Familienstammbaum Veldhuizen » Hendrik Maasen van Veldhuizen (1793-1873)

Persönliche Daten Hendrik Maasen van Veldhuizen 


Familie von Hendrik Maasen van Veldhuizen

(1) Er ist verheiratet mit Willemeintje Evers.

Sie haben geheiratet am 19. September 1817 in Lunteren, er war 24 Jahre alt.

civil

Kind(er):

  1. Evert van Veldhuizen  1822-1886 


(2) Er ist verheiratet mit Maasje Blankespoor.


Marriage
Date: 21 JUL 1860
Place: Ede

Sie haben geheiratet am 24. Juli 1860 in Ede, er war 67 Jahre alt.

religious

Notizen bei Hendrik Maasen van Veldhuizen


Notitie Aart van Veldhuizen
Hendrik Maasen van Veldhuizen. Hij is nog voor de Franse tijd geboren en krijgt de patroniem Maasen, terwijl zijn vader Aart heet en hij dus Hendrik Aartsen zou dienen te heten zoals al zijn broers heten. Maar kennelijk heeft zijn vader hier zijn vaders-vader, Maas Evertsen, willen vernoemen en zo werd het Hendrik Maasen. Later werd hier de in de Franse tijd verplicht gestelde vaste achternaam Van Veldhuizen aan toegevoegd. Hierna laat ik de patroniem weg en noem hem Hendrik van Veldhuizen.
Hendrik trouwde tweemaal, nl. eerst met Willemijntje Evers en na haar overlijden met Maasje Blankenspoor die dan 56 jaren oud is. En dus zijn alle kinderen uit Hendriks eerste huwelijk geboren.
Als ik vluchtig blader door een vijftiental notarile akten die ik van hem vond, is de eerste indruk die ik van hem krijg: er zit handel in die Hendrik. Hij is een koopman. En zo laat hij zich soms ook noemen. Maar of hij er zoveel beter van werd, is een andere zaak.
Op 8 maaart 1817, hij is dan juist getrouwd, koopt hij van Hermanus Hendriks van de Kieft, huzaar bij het 6e Reg. 8e Cie., in garnizoen te Haarlem, en zijn vrouw Gerritje Gijsberts van Butselaar, naaivrouw te Barneveld, de helft uit 31/4 morgen land onder Nijkerk, genaamd de Lange Morgen in de Arkemheen voor ??O 250,-. De andere helft behoort aan de erven Van Butselaar.
Als zijn beroep staat dan 'schaapherder' genoteerd (NA. Barneveld nr. 38, 8-3-1817). Nog geen drie weken later zit hij weer bij de notaris. Hij heeft een flink aantal schapen verkocht voor ??O 257,50 (NA. Barneveld nr. 49, 27-3-1817). En in november is hij er weer. Hij heeft zijn aandeel in de grond onder Nijkerk aan Maarten Korsten van Daatselaar, de boer van 'Kruisdijk' aan de Achterveldseweg, verkocht voor ??O 150,-. Hij verliest dus ??O 100,- op die handel (NA. Barneveld nr. 88, 28-11-1817).
Op 5-3-1818 houdt hij, nu "bouwman onder Lunteren" genoemd, erfhuis. Er worden allerlei roerende goederen verkocht. Erfhuis houden betekende in die jaren dat men ging verhuizen. Dat is nu ook het geval. Op 10-3-1818 maken hij en zijn vrouw Willemijntje Evers hun testament, waarbij de eerststervende de langstlevende begunstigd met de vruchten van zijn nalatenschap.
Op 6 mei daarop volgend gebeurt er van alles. De notaris maakt maar liefst drie akten voor hen op. Allereerst kopen zij een kamer met een afdak in een huis nr. 157 te Lunteren aan de Achterstraat met een stuk van de hof en een halve morgen (3/7e ha) bouwland voor ??O 125,-. Ook kopen zij het huis waarin zij dan wonen, nr. 61, ten oosten van de pastorie op pastoriegrond gelegen. Daarbij nog een stuk turfveen, 150 schreden lang en 13 ????i 14 schreden breed, gelegen in het Oude Jansgat (noordelijk van de Groote Goor), en dat alles voor ??O 200,-.
Vervolgens verkopen zij het huis met afdak nr. 157 met het deel van de hof aan de bewoners met een stuk bouwland, breed 22 ????i 23 schreden en lang 60 schreden (90 roeden) voor ??O 100,- (de ruim 200 roeden land die hij overhoudt kosten hem dus ??O 25,-). Dan verkopen zij aan de "Heere Johannes Hermanus Oosterdijk", predikant te Lunteren het huis nr. 61, dat zij bewonen, voor ??O 375,- (NA. Ede nrs. 393, 394, 395 en 396, 6-5-1818).
