Family tree Hobers » Jan Coenraatse Hobers (1679-1715)

Personal data Jan Coenraatse Hobers 

  • He was born in the year 1679 in Amsterdam.Source 1
    Jan wordt gedoopt in de Zuiderkerk.
    "den 29 Novemb: 1679, door Do: Hovicius"
    Vader: "Court Harmensz" Moeder: "Dirckje Wilms"
    Getuigen: "Albert Lubberts" en "Caertie Matthijs".

    Doopgetuige Albert Lubberts wordt ook wel eens vermeld als Albert Lubberts Willinck. 't Erve Hobers en 't Erve Willinck liggen in Ane naast elkaar. Deze Albert is net zo oud als vader Koert. Ze hebben elkaar dus tijdens hun hele jeugd in Ane gekend en elkaar hier in Amsterdam weer ontmoet.
  • He was christened on November 29, 1679 in Amsterdam.Source 1
  • Occupations:
  • Record: Aangifte overlijden.Source 1
    De "Pieter la Chair" die aangifte van het overlijden van Jan Coenraatse Hobers doet, is blijkbaar een goede vriend van de familie. Ruim een half jaar later is Johanna Rottinck samen met haar nieuwe echtgenoot Jan ter Brugge doopgetuige bij de doop van een dochtertje van Pieter.
  • Record: Informatie over zijn leven; zie bij "Notities".
  • Religion: Nederduitsch Gereformeerd.Source 1
  • Resident:
    • from 1679 till 1685: Amsterdam "in de vijselstraat hoek van de Kerckstraet".Source 3
    • in the year 1706: Amsterdam "bij de beurs".Source 2
    • from 1706 till 1715: Amsterdam "inde St. Nicolaasstraat tusschen de nieuwendijk en het holl".Source 4
    • in the year 1712: Amsterdam "inde sinter klaas straad".Source 3
  • He died January 1715 in Amsterdam, he was 36 years old.
    Pieter la Chair doet op 18 januari aangifte van het overlijden van Jan Hobers:
    De Vierde Classis a drie guldens
    18 dito Pieter La Chair voor Jan Hobers f 3:--:--

    De familie betaalt begraafbelasting: "f 3:--:--"
    Jan wordt drie dagen later begraven in de "Nieuwe Kerk en Engelse Kerk"
    Jan[uari] 21 | Jan Hobers wijnkooper in de Nicolaasstraat 15:--:--

    Hij werd 35 jaar oud.
  • He is buried on January 21, 1715 in Amsterdam.Source 3
  • A child of Koert Hermense Hobers and Dirckje Willems
  • This information was last updated on January 21, 2024.

Household of Jan Coenraatse Hobers

He is married to Johanna Rottinck.

Permission for the marriage has been obtained in Amsterdam on April 20, 1706.Source 2

"Jan Hobers van A[msterdam]: distelateur oud 26 jaren, ouders doot, geass[isteerd] met sijn Stieffvader Jan Coldits woont bij de beurs & Johanna rottingh van A[msterdam] oud 18 Jaren inde binne brouwerstraet, geass[isteerd] met haer moeder Jannetje van Leeuwen de vader inpotent"
Beiden naamtekenen: "Jan Hobers" en "johanna rottinck"

Child(ren):

  1. Coenraat Hobers  1707-± 1707
  2. Warnar Hobers  1708-± 1781
  3. Johanna Hobers  1709-< 1712
  4. Dirck Hobers  1710-1747 
  5. Johanna Hobers  1712-1712


Notes about Jan Coenraatse Hobers

Verhaal is onder constructie

Jan Coenraatse Hobers
Jan Coenraatse Hobers wordt geboren in Amsterdam in de Vijzelstraat. Vader Koert had dit "huys en erve staende in de Nieuwe Vijselstraet op de hoek van de Kerkstraet" drie jaar voor Jans geboorte gekocht voor f 6700. Jan is het vierde kind in het gezin van bakker Koert Harmense Hobers en Dirckje Willems. Moeder Dirckje is een geboren Amsterdamse die haar hele leven nog niet veel buiten de Jordaan is gekomen. Vader is echter uit het Salland afkomstig; hij is geboren en getogen op 't erve Hobers in Ane.
Vader koert had besloten, net als meer familieleden die hem waren voorgegaan, de boerderij te verlaten en een nieuwe toekomst op te bouwen in het verre Amsterdam. Daar in de Laurierstraat in de Jordaan woont Geesje Jans Hobers een zus van zijn vader. Deze bakkersvrouw heeft een vermogen opgebouwd met de verhuur van huizen, kamertjes en kelders in de Jordaan.

