Arbre généalogique Ocken » Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)

Données personnelles Magdalena Wilhelmina de Ranitz, 

Source 1

Famille de Magdalena Wilhelmina de Ranitz,


Notes par Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

OVERGENOMEN VAN WWW.GRONINGERARCHIEVEN.NL
--------------------------------------------------------------------
Groningse Jeugdzorg begon met Groningse jonkvrouw

Jeugdzorg Groningen krijgt te maken met een ingrijpende reorganisatie en verhuizing als gevolg van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Tegenwoordig werken er bij Jeugdzorg Groningen meer dan 600 mensen, maar ooit begon het met één vrouw. Jonkvrouw Magdalena Wilhelmina de Ranitz legde in 1865 de basis door zich het lot van een arm weesmeisje aan te trekken.

Magdalena Wilhelmina de Ranitz wordt in 1837 geboren. Ze groeit op in de Oude Boteringestraat als middelste van de zeven kinderen van jonkheer Herman de Ranitz en Maria Elisabeth Crommelin. Vader is procureur bij de rechtbank, later wethouder en vanaf 1843 burgemeester van Groningen. Daarnaast is hij curator van de universiteit en buitengewoon lid van de Staten Generaal. Na zijn overlijden in 1846 verhuist het gezin naar St. Walburgstraat 1 (het huidige Pictura), waar Magdalena en haar oudere zus Edsardina hun hele leven zullen blijven wonen.

Magdalena de Ranitz wordt lid van de Vrouwenvereniging, die zich ten doel stelt arme mensen te bezoeken en te helpen. Ze krijgt de 2e Kluft toegewezen, waardoor ze in de omgeving van de Rademarkt komt. In het voorjaar van 1862 bezoekt ze in de Kostersgang een vrouw, die tot haar grote verbazing niet blijkt te weten hoe Jezus is gestorven. De jonkvrouw stelt voor haar wat bijbelkennis te zullen bijbrengen en elke zondagmiddag langs te komen.

Omdat ze in een boek van ds. C.S. Adama van Scheltema heeft gelezen dat evangelisatiewerk zonder effect blijft als niet tegelijkertijd het drankmisbruik wordt bestreden, besluit De Ranitz ook dit aan te pakken. In de ruime kamer van weduwe Uhl aan de Kostersgang houdt de jonkvrouw op donderdagavond 24 februari 1863 een bijeenkomst, waar ook veel mannen komen. De Ranitz leest uit het Marcus-evangelie ‘vrees niet, geloof alleen’ en stelt de aanwezigen voor een christelijke geheelonthoudersvereniging op te richten. Hoewel het begin moeilijk is, koopt De Ranitz in de Kostersgang voor de vereniging een pand, dat later ‘De droge kroeg’ gaat heten.

De ‘jeugdzorg’ van Magdalena de Ranitz begint in augustus 1865 bij toeval. Op één dag treft de jonkvrouw een hulpbehoevend weesmeisje en een vrouw die ‘christelijke arbeid’ zoekt. De Ranitz huurt voor de twee een huisje in de Tuinstraat en zo ontstaat het ‘Doorgangshuis’. Het weesmeisje - Johanna Siegers – loopt na twee weken weg, maar dan heeft De Ranitz al andere kinderen die opvang nodig hebben.

In 1866 heeft jonkvrouw De Ranitz een moeilijk jaar. De ‘moeder’ van het Doorgangshuis houdt er mee op en De Ranitz haar verloofde – ds. Krijt – overlijdt plotseling. Ondanks deze tegenslagen zet ze haar werk voort. Ze vindt in wasvrouw Betje Klamer een nieuwe ‘moeder’. De eerste jaren is haar huisje aan een slop bij de Bloemstraat het Doorgangshuis, maar in 1869 verhuist Klamer met de kinderen naar een door De Ranitz gekocht pand aan de Mussengang.

