Familienstammbaum Ocken » Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)

Persönliche Daten Magdalena Wilhelmina de Ranitz, 

Quelle 1

Familie von Magdalena Wilhelmina de Ranitz,


Notizen bei Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

OVERGENOMEN VAN WWW.GRONINGERARCHIEVEN.NL
--------------------------------------------------------------------
Groningse Jeugdzorg begon met Groningse jonkvrouw

Jeugdzorg Groningen krijgt te maken met een ingrijpende reorganisatie en verhuizing als gevolg van de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Tegenwoordig werken er bij Jeugdzorg Groningen meer dan 600 mensen, maar ooit begon het met één vrouw. Jonkvrouw Magdalena Wilhelmina de Ranitz legde in 1865 de basis door zich het lot van een arm weesmeisje aan te trekken.

Magdalena Wilhelmina de Ranitz wordt in 1837 geboren. Ze groeit op in de Oude Boteringestraat als middelste van de zeven kinderen van jonkheer Herman de Ranitz en Maria Elisabeth Crommelin. Vader is procureur bij de rechtbank, later wethouder en vanaf 1843 burgemeester van Groningen. Daarnaast is hij curator van de universiteit en buitengewoon lid van de Staten Generaal. Na zijn overlijden in 1846 verhuist het gezin naar St. Walburgstraat 1 (het huidige Pictura), waar Magdalena en haar oudere zus Edsardina hun hele leven zullen blijven wonen.

Magdalena de Ranitz wordt lid van de Vrouwenvereniging, die zich ten doel stelt arme mensen te bezoeken en te helpen. Ze krijgt de 2e Kluft toegewezen, waardoor ze in de omgeving van de Rademarkt komt. In het voorjaar van 1862 bezoekt ze in de Kostersgang een vrouw, die tot haar grote verbazing niet blijkt te weten hoe Jezus is gestorven. De jonkvrouw stelt voor haar wat bijbelkennis te zullen bijbrengen en elke zondagmiddag langs te komen.

Omdat ze in een boek van ds. C.S. Adama van Scheltema heeft gelezen dat evangelisatiewerk zonder effect blijft als niet tegelijkertijd het drankmisbruik wordt bestreden, besluit De Ranitz ook dit aan te pakken. In de ruime kamer van weduwe Uhl aan de Kostersgang houdt de jonkvrouw op donderdagavond 24 februari 1863 een bijeenkomst, waar ook veel mannen komen. De Ranitz leest uit het Marcus-evangelie ‘vrees niet, geloof alleen’ en stelt de aanwezigen voor een christelijke geheelonthoudersvereniging op te richten. Hoewel het begin moeilijk is, koopt De Ranitz in de Kostersgang voor de vereniging een pand, dat later ‘De droge kroeg’ gaat heten.

De ‘jeugdzorg’ van Magdalena de Ranitz begint in augustus 1865 bij toeval. Op één dag treft de jonkvrouw een hulpbehoevend weesmeisje en een vrouw die ‘christelijke arbeid’ zoekt. De Ranitz huurt voor de twee een huisje in de Tuinstraat en zo ontstaat het ‘Doorgangshuis’. Het weesmeisje - Johanna Siegers – loopt na twee weken weg, maar dan heeft De Ranitz al andere kinderen die opvang nodig hebben.

In 1866 heeft jonkvrouw De Ranitz een moeilijk jaar. De ‘moeder’ van het Doorgangshuis houdt er mee op en De Ranitz haar verloofde – ds. Krijt – overlijdt plotseling. Ondanks deze tegenslagen zet ze haar werk voort. Ze vindt in wasvrouw Betje Klamer een nieuwe ‘moeder’. De eerste jaren is haar huisje aan een slop bij de Bloemstraat het Doorgangshuis, maar in 1869 verhuist Klamer met de kinderen naar een door De Ranitz gekocht pand aan de Mussengang.

In het Doorgangshuis helpen de kinderen op ‘therapeutische basis’ met de was. Naast Magdalena de Ranitz zijn haar moeder, haar zus Edsardina en haar vriendin jonkvrouw F.L.W.M. de Savornin Lohman bij het werk betrokken. Door de groei van het werk is er meer geld nodig en in 1881 wordt het Doorgangshuis een vereniging. Een jaar later heeft de nieuwe vereniging genoeg geld bijeengebracht om nieuwe gebouwen aan de Tuinstraat 47/51 en Agricolastraat 56 te openen.

Vanaf 1915 is De Ranitz niet meer in staat het Doorgangshuis dagelijks te bezoeken en drie jaar later trekt ze zich helemaal terug. Maar ze kan het werk niet loslaten en blijft zich bemoeien met het bestuur. Dit leidt tot een groot conflict. Een aantal bestuursleden wil met overheidssteun voogdijkinderen opnemen, maar de jonkvrouw is daar faliekant op tegen. Zij vreest een te grote invloed van de overheid en houdt het besluit tegen, waarop de betreffende bestuursleden opstappen. Pas nadat Magdalena de Ranitz in 1919 is overleden gaat het bestuur om.

