Voorouders van Jannie van den Berg » Leendert Willemszn. van den Bergh (± 1690-1761)

Persoonlijke gegevens Leendert Willemszn. van den Bergh 


Gezin van Leendert Willemszn. van den Bergh

(1) Hij is getrouwd met Marrigje Bastiaansdr. Vuijck.

Zij zijn getrouwd rond 1714.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Marrigje (Maagje) Petersdr. Alblas.


Huwelijk
Datum: EST 1725
Plaats: Jaarsveld

Zij zijn getrouwd dec 1724/jan 25 te Ameide-Tiendeveen.Bron 1

civil

Kind(eren):



Notities over Leendert Willemszn. van den Bergh



Gerrit: Verre Neef Barend van den Berg Uit Ede schrijft in zijn onderzoek;
"Door vermissing in het archief van DTB is de geboortedatum niet meer te achterhalen.
Ervan uitgaande dat hij trouwde in 1725 is het niet ondenkbeeldig dat hij tussen
1695 en 1705 is geboren."

Gerrit: Op 23 jun 2011, vond ik bij <http://www.den-uijl.nl/genealogy/81638.htm > dat Leendert eerder gehuwd was met Marrigje Bastiaansdr. Vuijck (bron: 120 Gemeente-archief Utrecht.)
Marrigje was de zus van Bastiaan Bastiaanszn. Vuijck alias de Posthoorn, die Herberg de Swaen in Kapel bestierde. (Waarschijnlijk het huidige cafe de Rode Leeuw, waar de fam Lichaam en van Lent nu de septor zwaait.)
Terzijde, Cees van Lent kocht in 1991 het vervallen Huis te Vliet aan en restaureerde het in 2019. In ieder geval op zijn voorwaarden dat er op het grondgebied naast Huis ten Vliet ook een aantal woningen door hem gebouwd moesten worden, waardoor de opbrengst daarvan de restauratie zouden dekken.
(zie Link hieronder)
https://www.kunstencultuurlopik.nl/wp-content/uploads/2017/05/2012-Lopikerkapel-OMD.pdf

Marrigje was bovenal ook een aangetrouwde nicht van Leendert, want dochter van de zus van zijn moeder. Leendert zijn tweede huwelijk Is met Merrigje Alblas (bron; 687 DTB-boeken Jaarsveld), A.W. den Hartog-Zijderveld. Cit. Date: 7 november 2003)
Dit gegeven is ook al eens door ene "Hans van den Berg" (aangenomen kind van den Berg) aan mij doorgestuurd.

Gerrit: Peter Spruijt zegt: Leendert Willemzn. van den Bergh, geboren ca. 1695 te Jaarsveld wist zelf niet meer wanneer hij geboren was, overl. 28 februari 1761 Jaarsveld, huw. circa 1725 Ameide-Tiendeveen met ene Marrigje Pieters Alblas, geb. circa 1705, overl. 21-11-1750 Jaarsveld.

Ook ontr. in Jaarsveld: Leendert huwde op ca 27 jarige leeftijd zijn Marrigje Alblas in 1725 te Jaarsveld.
Barend en anderen vonden uit dit huwelijk alleen "Judith en Willem" en deze zijn dan ook precies van na net na die huwelijkse datum.
De precieze huwelijksdatum van Leendert en Marrigje weten we niet nauwkeurig, als dat bijv. januari is dan kan Pieter zelfs een echt kind uit dit huwelijk zijn in nov 1725 !!! Waarvan Akte.

Alleen er is juist 'ook' nog een Pieter geboren in 1725 en zou eventueel ook nog als voorechtelijk kind van dit huwelijk kunnen worden gezien.
In ieder geval er is een Familierelatie tussen deze Pieter en Judith, want dezelfde Judith was doopgetuige bij de dochter "Helena" geb.8 okt 1758 van deze Pieter en Marrigje Alblas.