Ongetwijfeld zal vader Koert bij aankomst in Amsterdam eerst zijn familie opgezocht hebben. Het is goed mogelijk dat hij eerst knecht werd bij tante Geesje en daar het bakkersvak leerde. In dezelfde Laurierstraat woont Dirkje Willems, de toekomstige vrouw van Koert. In 1670 trouwt "backergesel" Koert Harmense Hobers met de vijf jaar jongere Dirkje; vanzelfsprekend is tante Geesje zijn getuige.
Den 13 Sept 1670
Coert Harmense van Aen backergesel oud 30 jare, ouders doot, geass met sijn peet Geesie Jans woont bij de beurs
& Dirckie Willems van A[msterdam], oud 25 jare, ouders doot, geass met hare stiefmoeder Rijckie Opkens woont in de Laurierstraet

Het is de vraag of ze echt kunnen schrijven, maar ze kunnen wel beiden naamtekenen: "koert harmens" en "dirckie willems"

Het huwelijk kent helaas veel verdriet: vijf van de zes kinderen overlijden voor hun vierde levensjaar. Twee babietjes worden zelfs ongedoopt begraven, wat betekent dat ze bij de geboorte al overleden waren of in de dagen erna. Ook de eerste levensmaanden van Jan Coenraatse zullen niet voor vreugde in het gezin gezorgd hebben. Zijn geboorte wordt overschaduwd door het overlijden van zijn drie jaar oude broertje een maand na de geboorte van Jan. Het begraafboek van het "Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof" vermeldt:
"Desember 1679 17 | kind van koert harmens op d' hoeck van de vijsel en kerckstraet"

Het enige kind in het gezin dat nu nog in leven is, is Jan Coenraatse Hobers. Ook de twee kinderen die hierna nog geboren worden worden maar één dag oud. Het kan niet anders of dit gegeven is van grote invloed geweest op de jeugd van Jan. De tegenslagen zijn nog niet ten einde. Jan is nog maar 6 jaar oud als ook zijn vader Koert Hobers overlijdt. Hij wordt begraven op het "Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof" bij zijn overleden kinderen:
"den 5 december =
Koert harmensz M[eeste]r. backer in de vijselstraat op de hoek hoeck vande kerck straet, laat na 1 kint"

Het enige kind dat hij nalaat is Jan Coenraatse Hobers. Ruim een half jaar na het overlijden van vader Koert hertrouwt moeder Dirckje met Jan Coldits. Jan is nog maar zes jaar als hij een nieuwe vader krijgt.
Den 12 Julij 1686
Joannes Coldits van Battum Backer oud 26 jaare, inde Nieuwe Vijselstraat, d'ouders tot Battum
& Dirkje Willems van A[msterdam], wedú Coert Harmensz als voorn[oemd].

Zo groeit Jan Coenraatse als enig kind op bij zijn moeder Dirckje en zijn nieuwe vader. Als Jan nog maar 15 jaar is, overlijdt zijn moeder Dirckje:
"15 = Dirckie Willems huijsvrouw van Jan Koldits inde veijsel straat op de hoeck van de kerck straet, laet nae 1 kint"

Ze wordt begraven op het Heiligewegs- en Leidsche Kerkhof. Op dit kerkhof lagen ook zijn vader en zijn broertjes en zusjes begraven. Jan Coenraatse is nu nog de enige die in leven is. Zo woont Jan nog zeven jaar samen met zijn stiefvader Jan Coldits voordat vader Jan in 1702 hertrouwt met Geertruij van Eck.

