Family tree Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a. » Juda Marcus Boas (1812-1873)

Personal data Juda Marcus Boas 


Household of Juda Marcus Boas

He is married to Betje (Blim Israel Isserle) Groenteman.

They got married on April 25, 1838 at Amsterdam (NH), he was 25 years old.Source 4


Child(ren):

  1. Israel Juda Boas  1840-± 1919
  2. Margaretha Boas  1842-1920
  3. Reinera Boas  1844-???? 
  4. Marcus Boas  1846-1934
  5. Marianna Boas  1849-1937 
  6. Jette Boas  1851-1907 
  7. Hartog (Juda) Boas  1854-1894 


Notes about Juda Marcus Boas

Bron: Offroute Amsterdam.

HISTORIE VAN DE STOOMDIAMANTSLIJPERIJ GEBROEDERS BOAS

“Den 29sten juni werd in de Uilenburgerstraat een nieuwe Stoomdiamantslijperij van GEBR. BOAS geopend, van bijzonder grote omvang en voor 357 molens. Deze geheel van ijzer vervaardigd, worden in beweging gebracht door twee horizontale stoommachi­nes, systeem SULTZER, elk van 40 paardekracht. Voor aankoop grond en het bouwen van de fabriek, machines, ketels enz., werd gevorderd een som van fl. 400.000,-. Alle molens waren spoedig bezet, en in het geheel zijn thans in de fabriek werkzaam 357 slijpers, 122 verstellers, 142 leerlingen en 52 loopjongens. Wekelijks werd gemiddeld 8 à 10.000 karaat ruwe diamant geslepen, ter waarde ongeveer van fl. 400.000,- à fl. 500.000,-, hetgeen voor het grootste gedeelte door de eigenaren zelven verschaft werd”.

Uit: Verslag Kamer van Koophandel 1880. Gemeente Archief Amsterdam.

De bouw van de diamantslijperij van de gebroeders Boas was niet onopgemerkt gebleven. De nieuwe fabriek was de grootste op dit gebied in heel Europa. In de pers werd het gebouw met algemene bewondering en verbazing beschreven als een modern wonder van technisch vernuft. Het imposante gebouw, met het ruime voorplein, moet in schril kontrast gestaan hebben met de directe omgeving: Uilenburg was in die dagen nog een getto met een wirwar van nauwe stegen en gangen en een veelheid aan krotten. Wie waren deze Gebr. Boas die het lef hadden een dergelijke onderneming in deze buurt te beginnen??

De familie Boas
Grootvader Marcus Abraham Boas woonde in 1812 in de Rapenbur­gerstraat en was “Oud Kleerekoper”. Zijn zoon Juda Boas werd schoenmaker en trouwde in 1838 met Betje Groenteman. Ze kregen 7 kinderen: 4 meisjes en 3 jongens, Israël, Marcus en Hartog.

Israël en Marcus vertrokken op jonge leeftijd naar Parijs. Parijs was toen het centrum voor de diamanthandel. Hoe is niet duidelijk, maar het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat de broertjes Boas daar het diamantvak hebben geleerd.

De Fabriek
Rond 1870 ontstond een zakelijke samenwerking tussen de drie broers: Hartog leidde de fabriek in Amsterdam; Israël en Marcus kochten de ruwe diamanten in London en verkochten het geslepen produkt in Parijs. Rond 1870 woonde en werkte Hartog Boas op de Nieuwe Keizersgracht nr. 16. Tijdens de “Kaapse periode” – een gouden periode voor de Amster­damse diamantindustrie – groeide het bedrijf het pand uit. Met stukjes en beetjes werden erven aangekocht tussen de Uilenburgerstraat, de Houtkopersburgwal en de Uilenburgergracht. In 1878 volgde de aanbesteding door de architect en werktuigbouwkundige J.C. Meyer. In 1879 werd het gebouw opgeleverd. Zelfs nu nog wordt verteld dat de Gebrs. Boas binnen een jaar uit de kosten waren, wat gezien de door de Kamer van Koophandel vermelde produktiviteit zeker voor mogelijk gehouden moet worden.

De heren Boas slepen diamanten voor eigen rekening. Uit het gastenboek van de fabriek blijkt dat de klanten vanaf de eerste dag van heinde en verre kwamen om bij de Gebroeders geslepen stenen te kopen. Men kwam uit heel Europa, zelfs uit de Verenigde Staten, uit Rusland en Japan.

