Family tree Hobers » Hendrikje Wouters (1666-> 1739)

Personal data Hendrikje Wouters 

  • She was born in the year 1666 in Amsterdam.Source 1
    Hendrikje wordt gedoopt in de Nieuwe Kerk
    Vader: "Wouter Hendricx" Moeder: "Geesje Roelofs"
    Getuige: Oudtante "Grietje Jans" (Grietje Jans is de zus van opa Roelof Jans (Hobers))
  • She was christened on June 22, 1666 in Amsterdam.Source 1
  • Record: Versluierde doop: zie bij Notities.
  • Record: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Record on May 16, 1727: Ook vermeld als "Hendrickie Pels ".Source 2
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Resident:
    • in the year 1692: Amsterdam "inde Lojers dwarsstraet".Source 3
    • in the year 1702: Amsterdam "in de Lojerstraet".Source 4
    • in the year 1707: Amsterdam "inde laaste loijersdwarsstraat".Source 5
  • She died after October 25, 1739.
    Op die dag is ze nog getuige bij de doop van de naar haar vernoemde kleindochter Hendrickje.
    Dochter van haar zoon Jannes.
  • A child of Wouter Hendricx and Geesje Roelofs (Hobers)
  • This information was last updated on January 7, 2024.

Household of Hendrikje Wouters

She is married to Theunis Jansz.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on May 23, 1692.Source 3

"Den 23 Maij 1692
Compareerden Theunis Jansz van A[msterdam] treckwerker oud 24 jaren
inde Roosedwarstraet geassi[steer]t met sijn moeder jannetje gerrits
en[de] Hendrickje Wouters van A[msterdam] oud 26 jaren inde Lojers dwarsstraet
geas[sisteer]t met haer moeder Geessie Roelofs"

Ze kunnen beiden naamtekenen: "tuenes janse" en "hendrickie wouters"

Child(ren):

  1. Jan Theunisz  1693-1694
  2. Geertruij Theunisz  1695-1695
  3. Johannis Theunisz  1697-1707
  4. Geesie Theunisz  1699-> 1741
  5. Jannetje Theunisz  1703-????


Notes about Hendrikje Wouters

'Versluierde' doop
De eerste keer dat Hendrikje in een bron genoemd wordt, is als ze op 22 juni 1666 gedoopt wordt in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. In die doopinschrijving vinden we zowel de naam van haar moeder "Geesje Roelofs" (Hobers), maar ook 'vanzelfsprekend' de naam van de vader: "Wouter Hendricx". De vraag is echter of hier wel sprake is van de echte vader cq. echtgenoot van moeder Geesje.
Van de hier genoemde 'vader' Wouter is namelijk verder geen enkele bron te vinden. Noch een huwelijksakte van Wouter en Geesje, noch een overlijdensakte van Wouter. Als moeder Geesje drie jaar later hertrouwt (of moeten we zeggen, voor het eerst trouwt) met een Engelsman wordt in het ondertrouwregister genoteerd:
"Compareerden Adriaen Hen van Londen passementwercker wed[enaer] van Anneke Cockx woont in d' Egelantierstraet en[de] Geesje Roelofs van Hardenberg oud 32 jare ouders doot geas[sisteert] met haer muy Geesje Jans woont op d' Keysersgracht"

Het opmerkelijke aan deze inschrijving is dat er NIET wordt vermeld dat Geesje weduwe is van Wouter Hendrix, wat (zoals blijkt bij haar man Adriaen) wel gebruikelijk is. Verder is het opmerkelijk dat in de marge niet vermeld wordt "sij weeskamer voldaen", wat ook gebruikelijk is bij de hertrouw van een weduwe met een kind uit een eerder huwelijk.

Alles wijst er dan ook op dat de doopinschrijving van haar dochtertje Hendrikje een 'versluierde' doop is: een bewust gemaakte inschrijving met een 'onvolkomenheid', wellicht een falsificatie te noemen. Al of niet met medeweten van de koster en / of de dominee wordt de naam van Wouter Hendrix als vader genoteerd om de schande van de doop van een kind van een ongehuwde moeder te 'versluieren'. Moeders enige kind Hendrikje is dus uit een relatie waarvan niet vast staat dat de genoemde Wouter Hendrix de vader is.
(De term 'versluierde' doop is van Harmen Snel, archivaris bij het Stadsarchief Amsterdam.)

