Familienstammbaum Van Hilten en Otto » Otto de Nobel (1918-2009)

Persönliche Daten Otto de Nobel 

  • Er wurde geboren am 1. Dezember 1918 in Haarlem.Quelle 1
  • Beruf: Missionaris.Quelle 2
  • Glaube: Roomskatholiek.Quelle 3
  • (Leven) .
    Het is 1946 als de 25-jarige ????Otto de Nobel voet aan wal zet in Belgisch Congo. Tijdens de boottocht die twee weken duurde heeft hij de traditionele evenaarsdoop ondergaan: op het dek werd hij ten overstaan van alle passagiers, waaronder enkele Belgische gewestbeheerders en een groep Britse dames, ingezeept. Gekleed in hemd en korte broek werd hij onder luid gejoel weer afgespoeld. De boot legt aan in Matadi en vandaar reist De Nobel per trein en raderboot naar Elizabethville, provincie Katanga. De hitte is drukkend, de lucht bewolkt. Hij doet ruim twee weken over de reis. «Kun je fietsen?» is de eerste vraag van de Belgische bisschop. Ja, is zijn antwoord. «Dan stuur ik je naar Mufunga, want daar moet je het werk per fiets doen.» Mufunga is een dorpje in de brousse, vierhonderd kilometer verwijderd van de stad. De Belgische pater daar is net overleden aan een overdosis kinine. En zo komt deze jonge benedictijner monnik terecht in het donkergroene hart van Afrika, waar hij zeventien jaar van zijn leven zal doorbrengen.
    Otto de Nobel, Haarlemmer en de derde zoon van ouders «die geloofden in het hogere», bezoekt op zijn zestiende met vrienden een lof in de rooms-katholieke kerk. Zijn belangstelling is gewekt. «Die diensten waren heel goed verzorgd: sober, plechtig.Er werd alleen gregoriaans gezongen, ook door het volk», herinnert De Nobel (87) – grote hoornen bril, mager gezicht, vrijmoedige blik – zich. Na gesprekken met de kapelaan besluit hij dat hij gedoopt wil worden. Zijn ouders sputteren tegen: «Ze waren bang dat ik er later spijt van zou krijgen, en hen dan verwijten zou maken.» Maar hij zet door en wordt gedoopt.
    Een paar jaar later maakt hij een fietstocht door België. In de buurt van Brugge komt hij langs een benedictijner abdij. Hij klopt aan, spreekt met de paters en woont missen bij. Aangenaam getroffen door de opgewekte sfeer, de indrukwekkende kerk met zeven kapellen en de plechtige vieringen van de eucharistie realiseert De Nobel zich dat hij hier thuishoort. Hij is dan negentien jaar.
    Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarin de Duitsers de abdij in beslag hebben genomen, legt hij zijn Grote Gelofte af. Een paar jaar later wordt hij in Brugge tot priester gewijd. Buiten loeit het luchtalarm. Na de bevrijding door de geallieerden wordt hij bij de abt geroepen. Die deelt hem mee dat hij naar Congo wordt gestuurd: «In die tijd werd niet om je mening gevraagd, je ging gewoon.»
    Als Otto de Nobel met de auto in Mufunga arriveert, is de nacht al gevallen. Hij ziet enkel een paar olielampjes. In het licht van de nieuwe dag ziet hij waar hij terecht is gekomen: een enorme bergwand aan één kant, palmbomen, hutten met daken vanstro. Nieuwsgierige dorpelingen verzamelen zich om hem heen: «Ik sprak alleen nog maar min of meer de taal van de stad: Swahili, en niet de lokale taal Kisanga. Die ben ik gaan bestuderen, ik wilde zo snel mogelijk met de mensen kunnen praten.»
    De overste van de missiepost, die uit zeven blanke broeders en een gemeenschap van zeven blanke zusters bestaat, geeft De Nobel een heldere taakomschrijving: het bezoeken van de negentig dorpen in de omgeving om de inheemse christenen te helpen. Hij krijgt een oude Ford tot zijn beschikking, maar daarmee kan hij niet alle dorpen bereiken. Hij moet veel per fiets of te voet reizen. En als een deel van het land rond Pasen onder water stroomt, bezoekt hij de dorpen varend in een uitgeholde boomstam.
