Familienstammbaum Smeets » Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels (1799-1878)

Persönliche Daten Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels 


Familie von Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels

(1) Er ist verheiratet mit Jacoba van Veerssen.

Sie haben geheiratet am 4. Januar 1821 in Nijmegen (Gl).


Kind(er):



(2) Er ist verheiratet mit Anna Maria Bedloo.

Sie haben geheiratet am 24. April 1824 in Nijmegen (Gl).


Kind(er):

  1. NN Triebels  1833


(3) Er ist verheiratet mit Margaretha Josephine Philippine Bledet.

Sie haben geheiratet am 23. April 1838 in Geldern (D).


Notizen bei Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels

Beroep: Expediteur, gemeenteraadslid, wethouder en loco-burgemeester van Nijmegen, Ridder in de Orde van Eikekroon. Op 16-11-1811 toegelaten tot de Latijnse School en op 7-12-1818 geballoteerd als lid van de sociëteit 'De Harmonie'.

Eind 1820 richt Willem Hendrik een expeditie- en commissiekantoor op, dat in het volgend jaar opgaat in de fa. Vaalman en Triebels, commissiehandelaren, expediteurs en cargadoors, bestaande uit de vennoten Bernardus Josephus Vaalman, zijn stiefvader, later ook Josephus Egbertus Hendrikus Vaalman, zijn halfbroer, en hijzelf. Vanaf augustus 1825 tot 1876 zijn zij tevens agenten van de Nederlandse Stoomboot Maatschappij (later: Rederij. In die hoedanigheid krijgen zij jarenlang te maken met de concurrentie van beurtschippers en andere opkomende stoombootmaatschappijen.

In 1827 wordt hij de eerste voorzitter van het RK-Armbestuur dat een zeer turbulent en omstreden bestaan zal gaan leiden. De eerste jaren van het RKA onder zijn leiding, worden gekenmerkt door onenigheid, slechte reglementen en een dubieuze fondsenwerving . Vooral een erfeniskwestie (affaire-Mulders) baart in 1832 veel opzien.

Willem Hendrik is officier bij de Nijmeegse Schutterij. Hij wordt eervol ontslagen in de rang van le luitenant (bij KB d.d. 1-5-1831 no. 4).

Van 1832 t/ m 1863 is hij lid van het college van regenten van het Cellenbroederenhuis, de Ellendige en andere gevoegde Broederschappen. Vier keer bekleedt hij het voorzitterschap, in 1845, 1851, 1857 en 1863. Onder zijn eerste voorzitterschap wordt het Cellenbroederenhuis (krankzinnigengesticht) ingrijpend verbouwd, terwijl onder zijn tweede voorzitterschap de zelfmoord van één der patiënten hem in aanvaring brengt met de opzichter Johannes van Duuren, die overigens een goede reputatie geniet. Tijdens zijn laatste twee praesidiaten is er onenigheid resp. met het Oude Burger Gasthuis en de gemeenteraad over de kosten van verpleging der krankzinnigen. Het feit dat Willem Hendrik als katholiek regent erin toestemt dat katholieke patiënten uit Nijmegen in een protestants gesticht te Utrecht zullen worden uitbesteed, zet onder een aantal strengere geloofsgenoten kwaad bloed.

Van 1838-1863 is hij lid van de Plaatselijke Schoolcommissie, van 1851-1863 als voorzitter. Ook hierin speelt hij een omstreden rol, o.a. doordat hij goedkeurt dat katholieke kinderen op school protestantse gebeden zullen opzeggen.

Van 1842-1865 is hij lid van het college van regenten over de beide weeshuizen, waarvan hij in 1847, 1854 en 1861 voorzitter is. Onder zijn eerste voorzitterschap wordt een nieuw reglement voor het binnenbestuur (dagelijks bestuur) vastgesteld, terwijl in 1854 de Armenwet wordt toegepast op de beide weeshuizen.
Hij is lid van de plaatselijke Kamer van Koophandel (1842-1864), waarvan president 1848-1850 en vice-president 1845-1847 en 1854-1862. Met grote energie poogt hij de nieuw te bouwen haven dichter bij de stad Nijmegen te krijgen, gunstiger postverbindingen tot stand te brengen en Nijmegen aangesloten te krijgen op het spoorwegnet. Lid van de Spaarkascommissie 1849-1863.
Lid van het Stedelijk Kiescollege 1848-1851. Lid van de gemengd katholiek-protestantse kiesvereniging 'Eensgezindheid', lid van de gemeenteraad 1850-1867.

In 1851 valt Nijmegen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen uiteen in twee katholieke kampen, de 'factie Triebels' en de 'factie Berends'. Eerstgenoemde factie, door prof. Rogier bestempeld als die der Thorbeckianen, komt na de verkiezingen, die tot de heftigste uit de Nijmeegse
geschiedenis behoren, als overwinnaar uit de bus. Jarenlang wordt er verbeten oppositie gevoerd tegen Triebels c.s.

Van 1851-1863 is Willem Hendrik eerste wethouder en loco-burgemeester van Nijmegen. Dit laatste is vooral van belang in 1862, tijdens de langdurige ziekte van burgemeester F. P. Bijleveld. Nadat hij met één stem meerderheid in 1863 als wethouder ten val is gebracht, kondigt hij in
1867 aan niet meer beschikbaar te willen zijn voor een volgende termijn als raadslid.