Is Hendrick Wouters vander Pels de vader?
Het blijft dus de vraag wie de verwekker van Hendrikje is. Komt er jaren jaren later alsnog een aanwijzing? In 1727 trouwt haar zoon Jan Teunisse met Johanna Lagaart. Getuige is zijn moeder Hendrickie Pels.
"Den 16 maij 1727 Compareerden als vooren Jan Teunisse van a[msterdam] oud 26 jaar
opde baangraft geass[isteert] met sijn moeder hendrickie Pels
& Johanna Lagaart van a[msterdam] oud 20 jaar inde Laurierstraat geass[isteert] met haar vader Philip Lagaart"

Opmerkelijk dat moeder Hendrikje Wouters hier als Hendrikje Pels vermeld wordt en later als getuige bij de doop van de kinderen van zoon Jan weer als Hendrikje Wouters.
Hendrikje Wouters was een bastaard kind. Haar moeder Geesje Roelofs (Hobers) was ongehuwd en bij de doop van dochter Hendrikje werd als naam van de vader Wouter Hendricx opgegeven. Opmerkelijk dat ze hier de naam Hendrikje Pels opgeeft als ze getuige is bij het huwelijk van haar zoon. Zou zo dan toch de naam van haar biologische vader bekend worden? Op 28 april 1684 had ene Hendrick Wouters vander Pels verkocht "een Erve gelegen inde nieuwe vijsel straet aende westseijde voor aen over de Heeren gracht". Het is wel erg toevallig de combinatie van namen: Wouter, Hendrik en Pels. Dit vraagt om onderzoek.

Huwelijk met Theunis Jansz
Als Hendrikje 26 jaar oud is trouwt ze met de twee jaar jongere "treckwerker"Theunis.
"Den 23 Maij 1692
Compareerden Theunis Jansz van A[msterdam] treckwerker oud 24 jaren
inde Roosedwarstraet geassi[steer]t met sijn moeder jannetje gerrits
en[de] Hendrickje Wouters van A[msterdam] oud 26 jaren inde Lojers dwarsstraet
geas[sisteer]t met haer moeder Geessie Roelofs"

Ze kunnen beiden naamtekenen: "tuenes janse" en "hendrickie wouters"

Testament van Geesje Jans (Hobers)
Bij haar huwelijk met Hendrikjes stiefvader Adriaen Hen had moeder Geesje Roelofs haar "muy" (meue = tante) Geesje Jans meegenomen als getuige. Tante Geesje Jans Hobers, is de zus van Hendrikjes opa Roelof en dus ook geboren en opgegroeid op 't erve Hobers in Ane.

Tante Geesje Jans Hobers, is net als Geesjes vader Roelof geboren en opgegroeid op 't erve Hobers in Ane. Geesje besluit 't erve Hobers te verlaten en naar het verre Amsterdam te vertrekken. Geesje komt omstreeks 1638 in Amsterdam aan, waar ze in de loop der jaren een vermogen opbouwt met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in de Jordaan.

Geesje is 82 (!) jaar oud als ze in 1702 haar testament opstelt en alle namen van haar erfgenamen aan notaris 'Slijck' dicteert. Geesje benoemt haar neven en nichten van de Hobers-kant en hun kinderen tot haar erfgenamen. Het overgrote deel van haar (achter)neven en nichten heeft ze nooit gezien en van een aantal kent ze de namen dan ook niet. Ze zijn in Ane en omgeving geboren nadat Geesje naar Amsterdam vertrok.

