Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie) (1001-1067)

Persönliche Daten Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie) 


Familie von Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)

Er ist verheiratet mit Adela van Frankrijk - Meesn.

Sie haben geheiratet im Jahr 1028, er war 27 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)

Afstamm. K.d.Gr.,volgde zijn vader op bij diens dood.
In 1028 huwde hij met Adela van Frankrijk (° 1009 - Mesen 8 januari 1079), weduwe van hertog Richard III van Normandië (? 1027) en een dochter van koning RobertII en van Constance van Arles.
Wegens zijn aansluiting bij de rebellie van hertog Godfried-met-de-Baardwerd hem zijn Duitse rijkslenen in 1046 ontnomen, meer bepaald de mark Valenciennes.
Na zijn verzoening met de Duitse keizer kwam hij in 1056/1059 definitief in het bezit van Ename.
Dit was een belangrijk Lotharings bolwerk (ten oosten van de Schelde, van oudsher de scheidingslijn tussen Frankrijk en het Duitse rijk).
Hij consolideerde aldus met succes de doorzijn vader begonnen politiek om ook Duitse rijkslenen te verwerven.
Zijn opvolgers werden aldus leenmannen van de Duitse keizer.
Het betrokken gebied wordt daarom ook Rijks-Vlaanderen genoemd.
Zijn oudste zoon Boudewijn werd door de Duitse keizer eveneens beleend met een markgraafschap (wellicht Ename), maar dit belette Boudewijn V niet zich een jaar later toch aan te sluiten bij hertog Godfried-met-de-Baard in diens opstand tegen de keizer.
In het kader van deze politiek dwong hij Richildis, weduwe van Herman van Bergen (overleden 1051), tot een huwelijk met zijn zoon Boudewijn VI.
Door zijn toedoen werden de kinderen uit Richildis' eerste huwelijk van hun erfrechten beroofd en lijfde hij de facto Henegouwen bij Vlaanderen in.
Na het plotseling overlijden van de Duitse keizer Hendrik III (1056) en de minderjarigheid van diens zoon Hendrik IV werden door de Lotharingse rijksedelen, aartsbisschop AnnoII van Keulen en paltsgraaf Hendrik I van Lotharingen, de vredesbesprekingen van Andernach (1056 en 1059) met Boudewijn gevoerd.
Ook het wegens bloedverwantschap canoniek ongeldige huwelijk van zijn zoon Boudewijn met Richilde van Henegouwen werd door de paus kort nadien gelegitimeerd.
Door het huwelijk van Boudewijns tweede zoon, Robrecht de Fries, met Geertrui, weduwe van de graaf van Holland, strekte de Vlaamse invloedssfeer zich over een groot deel van de Nederlanden uit.
Zo groot was Boudewijns aanzien, dat hij bij de dood van de Franse koning Hendrik I (1060) voogd werd over diens minderjarige troonopvolger Filips I.
Op het binnenlandse vlak heeft Boudewijn het grafelijke gezag verstevigddoor het territoriale bestuur te reorganiseren (kasselrijen in plaats van gouwen) en de bevoegdheden van de kloostervoogden in te krimpen (mededoor de invloed van de kerkelijke hervormingsbeweging van Richard van Saint-Vanne).
Om het dun bevolkte en ongecultiveerde centrale gedeelte van zijn graafschap beter te verbinden met de rijke steden, die zich aan de kust en de Schelde ontwikkelden, legde hij een gordel van nieuwe steden aan in Binnen-Vlaanderen: Torhout, Ieper, Mesen, Rijsel, Kassel en Aire.
Deze nieuwe stichtingen werden hoofdplaats van een kasselrij en kregen een jaarmarkt om de kooplieden aan te trekken.
Kort voor zijn dood steunde Boudewijn V nog de expeditie naar Engeland (1066) van zijn schoonzoon Willem de Veroveraar, die gehuwd was met zijn dochter Mathilda van Vlaanderen.
Deze stellingname was echter niet zonder risico's: de opkomst van het Anglo-Normandisch blok, dat voor Vlaanderen gevaarlijk kon worden, werd er niet door tegengewerkt.
Een van de redenenvan Boudewijns keuze was waarschijnlijk dat hij op die manier de kans zag om een deel van de dissidente adel die Willem op zijn tocht vergezelde, onschadelijk te maken.
Boudewijn V overleed op 1 september 1067. Na zijn dood trok zijn weduwe Adela zich als non terug in een klooster te Mesen, waar zij in 1079 overleed.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.



Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen Van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I38845.php : abgerufen 7. Juni 2024), "Boudewijn V (Insulanus. De Grote) "Balduin" van Vlaanderen (Graaf van Vlaanderen 1035-1067, van Rijsel, , Heer van Artesie) (1001-1067)".