Stamboom Waterschoot en De Lepper » Josef "Ignatius" Waterschoot (1911-1990)

Persoonlijke gegevens Josef "Ignatius" Waterschoot 


Gezin van Josef "Ignatius" Waterschoot


Notities over Josef "Ignatius" Waterschoot

"Onder uw bescherming Maria...."
In uw gebed wordt aanbevolen
MONSEIGNEUR
IGNATIUS JOZEF WATERSCHOOT
Norbertijn van de abdij van Postel, Rustend Bisschop van het bisdom Lolo (Zaïre), Geboren te Oud Turnhout op 16 maart 1911, ingekleed te Postel op 9 oktober 1928, sprak zijn kloostergelofte uit op 9 oktober 1930 en werd priester gewijd op 24 augustus 1931.
Hij was missionaris in het bisdom Lolo van 1936 tot 1988. Hij stond aan het hoofd van dit bisdom als Apostolisch Prefekt van 1949 tot 1962 en als Bisschop van 1962 tot 1981.
Hij overleed, voorzien van het Sacrament van de zieken, Op vrijdag 20 april 1990, in het H Hart ziekenhuis te Mol.
“de heer is met mij, ik ben niet bevreesd”. Deze woorden uit de psalm waren kenmerkend voor de levenshouding van Mgr. Waterschoot. Ze zijn in hem uitgegroeid tot een diepe levensovertuiging. Onbevreesd en onvermoeibaar bezocht hij als inspecteur de eerste schooltjes in de Brousse. Rekenend op Gods zegen liet hij grote en mooie kerken bouwen. Hij geraakte niet paniek toen de rebellen met geladen geweren voor hem en de missionarissen stonden. Hij bleef rustig, kalm en vol overgave toen hij begreep dat zijn levens einde nabij was.
Hij was, dankbaar voor alles wat men voor hem deed. Zijn woord was steeds “We zijn in Gods hand, op Zijn bijstand mogen wij rekenen”. Bijna roekeloos ging hij ook 's nachts op pad om zieken op te halen. Hij durfde met gevaar voor zijn eigen leven de mensen gaan bezoeken in zijn door de rebellen bezette bisdom. Hij kon dat omdat zijn vertrouwen in Gods bescherming ongeschokt bleef ondanks alles. Zichzelf telde hij niet, maar waagde alles als hij missionarissen in gevaar wist. Bij moeilijkheden kon men steeds op zijn zorg en steun rekenen. Als bisschop koos hij als wapenspreuk: “Sub Tuum Praesidium”. Hij voelde zich verzekerd van de bescherming en de voorspraak van Maria, voor wie hij een innige devotie koesterde en uitdroeg. Monseigneur was niet in te denken zonder rozenkrans en spoorde allen aan om tot Maria te bidden. In de meimaand was hij de eerste om samen met de mensen van Lolo het rozenhoedje te bidden bij het beeld van Maria aan de ingang van de missie.
Monseigneur kreeg maar 2 jaar om na 52 jaar missieleven in de abdij een rustiger leven te leiden. Het zijn jaren geweest van gebed, van heel veel gebed, van trouw aan het koorgebed en van doorleefd persoonlijk gebed op zijn kamer. Hij bleef innig verbonden met allen uit het bisdom Lolo. Zoals hij steeds aan de armen en de sukkelaars zijn tijd, zijn liefde en geduld had gegeven in de missie, zo waren zij nu de eerste in zijn gebeden. Monseigneur, dank voor uw voorbeeld van gebed en trouw. Dat uw loon in de hemel zou zijn, daaraan heeft U nooit getwijfeld. Rust nu in vrede. Nu zijt gij een voorspreker voor het bisdom Lolo, voor de abdij en al de confraters. Dank U.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Josef "Ignatius" Waterschoot?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Josef "Ignatius" Waterschoot

