Family tree Bosch » Lewe Ripama (± 1600-< 1662)

Personal data Lewe Ripama 

  • He was born about 1600.
  • He died before 1662.
  • The birth parents are Ritscke Gerckes and Hylck Van
  • This information was last updated on September 14, 2008.

Household of Lewe Ripama

He is married to Anna Elama.

Permission for the marriage has been obtained in Groningen on March 10, 1632.

They got married on April 15, 1632 at Ezinge.

Historische context (op basis van trouwdag 15 april 1632)
Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was van 1625 tot 1647 vorst van Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden).

Child(ren):

  1. Buwe Lieuwes  ± 1636-1694 


Notes about Lewe Ripama

Overleden tussen 1656 en 1662.
Beroep: grietman te Ezinga en bijzitter te Ee.
Lewe werd ook genaamd Lieuwe Rijpma, Lieuwe Ripama, Leuwe, Leo en Livius.
Stemkohier 1640 Ee nr. 30 "Lieuwe Ripema Eigenaar en zelf Bruiker". Dit was een sate (boerderij) in de Tjoegen groot 77 pondematen die later Groote Tionger genoemd werd, onder hun kinderen verdeeld wordt zoals uit het volgende blijkt.
VIe Proclamatieboek van Oostdongeradeel 1669-1683: "Doitse Jansen en Hijlck Ripema kopen 4/6 van eene Zathe in de Tjoegen onder Ee door Leo van Ripema en Anna Elema met er doot ontruimd, groot 88 pond. en de bruikme van 2 p. Pastorie land te Ee en van 1 p. Kerkeland van Oostrum, onder de huizinge behorende, bezwaard met 18 fl: te Ee en 5 floreen aan de kinderen van Ritske van Ripema, gekogt van Regnerus- Bouwe- Enne- en Bernardus-Ripema, elck voor 1/6. 1e procl. 24 Jan. 1670." Regnerus, Enne en Bouwe van Ripema kopen die zelfde Zathe later weer terug, nu in haar geheel, van Doitze Jansen en Hijlck Ripema die de boederij toen zelf gebruikten. Na deze verkoop zijn Dooitse en Hylk naar Groningen verhuisd.
In "Rijpema; een Fries-Groningse familie" schrijven Elema & Van der Ley: "Na het huwelijk is Lewe waarschijnlijk direct naar het huis Allersma te Ezinge vertrokken, waar hij tijdelijk de functie van pater familias waarnam, zolang zijn jongere zwager nog niet volwassen was. Op 22 juli 1632 "heeft Lewe Ripema op Allersma den eet van getrouwicheit op de bedieninge der redger rechten ende grietenien beramet in solemni form gepraesteert". Op 9 april 1633 werd aan vaandrig Ripema door de Gedeputeerde Staten een attest van zijn verblijf alhier geaccordeerd; moest hij dat in Friesland overleggen?" (Ja, als Friese vaandrig moest men weten waar hij uithing.) "In het hypotheekboek van Oostdongeradeel werd Lieuwe Rijpma reeds op 5 mei 1633 genoemd als grietman van "Esinga" in Groningen.
Volgens het Friese stemkohier van 1640 waren Lieuwe Rijpma en Antie Elema toen reeds eigenaars-gebruikers van sate 30 in de Tjoegen onder Ee (bij Dokkum). Deze sate wordt later de Groote Tionger genaamd en onder hun kinderen verdeeld; een derde part was in bezit van zoon Bouwe en een ander derde part in bezit van de zoon Reneke. In het jaar 1640 was deze sate 77 pondematen groot, in 1689 was er sprake van 86 pondematen.
Het echtpaar wordt ook genoemd in het hypotheekboek van Oostdongeradeel. De naam van Lieuwe Rypama werd ook opgenomen in de in 1642 gegoten klok van Ee.
Op 11 september 1656 werd een akkoord gesloten tussen Leo Rijpema, Duyrt Elama en Jantien Elama. Als bronvermelding werd genoteerd GAG, III J 11, nr. 106, maar dat moet onjuist zijn; de akte is later niet meer teruggevonden. Leo ofwel Lieuwe zou dan pas na 1656 zijn overleden.
