Voorouders Monique en Jan Vis en aanverwante personen » Simon Graaff, (1798-1890)

Persoonlijke gegevens Simon Graaff, 

  • Hij is geboren in het jaar 1798 in Bruinisse gem. Schouwen Duiveland Zld. NL.
  • (School) .
    Simon de Graaff (1797-1891)

    Schouwen-Duiveland kende in de negentiende eeuw een aantal trouwe en kundige onderwijzers. Het grootste deel van hun leven bleven ze in de stad of het dorp om vergroeid te raken met de bevolking en de jeugd. Voor hen vormde de meester een belangrijke schakel in hun leven. Voor de bevolking was de schoolmeester een vraagbaak en vertrouwenspersoon.
    Simon de Graaff uit Bruinisse voldeed aan dit profiel. Hij trad in de voetsporen van zijn vader, Andries de Graaff, die ook schoolmeester in dit dorp was. Toentertijd waren er drie rangen. De meeste onderwijzers hadden de derde rang. Simon behaalde die in 1816. Twee jaar later volgde hij zijn vader op als hoofd van de school. Ruim eenenzestig jaar bleef hij in functie. Met een dergelijke diensttijd zal hij tot een zeer selecte groep hebben behoord. Simon de Graaff heeft ook op andere wijze zijn bijdrage geleverd aan de jeugd van Bruinisse. Hij trouwde in 1819 met Pieternella Lokker en na haar overlijden in 1835 met Jacomijna van de Stolpe. Uit beide huwelijken werden samen zesentwintig kinderen geboren!
    Tine Visser, gepromoveerd op het onderwijs in Zeeland in de negentiende eeuw, heeft het leven van De Graaff belicht in een bundel biografieën over Zeeuwse onderwijzers. Daarin vertelt ze hoe De Graaff begon in het oude schoolgebouw, dat oorspronkelijk in het koor van de kerk was. In 1853 kon een nieuw gebouw worden betrokken. Daar zaten de leerlingen nog steeds bij elkaar. Toen een scheidingswand werd geopperd, wilde De Graaff daar niets van weten. Hij hield graag toezicht op wat de beide onderwijzers deden. Het compromis was een wand maar met een glazen tussendeur. De explosieve groei van het dorp zorgde ervoor dat in 1883 een nieuw gebouw in gebruik werd genomen met acht lokalen. De Graaff legde de eerste steen. Hoewel al gepensioneerd, werd hem deze eer gegund.
    De Graaff maakte talrijke vernieuwingen mee. Zo hoefde hij vanaf 1860 niet langer zelf het schoolgeld te innen maar ging de gemeente dat doen. Zijn salaris zag De Graaff stijgen tot bijna duizend gulden per jaar. In een periode dat er nog geen schoolplicht was, probeerde het schoolbestuur het schoolgaan te stimuleren. Kinderen van ouders die het schoolgeld niet konden betalen, genoten gratis onderwijs. Niettemin zag De Graaff een deel van het jaar deze kinderen niet als die meehielpen om het gezinsinkomen te vergroten.
    Een deel van de jeugd zag De Graaff vertrekken want in 1861 startte een Christelijke school. Het advies van de schoolopziener om het schoolgeld af te schaffen om zo de leerlingen te behouden voor de openbare school werd door de gemeente genegeerd. Toch bleef de openbare school veruit de grootste.
    De Graaff was een kundig onderwijzer die veel aan zelfstudie deed. Hij was een actief lid van het Duivelandse schoolonderwijzersgezelschap. Voor zijn collega’s hield hij inleidingen. Uit het feit dat De Graaff in 1850 op de proppen kwam met een komische voordracht over het geld, de stok en de wijn blijkt dat hij over humor beschikte. De Graaff vertegenwoordigde zijn collega’s bij het Nederlands Onderwijzersgenootschap. In 1867 vierde De Graaff zijn vijftigjarig jubileum en tien jaar later herdacht hij hoe hij zestig jaar tevoren was begonnen. Het laat zich raden dat het tijd werd om te stoppen. Slechts na aandrang en het besluit van de gemeenteraad om zijn pensioen aan te vullen, vroeg De Graaff ontslag. In zijn brief was weemoed te lezen. Hij deed slechts node afstand van de functie ‘waarvoor hij heeft geleefd en die hem nog steeds lief en dierbaar is’. Nog twaalf jaar kon hij van zijn pensioen genieten.

