Dingeman Hendrikse Legacy » Renger RIJKELS (1750-1816)

Personal data Renger RIJKELS 


Household of Renger RIJKELS


Notes about Renger RIJKELS

Notities omtrent trekveren.

Funktie tav Renger Rijkels nog niet duidelijk.

Enige wederwaardigheden uit de geschiedenis van het beurtveer van Appingedam naar Groningen vice versa.

Volgens Kornelis ter Laan werd de trekweg langs het Damsterdiep in 1650 aangelegd zodat we er gerust van uit kunnen gaan dat de eerste trekschuit of snik tussen Appingedam en Groningen ook rond die tijd gevaren moet hebben. Sinds 1692 bestond in Appingedam het snikkevaardersgilde, tenminste als we mogen afgaan op een bijdrage van Mr. E. van Loon in de Groninger Volksalmanak van 1900, waarin hij een beschrijving geeft van de “gildebrief der snikkevaarders van Appingedam anno 1692.” Een gilde is, zoals wellicht bekend, een belangenvereniging van een bepaalde beroepsgroep en de gildebrief zou omschreven kunnen worden als het huishoudelijk reglement van het gilde waarin de rechten en de plichten van de leden waren aangegeven. Waar de gildebrief van de snikkevaarders zich bevindt, is mij niet bekend; de heer Van Loon, duidelijk geen archivaris, maakt er helaas geen melding van. In het archief van de gemeente Appingedam wordt de brief in elk geval niet aangetroffen.

Het oudste stuk over dit onderwerp dat wél in het gemeentearchief wordt aangetroffen dateert van 1752. Door de “olderluiden” van het snikkevaardersgilde wordt in dat jaar een klacht ingediend tegen een aantal Tjamsweerster schippers wegens het transporteren van “eenig koorn graanen of andere goederen van Appingadam na Groningen en vice versa.” Eén van de bepalingen in de gildebrief was dat de gildeleden het alleenrecht hadden op het vervoer van mensen of goederen op dit traject. De Tjamsweersters, die duidelijk niet bij het gilde waren aangesloten, moesten zich verantwoorden voor het “Hoog edele gerigte van Appingadam” waarin de burgemeesters van de Fivelstad zitting hadden.

Problemen van heel ander aard doen zich voor in de Franse tijd. De gilden waren weliswaar opgeheven in 1798 maar de trekschuit was gewoon blijven varen en onze Franse vrienden maakten daar veelvuldig gebruik van getuige de “lijsten van afgehuurde schuiten” die in het gemeentearchief zijn achtergebleven. Gedurende de jaren 1811 en 1812 werden vele “pressoniers” naar Groningen vervoerd en ik neem aan dat hiermee “prisoniers” oftewel gevangenen of arrestanten worden bedoeld. De pressoniers worden steevast begeleid door een aantal “gendarms”. Vooral in de maand november 1811 loopt het storm als meer dan 300 pressoniers naar Groningen worden gebracht met 30 november als topdag met 139 pressoniers, die begeleid worden door acht gendarmes. Die schuit was waarschijnlijk nog voller dan de boot naar Schiermonnikoog op een zomerse zaterdag.

Wie deze gevangenen waren en wat ze hadden misdaan om als haringen in een ton naar Groningen te worden gebracht, wordt helaas niet vermeld. Een echte historicus zou dat eens uit moeten zoeken.

Betalen voor het vervoer deden de Fransen trouwens niet en dat is precies de reden waarom de lijsten in het archief worden aangetroffen, want voorzien van de handtekening van burgemeester Cleveringa vormen zij het bewijs dat er nog een rekening open staat van 260 gulden en 10 stuivers, een rekening die in mei 1814 wordt ingediend bij de “Commissaris Generaal voor de Binnenlansche zaken in ’s Gravenhage.” Eenje Bremer, de “olderman van het trekveer van Appingedam op Groningen en vice versa” laat de Commissaris Generaal in een begeleidende brief weten dat hij “meermalen en wel bij gedurige herhalingen sterke aanzoeken tot betalinge” heeft gedaan, “doch is telkens onder nietige voorwendsels en uitvlugten van de hand gewezen.”