De Bond
Het aantrekken van arbeidskrachten in deze buurt, waar de werkloosheid groot was, zal voor Hartog Boas geen probleem geweest zijn. De vakverenigingen waren echter minder blij met de nieuwe onderneming. Zij waarschuwden tegen de ongebreidelde toeloop in een vak dat zo sterk onderhevig was aan economische fluctuaties. De waarschuwingen waren tevergeefs, sterker nog, enkele vakverenigingen liepen door de komst van de fabriek vrijwel leeg. Door het enorme aanbod van arbeiders, daalden de lonen. De Gebrs. Boas en de vakverenigingen zijn jarenlang elkaars opponenten geweest.

Afwezige Heren
In 1894 stief Hartog Boas aan TBC, een veel voorkomende ziekte onder diamantbewer­kers. Hij liet een jong gezin met 6 kinderen achter. Israël en Marcus bleven – ongehuwd – in Parijs. De fabriek werd geleid door een zaakwaarnemer. De gebroeders – inmiddels goede veertigers – konden op dat moment al gaan rentenieren, geen slecht resultaat voor zonen van een schoenmaker!!

Als ooms hadden Israël en Marcus een goed contact met de kinderen van hun broer, getuige een intensieve briefwisseling tussen Parijs en Amsterdam. Opvallend is dat in geen van die brieven de fabriek wordt vermeld. Hartogs kinderen kozen niet voor het diamant­vak: Julius Hartog rentenierde; Marcus Israël werd neuroloog en Bernard studeerde filosofie in Munchen. Ook de meisjes huwden “buiten het diamantvak”. Israël heeft in 1935, na de dood van “Oom Marcus”, de directie van de fabriek overgeno­men. Hij heeft voornamelijk in Frankrijk en in Zwitserland gewoond. De dagelijkse leiding bleef in handen van een zaakwaarnemer.

Veranderingen
De fabriek bleef zich uitbreiden en vernieuwen, zowel in organisatie als in bouw. Vanaf 1890 werd steeds minder voor eigen rekening geslepen. Men ging over op het systeem van verhuren van slijpmolens aan zelfstandige diamantairs. In 1894/95 bij de grote stakingen die tot oprichting van de Algemene Nederlandse Diamantwerkers Bond, de ANDB, zouden leiden, werden de Gebr. Boas al niet meer als patroons genoemd. In 1921 werd er een definitieve wijziging doorgegeven aan het Handelsregister: “Stoomdiamantslijperij Gebr. Boas, verhuur van diamantmolens.

In de jaren ‘20 draaide de fabriek nog steeds op stoom, ook al was er tijdens de Eerste Wereldoorlog elektriciteit gekomen, naar verluid aangelegd door gevluchte Belgen. In deze periode waren de opbrengsten van de diamanthandel heel wisselvallig.

De grote economische crisis van de jaren ‘30 was voor een aantal diamantbedrijven de definitieve genadeslag. Veel dia­mantbewerkers trokken naar Antwerpen om daar hun geluk te beproeven. In het grote Boas gebouw kwamen andere industrieën een textielhandel, een kousenfabriek, een pantoffelfabriek, een verffabriek. Tijdens de oorlog werd de fabriek gevorderd door de Duitsers die uit alle macht probeerden de diamantin­dustrie draaiende te houden.

Toen dat niet lukte werd de Boas fabriek in 1944 geliquideerd. Marcus Boas kon met zijn gezin op tijd uitwijken naar de Verenigde Staten. Bertha Boas ver­trok in 1939 met haar zoons naar Engeland en Bernard Boas is veilig naar Zwitserland ontkomen. Martha, Julius en Elisabeth zijn in concentratiekampen omgekomen.

Het verval en een nieuwe start
a de oorlog leidde het gebouwen complex een kwijnend bestaan, en werd een speelbal van projectontwikkelaars en gemeentelijke bestemmingsplannen. Eens per jaar kwam Marcus I. Boas voor een paar dagen over om zijn zaken hier af te handelen en nog eens naar de Fabriek te kijken. Hij stierf in 1986 op 94-jarige leeftijd. Zijn dochters hebben in de zomer van 1989 hun “laat­ste deel” van het gebouwencomplex aan de firma Gassan verkocht. Daarmee begon een nieuwe episode in een “Oude Fabriek”, want met de firma Gassan zijn de Diamanten op Uilenburg teruggekeerd.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Juda Marcus Boas?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Juda Marcus Boas

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Juda Marcus Boas

Access to the images of the publication is limited by the author.