    In het begin verloopt het contact met de dorpelingen stroef. Maar al gauw wint hij hun vertrouwen en stellen ze zich open naar hem op. De Nobel predikt het evangelie en praat over de vriendschap met God: «Ik vond het fijn om de mensen te helpen methogere dingen bezig te zijn.» Maar ook aardse zaken zoals het verbouwen van maïs en het kiezen van de juiste voeding komen aan de orde. De Nobel houdt van de eucharistie in de «primitieve gebouwtjes met strooien daken». Mensen reageren meteen op zijn woorden, steken hun vinger op als ze iets niet begrijpen: «Niet zoals in Nederland, waar iedereen maar een beetje stil zit te luisteren.»
    Op een dag wordt een dorpeling tot priester gewijd, maar de mensen willen bij De Nobel biechten: «Dat was pijnlijk. Ik zei: ga nou naar jullie dorpsgenoot. Nee, zeiden de mensen, we zijn aan jou gewend.» Die hang naar het vertrouwde, het bekende, komt hij overal tegen: «Kwisibila, gewend zijn aan, dat hoorde je om de haverklap in Congo.» Wanneer de bewoners uit een klein dorpje in de omgeving klagen dat ze maar één soort gewas te eten hebben, vraagt De Nobel hun waarom ze niet gaan vissen ineen verderop gelegen meer. «Kwisibila: dit zijn we gewend. Dan was je uitgepraat.»
    Het werk is zwaar, vooral het reizen trekt een zware wissel op De Nobels krachten: «Ondanks de kinine kreeg je elk jaar wel een paar keer malaria. Dat klinkt misschien gek: maar dan was ik bijna blij omdat ik dan even rust kon nemen.» Na acht jaar gaat hij op verlof naar Nederland, maar hij is blij wanneer hij weer terug naar Congo mag: het Europese leven is hem te massaal en te luidruchtig. Dit keer neemt hij de trein vanuit Angola naar Congo: «Dat waren prachtige treinen, nog helemaal geleid door Portugezen. Die gingen heel goed om met de Angolezen. Dat merkte je al aan de manier waarop ze elkaar groetten. Tussen Belgen en Congolezen was meer afstand. De Belgen vertegenwoordigden toch echt het blanke gezag. Dat overigens wel veel vertrouwen genoot.»
    Tijdens zijn tweede verlof blijkt De Nobel uitgeput. De vele malaria-aanvallen, de geelzucht en het werken in de moordende Afrikaanse hitte hebben veel van hem gevergd. Teruggaan naar Congo is uitgesloten. Maar aan de strakke dagorde in de abdij kan hij ook niet meer wennen. Dan maakt hij de moeilijke keuze om uit de orde te stappen. Hij vraagt dispensatie aan in Rome. Hiervoor moet hij naar een psy chiater én een psycholoog: «Om te kijken of ik ze wel allemaal op een rijtje had.» Dat levertgeen problemen op: hij krijgt toestemming van de hoogste instanties van de katholieke kerk om de abdij te verlaten. Niet lang daarna trouwt hij met een vrouw, een ex-kloosterlinge, die hij al een groot deel van zijn leven kent en met wie hij is blijven corresponderen. «Trouwen moest in stilte gebeuren: het huwelijk zou ergernis kunnen opwekken bij gelovige mensen. Want een priester die met een non trouwt, dat kon natuurlijk niet», aldus De Nobel.
    Volgens De Nobel is het grootste verschil tussen de missie en de ontwikkelingswerkers van vandaag, het geestelijke aspect van de missie. Maar, zegt hij: «Geestelijke hulp kan nooit zonder materiële hulp, want wat moet je met een bijbel als je honger hebt?»
  • Er ist verstorben am 10. März 2009 in Breda, er war 90 Jahre alt.
  • Er wurde beerdigt März 2009 in Begraafplaats Zuylen Haagweg 332 Breda.Quelle 4
  • Ein Kind von Pieter de Nobel und Elisabeth Andréa
  • Diese Information wurde zuletzt aktualisiert am 10. Februar 2024.