In elk geval was hij dood, toen op 26 oktober 1661 een scheiding werd aangegaan tussen Anna Elama weduwe Ripama, geassisteerd met haar zoons Sirp Ripama en Dr. Ritsko Ripama, en de heer Duurt Elama op Allersma, mede-gecommitteerde Raad ter Admiraliteit in Harlingen, en diens vrouw Abeltje Mellema. Het betreft de nalatenschap van hun zuster Jantje Elama en wij maken hieruit op, dat van de zeven kinderen uit dit huwelijk deze twee zoons de oudsten zijn. Het is ook de enige vermelding van Sirp Ripama. Hij werd in elk geval niet (meer) genoemd te tijde van zijn moeders dood, in de eerste helft van 1668.
Op 24 juni 1668 werd een uitgebreide inventaris opgemaakt in het sterfhuis van wijlen Anna Elema, weduwe van de voormalige bijzitter Leo Rijppama, in leven onder Ee. Zulk op verzoek van hun kinderen Regnerus van Ryppama, commies te Groningen; Bouwe van Ryppama; Enne van Ryppama, burger te Groningen; Bernhardus of Beernt van Ryppama, controlleur de convooi- en licentiegelden te Dokkum; Doijtse Jansz voor zijn vrouw Hylck van Ryppama; en notaris Cornelis Bosman als curator over de weeskinderen van wijlen Dr. Ritske van Ryppama. Tot de bezittingen hebben onder andere behoord de reeds genoemde boerderij in de Tjoegen, een boerderij in Feerwerd te Groningen, en legersteden in de kerken te Wetsens, Dokkum en Leeuwarden.
Het overzien van de nakomelingen van Lieuwe Rijpema en Anna Elama wordt enigszins vergemakkelijkt door een drietal archiefbronnen. De eerste daarvan is bovengenoemde inventaris van 1668. De tweede is de scheiding en erfdeling van Harmannus Rijpama, de omstreeks 1705 ongehuwd overleden zoon van Reneke Rijpama (IIIc; voor bronvermelding zie aldaar). Afgezien van zijn erfgenamen van moederszijde treden dan op:
a. de gezworen A. (= Abelus) Reichle, die zal zijn opgevoerd omdat hij met Maria Helwerda was getrouwd (een stiefzuster van de overledene);
b. de gildrechtsheer Valerius Elama namens Livius Ripama (later Livius zelf), vroedsman te Harlingen. Was dit de zoon van Dr. Ritske, die in 1668 "weeskinderen"had nagelaten? Hadden de overige kinderen geen nakomelingen?
c. Jan Doetses en Lewe Rijpema; dit waren broers, zoond van Doytse Jans en Hylck van Rijpema. Zij woonden beiden in de stad Groningen en waren de enigen, die hun erfportie binnen de provincie Groningen lieten;
d. Duits Elama van Rijpama, voor zichzelf, later ook in kwaliteit voor Wytze Roerts Brantzema nomine uxoris (deze was gehuwd met Duirt's zuster Hillegonda). Verder Jacob Jans nomine uxoris, namelijk zijn vrouw Aeltjen Rijpema, en Jacob Jans als voormond over Leeuwe en Pieter Rijpema. Dit waren de vijf overlevende kinderen van Bouwe Rijpama.
Hiermee zijn dus de nakomelingen van Ritske, Reneke (de erflater was zijn enige zoon), Bouwe en Hylck vertegenwoordigd. Van de tak Enne was toen hoogstwaarschijnlijk al niemand meer in leven. De familikring van Beernt is niet voldoende bekend om iets te kunnen zeggen.
De derde bron inzake de nazaten is het overzicht van collatoren tot het Christophorileen tot het Leeuwarder Oldehove; een bewerking/interpretatie van Sj.H. Brongersma uit 1943 berust op het Rijksarchief te Leeuwarden. Het stemrecht inzake dit leen was van Hillegonda Swalue, gehuwd met Sirp Elama toe Allersma, op haar dochter Anna Elama vererfd en zo verder op de kinderen en kleinkinderen van deze Anna bij Lieuwe Ripama. Het schema van Brongersma is min of meer op de gok samengesteld en klopt maar sporadisch met de genealogie, maar kan toch handig zijn om te controleren wie er toentertijd tot de nazaten van Anna Elama gerekend werden.
