Family tree Hobers » Dirk van der Does (1768-1784)

Personal data Dirk van der Does 

  • He was christened on April 10, 1768 in Amsterdam.Source 1
    Dirk is vernoemd naar zijn grootvader: Dirk Hobers.
    Gedoopt door Ds. Ernestus Philippus G. van Essen in de Nieuwe Kerk.
    Getuigen: "Dirk Hobers" en "Sijbrecht Franken" (opa en oma).
  • Profession: Hooploper.Source 2
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.Source 1
  • Resident:
    • from around 1772 till around 1783: Amsterdam op "den Haarlemmerstraat noordhoek Binnen Wieringerstraat".Source 3
    • in the year 1784: Amsterdam "op de hoek van de Nieuwe Zijdsvoorburgwal".Source 3
  • He died September 1784 in Amsterdam.Source 4
    Caatje van der Does doet aangifte van het overlijden van Dirk, 16 jaar oud:
    "Den 9 Septber Caatje van der Does vr Dirk van der Does ongehuwd 17 jaar; kinderziekte"

    De familie betaalt volgens de 3e classis: "f 6,--"
    Dirk wordt dezelfde dag begraven in de Noorderkerk:
    "Donderdag 9 September"
    "bij avont | Dirk van der Does vader Cornelis van der Does op de koek van de Nieuwe Zijds voorburg wal
    8 baar en roef NO 36"

    Het Kerkgrafboek van de Noorderkerk vermeldt:
    "9 des savons ten 9 uuren | Dirk van der Does soon van wijlen Cornelis van der Does
    op de Nieuwe Zijds voorburg wal bij het Klimop brugje of heemel Rijk N[oord] V[ak] 36 K"
    Oorzaak: "kinderziekte"
  • Death registration on September 9, 1784.Source 4
  • He is buried on September 9, 1784 in Amsterdam.Source 3
  • A child of Cornelis van der Does and Elisabeth Hobers
  • This information was last updated on April 10, 2023.

Household of Dirk van der Does


Notes about Dirk van der Does

"Na 't sieke schip gesonden"
Als Dirk van der Does, achterkleinzoon van Frederik Hobers 'den hoedemaecker' op 10 april 1768 gedoopt wordt in de Nieuwe Kerk van Amsterdam, zijn opa Dirk Hobers en zijn oma Sijbrecht Francke de doopgetuigen. Opa Hobers speelt een belangrijke rol in de Hobers-familie. Opa is al 7 keer eerder doopgetuige geweest bij kinderen van zijn zusters Johanna en Hillegonda Hobers, maar nu getuigt hij voor het eerst bij een kleinzoon van zichzelf. Dit jongetje is zijn allereerste kleinkind en bovendien is dit jongetje ook nog eens naar hem vernoemd.
Dirk krijgt geen broertjes en zusjes. Zijn vader Cornelis vertrekt met het VOC-schip "Kroonenburg" als zijn zoontje nog maar anderhalf jaar oud is. (Dit verhaal is uitgebreid beschreven bij moeder Elisabeth Hobers) De jonge Dirk heeft ongetwijfeld op de armen van zijn moeder Elisabeth Hobers afscheid genomen bij de Montelbaenstoren, maar hij zal zich daar niets meer van herinnerd hebben. Dirk heeft dus zijn vader nooit gekend. Ook zijn grootvader Dirk zal hij zich nooit herinneren, want die overlijdt in 1770. Moeder Elisabeth Hobers trekt met haar zoontje bij oma Sijbrecht in: er is genoeg ruimte in het grote pand waar opa Dirk zijn wijnpakhuis heeft. (afbeelding)
Als Dirk ruim 4 jaar is, overlijdt zijn moeder:
"Den 12 October 1772 "
"Elisabeth Hobers , hujisvrouw van Cornelis van der Does ten huijsen van haar moeder de Wed. Dirk Hobers op de Haarlemmerdijk hoek binne Wieringerstraat ; K"

'K' betekent dat ze één onmondig kind nalaat; dat jonger is dan 25 jaar. 'K' is hier dus haar 4-jarige zoontje Dirk.

