Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen. » Jan Karel Boissevain (1920-1943)

Persoonlijke gegevens Jan Karel Boissevain 


Gezin van Jan Karel Boissevain


Notities over Jan Karel Boissevain

Op de foto van 2 personen is Jan Karel links.

Racisme gericht tegen joden; jodenhaat. De (Duitse) nazi’s beschouwden de joden als een minderwaardig ras en behandelden hen daarom heel slecht. Zij gingen zelfs zover dat zij in 1942 besloten hen allemaal te doden.

Janka en Gideon Boissevain

Hoe het allemaal begon
Nadat Hitler in 1933 in Duitsland aan de macht gekomen was, werd het leven voor de Duitse joden steeds zwaarder. Zij werden zo gediscrimineerd en gepest dat velen besloten naar het buitenland te vertrekken. Nederland was toen nog veilig en ze zeiden dat er minder anti-semitisme was dan in andere landen. Daarom kozen veel joodse families voor Nederland. De Nederlandse regering was daar echter niet zo blij mee, er waren al zoveel problemen met de werkloosheid en nu kwam dit er nog bij...
Maar gelukkig waren er Nederlanders die begrepen dat deze mensen geholpen moesten worden. Een van die mensen was de moeder van Jan Karel (Janka) en Gideon Willem Boissevain. Zij was lid van het Comité Duits-Joodse vluchtelingen en nam ook zelf vluchtelingen in hun huis op. Vader, die toch al niet zo’n vriend van de Duitsers was, was het hier van harte mee eens.
Toen de oorlog uitbrak was Janka 19 jaar en zijn broer Gideon 18. Janka zat op de Middelbare Technische School en had een baantje bij de telefoondienst van Amsterdam. Gi werkte bij een levensverzekeringsmaatschappij.
Het liefst wilden de broers naar Engeland gaan om van daaruit tegen de Duitsers te vechten. In de zomer van 1940 bouwden zij daarom van twee grote wijnvaten een boot en gingen op weg. Vlak buiten Terschelling werden ze echter opgepikt door een reddingsboot en moesten zij terug.
Om te laten merken dat ze het niet eens waren met de Duitse bezetting van Nederland gingen de broers speldjes maken, die op de kleding gedragen konden worden.
Ze gebruikten daarvoor zilveren dubbeltjes waarop koningin Wilhelmina was afgebeeld. Maar daar zou het niet bij blijven!
Toen de Duitsers steeds harder gingen optreden, zeker tegen joodse Nederlanders, werd het verzet ook harder. In de kelder van hun huis in de Corellistraat 6 in Amsterdam hadden Gideon en Janka een werkplaats, waarin Janka zijn verzameling telefoons had, maar waar ook klokken en springstof voor het maken van tijdbommen te vinden waren. Die tijdbommen werden gebruikt voor sabotage.

CS-6
De groep jonge mensen die in de Corellistraat bijeenkwam noemde zich CS-6. Ze waren woedend over het wegvoeren van joden naar concentratiekampen. De CS-6 probeerde de transporten tegen te houden door de treinrails te vernielen, zodat de treinen zouden ontsporen. Begin 1943 werd besloten nog een stap verder te gaan: verraders die samenwerkten met de Duitsers zouden gedood moeten worden! In februari van dat jaar raakte generaal Seyffardt, commandant van het Vrijwilligerslegioen Nederland, dodelijk gewond bij een aanslag door twee leden van CS-6. Zijn laatste woorden waren: ‘Het waren studenten.’ De plegers van de aanslag konden ontkomen, maar de volgende dag werden honderden studenten opgepakt en naar kamp Vught gebracht.
Ook werd besloten een tandarts, die zijn ondergedoken joodse patiënten verraadde aan de Duitsers, te liquideren. De aanslag lukte, maar daarna ging het mis. Een glazenwasser die iemand hard zag wegfietsen en dacht dat het een dief was gooide zijn ladder voor het wiel. Zo kregen de Duitsers Sape Kuiper, de pleger van de aanslag, in handen. Sape heeft dat niet overleefd...

Hoe het afliep
Omdat de CS-6 doorging met het plegen van aanslagen, werd er door de Duitsers fel jacht gemaakt op de groep. Tenslotte lukte het geheim agent Ridderhof bij hen binnen te dringen. In augustus 1943 werden als eersten de gebroeders Boissevain en nog drie andere leden van CS-6 gearresteerd. Een vriendinnetje van een van de arrestanten sloeg door: daardoor konden nog meer leden van de groep opgepakt worden. In een schijnproces werden Janka en Gideon ter dood veroordeeld. Evenals Louis Boissevain, een verre neef. Dat hij ook bij de CS-6 betrokken was, kun je lezen in het briefje van Gi aan Louis hieronder. Zij drieën werden tegelijk met zestien anderen op 1 oktober 1943 doodgeschoten. Naast elkaar liggen zij op de Eerebegraafplaats in Overveen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Karel Boissevain?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Karel Boissevain

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Karel Boissevain


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 24 mei 1920 lag tussen 12,3 °C en 25,6 °C en was gemiddeld 20,0 °C. Er was 13,1 uur zonneschijn (81%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1920: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,8 miljoen inwoners.
      • 17 mei » Het eerste verkeersvliegtuig landt op Schiphol
      • 8 augustus » Oprichting van de Slowaakse voetbalclub Spartak Myjava.
      • 2 september » België wint goud op de Olympische spelen te Antwerpen in het voetbal.
      • 4 oktober » Oprichting van de Tunesische sportvereniging Club Africain.
      • 4 oktober » Oprichting van de Uruguayaanse voetbalclub Club Atlético Bella Vista in de hoofdstad Montevideo.
      • 5 december » In Griekenland roept een referendum koning Constantijn I terug op de troon.
    • De temperatuur op 1 oktober 1943 lag tussen 12,4 °C en 17,7 °C en was gemiddeld 14,8 °C. Er was 0.4 mm neerslag gedurende 1,1 uur. De gemiddelde windsnelheid was 3 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuid-zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1943: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 31 maart » Bombardement op het westen van Rotterdam, 326 doden en vierhonderd gewonden.
      • 13 april » De nazi's treffen massagraven aan van duizenden Poolse officieren, vermoord door de NKVD in 1940, bij Katyn.
      • 16 april » Albert Hofmann neemt voor het eerst de hallucinogene effecten van lsd waar.
      • 28 augustus » De Deense regering treedt af nadat de Duitse bezetter een ultimatum heeft gesteld omtrent het straffen van verzetsstrijders.
      • 10 september » Duitse troepen bezetten Rome.
      • 12 oktober » De nazi-koning Tomislav II van Kroatië doet troonsafstand.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Boissevain


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Gerrit van Dijk. Archivaris Begijnhof Amsterdam a.i, "Alle Begijnen van Amsterdam, Vondel, Hooft, Huydecoper, v. Eeghen, De Clercq, Trip, Boissevain en anderen.", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/alle-begijnen-van-amsterdam/I5503.php : benaderd 6 mei 2024), "Jan Karel Boissevain (1920-1943)".