Brongersma noemt Livius Rijpma, apotheker te Harlingen, die in 1700, 1715 en 1723 stemde; dit zou volgens hem de zoon van Bouwe Rijpma zijn, maar die werd pas in 1684 gedoopt. In feite was deze Lieuwe, die inderdaad bestaan heeft, een zoon van de jong overleden Dr Ritsko Rijpema. Een ander kind van Doctor Ritsko zou kunnen zijn Catharina Rijpma, gehuwd met Andries Heuwel (Heuwen), die in 1715 stemde; deze Catharina trouwde waarschijnlijk voor de eerste maal in 1685. Een dochter van Lieuwe en Anna, zoals Brongersma wil, was zij zeker niet. Daar staat tegenover, dat zij in 1705 niet genoemd werd in de lijst van erfgenamen: zij leefde immers nog in 1715, dus men zou haar wel verwachten.
Hillegonda, gehuwd met W.R. Brandsma, is wel een dochter van Bouwe Rijpma, en haar naamgenote die met burgemeester Gerlacus Smedingh huwde, een dochter van Ritsco. Petrus Rijpma, die in 1715 stemt en brouwer te Leeuwarden wordt genoemd, kan ook kloppen, hoewel ik zijn doop niet ken. Duurt Elama van Rijpma en zijn dochter Stijntje als (kinds)kind van Bouwe zijn weer correct (zij het incompleet; er waren in deze tak wel méér familileden dan deze twee). Met "Doitse Rijpma"zal wel bedoeld zijn de schoonzoon Doitse Jans, gehuwd met Hilegonda Rijpma. Een daarop volgende (maar niet erg helder weergegeven) generatie zou dan zijn Lieuwke (Lieuwe?) Doitses Rijpma, chirurgijn te Nes, die in 1715 stemt en diens dochter Ruske gehuwd met N. Crijtenburgh; zij stemt in 1741. Voor zover bekend was Leeuwe (Doitse) Rijpma echter brouwer te Groningen en ongehuwd."

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Lewe Ripama?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Lewe Ripama

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Lewe Ripama

Bouwe Van
± 1540-????
Hylck Van
± 1570-> 1653

Lewe Ripama
± 1600-< 1662

1632

Anna Elama
1612-1668

Buwe Lieuwes
± 1636-1694

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Lewe Ripama



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • Stadhouder Prins Frederik Hendrik (Huis van Oranje) was from 1625 till 1647 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1632: Source: Wikipedia
      • February 22 » Ferdinando II de' Medici, Grand Duke of Tuscany, the dedicatee, receives the first printed copy of Galileo's Dialogue Concerning the Two Chief World Systems .
      • March 29 » Treaty of Saint-Germain is signed returning Quebec to French control after the English had seized it in 1629.
      • April 15 » Battle of Rain: Swedes under Gustavus Adolphus defeat the Holy Roman Empire during the Thirty Years' War.
      • July 23 » Three hundred colonists bound for New France depart from Dieppe, France.

    About the surname Ripama

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Ripama.
    • Check the information Open Archives has about Ripama.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Ripama.

    The Family tree Bosch publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Ger Bosch, "Family tree Bosch", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/bosch-stamboom/I592.php : accessed June 9, 2024), "Lewe Ripama (± 1600-< 1662)".