Zij verkopen de rest van het bouwland aan de Achterstraat (nu 2 schepel groot genoemd) voor ??O 75,- (NA. Ede nr. 401, 14-5-1818). Aan deze transacties houden zij dus een stuk turfveen in het Oude Jansgat en ??O 225,- over. Niet slecht, dacht ik. Maar hebben zij nog wel een huis?
Op 21 september 1818 koopt hij een huis in Barneveld nr. 94 en op 3 december daarop volgend verkoopt hij het weer met enige winst.
Dan een akte die we al eerder tegenkwamen: het deel van het huis nr. 31 te Lunteren dat hij samen met broer Gijsbert - die dan op 'de Ketel' woont - bezit, verkopen zij aan hun vader, Aart Gijsbertsen van Veldhuizen, de oude tapper op `het Doornbosch'. Deze gaat er in oktober, nadat hij `het Doornbosch' aan zijn zoon Evert heeft verkocht, wonen en overlijdt daar in juli van het volgende jaar.
Te volgen valt nog de verkoop van het stuk turfveen in het Oude Jansgat, samen met een stuk heide gelegen tussen 'de Lindeboom' en 'de Ketel' in Meulunteren in 1822.
In 1823 koopt hij uit de boedel van zijn overleden schoonouders weer een stukje veen, en tenslotte zien we dat hij in 1824 erfhuis houdt waarop deelgereedschap, 3 koeien en ongedorste boekweit worden verkocht . Hij is dan kennelijk weer boer geweest en heeft het spul verkocht, maar waar hij naar toe gaat wordt niet duidelijk.
Pas 36 jaren later komen we hem weer bij een notaris tegen, in gezelschap van Maasje Blankenspoor die weduwe van Geurt van der Haar is. Hendrik wordt buitengewoon veldwachter te Ede genoemd en is dus jachtopziener.
Hendrik en Maasje hebben trouwplannen en dus wordt er een huwelijkscontract gemaakt. Daaruit het volgende:
1 tussen de a.s. echtgenoten zal volstrekt geen gemeenschap van goederen, noch van roerende, noch van onroerende goederen, noch van winst of verlies, bestaan. Evenmin van schulden voor het huwelijk gemaakt of nadien te maken.
2. de bruid brengt ten huwelijk mee: "enige zeer weinige kleederen, onderling gewaardeerd op de som van ??O 20,-. Bij ontbinding van het huwelijk zal zij het recht hebben, deselven of die daarvoor in de plaats zijn gekomen, weder te naasten".
3. de a.s. echtgenoten, ofwel de eerst stervende van hen beiden, verklaart bij dezen aan de langstlevende hunner, bij dezen te maken en te bespreken, te weten: de bruidegom dat gedeelte zijner nalatenschap waarover de wet die bij zijn overlijden in werking zal zijn, hem de vrije beschikking toelaat, de bruid aan de bruidegom hare gehele nalatenschap, zonder enige uitzondering.
Uit deze akte blijkt in welke bittere nood weduwen in die tijd veelvuldig kwamen te verkeren.
Hendrik van Veldhuizen en zijn eerste vrouw kregen tenminste negen kinderen. Deze zijn op het geneagram vermeld. Er zou echter in 1831 nog een dochter geboren zijn met de naam Jannetje. Deze zou later gehuwd zijn eerst met Steven Hazenleger en later met Peter Verschuur, geboren in 1820. Voor hem is dit het derde huwelijk.
Over de vermelde dochters is weinig meer te vertellen dan het geneagram vermeldt. Volgens het lidmatenregister van de N.H. gemeente te Barneveld zou Maria gehuwd geweest zijn met Aart van Veldhuizen, dagloner in de Engelse Stad, een niet te identificeren persoon met de naam Van Veldhuizen.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk Archieflocatie Gelders Archief Algemeen Toegangnr: 0207
Inventarisnr: 3715
Gemeente: Lunteren
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 4
Datum: 19-09-1817 Bruidegom Hendrik Maasen Veldhuisen
Leeftijd: 24
Geboorteplaats: (Ede) Bruid Willemeintje Evers
Leeftijd: 22
Geboorteplaats: (Ede) Vader bruidegom Aart Gijsbertsen van Veldhuisen Moeder bruidegom Derkje Everink Vader bruid Evert Willemsen Moeder bruid Evertje Gerritsen Nadere informatie beroep bg.: schaapherder; beroep bruid: geen beroep vermeld; beroep vader bg.: landman; beroep moeder bg.: landvrouw; beroep vader bd.: geen beroep vermeld; beroep moeder bd.: landvrouw

