteren van de troon vond hij het verstandig om zijn calvinistisch geloof af te zweren. Toch werd zijn kroning gevolgd door een vier jaar lange oorlog tegen de Ligue om zijn legitimiteit te vestigen.
Hendrik was een van de populairste koningen, zowel tijdens als na zijn heerschappij. Hendrik besteedde veel aandacht aan de welvaart van zijn onderdanen. Als pragmatisch politicus toonde hij een ongebruikelijke religieuze tolerantie voor die tijd. Hij vaardigde in 1598 het Edict van Nantes uit, waardoor de religieuze vrijheden van de protestanten werden gegarandeerd en zo de Hugenotenoorlogen werden beëindigd. Hij werd vermoord door François Ravaillac, een katholiek.
Als koning van Navarra, gelegen in de westelijke Pyreneeën, werd Hendrik al snel aanvoerder van de hugenoten, de Franse protestanten. In deze tijd vochten de protestanten een regelmatig oplaaiende oorlog tegen de katholieken om de hegemonie in Frankrijk en om godsdienstvrijheid.
Als bezegeling van de vrede die in 1570 in deze oorlog bereikt was, trouwde Hendrik op 18 augustus 1572 met katholieke Marguerite de Valois, de zuster van koning Karel IX. Enkele dagen later, op 24 augustus, werd een aantal hugenotenleiders, onder wie admiraal Gaspard de Coligny, vermoord door radicale katholieken. Deze gebeurtenis zou de geschiedenis ingaan als de Bartholomeusnacht. De bevolking van Parijs breidde het bloedbad verder uit; de moordlustige stemming sloeg over naar andere delen van Frankrijk. Hoeveel personen zijn omgekomen is onbekend, maar schattingen lopen in de duizenden. Hendrik werd niet gedood, maar wel gedwongen rooms-katholiek te worden en verbleef de volgende jaren als een gevangene aan het hof.
In 1576 slaagde Hendrik erin te ontsnappen. Hij vluchtte naar het protestantse La Rochelle, waar hij het rooms-katholieke geloof na vier jaar afzwoer en optrad als leider van het verbond tussen hugenoten en 'politiques', gematigde rooms-katholieken die vrijheid van religie voorstonden. In mei dat jaar werd de Vrede van Monsieur gesloten, waarbij vrijheid van godsdienst werd toegekend aan protestanten in heel Frankrijk, behalve in de directe omgeving van Parijs. De radicale rooms-katholieken waren gebrand op het uitroeien van het protestantisme, zodat het jaar daarop de strijd oplaaide, onderbroken door een aantal kortdurende perioden van vrede.
In 1584 kreeg de strijd een belangrijke nieuwe wending. Hertog Frans van Anjou, de broer van Hendrik III, stierf. Hendrik III had geen kinderen en volgens de geldende Salische Wet kon het koningschap niet over de vrouwelijke lijn overgeërfd worden. Het huis Valois stond daarom op uitsterven en volgens de regels van erfopvolging was Hendrik van Navarra, als afstammeling van de 13e-eeuwse koning Lodewijk IX, de troonopvolger. De rooms-katholieken weigerden hem te erkennen op grond van zijn protestantse geloof. De hierop volgende periode staat bekend als de 'Drie-Hendriken-oorlog' (1587-1589)[1] naar de drie belangrijkste spelers in deze periode: koning Hendrik III van Frankrijk, Hendrik van Navarra als leider van de hugenoten en Hendrik I van Guise als leider van de radicale rooms-katholieken.
Aanvankelijk was Hendrik de Guise aan de winnende hand. Hij wist Hendrik III te dwingen strenge anti-protestantse wetten in te voeren en hem grote stukken land te doen afstaan. Paus Sixtus V steunde de eisen van de radicale rooms-katholieken; die zag Hendrik van Navarra wegens zijn protestantisme liever niet op de Franse troon. De politiques kozen de zijde van Hendrik van Navarra.
In 1588, na een militaire overwinning op Hendrik van Navarra, trok Guise naar Parijs. De koning werd gedwongen naar het Louvre te vluchten en De Guise en zijn medestanders beheersten de hoofdstad en de regering. Op 23 december liet koning Hendrik III Hendrik van Guise vermoorden. Een aantal van zijn belangrijke medestanders werden gevangengenomen en/of vermoord. Dit loste zijn conflict met de radicale rooms-katholieken niet op.