Gerrit: Deze Leendert heeft bij zijn zoon ingewoond aan de Bovenend Huys nr. 117. Net voorbij de Uitweg aan de Lopikkerweg Oost.
Dit zal hoogst waarschijnlijk de Hofstede zijn geweest die Gr Gr Vader Arien Leendertzn. Cleijnensorch liet bouwen in 1642.
Dit geeft in ieder geval inzicht in de erflijn en/of het inwonen van een vader en zoon.
Hieruit kan gevoeglijk worden afgeleid dat Grootvader Leendert met Neeltghen in Huis 59 zijn blijven wonen en dat feitelijk de zoon Willem Leendertzn. uiteindelijk ook de hofstede in Kapel ging bestieren? Een ander senario is dat zoon Pieter op de nieuwe hofstede introk en er ook nu naamsverwisseling heeft plaats gevonden tussen Lopik en Jaarsveld ?
Een feit laat zich steeds zien; het barst terzelfde tijd van de Willem, Leendert en Pieter van den Berghen en het is moeilijk om het echte onderscheid goed te kunnen maken over wie op welk moment op welke boerderij, waar woonachtig was. Het was allemaal familiebezit en door de rechtspraak over de erven van Vuijk, de Ridder en Alblas, werd het er niet veel gemakkelijker op.

De 5 eerste kinderen; Jan Leendert/Willempje/Theuntje/Marrigje (Maria) en Grietje zijn uit het eerste huwelijk van vader Leendert Willemszn. met Marrigje Bastiaansdr Vuijck.
Marrigje's Vader was Bastiaan Corneliszn Vuijck, (alias de Posthoorn).

De Posthoorn:
Langs de Enge IJssel nabij Lopik-Dorp, op een halve km vanaf de voormalige splitsing van de Zand of Achterweg ligt nog steeds de "Fuijcke Brug" vlakbij de plek waar ooit Herberg "de Posthoorn" stond.
Boven de deur van deze Herberg-Boerderij hing een uithangbord met een afbeelding van een z.g. Posthoorn. Deze Posthoorn-schilden moesten overal in het land goed zichtbaar zijn aangebracht langs de postkoets-route's.
Langs deze ooit oude route via de Achterweg van de Fuijkebrug naar het volgende station, "de Zeven Bomen" bij Sevenhoven/Lopikkerkapel richting IJsselstein en Utrecht reisden zowel de post van A naar B alsook personen.
In Kapel, langs de destijds drukke vaarroute op de Enge IJssel, woonde een telg Bastiaan uit deze zeer bemiddelde familie Vuijck- alias de Posthoorn.

Een van de zonen, Bastiaan Bastiaanszn. Vuijck, was daar de geziene uitbater en Waard van Herberg de Swaen.
Hij was vooral handelsman die op deze plek een vermogen wist te vergaren. (altans een vermogen in die dagen)
Het valt te bedenken dat deze Herberg op dezelfde lokatie was gelegen als waar nu het huidige cafe de Rode Leeuw van de fam. Lichaam-van Lent.
We weten het helaas niet.
Deze familie Vuijck verzorgde destijds voornamelijk de varende handel (beurtvaart) langs de toen populaire scheepvaartroute's langs de Lek en de Enge IJssel van Utrecht, Jutphaas, Vreeswijk en Lopikker/Jaarsvelderkapel via Schoonhoven tot Bergambacht en Gouda aan toe.

Gerrit: Deze voormalige "Herberg De Swaan" lag pal aan de Enge IJssel aan het zand(Jaag)pad waar de trekvaart tussen Utrecht en Schoonhoven dagelijks langs voer. De schippers hielden daar een stop voor hun inkopen en nuttigden dan ook het broodnodige biertje, borreltje of de gebakken eitjes met spek.
Verder trok dat uiteraard ook de overige handel en de handelaren te paard en wagen aan.
In ieder geval spinde de fam. Vuijck er garen bij.
Ook werden er in "Herberg de Swaen" boedelverkopen georganiseerd door de plaatselijk Notaris. Naast de Herberg was een heuse Kaatsbaan gevestigd die op gezette tijden veel publiek trok. Kaatsen was de voorloper van het huidige tennis.
Ook op de Malibaan in Utrecht was ooit zo'n Kaatsbaan gesitueerd.

HERBERG "De Prins" te Sevenhoven, Lopikkerkapel. (W.s. lokatie nu de Rode Leeuw?)
(Niet te verwarren met Zevender bij Schoonhoven.)
In de zeventiende eeuw draagt deze hofstede/Herberg een andere naam.
Als Willem Cornelisz Houwesch, waarschijnlijk smid van beroep, op 28 mei 1667 de huizingen koopt van Gerard van Lockhorst als gemachtigde van Frerick Theunissen en Niesje Geijsberts Keijsersdochter, wordt het gekochte omschreven als een huis en hofstede met twee *bergen en twee schuren waar het bord 'De Swaen' uitgehangen heeft.
*bergen=hooibergen.