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Maasen van Veldhuizen?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik Maasen van Veldhuizen

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 9. Februar 1793 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Charakterisierung des Wetters: regen storm(achtig). Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1793: Quelle: Wikipedia
    • 11. März » An der Opéra-Comique in Paris erfolgt die Uraufführung der Oper Eugène ou La Piété filial von Henri Montan Berton.
    • 24. Juni » Der Nationalkonvent nimmt eine neue Französische Verfassung an. Diese tritt jedoch nie in Kraft.
    • 5. Oktober » Der französische Nationalkonvent beschließt, im bestehenden Revolutionskalender rückwirkend auch die Zählung der Tage und Monate zu ändern.
    • 15. Oktober » Die „Witwe Capet“ genannte Königin Marie Antoinette wird vom Französischen Revolutionstribunal zum Tode verurteilt.
    • 16. Oktober » Französische Revolution: Die am Vortag zum Tode verurteilte Marie Antoinette wird öffentlich mit der Guillotine enthauptet.
    • 8. November » In Paris wird der Louvre dem Volk von der revolutionären Regierung zugänglich gemacht und zu einem Museum umfunktioniert.
  • Die Temperatur am 16. Februar 1793 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken dampig. Quelle: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) war von 1751 bis 1795 Fürst der Niederlande (auch Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genannt)
  • Im Jahr 1793: Quelle: Wikipedia
    • 17. Juli » Am Tag nach den nationalen Begräbnisfeierlichkeiten für ihr Opfer Jean Paul Marat wird Charlotte Corday auf dem Schafott hingerichtet.
    • 6. August » Während der Französischen Revolution beginnt die Plünderung der Königsgräber von Saint-Denis in der Pariser Basilika Saint-Denis. In einer mehrwöchigen Maßnahme werden die Leichname aus den Särgen geholt und in einem Massengrab beigesetzt.
    • 17. September » In Frankreich billigt die Jakobinische Diktatur das Gesetz über die Verdächtigen, das die rechtliche Basis für die Schreckensherrschaft unter Maximilien de Robespierre wird.
    • 31. Oktober » In Paris werden 21 Girondisten, nach einem Schauprozess vor dem Revolutionstribunal eine Woche zuvor, durch die Guillotine hingerichtet.
    • 18. Dezember » Die französische Revolutionsarmee erobert im Ersten Koalitionskrieg das von den Engländern gehaltene Fort „Mulgrave“ bei Toulon. Den Angriffsplan hat der Artilleriehauptmann Napoleon Bonaparte entwickelt. Der Fall dieser Verteidigungsstellung zwingt die Engländer zur Evakuierung ihrer Truppen aus der lange belagerten Hafenstadt.
    • 23. Dezember » Französische Revolution: Ein Heerhaufen royalistischer Anhänger wird in der Schlacht bei Savenay von der republikanischen Revolutionsarmee unter Jean-Baptiste Kléber beim Aufstand der Vendée vernichtet.