Geesje kent wel de namen van de twee kinderen en de drie kleinkinderen van haar broer Roelof Hobers. Roelofs kleindochter Hendrikje Wouters kent ze zelfs erg goed; deze nicht woont namelijk vlakbij in Amsterdam in de Looierstraat, zo'n 150 meter verwijderd van de Lauriergracht waar Geesje woont. Dankzij dit testament weten we nu de namen van Roelofs zoon en dochter: Egbert en Geesje en de namen van Roelfs kleinkinderen: Jan, Jannetje en Hendrickje. Deze kleinkinderen delen in de erfenis van hun oudtante:
" ..... Jan en Jannetje egberts kinderen van egbert roeloffs woonende in Overijsel
Hindrickje wouters dochter van geesje roelofs woonende alhier..... "

In 1704, een jaar na Geesjes overlijden, wordt de erfenis uitbetaald. Een aantal Hobers-en reist helemaal van Ane naar Amsterdam om te tekenen voor ontvangst. Uit deze "Quitantie" blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving. De erfenis wordt uitgekeerd in 1704.

De transcriptie van dit testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane kan je lezen bij Geesje Jans.

Onderzoek overlijden kinderen
Onderzoek naar de datum van overlijden van de zes kinderen van Theunis en Hendrikje: Jan *1693, Geertruijd *1695, Geertruijd *1696, Johannis *1697, Geesie *1699 en Jannetje *1703. Het is in ieder geval duidelijk dat de eerste Geertruijd van 1695 overleden is vóór de geboorte van de tweede Geertruijd in 1696.
De belangrijke bron "Middel op Begraven" (MOB) waarin de aangiftes van overlijden met de naam van de overledene worden vermeld, begint op 1 oktober 1699. Van één kind zijn zo de gegevens precies bekend. Dankzij deze bron weten we de aangifte van overlijden van zoontje Johannis in 1707:
Vader Theunis doet zelf aangifte van het overlijden van zijn zoontje:
"Het onvermogende Classis | 1707 25 junij | Teunis voor Johannis Teunis"

Johannis wordt een dag later begraven op het Westerkerkhof:
"Sondag den 26 Junij 1707; 't kint van teunis Janse inde laaste loijersdwarsstraat"

Hoe zit het met de kinderen die vóór het invoeren van de MOB in 1699 zijn overleden. Het probleem is dat er meerdere Theunis Jans zijn en dat de naam Theunis Jans ook nog eens in verschillende schrijfvarianten voorkomt. Wat de adressen betreft: Bij haar huwelijk in 1692 woont Hendrikje "inde Lojers dwarsstraet ", Theunis "inde Roosedwarstraet". Theunis' vader "Johannes Gemaliëls" woont bij zijn huwelijk in 1664 "ind Elantstraet"

Argument 1: Kinderen worden vaak op hetzelfde kerkhof begraven, dus eerst selectie op kerkhof en vervolgens de straat:

a) Wester Kerkhof:
07-01-1694 Jansz, Teunis : "Januarij 1694 | 7 | 't kint van Teunis Jansz opde Elantgraft"
29-05-1695 Jansz, Teunis : "Zondagh den 29 Maij 1695 't kint van Teunis Jansz opde Elantgraft"
26-03-1696 Jan Teunisz : ............. "op de Prinsegracht"
16-02-1699 Jansen, Teunis : "16 't kint van Teunis Jansen inde Loijersstraat"
26-06-1707 Janse Teunis: " 't kint van teunis Janse inde laaste loijersdwarsstraat" Dit is dus Johannis.
29-01-1708 Jansz, Teunis: " t kint van Teunis Jansen inde Loijersdwarsstraat". Helaas noemt MOB in dat jaar niet de namen van de kinderen. In de dagen voor de begrafenis wordt de aangifte, als het een kind betreft, consequent genoteerd als "voor een kintje". Welk kind is hier dus overleden?

b) Karthuizer Kerkhof:
04-04-1694 Jansz, Theunis : "Op t Heeselvelt"
14-04-1694 Jansz, Theunis : .......................... "inde Houttuijne"
22-05-1695 Jansz, Theunis : "int Hemelrijk"
30-06-1697 Jansz, Theunis : ......................... "inde Houttuijne"
24-11-1697 Jansz, Theunis : .......................... "inde Houttuijne" (4 jaar)
09-09-1699 Jansz, Teunis : ......................... "inde Houttuijne"

c) St. Anthonis Kerkhof:
23-05-1694 Janse, Teunis : " ............................ "op de hoek vande Markenssteegh"
04-10-1694 Jansen, Teunis : "op Cattenburgh"
09-10-1695 Janse, Teunis : "Foeliedwarsstraat"
08-08-1696 Janse, Teunis : ............................."opde hoeck vande Marcken steegh"