Zijn vader Cornelis is volgens het scheepssoldijboek op dat moment op "L Bat.", wat vermoedelijk Batavia betekent. Dirk is dus in feite weeskind. Hij wordt echt wees als ook nog eens het bericht Holland bereikt dat zijn vader in Azië is overleden. Cornelis van der Does is overleden op 14 september 1774, maar Dirk heeft het bericht pas veel later gehoord. Het zal vreemd geweest zijn; een bericht dat je vader die je nooit hebt gekend is overleden.
Dirk blijft wonen in het huis van zijn grootmoeder op de hoek van de Haarlemmerstraat en de Binnen Wieringerstraat. Het naburige pand wordt inmiddels bewoond door het gezin van zijn tanta Alida Hobers en haar man Gerrit Jan ter Veer. Alida is de oudste zus van zijn overleden moeder.

Als Dirk 15 jaar is, overlijdt grootmoeder Sijbrecht Francke; oma Sijbrecht die voor Dirk zijn tweede moeder was geweest. Sijbrecht is waarschijnlijk overleden op 16 september 1783, want een dag erna (wat gebruikelijk was) wordt aangifte gedaan; als doodsoorzaak wordt opgegeven "verval van krachten". Sijbrecht Franke is 61 jaar geworden en is overleden in het huis van haar dochter Alida Hobers. De aangever moet namens de familie de f50,-- begraafbelasting betalen, wat betekent dat de familie intussen tot de rijkste inwoners van Amsterdam behoort. Vijftig gulden is de allerhoogste klasse; toen opa Dirk begraven werd moest de familie nog 'slechts' f15,-- betalen. Het vermogen van de familie is dus gestegen.
Drie dagen later loopt Dirk met de familie Hobers naar de Noorderkerk achter de baar gedragen door 14 dragers; over de baar een zwarte roef:
Saterdag den 20 sept 1783: Sijbrig Franken Weduwe Dirk Hobers ten huijse van haar behuuwd zoon Gerrit ter Veer in de Binne Wieringerstraat; 14 Roef en Baar NW 21

Dirk is nu echt alleen. Is dit de reden dat hij zich aanmeldt bij de VOC?

" 't sieke schip"
In zomer na het overlijden van zijn oma meldt de 16-jarige Dirk van der Does zich aan bij de VOC. Hij is dus van plan met de 'kermisvloot' uit te varen. In september is er kermis in Amsterdam en de vloot die dan vertrekt heeft die naam gekregen. Hij zal als 'hooploper' ( lichtmatroos, hulpje van de matrozen) met de "Dordrecht", een fluitschip van 898 ton, naar Batavia zeilen. Het komt echter nooit zover: het journaal van de Dordrecht vermeldt alle namen van de dertien bemanningsleden die voor het uitzeilen "na 't sieke schip gesonden" zijn. Eén van de dertien is Dirk van der Does, hooploper. De verzorging van de dertien heeft blijkbaar geen effect: ze overlijden allen. Achter ieders naam wordt de datum van het overlijden vermeld. Bij Dirk staat:
Dirk van der Does / hooploper / na 't hospitaalschip . Den 18 September 1784 (afbeelding)

Een dag later haalt de "Dordrecht" haar ankers op, hijst de zeilen en zet koers naar Batavia.

Begrafenis van Dirk
Dat de administratie van de VOC niet altijd nauwkeurig is, bewijst de begraafdatum van Dirk. Negen dagen voor de door de VOC gemelde overlijdensdatum wordt op het kerkhof bij de Noorderkerk de 16-jarige Dirk van der Does begraven. Veel leden van de familie Hobers waren hem voorgegaan en zijn begraven in deze kerk. Nu vindt ook hij hier zijn laatste rustplaats.
Toch roept de inschrijving in het begraafregister van de kerk een groot vraagteken op: volgens deze inschrijving wordt hij bij avond begraven "op sijn vader Cornelis van der Does". Volgens het scheepssoldijboek van zijn vader is die echter overleden in Azië. Ik heb geen idee wie wat fout genoteerd heeft. Dirk blijkt aan het eind van zijn leven op de Nieuwe Zijdsvoorburgwal te wonen.
Donderdag 9 September
"bij avont Dirk van der Does op vader Cornelis van der Does
op de hoek van de Nieuwe Zijdsvoorburgwal
8 baar en roef NO 36 "

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Dirk van der Does?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Dirk van der Does

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Dirk van der Does

Ancestors (and descendant) of Dirk van der Does

Dirk Hobers
1709-1770
Dirk Hobers

Dirk van der Does
1768-1784


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Nationaal Archief, Den Haag, Verenigde Oost-Indische Compagnie, nummer toegang 1.04.02
    3. Begraafregister Amsterdam
    4. Middel op Begraven; Amsterdam

    About the surname Van der Does


    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I527.php : accessed June 4, 2024), "Dirk van der Does (1768-1784)".