  • Die Temperatur am 24. Juli 1860 war um die 16,2 °C. Es gab 7 mm Niederschlag. Der Winddruck war 3 kgf/m2 und kam überwiegend aus West-Süd-West. Der Luftdruck war 75 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 84%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 18. März 1858 bis 23. Februar 1860 regierte in den Niederlanden die Regierung Rochussen - Van Bosse mit als erste Minister J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) und Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • Von 23. Februar 1860 bis 14. März 1861 regierte in den Niederlanden die Regierung Van Hall - Van Heemstra mit als erste Minister Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) und Mr. S. baron Van Heemstra (liberaal).
  • Im Jahr 1860: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 3,3 Millionen Einwohner.
    • 2. Januar » Der Astronom und Mathematiker Urbain Le Verrier vertritt in einer Vorlesung in Paris die begründete Meinung, dass es einen von ihm Vulkan genannten Planeten innerhalb der Merkur-Bahn geben müsse. Es beginnt daraufhin dessen Suche durch Astronomen.
    • 24. Januar » Der Franzose Étienne Lenoir erhält ein Patent auf den von ihm entwickelten Gasmotor.
    • 9. April » Auf einem von Édouard-Léon Scott de Martinville konstruierten Phonautographen gelingt eine Tonaufzeichnung, die inzwischen älteste bekannte Tonaufnahme.
    • 3. August » In Baden-Baden findet die Uraufführung der komischen Oper La colombe von Charles Gounod statt.
    • 17. Oktober » The Open Championship, das älteste heute noch gespielte Golfturnier, wird in Prestwick, Schottland, erstmals ausgetragen.
    • 20. Dezember » South Carolina fällt als erster Bundesstaat von den USA ab und wird Anstoß zur Bildung der Konföderierten Staaten von Amerika.
  • Die Temperatur am 9. November 1873 war um die 4,9 °C. Der Winddruck war 18 kgf/m2 und kam überwiegend aus Ost-Nordost. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 71%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 6. Juli 1872 bis 27. August 1874 regierte in den Niederlanden die Regierung De Vries - Fransen van de Putte mit als erste Minister Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) und I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • Im Jahr 1873: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 21. April » Bei der gewaltsamen Niederschlagung des durch eine Bierpreiserhöhung ausgelösten Frankfurter Bierkrawalls in Frankfurt am Main sterben 20 Menschen, 300 werden festgenommen.
    • 8. Juni » Ein Ferman des Sultans Abdülaziz gewährt Ägypten unter seinem Khediven Ismail Pascha fast völlige Unabhängigkeit.
    • 1. September » Cetshwayo kaMpande wird letzter souveräner König der Zulu.
    • 11. Oktober » In der Seeschlacht vor Cartagena kämpft das Mittelmeergeschwader der republikanischen Zentralregierung Spaniens gegen die Flotte des aufständischen Kantons Cartagena.
    • 16. November » König Chulalongkorn stiftet den Orden von Chula Chom Klao des Königreichs Siam.
    • 20. Dezember » Mit der verfassungsändernden Lex Miquel-Lasker erhält das Deutsche Reich die Gesetzgebungskompetenz über das bürgerliche Recht in Deutschland.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Veldhuizen


Die Familienstammbaum Veldhuizen-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
R.Veldhuizen, "Familienstammbaum Veldhuizen", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom_veldhuizen/I326.php : abgerufen 19. Juni 2024), "Hendrik Maasen van Veldhuizen (1793-1873)".