Familie von Otto de Nobel

Er ist verheiratet mit Maria Cecilia Andriessen.

Sie haben geheiratetQuelle 5

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Otto de Nobel?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Otto de Nobel

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Otto de Nobel


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. Militieregisters
    2. Ruud Smink
    3. de Groene Amsterdammer 2006
    4. Online begraafplaatsen
    5. Alexandra Nagel

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 1. Dezember 1918 lag zwischen 0.1 °C und 3,3 °C und war durchschnittlich 1,8 °C. Es gab 1,0 mm Niederschlag. Es gab -0.1 Stunden Sonnenschein (0%). Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 29. August 1913 bis 9. September 1918 regierte in den Niederlanden das Kabinett Cort van der Linden mit Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) als ersten Minister.
    • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1918: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 6,6 Millionen Einwohner.
      • 18. Januar » Nach der Wahl vom 25. November des Vorjahres tritt die Russische konstituierende Versammlung im Taurischen Palais in St. Petersburg erstmals zusammen. Sie wird bereits am nächsten Tag von der bolschewistischen Regierung Russlands aufgelöst.
      • 1. Februar » An der Königlichen Oper in Budapest erfolgt die Uraufführung der Operette A Pacsirta (Wo die Lerche singt) von Franz Lehár. Das Libretto stammt von Alfred Maria Willner und Heinz Reichert und basiert auf dem Theaterstück Dorf und Stadt von Charlotte Birch-Pfeiffer.
      • 5. Februar » Der britische Truppentransporter Tuscania wird im Ersten Weltkrieg vor Nordirland von dem deutschen U-Boot UB 77 versenkt. 166 Menschen kommen ums Leben.
      • 1. April » Die Royal Air Force (RAF), die Luftwaffe des Vereinigten Königreichs, wird durch den Zusammenschluss des Royal Flying Corps und des Royal Naval Air Service (RNAS) unter dem Befehl des Luftfahrtministeriums gebildet.
      • 21. April » Die 1.Sinfonie in D-Dur, Opus 25, von Sergei Sergejewitsch Prokofjew, bekannt als die „Klassische“, wird in Petrograd uraufgeführt.
      • 2. November » In Bayern beschließen Landtag und Staatsregierung mit Zustimmung König Ludwigs III. eine weitreichende Wahlrechts- und Verfassungsreform hin zur parlamentarischen Monarchie mit allgemeinem (Frauen-)Wahlrecht und weitgehend nur noch repräsentativen Aufgaben des Königs. Diese von allen Verfassungsorganen legitimierte Demokratisierung unter Beibehaltung der Monarchie wird jedoch durch Kurt Eisners Umsturz verhindert.
    • Die Temperatur am 10. März 2009 lag zwischen 4,5 °C und 7,7 °C und war durchschnittlich 5,6 °C. Es gab 4,9 mm Niederschlag während der letzten 6,1 Stunden. Es gab 0.2 Stunden Sonnenschein (2%). Es war schwer bewölkt. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 3 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus West-Süd-West. Quelle: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) war von 30. April 1980 bis 30. April 2013 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von Donnerstag, 22 Februar, 2007 bis Donnerstag, 14 Oktober, 2010 regierte in den Niederlanden das Kabinett Balkenende IV mit Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA) als ersten Minister.
    • Im Jahr 2009: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 16,5 Millionen Einwohner.
      • 22. Januar » Die Droge Spice wird per Eilverfahren in Deutschland verboten.
      • 2. April » Nach 15 Jahren und 331 Episoden endet in den USA die Krankenhausserie Emergency Room – Die Notaufnahme, eine der erfolgreichsten Fernsehserien aller Zeiten.
      • 29. Juni » Der frühere Finanz- und Börsenmakler Bernard L. Madoff wird von einem New Yorker Gericht zu 150 Jahren Freiheitsstrafe verurteilt. Mit einem auf dem Schneeballsystem basierenden Investmentfonds hat er einen Schaden von etwa 65 Milliarden US-Dollar angerichtet.
      • 30. August » Bei den japanischen Unterhauswahlen beendet die Demokratische Partei von Yukio Hatoyama mit einem klaren Sieg die Regierung der Liberaldemokraten unter Premierminister Tarō Asō.
      • 13. Dezember » In insgesamt 165 katalanischen Gemeinden findet ein (rechtlich nicht bindendes) Referendum zur Unabhängigkeit Kataloniens statt.
      • 15. Dezember » Die Boeing 787 startet zu ihrem Erstflug.

    Über den Familiennamen De Nobel

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Nobel.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Nobel.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Nobel (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Marjolijn van Hilten-Otto, "Familienstammbaum Van Hilten en Otto", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-hilten/I8676.php : abgerufen 14. Mai 2024), "Otto de Nobel (1918-2009)".