Van 1862-1872 is hij lid van de subcommissie te Nijmegen voor de Kweekschool voor Zeevaart te Leiden. Na de dood van zijn halfbroer Josephus Egbertus Hendrikus Vaalman, zet hij op 4-2-1869 de fa. Vaalman en Triebels voort met zijn zoons Care! en Lodewijk.

Op 1 mei 1876, nadat hij zijn laatste functies heeft neergelegd, verhuist hij naar het buitengoed Oraniënstein 34 te Hees (nabij Nijmegen) .
.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Abbildung(en) Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 28. Februar 1799 war um die 3,0 °C. Es gab 638 mm NiederschlagDer Wind kam überwiegend aus Westlich vom Süden. Charakterisierung des Wetters: zeer betrokken. Besondere Wettererscheinungen: . Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1799: Quelle: Wikipedia
    • 29. April » Beim nie aufgeklärten Rastatter Gesandtenmord sterben zwei französische Diplomaten. Die Tat verhindert eine frühe friedensvertragliche Einigung zwischen Frankreich und Österreich im Zweiten Koalitionskrieg.
    • 15. Juli » Der Stein von Rosetta wird im Niltal bei Rosetta von Pierre François Xavier Bouchard, einem Offizier Napoleons, entdeckt.
    • 30. August » Die Uraufführung der Oper L'Amour bizarre ou Les Projets dérangés von Henri Montan Berton findet an der Opéra-Comique in Paris statt.
    • 21. September » Die erste Gasheizung wird von dem französischen Erfinder Philippe Lebon zum Patent angemeldet.
    • 24. Dezember » Die in Kraft getretene Verfassung des Jahres VIII legitimiert die faktische Alleinherrschaft Napoleon Bonapartes als Erster Konsul. Damit ist verfassungsrechtlich das Ende der Französischen Revolution nachvollzogen. Der Machtwechsel auf das Konsulat ist bereits am 10. November erfolgt.
    • 31. Dezember » Die bankrotte Niederländische Ostindien-Kompanie wird formell für aufgelöst erklärt.
  • Die Temperatur am 23. April 1838 war um die 6,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Süd-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1838: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 10. März » Die Oper Le due illustri rivali von Saverio Mercadante wird im Teatro La Fenice in Venedig uraufgeführt.
    • 23. April » Mit der Sirius und der vier Tage später gestarteten Great Western laufen gleich zwei Dampfschiffe im Hafen von New York ein. Es sind dies die beiden ersten Dampfer aus Europa. Mit dem Dampfschiffverkehr über den Atlantik reduziert sich die Reisezeit merklich. Die Great Western erhält für ihre Überfahrt in Rekordgeschwindigkeit das Blaue Band.
    • 8. Mai » In Großbritannien treten zum ersten Mal die Werktätigen geschlossen auf, und die demokratischen Sozialisten fordern in ihrem Programm People’s Charter das allgemeine und geheime Wahlrecht für Männer über 21 Jahren, jährliche Parlamentswahlen, die Beseitigung von Rotten boroughs und Diäten für Abgeordnete.
    • 24. September » Die Uraufführung der Operette Die Verjüngerungs-Essenz von Conradin Kreutzer findet am Theater am Kärntnertor in Wien statt.
    • 27. November » Großherzog August stiftet den Oldenburgischen Haus- und Verdienstorden zur Erinnerung an die Rückkehr von Herzog Peter Friedrich Ludwig nach Oldenburg 25 Jahre zuvor.
    • 20. Dezember » Die Buren erreichen die, vom Zulu-König Dingane zerstörte Zulu-Hauptstadt uMgungundlovu.
  • Die Temperatur am 23. Juni 1878 war um die 17,9 °C. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Nord-Nord-Osten. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 86%. Quelle: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) war von 1849 bis 1890 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 3. November 1877 bis 20. August 1879 regierte in den Niederlanden das Kabinett Kappeijne van de Coppello mit Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1878: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 4,0 Millionen Einwohner.
    • 21. April » In seiner ersten Enzyklika Inscrutabili Dei consilio bemüht sich der neu gewählte Papst LeoXIII. um einen versöhnlichen Zugang zur modernen Gesellschaft, prangert jedoch auch „gesellschaftliche Fehlentwicklungen“ an.
    • 15. Mai » Die Tokioter Börse wird gegründet. Der Handel beginnt am 1. Juni. Die Börse in Tokio ist heute die einzige Börse Japans und die zweitgrößte der Welt.
    • 25. Mai » Die komische Oper H.M.S. Pinafore; or, The Lass that Loved a Sailor des Komponisten Arthur Sullivan und des Librettisten William Schwenck Gilbert, bekannt als Gilbert und Sullivan, hat an der Opera Comique in London ihre Uraufführung. Mit insgesamt 571 Aufführungen in Serie wird das Stück die bis dahin zweitlängste Aufführungszeit eines musikalischen Bühnenwerks haben.
    • 17. Juli » Die Kinderarbeit in Deutschland wird auf Heimarbeit und Landwirtschaft beschränkt.
    • 11. August » Die Erstbesteigung des Pic Schrader in den Zentralpyrenäen gelingt Franz Schrader und Henri Passet.
    • 17. November » Der Koch Giovanni Passannante verübt in Neapel ein Attentat auf Italiens König Umberto I., bei dem dieser leicht verletzt wird.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Triebels

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Triebels.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Triebels.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Triebels (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Smeets-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Roelf Schrik, "Familienstammbaum Smeets", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smeets/I7456.php : abgerufen 12. Mai 2024), "Wilhelmus Henricus (Wilhelm - Willem Hendrik) Triebels (1799-1878)".