Stamboom Ocken » Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)

Persoonlijke gegevens Magdalena Wilhelmina de Ranitz, 

Bron 1

Gezin van Magdalena Wilhelmina de Ranitz,


Notities over Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

OVERGENOMEN VAN WWW.GRONINGERARCHIEVEN.NL
--------------------------------------------------------------------
Groningse Jeugdzorg begon met Groningse jonkvrouw

Jeugdzorg Groningen krijgt te maken met een ingrijpende reorganisatie en verhuizing als gevolg van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Tegenwoordig werken er bij Jeugdzorg Groningen meer dan 600 mensen, maar ooit begon het met één vrouw. Jonkvrouw Magdalena Wilhelmina de Ranitz legde in 1865 de basis door zich het lot van een arm weesmeisje aan te trekken.

Magdalena Wilhelmina de Ranitz wordt in 1837 geboren. Ze groeit op in de Oude Boteringestraat als middelste van de zeven kinderen van jonkheer Herman de Ranitz en Maria Elisabeth Crommelin. Vader is procureur bij de rechtbank, later wethouder en vanaf 1843 burgemeester van Groningen. Daarnaast is hij curator van de universiteit en buitengewoon lid van de Staten Generaal. Na zijn overlijden in 1846 verhuist het gezin naar St. Walburgstraat 1 (het huidige Pictura), waar Magdalena en haar oudere zus Edsardina hun hele leven zullen blijven wonen.

Magdalena de Ranitz wordt lid van de Vrouwenvereniging, die zich ten doel stelt arme mensen te bezoeken en te helpen. Ze krijgt de 2e Kluft toegewezen, waardoor ze in de omgeving van de Rademarkt komt. In het voorjaar van 1862 bezoekt ze in de Kostersgang een vrouw, die tot haar grote verbazing niet blijkt te weten hoe Jezus is gestorven. De jonkvrouw stelt voor haar wat bijbelkennis te zullen bijbrengen en elke zondagmiddag langs te komen.

Omdat ze in een boek van ds. C.S. Adama van Scheltema heeft gelezen dat evangelisatiewerk zonder effect blijft als niet tegelijkertijd het drankmisbruik wordt bestreden, besluit De Ranitz ook dit aan te pakken. In de ruime kamer van weduwe Uhl aan de Kostersgang houdt de jonkvrouw op donderdagavond 24 februari 1863 een bijeenkomst, waar ook veel mannen komen. De Ranitz leest uit het Marcus-evangelie ‘vrees niet, geloof alleen’ en stelt de aanwezigen voor een christelijke geheelonthoudersvereniging op te richten. Hoewel het begin moeilijk is, koopt De Ranitz in de Kostersgang voor de vereniging een pand, dat later ‘De droge kroeg’ gaat heten.

De ‘jeugdzorg’ van Magdalena de Ranitz begint in augustus 1865 bij toeval. Op één dag treft de jonkvrouw een hulpbehoevend weesmeisje en een vrouw die ‘christelijke arbeid’ zoekt. De Ranitz huurt voor de twee een huisje in de Tuinstraat en zo ontstaat het ‘Doorgangshuis’. Het weesmeisje - Johanna Siegers – loopt na twee weken weg, maar dan heeft De Ranitz al andere kinderen die opvang nodig hebben.

In 1866 heeft jonkvrouw De Ranitz een moeilijk jaar. De ‘moeder’ van het Doorgangshuis houdt er mee op en De Ranitz haar verloofde – ds. Krijt – overlijdt plotseling. Ondanks deze tegenslagen zet ze haar werk voort. Ze vindt in wasvrouw Betje Klamer een nieuwe ‘moeder’. De eerste jaren is haar huisje aan een slop bij de Bloemstraat het Doorgangshuis, maar in 1869 verhuist Klamer met de kinderen naar een door De Ranitz gekocht pand aan de Mussengang.

In het Doorgangshuis helpen de kinderen op ‘therapeutische basis’ met de was. Naast Magdalena de Ranitz zijn haar moeder, haar zus Edsardina en haar vriendin jonkvrouw F.L.W.M. de Savornin Lohman bij het werk betrokken. Door de groei van het werk is er meer geld nodig en in 1881 wordt het Doorgangshuis een vereniging. Een jaar later heeft de nieuwe vereniging genoeg geld bijeengebracht om nieuwe gebouwen aan de Tuinstraat 47/51 en Agricolastraat 56 te openen.

Vanaf 1915 is De Ranitz niet meer in staat het Doorgangshuis dagelijks te bezoeken en drie jaar later trekt ze zich helemaal terug. Maar ze kan het werk niet loslaten en blijft zich bemoeien met het bestuur. Dit leidt tot een groot conflict. Een aantal bestuursleden wil met overheidssteun voogdijkinderen opnemen, maar de jonkvrouw is daar faliekant op tegen. Zij vreest een te grote invloed van de overheid en houdt het besluit tegen, waarop de betreffende bestuursleden opstappen. Pas nadat Magdalena de Ranitz in 1919 is overleden gaat het bestuur om.

De naam De Ranitz leeft voort in de Groningse jeugdzorggroei van de ‘jeugdzorg’ gaat door en in 1965 verhuist het Doorgangshuis naar een nieuwe locatie aan de Haydnlaan, waar jonkvrouw De Ranitz wordt geëerd door één van de huizen naar haar te noemen.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Magdalena Wilhelmina de Ranitz,?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

Samuel Crommelin
± 1779-1858

Magdalena Wilhelmina de Ranitz,
1837-1919


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. alle Groningers
  2. Genlias

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 16 maart 1837 lag rond de 4,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: betrokken. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1837: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 26 januari » Michigan ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 26e staat.
    • 25 februari » Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.
    • 4 maart » Martin Van Buren wordt beëdigd als 8e president van de Verenigde Staten
    • 20 juni » Victoria volgt haar overleden oom Willem IV op als koningin van het Verenigd Koninkrijk.
    • 7 juli » Laatste doodvonnisvoltrekking in Zwolle: Albert Wetterman wordt opgehangen voor de moord op zijn vrouw.
    • 8 augustus » De Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij wordt opgericht.
  • De temperatuur op 1 december 1919 lag tussen 0.5 °C en 8,1 °C en was gemiddeld 5,0 °C. Er was 5,0 mm neerslag. De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • In het jaar 1919: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 6,7 miljoen inwoners.
    • 21 maart » Oprichting van het Bauhaus in Weimar door Walter Gropius.
    • 12 april » In Engeland wordt de 48-urige werkweek en het minimumloon ingevoerd.
    • 30 mei » Viering van het 300-jarig bestaan van de stad Batavia. Koningin Wilhelmina legt een krans bij het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn
    • 28 september » Nederland krijgt algemeen kiesrecht (m/v) door inwerkingtreding van de initiatiefwet-Marchant ("de Wet-Jacobs")
    • 31 oktober » Duitsland trekt haar Schutztroepen terug uit de koloniën.
    • 21 december » In Katowice wordt de Poolse voetbalbond (PZPN) opgericht.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam De Ranitz,


De publicatie Stamboom Ocken is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Lucas A. Ocken, "Stamboom Ocken", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I10539.php : benaderd 28 maart 2024), "Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)".