Ook in 1674 (tot 1686) als ene Pieter Corneliszn. Fuijk, alias de Posthoorn, het huis koopt draagt het nog steeds de naam 'De Swaen'.
Pieter Cornelisz Fuijk besluit deze naam echter te veranderen want als Jacob Hendriksen van der Kleij op 20 mei 1686 het pand koopt voor een bedrag van 660 gulden, draagt het de naam 'De Prins'.

Bij de verkoop van het huis in 1736 aan Arie Oscam door de erfgenamen van Jacob Hendriksen van der Kleij wordt het pand voor het eerst omschreven als een Herberg, maar waarschijnlijk heeft het deze functie al veel eerder gehad. Aan de oostzijde van de Herberg blijkt dan juist ook de kaatsbaan te liggen. Het kaatsen groeide in de 16e en 17e eeuw uit tot een zeer populair tijdverdrijf. In een speciaal gebouwde ommuurde en vaak overdekte baan werd veel gekaatst, deze lagen bij voorkeur nabij de Herberg.
(Zie: < https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaatsen >) Het nu nog gespeelde real tennis is de oorspronkelijke vorm uit de 16e en 17e eeuw, net als het jeu de tambourin, een vorm met aangepast veld.

Uit dit laatste mag blijken dat de Familie Vuijck (Fuijck) de handelsroute en de Herbergen stevig in handen heeft gehad en deze gezamenlijk naar believen hebben uitgebaat.
Ook Jutphaas had in de 17e eeuw een Herberg met de naam "De Witte Zwaan", gelegen tegenover het voormalige "Het Sluisje" naast de Vaertse Rhijn.
Daarin was destijds ook een bierbrouwerij "De Zevenster" gevestigd en sinds een paar jaar terug is dit plaatselijke biertje weer opnieuw gebrouwen en in zwang geraakt.
Evenzo als de Herbergen van de fam. Vuijck, lag deze Jutphase Herberg ook langs dezelfde vaarroute richting Utrecht.
Het zou schrijver van dit al niet eens verbazen als ook de Jutphase Herberg de Witte Zwaan bestierd werd door een familielid Vuijck.

Gerrit: Leendert Willems van den Bergh zat er van alle kanten warmpjes bij.
Naast zijn eigen gegoede afkomst en erfenissen van beide zijden, was zijn Moeder een dochter van de nogal bemiddelde Jan de Ridder en als klap op de vuurpijl huwde hij eerder al de dochter van de zeer vermogende Bastiaan Vuijck-alias de Posthoorn.
Overigens een prachtig voorbeeld van hoe families in die tijd de erven cq de nalatenschappen binnen het gewenste kringetje wisten te houden.

Vandaar dat Vader Willem Leendertzn. van den Bergh een stevig **juridisch gevecht leverde aan het Utrechtse Gerecht om de nalatenschap van de overleden Marrigje Vuijck voor zijn onmondige kleinkinderen veilig te stellen.
Het betrof hier een gecompliceerde erfenis van Opa Bastiaan Vuijck die bestond uit erfdelen van meerdere familie's vanwege meerdere huwelijken.
Dus dat zal nog best de moeite waard zijn geweest.
Van hemzelf, van zijn eerste vrouw, die ook een de Ridder was (zus van Leendert zijn vrouw) , van zijn tweede vrouw Elizabeth van de nogal vermogende Helsloot-familie, waarvan zij zelf ook een erfdeel bezat.
Deze rechtzaak heeft jaren geduurd voordat er een uitspraak was. (Info van genealogie den Uil)

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leendert Willemszn. van den Bergh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Leendert Willemszn. van den Bergh

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Leendert Willemszn. van den Bergh



Visualiseer een andere verwantschap

Bronnen

  1. Trouwboekje
    Kerkregister NH kerk te Jaarsveld

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van den Bergh


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van den Berg, "Voorouders van Jannie van den Berg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-jannie-van-den-berg/I34.php : benaderd 21 mei 2024), "Leendert Willemszn. van den Bergh (± 1690-1761)".