Family tree Hobers » Johannes (Jan) Barendse Boon (1668-± 1715)

Personal data Johannes (Jan) Barendse Boon 

  • He was christened on September 25, 1668 in Amsterdam.Source 1
    "Jan" wordt gedoopt in de Nieuwe Kerk; hij is vernoemd naar zijn opa Jan Jansz. Hobers
    Vader: "Barent Martensz" Moeder: "Grietje Jans"
    Getuigen: "Jan Barents" en "Jannetje Tijmens"
  • Occupations:
    • in the year 1692 "Silversmit".Source 2
    • in the year 1694 "Mr. Silversmit".Source 3
  • Record: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Resident:
    • in the year 1668: Amsterdam "ande zuijt zij van de roosegracht bijt doolhof".Source 4
    • in the year 1674: Amsterdam "op het hoekje vande Roosedwarstraet".Source 4
    • in the year 1693: Leiden "in de Mandemaeckersteegh".Source 5
    • in the year 1701: Leiden "op de Breedestraat bij de Mosterdsteeg".Source 6
    • in the year 1704: Leiden "op de Breedestraat".Source 7
    • in the year 1715: Leiden "Twee Bolwerken".Source 8
  • He died about July 1715 in Leiden.Source 8
    "Vanden 29 Junij 1715 tot den 6 Julij Twee Bolwerken
    't lijk van Johannes Boon"
  • A child of Barend Martense (Boon) and Grietje Jans (Hobers)
  • This information was last updated on October 28, 2021.

Household of Johannes (Jan) Barendse Boon

(1) He is married to Josina de Bruijn.

Permission for the marriage has been obtained in Leiden on October 13, 1692.Source 7

"Aangeteeckent den 13en october 1692
Johannes Boon, silv[er]smit, jongm[an]) van Amsterdam, wonen[de] in de Mandemaeckersteegh, v[er]ges[elschapt] met [B]arent Boon, sijn vad[e]r tot Amsterdam, met Josina de Bruyn, jonged[ochte]r van Leyden, wonen[de] op de Bredestraet, v[er]ges[elschapt] met Grietge de Bruyn, haer moeder, mede ald[ae]r"

(2) He is married to Marytje van der Poth.

Permission for the marriage has been obtained in Leiden on December 27, 1704.Source 5

"Den 27 december 1704
Johannes Boon, wed[uwenae]r van Josina de Bruyn, wonende op de Breedestraat, v[er]ges[elschapt] met Anthony Leffen, sijn aangehuwde oom, wonende op de Garenmarckt, met Marytje van der Poth, weduwe van Cornelis Poelwijck, wonende op de Nieuwen Rhijn, v[er]ges[elschapt]met Anna van der Poth, haar suster, wonen[de] op de Beestenmarckt, en[de] met Anna van Heyningen, haar aangehuwde suster, wonen[de] op de Vlieth"

In de marge wordt vermeld dat beiden "1 kind" hebben.

Notes about Johannes (Jan) Barendse Boon

Deze bladzijde is onder constructie.

't Erve Hobers in Ane
Johannes' opa Jan Jansz. Hobers is geboren en opgegroeid op 't erve Hobers in Ane, samen met zijn broers en zus Geesje. Opa Jan en oudtante Geesje besluiten de boerderij te verlaten en naar Amsterdam te vertrekken. Het is nog niet duidelijk wanneer Jan vertrok, wellicht reisde hij samen met zijn zus Geesje. Geesje Jans Hobers is omstreeks 1638 van 't erve Hobers vertrokken naar Amsterdam, waar ze in de loop der jaren een vermogen opbouwt met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in de Jordaan.

Gezin Boon - De Bruijn
In 1692 treedt de dan 24-jarige Jan Boon in het huwelijk met de één jaar oudere Josijntje de Bruijn. Hun ondertrouwinschrijving vermeldt:
"Aangeteeckent den 13en october 1692
Johannes Boon, silv[er]smit, jongm[an]) van Amsterdam, wonen[de] in de Mandemaeckersteegh, v[er]ges[elschapt] met [B]arent Boon, sijn vad[e]r tot Amsterdam, met Josina de Bruyn, jonged[ochte]r van Leyden, wonen[de] op de Bredestraet, v[er]ges[elschapt] met Grietge de Bruyn, haer moeder, mede ald[ae]r"

Na hun huwelijk vetrekken ze naar Leiden waar hun vijf kinderen worden geboren.
Dochtertje "Margareta Boon" wordt gedoopt in de Hooglandsche Kerk op 12 januari 1694. Opa "Barend Martensse Boon" is doopgetuige. Opa Barend is voor de tweede keer weduwnaar geworden en gaat drie dagen na deze doop in ondertrouw met zijn derde echtgenote:
"Den 15 januarij 1694
Compareerden als voren Barent Martens Boon van Sutpheen backer we[duwenaa]r Marritje Jans op de roosegracht ende Margrita Leurs van Zitter oud 43 jaren, op t Rokin ouders doot geassist[eert] met haar night Judick Leurs"

Alleen opa Barend naamtekent, nu voor het eerst met de naam Boon: "Barent Boon" .
De vraag is of dit huwelijk nog gesloten is, vader Barend overlijdt twee weken na zijn ondertrouw; hij wordt op 4 februari 1694 begraven.
"4 = Barent Martensz Mr backer op de roosegracht aan de zuijt zij op de hoeck van de laatste dwars straet laat na 1 kint"

Voogdij over minderjarig broertje Hendrick
In werkelijkheid zijn er nog twee kinderen in leven; bij de begraafinschrijving wordt echter alleen de minderjarige ("omtrent dertien jaer oudt") Hendrick Barendse Boon vermeld. Al een dag na de begrafenis meldt de volwassen zoon Jan zich samen met zijn neef Jan van der Mie bij notaris Joan Hoekeback in Amsterdam. Jan van der Mie is de zoon van Geesje Jans Hobers. Ze worden in een notariële akte aangesteld als voogden over Hendrick.