Het is niet duidelijk wanneer Jan Coenraatse uit huis is gegaan. Hij blijkt vier jaar later als "destillateur" bij de Beurs te wonen. Hij zal beroepsmatig wel eens in de Binnen Brouwerstraat zijn gekomen in herberg "daer het hert in de Bogaart uijthangt" ("Het Hert in de Boomgaard"). Wellicht kwam hij niet alleen beroepsmatig hier maar ook voor de 18-jarige herbergiersdochter Johanna Rottinck. In het voorjaar van 1706 trouwt Johanna met Jan Coenraatse Hobers. Jans ouders zijn allang overleden en Johanna's vader kan door ziekte niet bij het huwelijk aanwezig zijn:
"Den 20 April 1706
Jan Hobers van A[msterdam] distelateur oud 26 jaren, ouders doot, geass met sijn Stieffvader Jan Coldits woont bij de beurs & Johanna rottingh van A[msterdam] oud 18 Jaren inde binne brouwerstraet, geass: met haer moederJannetje van Leeuwen de vader inpotent"

Poorter van Amsterdam
Op 8 juli 1706 wordt Jan Hobers poorter van Amsterdam als "soon van", wat wil zeggen dat hij het poorterschap door vererving via zijn vader kreeg:

1706 8 julij
"Jan Coerts hobbers distelateur, soon van Coert Harmense in sijn leeven Backer en poorter ..."

Jan is nu een burger die toegang heeft tot de privileges en voorrechten van de stad. Hij is min of meer verplicht "poorter" te worden. Om later lid van het gilde te kunnen worden, moet hij namelijk poorter zijn. Nadat hij de eed aan de stad heeft afgelegd kijgt hij een ingezetencedel (klein poortercedel).

"inde sinter klaas straad"
In de winter van datzelfde jaar koopt Jan Hobers een huis in de Sint Nicolaasstraat. Hoewel de exacte locatie niet meer te achterhalen is, kunnen we behoorlijk nauwkeurig nagaan waar het huis stond:
Jan Hobers blijkt "uijt oude brieven van quijtscheldinge waarvan de laaste is dato 17 decbr. 1706 ten behoeve van Jan Hobertsze voornoemt ... gekocht een huijs en erve uijtkomende met een vrije uijtgang in het Holl, staande en geleegen in de St. Nicolaasstraet tusschen de nieuwendijk en het holl..."

Op 2 februari 1707 overlijdt stiefvader Jan Koldits

Een paar weken later (1 maart 1707) "verkoopt" Jan de helft van zijn ouderlijk huis aan de weduwe van zijn stiefvader voor 2400 gulden:
"f 2400:-- Wij Ut Supra: dat voor ons gecompareert is Jan Hoberts , distelateur, en geliede verkogt, opgedragen & quijtgeschouden te hebben aen Geertruij van Eck wedue Joannes Coldits de helft in een huys en erve staende en gelegen in de Vijselstraet op de hoek van de Kerkstraet daer de koper in woond en waervan de wederhelfte hem ook is toebehorende ..."

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan Coenraatse Hobers?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan Coenraatse Hobers

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Jan Coenraatse Hobers

Ancestors (and descendant) of Jan Coenraatse Hobers

Hermen Jans Hobers
± 1608-< 1670
Willem Rutgersz
± 1610-1670
Jannetje Lubbers
± 1612-> 1650

Jan Coenraatse Hobers
1679-1715


Coenraat Hobers
1707-± 1707
Warnar Hobers
1708-± 1781
Warnar Hobers
Johanna Hobers
1709-< 1712
Dirck Hobers
1710-1747

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Doopregister Amsterdam
    2. Ondertrouwregister Amsterdam
    3. Begraafregister Amsterdam
    4. Stadsarchief Amsterdam

    About the surname Hobers

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Hobers.
    • Check the information Open Archives has about Hobers.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Hobers.

    The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I1304.php : accessed June 3, 2024), "Jan Coenraatse Hobers (1679-1715)".