Uiteindelijk werd de koning in 1589 gedwongen zijn heil bij Hendrik van Navarra te zoeken, die openlijk verklaarde nog steeds de koning trouw te zijn en de rooms-katholieken volle godsdienstvrijheid te willen toekennen. Samen versloegen Hendrik III en Hendrik van Navarra de radicaal-katholieke legers en sloegen het beleg voor Parijs, waarvan de bevolking zwaar onder de honger te lijden kreeg, maar weigerde te capituleren voor de leider van de protestantse partij. Op 1 augustus dat jaar werd de koning bij een moordaanslag gedood. Hendrik van Navarra, die nu de beste rechten op de troon had, liet zich toen als Hendrik IV uitroepen tot koning van Frankrijk. Dit was reden voor de koning Filips II van Spanje zich in de strijd te mengen aan de zijde van de radicale rooms-katholieken. Hij ging zo ver zijn dochter Isabella van Spanje, die een Franse moeder had, als pretendent van de Franse troon naar voren te schuiven, maar dat wakkerde slechts de anti-Spaanse sentimenten aan. Filips' bekwame veldheer Alexander Farnese, hertog van Parma, ontzette Parijs en boekte enige militaire successen, maar overleed in 1592. Tot 1593 duurde de strijd voort; slechts Hendriks (tweede) bekering tot het katholicisme bracht hem de eindoverwinning. Op 27 februari werd hij gekroond in de kathedraal van Chartres als koning van Frankrijk. "Parijs is wel een mis waard" ("Paris vaut bien une messe") zou hij volgens de overlevering opgemerkt hebben.
Een van zijn bekendste daden was het Edict van Nantes op 13 april 1598. Hierin formuleerde hij een religieus compromis voor Frankrijk. Het katholicisme bleef staatsgodsdienst, maar de protestanten kregen vrijheid van religie en het recht in een groot aantal plaatsen openbaar kerkdiensten te houden. Alle ambten waren open voor aanhangers van beide geloven. Speciale rechters werden aangesteld om de protestantse belangen te behartigen en de protestanten kregen het recht op een aantal versterkte steden. Hoewel het edict door alle partijen koel ontvangen werd - de protestanten vonden het niet ver genoeg gaan, de katholieken te ver - werd hiermee uiteindelijk wel voor langere tijd de godsdienststrijd in Frankrijk beëindgd. En dat was een hele verademing na 36 jaar godsdienstoorlogen, die aan 1 à 2 miljoen Fransen het leven had gekost.
Hendrik IV staat bekend als een kundige koning, in Frankrijk wordt hij 'Hendrik de Grote' en "le bon roi Henri" genoemd. Zijn Sûrintendant des Finances, de hertog van Sully, hervormde het belastingsysteem en bestreed corruptie. Ook werden nieuwe belastingen ingevoerd. Door deze maatregelen, door een politiek gericht op vergroten van de welvaart, en door een goedkope (afhoudende) buitenlandse politiek werden onder Hendrik IV de Franse staatsfinanciën weer gezond gemaakt.
Hendrik IV was een kleurrijk figuur. Dat het welzijn van het lagere volk hem ter harte ging, blijkt uit zijn opmerking dat hij zou wensen dat elke boerenfamilie elke zondag een kip in de pot kon hebben. In zijn persoonlijk leven hield hij van afwisseling. In de loop der jaren heeft hij er enkele tientallen maîtresses op na gehouden. Wel was de schone Gabrielle d'Estrées vele jaren lang zijn favoriete.
In 1609 reisde Isaac le Maire met Joris van Spilbergen, Balthazar de Moucheron en de zeerover Simon de Danser naar Parijs om opnieuw de vorming van een Franse Oostindische Compagnie te bespreken. De Moucheron speelde in deze besprekingen een dubbelrol, omdat hij aan François van Aerssen, de gezant van de Nederlanden, had gevraagd wat deze er voor over had om de besprekingen in de war te sturen. De besprekingen stokten daarom door het wantrouwen in Le Maire van Franse zijde. In 1610 raakten de plannen voor een Franse Oostindische Compagnie voorlopig in de la.
Op 14 mei 1610 werd Hendrik IV vermoord door de monnik François Ravaillac, die geen vertrouwen had in een koning die calvinist was geweest. Helemaal als een verrassing kwam de moord niet, want er waren van radicaal-katholieke zijde al vele moordaanslagen op hem gepleegd, onder andere in 1593 en 1594. Hij werd opgevolgd door zijn zoon koning Lodewijk XIII. Deze was toen acht jaar oud en zijn moeder Maria de' Medici trad tot 1617 op als regentes.
Hendrik IV was de eerste Franse koning van het Huis Bourbon. Na hem zouden alle Franse koningen tot die dynastie behoren.
Op 18 augustus 1572 trouwde Hendrik in Parijs met Margaretha van Valois, zuster van koning Karel IX van Frankrijk. Hendrik en Margaretha hadden een slechte verstandhouding. Het huwelijk bleef kinderloos en omdat hij als koning een wettige troonopvolger nodig had, liet de weer rooms-katholiek geworden Hendrik het in 1599 door paus Clemens VIII onwettig verklaren. Daarbij werden, naast de kinderloosheid, als redenen aangevoerd dat Margaretha om politieke redenen gedwongen was geweest in het huwelijk toe te stemmen en dat Hendrik en Margaretha te naaste familie waren (zij hadden dezelfde overgrootvader). Margaretha kreeg voor haar toestemming in de echtscheiding een pensioen en aanmerkelijke landschenkingen. Ook werden haar schulden kwijtgescholden en mocht ze de titel 'koningin van Frankrijk' behouden.
