Family tree Hobers » Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs (1674-1732)

Personal data Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs 

  • She was born in the year 1674 in Ane.Source 1
    Jannetjes geboortejaar en plaats zijn gebaseerd op feiten in haar ondertrouwakte. Haar doopinschrijving is in 1708 verbrand:
    "1708 Den agsten meij is deese stadt ten enemaal afgebrant door een oude vrouwe genaamt Aeltje Kraak, alias Otten, en niets gebleven als het huijs van de weduwe Krols, de kerke en schole etc., in welke tijdt ook het trouw- en doopboek weggeraakt sijn"
  • She was christened in Hardenberg.
  • Record: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.
  • Resident:
    • in the year 1702: Amsterdam "opde louriers graft".Source 2
    • from 1717 till 1732: Amsterdam "op de Noordzijde van de Roozegragt het vierde Huijs beoosten de Akkelijestraat tusschen de 2 middelste bruggen".Source 3
    • in the year 1722: Amsterdam "opde Roosegracht aande Noord Zijde bijde menistebrugh".Source 4
  • She died November 1732 in Amsterdam, she was 58 years old.
    Jannetje wordt begraven op het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof:
    1732 November
    18 Jannetje Nieuwenhuijse wed: wijlen Jan Munike-maijer op de Roosegragt noordzij bij de tweede brug -
    4 kind[eren]
  • She is buried on November 18, 1732 in Amsterdam.Source 4
  • A child of Hendrik Hermens Hobers (Nijhuis) and Grietje (Geertien) Assiens (Nieuwenhuijs)
  • Engelbart Waakhuijsen is her godchild
  • Margrietje (Grietje) Nieuwenhuijs is her godchild
  • Johanna Nieuwenhuijs is her godchild
  • (Mar)Grietje Koster is her godchild
  • This information was last updated on July 10, 2021.

Household of Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs

She is married to Johannes (Jan) (Munnicke)meijer.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on November 10, 1702.Source 2

Den 10 november 1702

Jan Maijer van A:[msterdam] bierdrager wed[uwnaa]r van angenitie van tinteren, Inde N[ieuwe] Lelijstraat & Jannetie Nieuwenhuijsz van hardenbergh oud 28 Jaren, opde louriers graft geass[isteer]t met vaders consent


Alleen Jan naamtekent: "Jan Maijer" en "+"

In de marge: "hij W[ees]kamer voldaen den 3 november 1702"

Child(ren):

  1. Hendrik Maijer  1705-< 1712
  2. Hendrick Maijer  1712-< 1732


Notes about Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs

Van Hobers naar Nieuwenhuis
Jannetje is geboren in het buurtschap Ane dat westelijk van Gramsbergen ligt aan de rivier de Vecht in Salland.
De boerenerven dragen daar oude namen: 't erve Willink, 't erve Hobers, 't erve Niehuis enz. (afbeelding). Het is hier de gewoonte dat de bewoners van een erve de naam van deze boerderij krijgen. Als je er geboren wordt, draag je de boerderijnaam, maar ook als je er introuwt.

Als Hendrik de zoon van Hermen Hobers op 't erve Hobers geboren wordt, heet hij dus Hendrik Hermens Hobers. Als een zoon de boerderij verlaat en introuwt op een ander erve gaat hij die naam dragen. Blijkbaar is dat gebeurt bij Hendrik Hermense Hobers. Hij trouwt met Grietje Nienhuijs op 't erve Nijhuis dat ook in Ane ligt.
Vanaf dat moment noemt hij zich Hendrik Hermens Nieuwenhuijs. Ook zijn kinderen die daar geboren worden heten dan zo. Hier wordt omstreeks 1674 zijn dochter Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs geboren.

De oorspronkelijke familieband met de familie Hobers blijft wel bestaan. Dit blijkt als in 1703 in het verre Amsterdam "tante" Geesje Jans haar testament laat opmaken en daarin alle familieleden van de Hoberskant met name noemt;
ook de "Nieuwenhuijsen".

Het testament van tante Geesje
Oudtante Geesje Jans Hobers, een zus van opa Hermen Hobers, is geboren en opgegroeid op 't erve Hobers in Ane. Geesje besluit samen met haar broer Jan Jansz Hobers 't erve Hobers te verlaten en naar Amsterdam te vertrekken.
Het is nog niet duidelijk wanneer Jan vertrok, wellicht reisde hij samen met zijn zus Geesje. Geesje Jans Hobers komt omstreeks 1638 in Amsterdam aan, waar ze in de loop der jaren een vermogen opbouwt met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in de Jordaan.

Geesje is 82 (!) jaar oud als ze in 1702 haar testament opstelt en alle namen van haar erfgenamen aan notaris 'Slijck' dicteert. Geesje benoemt haar neven en nichten van de Hobers-kant en hun kinderen tot haar erfgenamen.
Het overgrote deel van haar (achter)neven en nichten heeft ze nooit gezien en van een aantal kent ze de namen dan ook niet. Ze zijn in Ane en omgeving geboren nadat Geesje naar Amsterdam vertrok. Geesje kent wel de kleinkinderen van haar broer Hermen Hobers, 'de Nieuwenhuis-jes'. Ze kent ze zelfs erg goed want de laatste periode van haar leven woont ze bij Jannetjes zus Hendrikje Nieuwenhuijs in huis. Ook Jannetjes broers Jan en Gerrit Nieuwenhuijs wonen in de naaste omgeving.

