Database Noord-Bevelanders » Verhalen » Meer statistieken

DATABASE  TELLING  VOORTGANG  UPDATES  STATISTIEKEN  VOORPAGINA


SAMENSTELLING HUIDIGE DATABASE


Het gaat hier om een onvolledige bevolkingsreconstructie. De verhoudingen en getallen in deze tellingen geven daarom geen correct beeld van de historische bevolking. Het toont de huidige tussenstand van de invoer. De datum van deze tussenstand word vermeld bij de grafieken.

De grafieken op deze pagina zijn gemaakt in Openoffice, de gegevens zijn verzameld in Aldfaer door middel van groep-definities.  Deze grafieken worden niet automatisch gegenereerd en slechts af en toe ge-update.

 

 

Opbouw gehele database 


Deze grafiek toont de verhoudingen in de database tussen inwoners van Noord-Beveland, migranten in en uit, en personen die niet in Noord-Beveland hebben geleefd. De aantallen zijn verkregen d.m.v. groepsdefinities in Aldfaer. Van sommige groepen is niet helemaal zeker wat de samenstelling is, zoals groepen 3 en 17. Er is nog een grote hoeveelheid personen welke vanwege het ontbreken van voldoende feiten moeilijk kunnen worden gegroepeerd.

Groep 3 kan zowel personen bevatten die geboren zijn in NB als geboren buiten NB. Groep 17 is een grote verzameling van personen die niet of nog niet via feiten zijn gekoppeld aan Noord-Beveland. Een aanzienlijk deel zijn 20e eeuwse nakomelingen van Noord-Bevelanders of inwoners van Noord-Beveland zelf, waarvan geen verdere feiten bekend zijn dan hun naam en afstamming. Een andere deel ervan zijn personen die nog verder aangevuld gaan worden met feiten en gebeurtenissen.

Met "onbekend" en "onbepaald" word hier bedoeld dat feiten nog niet zijn ingevuld. In de meeste gevallen gaat dat nog gebeuren.

 

 

 

Chronologische ontwikkeling


Onderstaande grafieken tonen de samenstelling van de database, uitgesplitst per plaats, periode of kenmerk. Waar bekend zijn gebeurtenissen te Geersdijk, Kamperland en Kampensnieuwland specifiek onder deze buurtschappen geplaatst, in plaats van onder de overkoepelenende gemeente Wissenkerke.  De meeste gebeurtenissen in deze buurtschappen zijn echter geplaatst onder Wissenkerke, omdat deze in de bronnen niet nader zijn gespicificeerd.

Deze tellingen zijn uitgevoerd op uitsluitend bewoners van Noord-Beveland binnen deze database, tenzij specifiek anders aangegeven.

 

 

 

Verdeling per plaats


Voor de linker grafiek "aantal personen met vermelding in plaats" is geteld bij hoeveel personen in hun data en beschrijving de plaats word genoemd. Het kan dus om allerlei gebeurtenissen of gegevens gaan: geboren, getrouwd, overleden of gewoond of gewerkt hebbend te. Het gaat hier om een telling van vermeldingen, waardoor het totaal aantal groter is dan het aantal personen.

De rechter grafiek toont het totaal aan aktes: doop, geboorte, huwelijk, overlijden en begraven, allen met datum. Het gaat hier dus om levensgebeurtenissen waarvan de specifieke datum bekend is uit de bronnen. Andere (geschatte) gebeurtenissen zijn hierin niet opgenomen. Voor een uitsplitsing van aktes per soort gebeurtenis zie de volgende grafiek.


 

 

 

Genealogische koppelingen - chronologische verbondenheid in de database


Dit overzicht geeft aan welke positie de personen in de database hebben in het genealogische geheel. Hiervoor is van elke bewoner van Noord-Beveland (in de database van 15 Mei 2024) geteld hoeveel generaties voorouders en nakomelingen van de persoon zijn ingevoerd. Dit is gedaan met behulp van groepsdefinties in Aldfaer: alle personen met een x aantal generaties voorouders en een y aantal generaties nakomelingen komen zo in een groep. Door groepsgroottes te tellen zijn onderstaande hoeveelheden verkregen. Zo kunnen alle inwoners worden gesorteerd naar in hoeverre ze zijn verbonden met eerdere en latere generaties.

Deze telling van personen betreft alleen personen die in Noord-Beveland woonden. De generaties waarmee deze personen zijn gekoppeld kunnen wel deels personen bevatten die buiten Noord-Beveland hebben geleefd. Dit kunnen de voorouders zijn van immigranten en nakomelingen van emigranten.


 

Enkele observaties uit deze grafiek:

Conclusie: dit is het beeld van een bestand dat ondanks dat het weinig gefragmenteerd is, nog veel leegte en hiaten bevat. Van een klein deel van de bevolking is de genealogie al ver uitgewerkt en verbonden over het hele tijdperk (1600-2000), maar een groter deel bestaat nog uit kortere lijnen die nog veel werk behoeven.  Omdat dit niet de eerste prioriteit is op dit moment kan het nog een tijd duren voordat dat veranderd.

Deze methode is nog wat ongenuanceerd, omdat personen enkel worden geteld op basis van de oudste en jongste generatie. Er moet nog worden gekeken naar een manier om het gemiddelde van alle voorouders en nakomelingen te bepalen.

 


Meer grafieken volgen in een later stadium

Sander Clement - 3 Juni 2024

 


DATABASE  TELLING  VOORTGANG  UPDATES  STATISTIEKEN  VOORPAGINA


 

 

Andere verhalen