Overigens waren de Fransen niet de enigen die dachten dat het trekveer gratis was. Ook de geallieerde troepen, voornamelijk bestaande uit Russen, Pruisen en Hollanders, die gedurende het beleg van Delfzijl tussen november 1813 en mei 1814 in groten getale in onze streken aanwezig waren, lieten zich, tot groot verdriet van Eenje Bremer, naar hartelust en zonder te betalen naar Groningen brengen en vice versa. Op 23 november 1813 is het de Russische commandant, op 28 november “eenige Fransche gevangenen” (u ziet, de rollen zijn omgedraaid), op 29 november alweer die Russische commandant en op 2 december zelfs de Russische prins. Welke prins dat is geweest, is mij niet bekend, betalen deed hij in elk geval niet, evenmin als de Russische generaal en de Pruisische en Hollandse officieren die gedurende de rest van de maand december de trekschuit naar Groningen namen zodat Eenje Bremer voor het jaar 1813 met een schadepost blijft zitten van 144 guldens en acht stuivers. En als het Damsterdiep begin januari 1814 niet was dichtgevroren als het begin van een lange en strenge winter, was de schade vermoedelijk nog veel groter geweest.

Ook de schade van 1813 wordt gedeclareerd bij de Commissaris Generaal in Den Haag maar of Eenje zijn geld heeft gekregen, vertellen de stukken niet.

Over het trekveer is nog veel meer te vertellen. Zo komt diverse keren de vraag aan de orde of voor de paarden die de schuit trekken tol moet worden betaald. U begrijpt dat daar eindeloos over gesteggeld kan worden. Ook de invoering van de “dampwolken en geraas” veroorzakende schroefstoomboot in 1871 had de nodige voeten in aarde zodat daar nog menig woordje over gezegd zou kunnen worden. Wie daar het fijne van wil weten duike zelf in het archief.

De aanleg van de spoorlijn tussen Groningen en Delfzijl in 1884 en de steeds betere verbindingen over de weg hebben het trage beurtveer achterhaald en uiteindelijk overbodig gemaakt maar wanneer de laatste boot heeft gevaren, is niet precies te vertellen.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Renger RIJKELS?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Renger RIJKELS

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Renger RIJKELS

Anje Harms
????-1741
Eltje Tjaards
1728-1758

Renger RIJKELS
1750-1816


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Historical events

    • The temperature on August 31, 1816 was about 13.0 °C. Wind direction mainly east. Weather type: betrokken winderig regen. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1816: Source: Wikipedia
      • January 9 » Humphry Davy tests his safety lamp for miners at Hebburn Colliery.
      • July 2 » The French frigateMéduse strikes the Bank of Arguin and 151 people on board have to be evacuated on an improvised raft, a case immortalised by Géricault's painting The Raft of the Medusa.
      • July 9 » Argentina declares independence from Spain.
      • July 27 » Seminole Wars: The Battle of Negro Fort ends when a hot shot cannonball fired by US Navy Gunboat No. 154 explodes the fort's Powder Magazine, killing approximately 275. It is considered the deadliest single cannon shot in US history.
      • August 5 » The British Admiralty dismisses Francis Ronalds's new invention of the first working electric telegraph as "wholly unnecessary", preferring to continue using the semaphore.
      • December 30 » The Treaty of St. Louis between the United States and the united Ottawa, Ojibwa, and Potawatomi Indian tribes is proclaimed.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname RIJKELS

    • View the information that Genealogie Online has about the surname RIJKELS.
    • Check the information Open Archives has about RIJKELS.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching RIJKELS.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Dingeman Hendrikse, "Dingeman Hendrikse Legacy", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/dingeman-hendrikse-legacy/R8525.php : accessed June 24, 2024), "Renger RIJKELS (1750-1816)".