Familienstammbaum I.D.M. de Vries » Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen) (± 1172-> 1244)

Persönliche Daten Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen) 


Familie von Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)

Er ist verheiratet mit Mechtild van Gronsveld (Loon, erve van Harat, Borgharen).

Sie haben geheiratet


Kind(er):

  1. Dirk van Haren  ± 1192-> 1265
  2. Agnes van Haren  ± 1195-????


Notizen bei Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)

Afstammeling van K.d.Gr. Uit het geslacht van Limburg.
Het Wapen van Adam van Haren uit het Wappenbuch von Rheinland - Pfalz Tafel 116) Op heraldik-wiki.de/wiki/Wappen_in_Rheinland-Pfalz hier staat het juiste wapen van Adam van Haren uit 1217 nl. Een zilveren leeuw met 3 takkige barensteel op een rood schild en op de helm een hoed met 2 messen. ( mogelijk verwijzend naar pincerna ) Dit komt ook overeen met zijn afstamming Wassenberg! Ook een 2e wapen waar de messen zijn vervangen door bisschopsstaven.
De wapens van de overige familie's later in de tijd zijn op kasteel te Borgharen aan de balken van het plavond aanwezig.
Het wapen met strepen dat is te zien in kasteel Borgharen in de woonkamer aan een van de balken aan het plavond 1208, de datum van de gereedkoming van de burg Haren, moet het wapen van zijn echtgenote Mechtild van Gronsveld zijn of van haar vader of oom Arnold van Gronsveld zijn geweest want deze tak van Gronsveld kwam uit Loon voort met de rood witte strepen! Haar grootvader Giselbert van Gronsveld was voorheen ooh Heer van Harat (Borgharen)
In 1125 wordt Giselbert van Haret (van Gronsveld Heer van Borgharen) genoemd samen met een Gisebert de Granes en Gisselbert de Duras.
In 1189-1191 vermeld Adam Pincerna (Hofbeamte) (van Haren) met Henricus Fratris eius in akte bij verpanding van een villa te Houthem aan Adam van Berghe door Goswines van Valkenburg, wordt als leen aan Engelbert van Berg voor 100 Mark opgedragen. akte Lacomblet nr.530.
In 1202 wordt in een regest van het klooster Gerlach te Houthem vermeld; Heinrich de Wassenberg (uit het geslacht Limburg) dienst zoon Adam Pincerna (The "Pincerna" a function at a Medieval Noble Court, Hofbeamte) van Haren in 1228, diens broer Goswines (van Haesdal).
Hij was Vazal en Ministeriaal van Theodor van Valkenberg v.a. 1217 - 1244,
Adam verkrijgt het voogdijschap van Maastricht en Meersen van Hendrik I van Brabant.
Hertog Hendrik I van Brabant krijgt eerst de voogdij van Meersen geschonken van Koning Phillip van Zwaben en verkrijgt op 20-okt 1204 ook de voogdij van Maastricht die eerst Goswines van Valkenburg (Heinsberg) in bezit had. Dipl.de Philippi de anno 1204 arch. de Meersen.
Gerard I van Loon was de pandheer van de graafschap Maastricht.
In 1214 belooft Koning Frederik II aan de Hertog van Brabant de stad Maastricht te zullen terugkopen van Gerard I van Loon, deze de hertog van Brabant van de koning nu te leen had gekregen.
Als voogd van Maastricht woonde Adam ook in de Spilstraat in een huis genaamd "Die Alde Hochterpoort" en later bekend onder de naam de "Harenpoort".
Chroniek van Maastricht van Flamant (1231)
1231 Adam de Haren was ook leenman van Wolfrath onder Holtum bij Born, een Valkenburgs leen;
Bij een akte van 1202 over Goswinus van Valkenburg-Heinsberg deze ter compensatie van de gelofte om ter kruistocht te trekken deze hij niet gestand heeft kunnen doen schenkt hij zijn hof te Munster Geleen aan het klooster H. Maagd Maria te Heinsberg met toestemming van zijn echtgenote Jutta van Limburg
In deze akte van st Gerlach te Houthem treden o.a. op als getuigen ;
Heinrich Hertog van Limburg en markgraaf van Arlon;
Henricus de Wassenberg diens zoon Adam Pincerna (van Haren) et Goswinus frater eius (broer, van Haesdal).
Gerard van Veldeke schreef: Lodewijk I (1140-1171) cumuleert uiteraard dezelfde titels. Hij regeert gedurende 33 jaar.
Hij voegt door huwelijk en verovering Bilzen en Kolmont aan het graafschap Loon toe.
Hendrik van Veldeke vertoeft waarschijnlijk een tijd aan het hof.
De Graaf van Loon is een volwaardige pion op het feodale schaakbord.
Dit blijkt uit het feit dat Lodewijks zoon, Gerard I, trouwt met Adelheid, dochter van Hendrik I van Gelre (Wassenberg), graaf van Gelre en Zutfen.
Zijn dochter, Imana van Loon, huwt met Godfried III, hertog van Brabant.
Gerard I (1171-1194) volgt zijn vader op. Hij is de stichter van de grote abdij van Herkenrode, waar de Loonse familie voortaan haar begraafplaats heeft.
Hij komt als eerste in het Loonse huis in conflict met zijn leenheer, de prins-bisschop van Luik, Rudolf von Zähringen. Deze valt het graafschap binnen, verwoest de burcht van Borgloon en belegert die van Kolmont, Montenaken en Brustem. Gerard I kan in 1193 het kleine graafschap Duras aanhechten.
Hierdoor is hij leenman van de Brabantse hertog, die erop uit is zijn gebied in oostelijke richting uit te breiden.
In de toekomst ontstaan hierdoor in toenemende mate spanningen.
Rond 1175 verkreeg Gerard I van Loon van de Duitse keizer diens rechten over Maastricht.
Hij deelt die, zoals de keizer dat tot dan toe ook deed, met de prins-bisschop van Luik.
Goswin I van Heinsberg wordt de heer van het gebied Valkenburg en Adam van Berghe is gehuwd met Salomee van Heinsberg.
Goswin sticht klooster St. Gerlach Houtem.
Zoon van Adam van Berghe is Goswin van Berghe en deze wordt burgheer van Valkenberg.
Zijn zoon Goswin van Berghe wordt Ministeriaal van St gerlach Houtem en wordt met zijn broer Adam van Berghe in een akte genoemd maar hij trekt naar Eupen maar ook Adam Pincera (van Haren) wordt er genoemd.
De ministerialen is in die begintijd is meestal een functie die in de familie blijft, zo zien we diverse van Berghe en Van Harens later hun opvolgen.
De Heer van de hoeve te Borgharen tot 1152 was Anfried van Tudderen toen stond er nog geen kasteel.
Analen Rodensis 1152, Anfried, de zoon van Anfried van Tuddern, is gestorven in het kasteel en hier (Rolduc) begraven.
Voor zijn ziel schonken zijn broers het klooster de hoeve te "Haren" , die veertien penningen betaalt [als cijns] aan het klooster Rolduc.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.

Verwandschaft Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

Über den Familiennamen Van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen)


Die Familienstammbaum I.D.M. de Vries-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Ger de Vries, "Familienstammbaum I.D.M. de Vries", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I14298.php : abgerufen 29. April 2024), "Adam I van Haren (Heer van Borgharen , Voogd van Maastricht 1204 en van de Proosdij van Meerssen) (± 1172-> 1244)".