Na de echtscheiding werd de verhouding tussen Hendrik en 'la Reine Margot' veel beter, en ook met Hendriks tweede vrouw had Margaretha een nauwe vriendschap. Lodewijk XIII zou bij haar overlijden in 1615 haar erfgenaam worden.
Op 17 december 1600 trouwde koning Hendrik IV met Maria de' Medici, dochter van Francesco I de' Medici, in de kathedraal van Lyon. Ze kregen zes kinderen:
Lodewijk (1601-1643), koning van Frankrijk.
Elisabeth (1602-1644), koningin van Spanje door haar huwelijk met koning Filips IV van Spanje.
Christina Maria (1606-1663), gehuwd met Victor Amadeus I van Savoye.
Nicolaas Hendrik (1607-1611), hertog van Orléans; stierf op jonge leeftijd.
Gaston Jean-Baptiste (1608-1660), hertog van Orléans, hertog van Anjou en graaf van Blois.
Henriëtta Maria (1609-1669), gehuwd met Karel I van Engeland.
Koning Hendrik IV had ook nog een aantal buitenechtelijke relaties, onder andere met: Diane d'Andoins (1554-1621), Françoise de Montmorency (1562-?), Gabrielle d'Estrée (ca. 1571-1599), Catherine Henriette de Balzac d'Entragues (1579-1633), hertogin van Verneuil, Jacqueline de Bueil (ca. 1580-1651), Charlotte des Essarts (ca. 1580-1651).
Uit deze relaties had hij elf buitenechtelijke kinderen, onder wie:
drie kinderen bij Gabrielle d'Estrée, te weten:
Caesar van Vendôme (1594-1665)
Catherine-Henriëtte (1596-1663), gehuwd met Karel II van Elbeuf
Alexander (1598-1629)
voorts:
twee kinderen bij Catherine Henriette de Balzac d'Entragues
één kind bij Jacqueline de Bueil
twee kinderen bij Charlotte des Essarts.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Hendrik iv van Frankrijk


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_IV_van_Frankrijk

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Graaf Karel II (Oostenrijks Huis) was from 1515 till 1555 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1553: Source: Wikipedia
    • July 10 » Lady Jane Grey takes the throne of England.
    • July 19 » Lady Jane Grey is replaced by Mary I of England as Queen of England after only nine days on the throne.
    • August 13 » Michael Servetus is arrested by John Calvin in Geneva, Switzerland as a heretic.
    • October 1 » Coronation of Queen Mary I of England.
    • October 27 » Condemned as a heretic, Michael Servetus is burned at the stake just outside Geneva.
    • December 25 » Battle of Tucapel: Mapuche rebels under Lautaro defeat the Spanish conquistadors and executes the governor of Chile, Pedro de Valdivia.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1600: Source: Wikipedia
    • February 17 » On his way to be burned at the stake for heresy, at Campo de' Fiori in Rome, the philosopher Giordano Bruno has a wooden vise put on his tongue to prevent him continuing to speak.
    • February 19 » The Peruvian stratovolcano Huaynaputina explodes in the most violent eruption in the recorded history of South America.
    • March 20 » The Linköping Bloodbath takes place on Maundy Thursday in Linköping, Sweden: five Swedish noblemen are publicly beheaded in the aftermath of the War against Sigismund (1598–1599).
    • August 5 » The Gowrie Conspiracy against King James VI of Scotland (later to become King James I of England) takes place.
    • August 23 » Battle of Gifu Castle: The eastern forces of Tokugawa Ieyasu defeat the western Japanese clans loyal to Toyotomi Hideyori, leading to the destruction of Gifu Castle and serving as a prelude to the Battle of Sekigahara.
    • October 6 » Euridice, the earliest surviving opera, receives its première performance, beginning the Baroque period.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1610: Source: Wikipedia
    • January 7 » Galileo Galilei makes his first observation of the four Galilean moons: Ganymede, Callisto, Io and Europa, although he is not able to distinguish the last two until the following day.
    • May 14 » Henry IV of France is assassinated by Catholic zealot François Ravaillac, and Louis XIII ascends the throne.
    • June 5 » The masque Tethys' Festival is performed at Whitehall Palace to celebrate the investiture of Henry Frederick, Prince of Wales.
    • July 5 » John Guy sets sail from Bristol with 39 other colonists for Newfoundland.
    • August 2 » During Henry Hudson's search for the Northwest Passage, he sails into what is now known as Hudson Bay.
    • October 17 » French king Louis XIII is crowned in Reims Cathedral.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van Frankrijk


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
John Muijsers, "Genealogy John Muijsers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-daemen/I4722.php : accessed June 22, 2024), "Hendrik iv "(le bon roi Henri)" van Frankrijk (1553-1610)".