Argument 2: Het St. Anthonis Kerkhof ligt te ver verwijderd van de mogelijke straten: Elandsgracht, Looier(dwars)straat en de Houttuinen.
Argument 3: In 1692 woont Hendrikje "inde Lojers dwarsstraet "; 'Mijn' Theunis en Hendrikje wonen in 1707 "inde laaste loijersdwarsstraat". Dat wijst erop dat de Theunis die in de "Houttuijne" woont niet 'mijn' Theunis is.
Argument 3: Van de vele andere Theunis Jansz'en (in alle schrijfvarianten) die in de periode 1680 - 1694 trouwen woont er niet één op de Elandsgracht of in de Looier(dwars) straat.


Conclusie: Wat zijn de feiten. Bij haar huwelijk in 1692 woont moeder Hendrikje Wouters "inde Lojers dwarsstraet". In 1707 wordt zoon Johannis "inde laaste loijersdwarsstraat" begraven op het Wester Kerkhof. Ook in dat jaar blijkt het gezin dus "inde laaste loijersdwarsstraat" te wonen. Als het St. Anthonis Kerkhof afvalt blijven het Karthuizer en het Wester over. Op 16-02-1699 en op 29-01-1708 wordt er nog een kindje uit Loijers(dwars)straat begraven. Mijn ervaring is dat straten en hun dwarsstraten vaak door elkaar gebruikt worden.

Ik ga er dan ook vanuit dat dit kind: 16-02-1699 "16 t kint van Teunis Jansen inde Loijersstraat" ook van 'mijn' Teunis is. Jammer dat het net een paar maanden voor de invoering van de MOB is. Anders hadden we het ultieme bewijs.
Ik ga er dan ook vanuit dat de vijf kinderen begraven op het Wester Kerkhof van Theunis en Hendrikje Wouters zijn. Het gezin woonde dus in 1694 en 1695 op de Elandgracht en daarna in de Looiers(dwars)straat.

Getuige bij huwelijk en doop.
De eerste keer dat Hendrikje Wouters als getuige genoemd wordt is bij het huwelijk van haar dochter Geertruij. Geertruij trouwt in 1724 met Huijbert Lopeker.

"Den 9 Junij 1724 Compareerden als vooren huijbert Lopeker van a[msterdam] oud 25 jaar
inde Tiggelstraat ouders doot geass[isteert] met sijn oom Lucas Aaldering
& geertruij Emanuels van a[msterdam] oud 28 jaar opde baangraft
geass[isteert] met haar moeder hendrickie wouters"

Alleen Huijbert kan naamtekenen: "huijbert loopeker"
Geertruij Theunisz noemt zich hier Geertruij Emanuels. Ze gebruikt hier als achternaam de familienaam van haar opa van vaders kant "Johannes Gemaliëls".
Bij de doop van haar kinderen noemt ze zich "Geertruij Gemanuels"

1) Op 24 juni 1725 wordt in de Nieuwe Kerk kind IJda gedoopt. Vader Huijbert Loopeker; Moeder Geertruij Gemanuels
Getuigen Jan Teunis en Hendrickie Wouters.

2) Op 27 november 1726 wordt in de Noorderkerk de tweeling Willem en Teunis gedoopt. Vader Huijbert Loopeker; Moeder Geertruij Gemanuels
Getuigen broer Jan[nes] Teunis en en zijn verloofde Anna Lagart.