De naam De Ranitz leeft voort in de Groningse jeugdzorggroei van de ‘jeugdzorg’ gaat door en in 1965 verhuist het Doorgangshuis naar een nieuwe locatie aan de Haydnlaan, waar jonkvrouw De Ranitz wordt geëerd door één van de huizen naar haar te noemen.

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Magdalena Wilhelmina de Ranitz,?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Magdalena Wilhelmina de Ranitz,

Samuel Crommelin
± 1779-1858

Magdalena Wilhelmina de Ranitz,
1837-1919


Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

  • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
  • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
  • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



Visualisieren Sie eine andere Beziehung

Quellen

  1. alle Groningers
  2. Genlias

Historische Ereignisse

  • Die Temperatur am 16. März 1837 war um die 4,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: betrokken. Quelle: KNMI
  •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Im Jahr 1837: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 2,9 Millionen Einwohner.
    • 3. Mai » König OttoI. von Griechenland gründet die mit vier Fakultäten ausgestattete Ottonische Universität in Athen.
    • 10. Mai » Die Einstellung der Konvertibilität von Papiergeld in Gold- und Silbermünzen durch alle New Yorker Banken führt zur spekulativ beeinflussten Wirtschaftskrise von 1837 in den USA. Auslöser ist weiters die Wirtschaftspolitik des letzten Präsidenten Andrew Jackson und der Entzug staatlicher Gelder aus der Second Bank of the United States. Die Weigerung von US-Präsident Martin Van Buren, staatliche Maßnahmen zur Rettung der Wirtschaft zu ergreifen, trägt in der Folge dazu bei, die Schäden und Dauer der Krise zu erhöhen.
    • 17. Juni » Der erste deutsche Tierschutzverein wird durch Albert Knapp gegründet.
    • 24. Juli » Beim Test eines von ihm entwickelten Fallschirms verunglückt der Brite Robert Cocking vor einer großen Menschenmenge bei Greenwich tödlich. Er ist das erste Todesopfer beim Absprung mittels Fallschirm. Der Fehlversuch reduziert über mehrere Jahrzehnte hinweg weiteres Interesse an dieser Technik.
    • 25. Juli » Die Briten William Fothergill Cooke und Charles Wheatstone demonstrieren den von ihnen erfundenen elektrischen Telegrafen mit Hilfe einer an der Bahnverbindung Euston–Camden Town entlang verlaufenden Telegrafenleitung.
    • 11. Oktober » In Schweden wird der über 91km Binnenschifffahrt ermöglichende Säfflekanal von König Karl XIV. Johann eingeweiht.
  • Die Temperatur am 1. Dezember 1919 lag zwischen 0.5 °C und 8,1 °C und war durchschnittlich 5,0 °C. Es gab 5,0 mm Niederschlag. Die durchschnittliche Windgeschwindigkeit war 4 Bft (mäßiger Wind) und kam überwiegend aus Süden. Quelle: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
  • Von 9. September 1918 bis 18. September 1922 regierte in den Niederlanden das Kabinett Ruys de Beerenbrouck I mit Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) als ersten Minister.
  • Im Jahr 1919: Quelle: Wikipedia
    • Die Niederlande hatte ungefähr 6,7 Millionen Einwohner.
    • 21. Februar » Die Oper Absalom da Et’eri von Sakaria Paliaschwili wird in Tiflis uraufgeführt.
    • 10. April » Die Uraufführung der musikalischen Komödie Masques et bergamasques von Gabriel Fauré findet in Monte Carlo statt.
    • 10. April » Mit dem von Unterrichtsminister Otto Glöckel erarbeiteten Glöckel-Erlass wird in Österreich die Verpflichtung zur Teilnahme am Religionsunterricht und das Schulgebet abgeschafft.
    • 15. Mai » Griechische Truppen besetzen Smyrna, das heutige İzmir, womit die militärische Auseinandersetzung um Kleinasien mit der Türkei beginnt.
    • 17. Juli » Die Finnische Verfassung von 1919 tritt in Kraft.
    • 7. September » Die erste Waldorfschule wird in Stuttgart eröffnet.


Gleicher Geburts-/Todestag

Quelle: Wikipedia

Quelle: Wikipedia


Über den Familiennamen De Ranitz,

  • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen De Ranitz,.
  • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über De Ranitz,.
  • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen De Ranitz, (unter)sucht.

Die Familienstammbaum Ocken-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
Lucas A. Ocken, "Familienstammbaum Ocken", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-ocken/I10539.php : abgerufen 28. April 2024), "Magdalena Wilhelmina de Ranitz, (1837-1919)".