In het Doorgangshuis helpen de kinderen op ‘therapeutische basis’ met de was. Naast Magdalena de Ranitz zijn haar moeder, haar zus Edsardina en haar vriendin jonkvrouw F.L.W.M. de Savornin Lohman bij het werk betrokken. Door de groei van het werk is er meer geld nodig en in 1881 wordt het Doorgangshuis een vereniging. Een jaar later heeft de nieuwe vereniging genoeg geld bijeengebracht om nieuwe gebouwen aan de Tuinstraat 47/51 en Agricolastraat 56 te openen.

Vanaf 1915 is De Ranitz niet meer in staat het Doorgangshuis dagelijks te bezoeken en drie jaar later trekt ze zich helemaal terug. Maar ze kan het werk niet loslaten en blijft zich bemoeien met het bestuur. Dit leidt tot een groot conflict. Een aantal bestuursleden wil met overheidssteun voogdijkinderen opnemen, maar de jonkvrouw is daar faliekant op tegen. Zij vreest een te grote invloed van de overheid en houdt het besluit tegen, waarop de betreffende bestuursleden opstappen. Pas nadat Magdalena de Ranitz in 1919 is overleden gaat het bestuur om.

De naam De Ranitz leeft voort in de Groningse jeugdzorggroei van de ‘jeugdzorg’ gaat door en in 1965 verhuist het Doorgangshuis naar een nieuwe locatie aan de Haydnlaan, waar jonkvrouw De Ranitz wordt geëerd door één van de huizen naar haar te noemen.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Magdalena Wilhelmina de Ranitz,?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

Samuel Crommelin
± 1779-1858

Magdalena Wilhelmina de Ranitz,
1837-1919


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. alle Groningers
  2. Genlias

Événements historiques

  • La température le 16 mars 1837 était d'environ 4,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du nord-est. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1837: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 2,9 millions d'habitants.
    • 26 janvier » le Michigan devient le 26 État des États-Unis.
    • 4 mars » Martin Van Buren devient le 8 Président des États-Unis d'Amérique.
    • 24 mars » le Canada donne le droit de vote aux Noirs.
    • 13 octobre » prise de Constantine.
    • 23 octobre » assemblée des six-comtés, précurseure de la Rébellion des Patriotes du Bas-Canada.
    • 23 novembre » victoire des patriotes à Saint-Denis (rébellion des Patriotes).
  • La température au 1 décembre 1919 était entre 0.5 et 8,1 °C et était d'une moyenne de 5,0 °C. Il y avait 5,0 mm de précipitation. La force moyenne du vent était de 4 Bft (vent modéré) et venait principalement du sud. Source: KNMI
  • Du 9 septembre 1918 au 18 septembre 1922 il y avait aux Pays-Bas le cabinet Ruys de Beerenbrouck I avec comme premier ministre Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
  • En l'an 1919: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 6,7 millions d'habitants.
    • 15 janvier » |le pianiste et compositeur Ignacy Paderewski devient le premier chef de gouvernement de la nouvelle République polonaise.
    • 18 janvier » début de la conférence de paix de Paris.
    • 29 mars » acquittement de Raoul Villain pour l'assassinat de Jean Jaurès.
    • 28 juin » signature du traité de Versailles.
    • 31 juillet » l'Allemagne adopte la Constitution de Weimar.
    • 19 août » indépendance de l’Afghanistan.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1916 » Charles de Foucauld, explorateur et missionnaire français (° 15 septembre 1858).
  • 1917 » John January(en), joueur américain de football américain (° 6 mars 1882).
  • 1918 » Margit Kaffka, auteure hongroise (° 10 juin 1880).
  • 1919 » Pier Enea Guarnerio(it), linguiste, philologue et poète italien (° 1 juillet 1854).
  • 1920 » Edward Ponsonby, 8 comte de Bessborough, homme politique et historien britannique (° 1 mars 1851).
  • 1923 » Virginie Loveling, auteure et poétesse belge (° 17 mai 1836).

Sur le nom de famille De Ranitz,


La publication Arbre généalogique Ocken a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Lucas A. Ocken, "Arbre généalogique Ocken", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I10539.php : consultée 27 avril 2024), "Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)".