    Huib Uil, vrijdag 9 mei 2014
  • (4. beroep(en), (functie),) : schoolonderwijzer. hoofdonderwijzer..
  • Hij is overleden op 4 januari 1890 in Bruinisse gem. Schouwen Duiveland Zld. NL, hij was toen 92 jaar oud.
    Y
  • Een kind van Andries Graaff, en Jannetje Luik
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 3 december 2014.

Gezin van Simon Graaff,

(1) Hij is getrouwd met Pieternella Lokker.

Zij zijn getrouwd op 29 oktober 1819 te Bruinisse gem. Schouwen Duiveland Zld. NL, hij was toen 21 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Andries de Graaff,  1823-1890
  2. Johanna Graaff,  1827-1910 

Gebeurtenis (6. Akte van huwelijk.) op 29 oktober 1819.

Huwelijk Simon de Graaff en Pieternella Lokker, 29-10-1819
Soort akte: Huwelijksakte
Aktedatum: 29-10-1819
Aktenummer: 13
Huwelijksplaats: Bruinisse
Bruidegom: Simon de Graaff
Geboorteplaats: Bruinisse
Leeftijd: 22
Beroep: Schoolonderwijzer
Bruid: Pieternella Lokker
Geboorteplaats: Serooskerke
Leeftijd: 22
Beroep: Particuliere
Vader bruidegom: Andries de Graaff
Moeder bruidegom: Tannetje Luik
Vader bruid: Cornelis Lokker
Beroep: Winkelier
Moeder bruid: Pieternella van den Hoek
Toegangsnummer: 25 Burgerlijke Stand Zeeland (1796) 1811-1980
Gemeente: Bruinisse
Inventarisnummer: BRU-H-1819
Vindplaats: Zeeuws Archief

(2) Hij is getrouwd met Jakomijna van de Stolpe,.

Zij zijn getrouwd op 20 mei 1835 te Bruinisse gem. Schouwen Duiveland Zld. NL, hij was toen 37 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Leendert Graaff,  1838-1906 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Simon Graaff,?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Simon Graaff,

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Simon Graaff,

Simon Graaff,
1798-1890

(1) 1819
(2) 1835

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen

  • De temperatuur op 20 mei 1835 lag rond de 13,0 °C. De wind kwam overheersend uit het noord-oosten. Typering van het weer: half bewolkt. Bron: KNMI
  • De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In het jaar 1835: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 2,9 miljoen inwoners.
    • 30 januari » Poging tot moord op President van de Verenigde Staten Andrew Jackson. Dit is de eerste moordaanslag op een president van de VS.
    • 14 maart » Giovanni Schiaparelli, Italiaans astronoom, 'ontdekker' van de kanalen op de planeet Mars († 1910)
    • 5 mei » De eerste spoorweg op het Europees continent wordt in gebruik genomen tussen Brussel en Mechelen. De lijn was 20km lang.
    • 12 september » De dirigent Wilhelm Friedrich Wieprecht en de muziekinstrumentenbouwer Johann Gottfried Moritz vragen het patent aan voor hun "Bass Tuba" in F1.
  • De temperatuur op 4 januari 1890 lag rond de 3,4 °C. Er was 0.5 mm neerslag. De winddruk was 3 kgf/m2 en kwam overheersend uit het zuid-zuid-oosten. De luchtdruk bedroeg 76 cm kwik. De relatieve luchtvochtigheid was 93%. Bron: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was van 1849 tot 1890 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
  • Van 21 april 1888 tot 21 augustus 1891 was er in Nederland het kabinet Mackay met als eerste minister Mr. A. baron Mackay (AR).
  • In het jaar 1890: Bron: Wikipedia
    • Nederland had zo'n 4,5 miljoen inwoners.
    • 20 maart » Otto von Bismarck wordt ontslagen als Duits rijkskanselier.
    • 6 april » De Fransen nemen Ségou in, en veroveren daarmee het dal van de Niger.
    • 27 juli » Vincent van Gogh schiet zichzelf in de borst met een revolver. Aan zijn verwondingen overlijdt hij twee dagen later, op 29 juli.
    • 6 augustus » William Kemmler sterft als eerste mens op de elektrische stoel.
    • 29 november » In Japan wordt een nieuwe grondwet aangenomen en komt de Diet voor het eerst bijeen.
    • 29 december » Het bloedbad van Wounded Knee vindt plaats.


Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Graaff,

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Graaff,.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Graaff,.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Graaff, (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Jan Vis, "Voorouders Monique en Jan Vis en aanverwante personen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-monique-en-jan-vis/I32574.php : benaderd 5 mei 2024), "Simon Graaff, (1798-1890)".