Voorouders van Leo Jolmar » Friedrich Fritz "Frits" Willemsen (1921-1944)

Persoonlijke gegevens Friedrich Fritz "Frits" Willemsen 

  • Roepnaam is Frits.
  • Hij is geboren op 30 mei 1921 in Enschede, Overijssel, Nederland.
  • Beroep: Kantoorbediende.
  • Hij is overleden op 25 juli 1944 in Bunnik, Utrecht, Nederland, hij was toen 23 jaar oud.
    Frits is op 25 juli 1944 in de vroege ochtenduren terechtgesteld. De plaats waar dit gebeurd is is niet bekend. Hoogstwaarschijnlijk vond de executie plaats in het Fort Rhijnauwen. Ook de begraafplaats is onbekend. Er is geen overlijdensakte opgemaakt volgens schrijven van de gemeente Enschede.

    Op 2 maart 2015 is een herdenkingssteen (stolperstein) gelegd voor de woning van de familie Willemsen aan de Kuipersdijk 115A te Enschede. Helaas ligt deze steen voor het huis van de buren.
    Oorzaak: Gefusileerd wegens spionage.
  • Een kind van Jan Hendrik Willemsen en Frederika Graphorn
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 6 april 2015.

Gezin van Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

Hij had een relatie met (Niet openbaar).

De relatie startte

Frits was verloofd met Lammigje Bulder.

Notities over Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort Rhijnauwen tussen Zeist, De Bilt, Utrecht en Bunnik door de Duitse bezetter gebruikt als munitiedepot en als fusilladeplaats. Honderden verzetshelden zijn er omgebracht. Het is dus niet onmogelijk dat Frits een van hen was. Het aantal gefusilleerden is onbekend. Schattingen lopen uiteen van 250 tot 500. Van 55 personen zijn de namen achterhaald en voor hen zijn gedenkstenen geplaatst.
Wie de andere slachtoffers zijn en waar zij precies zijn begraven is onbekend. Waarschijnlijk zijn ze in anonieme massagraven op Utrechtse begraafplaatsen begraven
In mei 1940 werd Fort Rhijnauwen in beslag genomen door de Duitsers. Het fort werd aanvankelijk door hen gebruikt als munitieopslagplaats. De soldaten werden gehuisvest in een barak en de officieren verbleven in kasteel Rhijnauwen. In de jaren erna lieten ze vrijwel niemand op het fort toe.
Na de bevrijding werden op het binnenterein van het fort 6 houten (executie)palen aangetroffen en werd bekend wat voor vreselijks zich op het fort had afgespeeld. Getuigen meldden dat de Duitsers vanaf 1942 regelmatig verzetsstrijders uit Nederland en België op het fort hadden geëxecuteerd. De slachtoffers zaten in afwachting ervan in de Utrechtse gevangenissen aan het Wolvenplein en de Gansstraat. Op de dag van de executie reden om 6 uur ’s ochtends de gevangenenwagen, een wagen met manschappen en de begrafenisondernemer vanuit Utrecht naar het fort (Bron: Dodenakkers.nl).
Ieder die zich voor een militaire rechtbank moest verantwoorden werd in de regel opgesloten in de Kriegswehrmachtgefängnis, die gevestigd was in het Huis van Bewaring aan de Gansstraat te Utrecht. Diegenen die vervolgens door een krijgsraad tot een korte straf veroordeeld waren, werden hier ook ondergebracht. De Kriegswehrmachtgefängnis was de enige Duitse gevangenis die onder de Wehrmacht ressorteerde. Niet alleen was de bewaking in handen van Duitse militairen maar in de zomer van 1944 vond er tevens een aantal zittingen van de krijgsraad plaats.
Frits werd op 26 juni 1944 in deze gevangenis binnengebracht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Friedrich Fritz "Frits" Willemsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Afbeelding(en) Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

Voorouders (en nakomelingen) van Friedrich Fritz Willemsen

Friedrich Fritz Willemsen
1921-1944


(Niet openbaar)

    Toon totale kwartierstaat

    Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

    • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
    • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
    • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



    Visualiseer een andere verwantschap

    De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

    Aanknopingspunten in andere publicaties

    Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

    Historische gebeurtenissen

    • De temperatuur op 30 mei 1921 lag tussen 5,6 °C en 20,6 °C en was gemiddeld 14,7 °C. Er was 7,7 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
    • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
      • 4 maart » Warren G. Harding wordt beëdigd als 29e president van de Verenigde Staten
      • 18 maart » De tweede Vrede van Riga tussen Polen en de Sovjet-Unie. Ondanks de recente Poolse successen annexeert de Sovjet-Unie Oekraïne en Wit-Rusland. De regering van Oekraïne emigreert naar Frankrijk.
      • 24 mei » De Belgische regering verleent het stakingsrecht aan de vakbonden.
      • 13 juni » Paus Benedictus XV creëert drie nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Polen Achille Ratti.
      • 30 oktober » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de eerste keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 1-0 te winnen van titelhouder Uruguay.
      • 18 december » Het Pools voetbalelftal speelt de eerste interland uit de geschiedenis van het land. In Boedapest wordt met 1-0 verloren van Hongarije.
    • De temperatuur op 25 juli 1944 lag tussen 13,2 °C en 23,1 °C en was gemiddeld 17,6 °C. Er was 2,8 uur zonneschijn (18%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
    • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
    • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
      • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
      • 5 augustus » Tussen Hoogeveen en Beilen wordt een trein beschoten door Amerikaanse vliegtuigen. Er komen 43 mensen om, ongeveer 160 raken gewond.
      • 11 september » Bij een RAF-bombardement op Darmstadt komen zo'n 11.500 mensen om.
      • 18 september » Britten torpederen de Junyo Maru. Meer dan duizend Nederlandse gevangenen komen om.
      • 14 oktober » Bij het bombardement van Zutphen komen meer dan 100 burgers om en vallen honderden gewonden.
      • 12 november » Britse bommenwerpers brengen in de Tromsøfjord de Tirpitz tot zinken
      • 16 december » Begin van het Ardennenoffensief. Een V-2-raket treft de Cinema Rex in Antwerpen waarbij 567 mensen omkomen.
    

    Dezelfde geboorte/sterftedag

    Bron: Wikipedia

    Bron: Wikipedia


    Over de familienaam Willemsen


    Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
    J.A.J. de Klark, "Voorouders van Leo Jolmar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-leo-jolmar/I76.php : benaderd 4 mei 2024), "Friedrich Fritz "Frits" Willemsen (1921-1944)".