Voorouders van Leo Jolmar » Friedrich Fritz "Frits" Willemsen (1921-1944)

Persoonlijke gegevens Friedrich Fritz "Frits" Willemsen 


Afbeelding(en) Friedrich Fritz "Frits" Willemsen


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Friedrich Fritz Willemsen

Friedrich Fritz Willemsen
1921-1944


(Niet openbaar)

Gezin van Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

Hij had een relatie met (Niet openbaar).

De relatie startte

Frits was verloofd met Lammigje Bulder.

Notities over Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fort Rhijnauwen tussen Zeist, De Bilt, Utrecht en Bunnik door de Duitse bezetter gebruikt als munitiedepot en als fusilladeplaats. Honderden verzetshelden zijn er omgebracht. Het is dus niet onmogelijk dat Frits een van hen was. Het aantal gefusilleerden is onbekend. Schattingen lopen uiteen van 250 tot 500. Van 55 personen zijn de namen achterhaald en voor hen zijn gedenkstenen geplaatst.
Wie de andere slachtoffers zijn en waar zij precies zijn begraven is onbekend. Waarschijnlijk zijn ze in anonieme massagraven op Utrechtse begraafplaatsen begraven
In mei 1940 werd Fort Rhijnauwen in beslag genomen door de Duitsers. Het fort werd aanvankelijk door hen gebruikt als munitieopslagplaats. De soldaten werden gehuisvest in een barak en de officieren verbleven in kasteel Rhijnauwen. In de jaren erna lieten ze vrijwel niemand op het fort toe.
Na de bevrijding werden op het binnenterein van het fort 6 houten (executie)palen aangetroffen en werd bekend wat voor vreselijks zich op het fort had afgespeeld. Getuigen meldden dat de Duitsers vanaf 1942 regelmatig verzetsstrijders uit Nederland en België op het fort hadden geëxecuteerd. De slachtoffers zaten in afwachting ervan in de Utrechtse gevangenissen aan het Wolvenplein en de Gansstraat. Op de dag van de executie reden om 6 uur ’s ochtends de gevangenenwagen, een wagen met manschappen en de begrafenisondernemer vanuit Utrecht naar het fort (Bron: Dodenakkers.nl).
Ieder die zich voor een militaire rechtbank moest verantwoorden werd in de regel opgesloten in de Kriegswehrmachtgefängnis, die gevestigd was in het Huis van Bewaring aan de Gansstraat te Utrecht. Diegenen die vervolgens door een krijgsraad tot een korte straf veroordeeld waren, werden hier ook ondergebracht. De Kriegswehrmachtgefängnis was de enige Duitse gevangenis die onder de Wehrmacht ressorteerde. Niet alleen was de bewaking in handen van Duitse militairen maar in de zomer van 1944 vond er tevens een aantal zittingen van de krijgsraad plaats.
Frits werd op 26 juni 1944 in deze gevangenis binnengebracht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Friedrich Fritz "Frits" Willemsen?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Friedrich Fritz "Frits" Willemsen

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Willemsen


Historische gebeurtenissen


 • De temperatuur op 30 mei 1921 lag tussen 5,6 °C en 20,6 °C en was gemiddeld 14,7 °C. Er was 7,7 uur zonneschijn (47%). De gemiddelde windsnelheid was 4 Bft (matige wind) en kwam overheersend uit het zuiden. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 9 september 1918 tot 18 september 1922 was er in Nederland het kabinet Ruys de Beerenbrouck I met als eerste minister Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP).
 • In het jaar 1921: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 6,9 miljoen inwoners.
  • 25 februari » Georgië wordt bezet door de Sovjet-Unie.
  • 13 juni » Paus Benedictus XV creëert drie nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse nuntius in Polen Achille Ratti.
  • 8 september » Eerste Miss America-verkiezing.
  • 30 oktober » Het Argentijns voetbalelftal wint voor de eerste keer de Copa América door in de slotwedstrijd met 1-0 te winnen van titelhouder Uruguay.
  • 1 december » Oprichting van het rooms-katholieke Apostolisch vicariaat Siberië.
  • 3 december » Oprichting van de Egyptische voetbalbond.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 25 juli 1944 lag tussen 13,2 °C en 23,1 °C en was gemiddeld 17,6 °C. Er was 2,8 uur zonneschijn (18%). De gemiddelde windsnelheid was 2 Bft (zwakke wind) en kwam overheersend uit het oost-zuid-oosten. Bron: KNMI
 • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was van 1890 tot 1948 vorst van Nederland (ook wel Koninkrijk der Nederlanden genoemd)
 • Van 27 juli 1941 tot 23 februari 1945 was er in Nederland het kabinet Gerbrandy II met als eerste minister Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP).
 • In het jaar 1944: Bron: Wikipedia
  • Nederland had zo'n 9,1 miljoen inwoners.
  • 18 mei » De Nederlandse torpedoboot Arend zinkt na op een mijn te zijn gelopen.
  • 20 juli » Bomaanslag van kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg op het leven van Adolf Hitler mislukt.
  • 4 augustus » Anne Frank wordt, na te zijn verraden, opgepakt in Amsterdam. Ze was ondergedoken in het achterhuis van Prinsengracht 263 te Amsterdam.
  • 2 september » Tweede Wereldoorlog: de geallieerde troepen trekken België binnen.
  • 17 september » Britse grondtroepen steken bij Lommel de grens over en paratroepen landen bij Eindhoven, Son, Nijmegen en Arnhem, als onderdeel van Operatie Market Garden.
  • 21 oktober » Aken is de eerste grote Duitse stad die in geallieerde handen valt.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia


Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


De publicatie Voorouders van Leo Jolmar is samengesteld door (neem contact op).
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
J.A.J. de Klark, "Voorouders van Leo Jolmar", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-leo-jolmar/I76.php : benaderd 21 februari 2024), "Friedrich Fritz "Frits" Willemsen (1921-1944)".