Dankzij dit testament kennen we nu de namen van Geesjes broers en hun kinderen. Ook de kinderen van Hendrik Hermens Nieuwenhuijs (Hobers) delen in de erfenis van hun oudtante:
" ..... hendrickje Hendrix nieuwenhuijs, Gerrit hendrix nieuwenhuijs, ende Jannetje hendrix nieuwenhuijs woonende alhier,
Asse hendrix nieuwenhuijs, Jan hendrix nieuwenhuijs, Harrempje hendrix nieuwenhuijs, femmetje hendrix nieuwenhuijs en Coert hendrix nieuwenhuijs woonende in Overijsel alle kinderen van Hindrick Hermens ..... "

In 1704, een jaar na Geesjes overlijden, wordt de erfenis uitbetaald. Een aantal Hobers-en reist helemaal van Ane naar Amsterdam om te tekenen voor ontvangst. Uit deze "Quitantie" blijkt dat tante Geesje aan de 'Credit' kant 11.834 gulden aan bezittingen heeft. Als de notaris daar de 5480 gulden, 12 stuivers en 10 duiten aan de 'Debet' zijde aftrekt, blijft er nog 6353 gulden 7 stuijvers en 10 duiten over om te verdelen onder de erfgenamen. Een vermogen in die tijd, zeker voor de keuterboeren in Ane en omgeving. De erfenis wordt uitgekeerd in 1704.

De transcriptie van dit testament, de complete beschrijving van haar bezittingen en de afrekening ("Quitantie") met de familie Hobers in Ane kan je lezen bij Geesje Jans.

Testament
Als Jannetje 57 jaar is en "ziekelijk te bedde leggende" voelt ze blijkbaar haar einde naderen en laat ze haar testament opstellen:
"In den Name Godes Amen
Op Heeden den Twaalfden November in den Jaare zeventien hondert twee en dertig zijnde Woensdag 'S avonds ten negen uuren Compareerde voor mij Jan Ardinois [...] Jannetje Nieuwenhuisen weduwe van Jan Meijer wonende binnen deze stad op de rosegraft aen de noordzijde bij de twede brug, ziekelijk te bedde leggende, dog met volkomen gebruijk van verstand & zinnen, gehoor & uijtspraak, dewelke verklaerde uijt overweging vande onzekere uure des doods, na rijp overleg & en met onbedwongen wille [....] na Christelijke aenbeveling van ziel en lichaem, haer testament bij dezen te maken als volgd"

Eerst verklaart ze dat haar 27-jarige oudste dochter Aaltje en de 17-jarige jongste dochter Anna Meijer uit de erfenis niet voor "costpenningen" mogen worden aangeslagen. Het geld dat ze met hun werk hadden verdiend, hadden ze niet alleen voor eigen gebruik aangewend maar ook 'geruime tijd' aan hun moeder gegeven.

Verder bepaalt Jannetje dat zowel haar ongehuwde dochters Aaltje en Johanna als haar zoon Hillebrand "ijder als eijgen zullen behouden al wat tot elks lijfs behoort" en ook alles wat ze van hun eigen verdiende geld hebben aangeschaft.
Dochter Grietje is een jaar geleden getrouwd met Cost Harskam en heeft toen naast "een behoorlijke uijtzet van linnen en wolle nog aen geld ... twee hondert guldens" gekregen. Jannetje bepaalt dat de ongetrouwde kinderen voordat de erfenis verdeeld wordt hier nog recht op hebben. Verder verdeelt ze haar persoonlijke kostbaarheden onder haar kinderen.
Oudste dochter Aaltje krijgt 'haer fijne strikjes ijder met zeven stenen'. Jongste dochter Anna krijgt 'haer diamant ringetje met negen steenen'. Zoon Hilbrand krijgt 'de klederen van linnen en wolle van zijnen vader zaliger als mede het goud en silver dat tot zijn voornoemde vaders lijve en cieraad of gebruijk gedient heeft"
Alle andere roerende en onroerende bezittingen moeten in gelijke porties onder haar vier kinderen verdeeld worden. Ook bepaalt ze dat haar meubelen niet mogen worden verkocht maar ook onder de kinderen verdeeld moeten worden. Tot slot stelt ze twee voogden over haar 'onmondige kinderen' aan: 'haer broeder Gerrit Nieuwenhuisen en haer mans broeder Hilbrand Munnekemeijer'. Notaris Ardinois leest de akte voor in het bijzijn van twee buurmannen als getuige. Dan zet Jannetje een kruisje als handtekening omdat zij 'verklaerde niet te kunen schrijven'.

Jannetje overlijdt een paar dagen later. Op 15 november 1732 doet ene Catharina Dings aangifte van haar overlijden:
"15de Catharina Dings voor Jannetie Nieuwenhuijsen"

Drie dagen later wordt ze begraven op het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof:
"1732 November 18
Jannetje Nieuwenhuijse wed: wijlen Jan Munike-maijer op de Roosegragt noordzij bij de tweede brug -
4 kind[eren]"

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs

Ancestors (and descendant) of Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopboek Hardenberg
    2. Ondertrouwregister Amsterdam
    3. Kwijtscheldingen Amsterdam
    4. Begraafregister Amsterdam

    About the surname Nieuwenhuijs


    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1973.php : accessed May 15, 2024), "Jannetje Hendriks Nieuwenhuijs (1674-1732)".