3) Op 16 mei 1727 ondertrouwt zoon Jan Teunisse Johanna Lagaart. Getuige is zijn moeder Hendrickie Pels.
"Den 16 maij 1727 Compareerden als vooren Jan Teunisse van a[msterdam] oud 26 jaar
opde baangraft geass[isteert] met sijn moeder hendrickie Pels & Johanna Lagaart van a[msterdam] oud 20 jaar inde Laurierstraat
geass[isteert] met haar vader Philip Lagaart"

Opmerkelijk dat moeder Hendrikje Wouters hier als Hendrikje Pels vermeld wordt en later als getuige bij de doop van haar kleinkinderen weer als Hendrikje Wouters.
Hendrikje Wouters was een bastaard kind. Haar moeder Geesje Roelofs (Hobers) was ongehuwd en bij de doop van dochter Hendrikje werd als naam van de vader Wouter Hendricx opgegeven. Opmerkelijk dat ze hier de naam Hendrikje Pels opgeeft als ze getuige is bij het huwelijk van haar zoon. Zou zo dan toch de naam van haar biologische vader bekend worden? Op 28 april 1684 had ene Hendrick Wouters vander Pels verkocht "een Erve gelegen inde nieuwe vijsel straet aende westseijde voor aen over de Heeren gracht". Het is wel erg toevallig een man met deze naam.

Bij de doop van kinderen van dit echtpaar worden als getuigen genoemd: Hendrickie Wouters en Geesje Teunis. Zoon Jan[nes] zowel zijn moeder Hendrickie als zijn zus Geesje als doopgetuigen gevraagd heeft.

4) Op 19 oktober 1729 wordt in de Nieuwe Kerk kind Geesie gedoopt. Vader Jan Teunisse; Moeder Anna Lagaart
Getuigen Willem Lagaart en Geesie Teunis

5) Op 19 februari 1730 is Jannetie Teunis doopgetuige bij de doop van het naar haar vernoemde meisje Jannetie. Vader Huijbert Loopeker; Moeder Geertruij Gemanuels
Getuigen Gerrit Lipmans en Jannetie Teunis.

6) Op 19 augustus 1731 wordt in de Amstelkerk kind Geesje gedoopt. Vader Huijbert Lopeker; Moeder Geertruij Emanuels
Getuigen Jan Theunis en Geesje Theunis

7) Op 7 oktober 1731 wordt op het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof begraven
"1731 Den 7 October k[ind] v[an] Huijbert Lopeker uijt de Uijterse Dw[ar]s st[raet] bijde Rijs[....]?"

8) Op 3 december 1732 wordt in de Zuiderkerk kind Hendricka gedoopt. Vader Huijbert Loopeker; Moeder Geertreuij Gemannel
Getuigen Geesie Theunis en Jan Theunis

9) Op 27 juni 1734 wordt in de Zuiderkerk gedoopt kind Hendrick. Vader Huijbert Lopeker; Moeder Geertruij Gemanuels
Getuigen Jan Teunis en Geesie Teunis

10) Op 27 apil 1736 wordt in de Westerkerk kind Johannes gedoopt. Vader Jan Teunise; Moeder Anna Lagaert
Getuigen Jan Lagaert en Jannetje Teunise.

11) Op 19-02-1738 wordt in de Nieuwe Kerk kind Hendrik gedoopt. Vader Jan Teunisse; Moeder Annaatje Lagaart
Getuigen Willem Lagaart en Geesie Teunisse.

12) Op 25 oktober 1739 wordt in de Westerkerk kind Hendrickje gedoopt. Vader Jan Teunise; Moeder Anna Lagart
Getuigen Willem Lagart en Hendrickje Wouters.

13) Op 25 juni 1741 wordt in de Westerkerk kind Marieke gedoopt. Vader Jan Teunis; Moeder Anna Lagart.
Getuigen Jan Lagart en Geesje Teunis.

14) Op het Karthuizer Kerkhof wordt op 12-10-1743 wordt ene "Hendrikije Wouters op de angeliers gragt inde Troffels gang" begraven. Ze laat geen kinderen na.

Relatie met de familie Hobers
Hendrikje is de kleindochter van Roelof Jans Hobers.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrikje Wouters?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrikje Wouters

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Hendrikje Wouters


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Ondertrouwregister Amsterdam
    3. Ondertrouwregister Amsterdam
    4. Testament Geesje Jans
    5. Begraafregister Amsterdam

    About the surname Wouters

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Wouters.
    • Check the information Open Archives has about Wouters.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Wouters.

    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I3014.php : accessed June 4, 2024), "Hendrikje Wouters (1666-> 1739)".