Ancestors (and descendant) of Juda Marcus Boas

Judica Judels
± 1777-± 1872

Juda Marcus Boas
1812-1873

1838
Israel Juda Boas
1840-± 1919
Reinera Boas
1844-????
Marcus Boas
1846-1934
Marianna Boas
1849-1937
Jette Boas
1851-1907

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Militieregisters
    2. Gemeente archief Amsterdam, Bevolkingsregister 1851-1853 Invenr: 479 p. 21
    3. GAA BS 1853-1863 invent 283
    4. Noord Hollands Archief BS huwelijk 358.6 reg 149 akte Reg. 2 fol. 106

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on June 23, 1812 was about 15.0 °C. There was 26 mm of rainWind direction mainly southwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1812: Source: Wikipedia
      • April 30 » The Territory of Orleans becomes the 18th U.S. state under the name Louisiana.
      • May 16 » Imperial Russia signs the Treaty of Bucharest, ending the Russo-Turkish War. The Ottoman Empire cedes Bessarabia to Russia.
      • June 1 » War of 1812: U.S. President James Madison asks the Congress to declare war on the United Kingdom.
      • July 18 » The Treaties of Orebro end both the Anglo-Russian and Anglo-Swedish Wars.
      • September 5 » War of 1812: The Siege of Fort Wayne begins when Chief Winamac's forces attack two soldiers returning from the fort's outhouses.
      • September 14 » Napoleonic Wars: The French Grande Armée enters Moscow. The Fire of Moscow begins as soon as Russian troops leave the city.
    • The temperature on April 25, 1838 was about 13.0 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1838: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 2.9 million citizens.
      • January 6 » Alfred Vail and colleagues demonstrate a telegraph system using dots and dashes (this is the forerunner of Morse code).
      • January 26 » Tennessee enacts the first prohibition law in the United States.
      • April 30 » Nicaragua declares independence from the Central American Federation.
      • June 10 » Myall Creek massacre: Twenty-eight Aboriginal Australians are murdered.
      • June 28 » Coronation of Queen Victoria of the United Kingdom.
      • September 3 » Future abolitionist Frederick Douglass escapes from slavery.
    • The temperature on February 1, 1873 was about -2.6 °C. The air pressure was 6 kgf/m2 and came mainly from the east-northeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 67%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From July 6, 1872 till August 27, 1874 the Netherlands had a cabinet De Vries - Fransen van de Putte with the prime ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) and I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • In the year 1873: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • January 17 » A group of Modoc warriors defeats the United States Army in the First Battle of the Stronghold, part of the Modoc War.
      • June 18 » Susan B. Anthony is fined $100 for attempting to vote in the 1872 presidential election.
      • August 4 » American Indian Wars: While protecting a railroad survey party in Montana, the United States 7th Cavalry, under Lieutenant Colonel George Armstrong Custer clashes for the first time with the Cheyenne and Lakota people near the Tongue River; only one man on each side is killed.
      • August 30 » Austrian explorers Julius von Payer and Karl Weyprecht discover the archipelago of Franz Josef Land in the Arctic Sea.
      • September 1 » Cetshwayo ascends to the throne as king of the Zulu nation following the death of his father Mpande.
      • October 3 » Chief Kintpuash and companions are hanged for their part in the Modoc War of northern California.
    • The temperature on February 3, 1873 was about 4.4 °C. The air pressure was 6 kgf/m2 and came mainly from the south east. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 93%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From July 6, 1872 till August 27, 1874 the Netherlands had a cabinet De Vries - Fransen van de Putte with the prime ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) and I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
    • In the year 1873: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • April 4 » The Kennel Club is founded, the oldest and first official registry of purebred dogs in the world.
      • April 13 » The Colfax massacre, in which more than 60 black men are murdered, takes place.
      • June 18 » Susan B. Anthony is fined $100 for attempting to vote in the 1872 presidential election.
      • July 21 » At Adair, Iowa, Jesse James and the James–Younger Gang pull off the first successful train robbery in the American Old West.
      • August 23 » Albert Bridge in Chelsea, London opens.
      • September 1 » Cetshwayo ascends to the throne as king of the Zulu nation following the death of his father Mpande.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Boas

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Boas.
    • Check the information Open Archives has about Boas.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Boas.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Kees Boas, "Family tree Boas-Bianchi-Baaij-Happee e.v.a.", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-boas/I2185.php : accessed May 7, 2024), "Juda Marcus Boas (1812-1873)".