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Josef Waterschoot

Joanna Wens
1880-1963

Josef Waterschoot
1911-1990


    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    Bronnen

    1. Ben Waterschoot
    2. Bidprentje

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 16 maart 1911 lag tussen -4.1 °C en 6,9 °C en was gemiddeld 0.5 °C. Er was 1,3 mm neerslag. Er was 2,0 uur zonneschijn (17%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het zuid-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 12 februari 1908 tot 29 augustus 1913 was er in Nederland het kabinet Heemskerk met als eerste minister Mr. Th. Heemskerk (AR).
    • In het jaar 1911: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,0 miljoen inwoners.
      • 15 maart » Oprichting van de Oostenrijkse voetbalclub FK Austria Wien.
      • 1 mei » Dina Sanson wordt in Rotterdam de eerste politievrouw van Nederland.
      • 31 mei » De Britse fysicus Ernest Rutherford presenteert een nieuw atoommodel.
      • 7 september » Franse rechercheurs arresteren Guillaume Apollinaire op verdenking van diefstal van de Mona Lisa.
      • 29 september » Begin van de Italiaans-Turkse Oorlog.
      • 29 oktober » Luxemburg speelt de eerste voetbalinterland uit zijn geschiedenis en verliest met 4-1 van Frankrijk.
    • De temperatuur op 28 april 1990 lag tussen 2,0 °C en 13,5 °C en was gemiddeld 8,9 °C. Er was 10,8 uur zonneschijn (74%). Het was half bewolkt. De gemiddelde windsnelheid was 1 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het west-noord-westen. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1990: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,9 miljoen inwoners.
      • 26 februari » Václav Havel, de Tsjechoslowaakse president, brengt een bezoek aan Michail Gorbatsjov. De twee regeringsleiders bereiken een akkoord over de terugtrekking van Sovjettroepen uit Tsjecho-Slowakije tegen 1 juli 1991.
      • 10 augustus » De Arabische Liga houdt een spoedvergadering in Caïro en eist dat Irak zich uit Koeweit terugtrekt. Er wordt ook beslist om een Arabische Vredesmacht naar Saoedi-Arabië te sturen.
      • 13 oktober » De leider van de Libanese christelijke milities, generaal Michel Aoun, vlucht naar de Franse ambassade nadat hij werd verdreven uit zijn hoofdkwartier in Oost-Beiroet.
      • 31 oktober » Duitsland: het Bundesverfassungsgericht is tegen kiesrecht voor vreemdelingen (Ausländerwahlrecht).
      • 18 november » Golfoorlog – Saddam Hoessein geeft aan buitenlanders de toestemming om vanaf 25 december Irak te verlaten.
      • 27 december » Genadi Janajev (53), de kandidaat van president Michail Gorbatsjov, wordt na twee stemronden in het Congres van Volksafgevaardigen verkozen tot eerste vicepresident van de Sovjet-Unie.
    • De temperatuur op 1 mei 1990 lag tussen 8,4 °C en 22,9 °C en was gemiddeld 15,8 °C. Er was 12,7 uur zonneschijn (85%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het noord-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was van 30 april 1980 tot 30 april 2013 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van dinsdag 7 november 1989 tot maandag 22 augustus 1994 was er in Nederland het kabinet Lubbers III met als eerste minister Drs. R.F.M. Lubbers (CDA).
    • In het jaar 1990: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 14,9 miljoen inwoners.
      • 3 april » Koning Boudewijn wil de abortuswet niet tekenen en stapt voor een dag op als koning. De enige dag in de Belgische geschiedenis zonder koning.
      • 10 april » De Angolese verzetsgroep UNITA stelt de regering in Luanda voor om spoedig onderhandelingen over een vredesregeling te beginnen.
      • 20 mei » In Roemenië worden de eerste vrije verkiezingen gehouden na de val van het communisme. Interim-president Ion Iliescu en het Front voor Nationale Redding winnen de parlements- en presidentsverkiezingen.
      • 29 mei » Boris Jeltsin wordt verkozen tot president van de zich soeverein verklaarde Russische Republiek.
      • 12 september » Tegen België speelt het voetbalelftal van de Duitse Democratische Republiek zijn allerlaatste interland uit de geschiedenis.
      • 15 oktober » Tijdens de Golfoorlog verklaart de regering van Koeweit zich bereid tot het bespreken van de geschillen met buurland Irak zodra de Iraakse troepen uit het emiraat worden teruggetrokken.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Waterschoot


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    Walter Waterschoot, "Stamboom Waterschoot en De Lepper", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-waterschoot/I21837.php : benaderd 19 mei 2024), "Josef "Ignatius" Waterschoot (1911-1990)".