Kinderen
Het lijkt erop dat het oudste dochtertje "Margareta Boon" niet lang heeft geleefd; al 17 maanden later wordt weer een meisje gedoopt. Borstvoeding was in die tijd de natuurlijke vorm van anti-conceptie. Op 25 mei 1695 wordt in de Pieterskerk "Josijntje Boon" gedoopt. Ook dit kindje leeft niet lang. In de week van 11 tot 18 juni 1695 wordt in dezelfde kerk "het kind van Johannes Boon silversmit opde Bredestraet" begraven.

Al 15 maanden later op 16 september 1696 wordt in de Hooglandsche Kerk hun eerste zoontje gedoopt. "Barent" is vernoemd naar zijn overleden opa. In dezelfde kerk wordt op 8 februari 1699 het meisje "Judith" gedoopt. Het vijde kind is weer een jongetje "Willem" dat op 31 augustus 1700 in dezelfde kerk gedoopt wordt.

Moeder Josina overlijdt in 1702; het begraafregister van de Pieterskerk vermeldt:
"Pieters Kerck van den 29 april 1702 tot den 6 Meij 1702
......
t lijck van de Huijsv[rouw] van Johannes boon Silversmit op de Bredestraat kinderen
........... "

Slechts één kind is nog in leven als vader Johannes eind 1704 hertrouwt. In het begin van dat jaar had hij zijn erfdeel ontvangen van zijn overleden oudtante Geesje Jans.

Geesje was 82 (!) jaar oud toen ze in 1702 haar testament opstelde en alle namen van haar erfgenamen aan notaris 'Slijck' dicteert. Geesje benoemt neven en nichten van de Hobers-kant en hun kinderen tot haar erfgenamen. Het overgrote deel van haar (achter)neven en nichten heeft ze nooit gezien en van een aantal kent ze de namen dan ook niet. Ze zijn in Ane en omgeving geboren nadat Geesje naar Amsterdam vertrok. Dankzij dit testament kennen we nu de namen van haar broers en hun kinderen. Ook de beide kleinkinderen van haar broer Jan Hobers, Johannes Barendse Boon en zijn broer Hendrik Barendse Boon delen in de erfenis van hun oudtante:
" .. Jan Barentse boon, woonende tot Leijden, Hendrick Barentse boon, uijtlandigh na Oostindië;
kinderen van grietje Jans geprocureert bij Barent martense boon"

Uit een "Quitantie" die in 1704 door een aantal Hobers-en uit Ane in Amsterdam wordt getekend, blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving. De erfenis wordt uitgekeerd in 1704. De broers Johannes en Hendrick Boon ontvangen ieder "hondert en vijftig guldens"; wat blijkt uit een 'quitantie' die Johannes tekent:
"Opheden den 22 Jan: Ao: 1704 compareerde voor mij Cornelis Winter Openbaar Notaris S[injeu]r Johannes Boon, Silversmit tot Leijden ... dewelke bijdezen bekende en vecklaarde, tot zijn vollcomen contentement en genoegen, ontfangen te hebben uijt handen van Gerrit Hendriksz Nieuwenhuijs, als executeur vanden testamente van wijlen Geesje Jans, zijn oud muije, de somme van hondert en vijftig guldens"

De transcriptie van dit testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane staat bij Geesje Jans.

Onderzoek:
Notariële archieven
Bron: Notariële archievenSoort registratie: Insinuatie(Akte)datum: 05-02-1694Plaats: AmsterdamSoort akte: Insinuatie
Bijzonderheden: Notaris: Joan Hoekeback
Locatieomschrijving: Leijden
Onderwerpsomschrijving: Voogd van jonge erfgenaam over huis en bakkerij van overleden broodbakker
Geregistreerde
Harmen van Dinslaken; Hendrik Barents; Barent Martense; Jan Barentse; Jan der Mie

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes (Jan) Barendse Boon?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes (Jan) Barendse Boon

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Johannes (Jan) Barendse Boon

Ancestors (and descendant) of Johannes (Jan) Barendse Boon

Johannes (Jan) Barendse Boon
1668-± 1715

(1) 

Josina de Bruijn
1667-± 1702

(2) 

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Ondertrouwboek Leiden
    3. Notarieel Archief Amsterdam
    4. Begraafregister Amsterdam
    5. Ondertrouwregister Leiden
    6. Begraafboek Leiden
    7. Trouwboek Leiden
    8. Register van begraven lijken in Leiden

    About the surname Boon

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Boon.
    • Check the information Open Archives has about Boon.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Boon.

    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I360.php : accessed June 4, 2024), "Johannes (Jan) Barendse Boon (1668-± 1715)".