genealogieonline

Stamboom Boissevain » Jan Karel (Janka) Boissevain

Persoonlijke gegevens Jan Karel (Janka) Boissevain 


Verwantschap Jan Karel (Janka) Boissevain


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Karel Boissevain


Notities bij Jan Karel (Janka) Boissevain

Jan Karel ("Janka") Boissevain (Schiedam, 24 mei 1921 – Overveen, 1 oktober 1943) was een Nederlands verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Boissevain zat op de Middelbare Technische School en werkte bij de Amsterdamse Telefoondienst. Zijn broer, Gideon Willem Boissevain, roepnaam "Gi", die één jaar jonger was werkte bij een levensverzekeringsmaatschappij. Beiden woonden nog bij hun ouders thuis. In de zomer van 1940 ondernamen de broers een mislukte poging om naar Engeland te varen op een van wijnvaten gemaakt vlot. Helaas werden ze bij Texel opgepikt en moesten terug.
Thuis in de Corellistraat 6 te Amsterdam ving hun moeder al joodse vluchtelingen op en dit adres werd de thuisbasis van de verzetsgroep die daar ontstond, CS-6 (genoemd naar het adres). Tot deze groep behoorden ook Pam Pooters, Jan Verleun, Reina Prinsen Geerligs, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuipers en hun achterneef Louis Boissevain. In de kelder was een werkplaats waar Janka en Gi hun verzameling telefoons hadden, springstof werd opgeslagen en waar ontstekingsmechanismes en tijdbommen gemaakt werden.
De CS-6 groep probeerde gevangenentransporten tegen te houden door treinrails te vernielen. Begin 1943 werd besloten ook verraders te gaan liquideren. In februari 1943 raakte generaal Seyffardt, commandant van het Vrijwilligerslegioen Nederland, dodelijk gewond bij een aanslag door twee leden van CS-6. Zijn laatste woorden waren: ‘Het waren studenten.’ De plegers van de aanslag konden ontkomen, maar de volgende dag werden honderden studenten opgepakt en naar kamp Vught gebracht. Ook werd een tandarts die zijn ondergedoken Joodse patiënten verraadde vermoord. Door infiltratie van de dubbelspion Ridderhoff in de groep werd deze in augustus 1943 ontmanteld. Janka en Gi werden als eersten gearresteerd en drie anderen volgden spoedig. De broers Boissevain werden ter dood veroordeeld evenals hun achterneef Louis. Op 1 oktober 1943 werden de beide broers met nog zestien anderen doodgeschoten in de duinen van Overveen. Na de oorlog werden hun stoffelijke resten herbegraven op de Erebegraafplaats aldaar.

Jan Karel Boissevain, geb. Schiedam 24 mei 1920, leerling Middelbare Technische School, † (gefusilleerd) Overveen 1 okt. 1943.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Karel (Janka) Boissevain?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Karel (Janka) Boissevain

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Boissevain


    

De publicatie Stamboom Boissevain is samengesteld door (neem contact op).

Het inloggen op het besloten deel van deze
publicatie is alleen mogelijk als u daartoe
bent uitgenodigd door de auteur!

   Annuleren


Bent u uw wachtwoord vergeten?