Voorouders van Jannie van den Berg » Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh (± 1620-± 1700)

Persoonlijke gegevens Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh 


Gezin van Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh

Hij is getrouwd met Neeltghen [Neeltien] Stoffelsdr. van Slappendel.

Zij zijn getrouwd /22 te Lopik.

otr/tr 1-4-1649 Lopik, won. huijs 59

Kind(eren):

  1. Cornelis van den Bergh  ± 1659-????
  2. Joosje(n) van den Bergh  ± 1663-????


Notities over Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh



Uit de Trouwboeken van "LOPIK EN CABAUW" door H. de Bruin De provincie Utrecht, oude naar nieuwe stijl op 30-11-1700 naar 12-12-1700. <http://www.webklik.nl/user_files/2009_12/89617/Lopik_Kapel_Cabauw.pdf>

Leendert Arentsz van den Bergh, jm. uit Bergambacht
otr/tr. 1/22-4-1649 Lopik, NEELTGHEN Stoffels, won. huijs 59
En ook bij Neeltghen staat te boek dat ze als; wed. woonde in huis nr 59

Gerrit; Aanvankelijk in 1649 woonde Leendert en Neeltghen naast de NH Kerk in Lopik Dorp, achter het Kerkhof. Voornamelijk omdat bij hun huwelijk Neeltghen Stoffels daar dus vanuit een eerder huwelijk met Willem Andrieszn. van der Heede al woonde.
Dit moet dus de boerderij met land van haar eerste man, Willem Andrieszn. van der Heeden (of 't-Lam) zijn geweest. (de fam. van Van der Heeden die ook op de nachtwacht staat afgebeeld)
Leendert zijn Vader "Andriaen Cleijnensorgh" (alias van den Bergh) liet een Hofstede bouwen in 1642 nabij de Uitweg, Lopikkerweg 117/118, waar nu de familie van Huig de Witt woonachtig is.
Deze Adriaen verhuisde kennelijk pas na 1652 naar zijn nieuwe hofstede, want Publicist Dhr M.H. Kuijper meent uit de stukken te weten dat hij tot dan toe nog in Bergambacht woonachtig was.

Gerrit: De familie de Witt die momenteel op de hofstede 117/118 woonachtig is, zou zo maar eens kunnen afstammen van Cornelis de Witt die een nazaat was van de beroemde Raadspensionaris.
Deze was woonachtig in 1760 op het huidige "Huis te Jaarsveld" naast het voormalige Kasteel Veldenstein te Jaarsveld, een voormalige Heerlijkheid daar langs de Lekdijk. Dit bescheiden buitenhuis werd gebouwd op 200 meter vanaf de lokatie van het voormalige Kasteel Veldenstein. Maar dit terzijde. Een verder onderzoek is wenselijk.

Hoe de door Adriaen nieuw gebouwde Hofstede tussen 1643 en 1652 werd bestierd en door wie is nog een vraag die ooit nog eens beantwoord zal moeten worden. Wellicht had Adriaen er in die periode een onbekende boer als zetbaas op zitten?, of werkten er andere van den Bergh-nazaten op deze Hofstede?, we weten het niet.
In ieder geval is duidelijk dat een klein-kleinzoon van Leendert en Neeltghen, " Willem Leendertzn. II" geboren te Jaarsveld, woonachtig was bij zijn zoon in de gesplitste Hofstede, boveneind 117/118 gelegen nabij de Uitweg.
Het is niet geheel duidelijk of hij dan bij zoon Leendert of zoon Pieter woonachtig was op deze lokatie, want ook Pieter was een nogal vermogend man met veel grondbezit en boerderijen op meerder lokaties in dezelfde omgeving van de Baten. Waarvan akte.

Gerrit; "Peter Willemszn. van den Bergh is op 15 aug 1779, op zijn geboortedag, gedoopt in NH Kerk te Jaarsveld.
Citaat; [ Pe(e)ter Willemsz. van den Berg(h) (jm. geb.26-6-1776 en won. van Jaarsveld.geass.Va. die Diaken was van de Kerk JV. 1n 1811) ]
Peter/Pieter of Peeter, alle drie de schrijfwijzen komen voor op de diverse offici·ele akten van de Burgelijke Stand en Herv. Kerk. te Jaarsveld, van beroep, bouwman (landbouwer) bezat in 1832 ca, 38 bunder grond verdeeld over de buurtschappen, De Wiel, Baten, de Graaf, en Vogelensangh.
Broer Leendert bezat eveneens een nagenoeg gelijke hoeveelheid grond. Deze bunders grond waren, bestonden, uit water, rijksweiland, bouwland en boomgaarden. In 1832 betaalde hij ruim fl 383,-- aan grondbelasting, fl 63,70 aan Polder-en Dijklasten en
fl 48,-- aan bebouwde grondlasten.
Dit ten laste van totaal 16 bunders, 24 are en 26 roeden.
Op kavel nr 679 in polder De Graaf bezat hij een huis met erf.
Ook kavel 220 stond op zijn naam, tegenover de Hervormde Kerk wat nu de Kerkstraat is.
Gerrit: Het is te veronderstellen dat de door aan beide broers toebedeelde erfgoederen incl grondbezit door hen bestierd en beheerd werden. Ook dit weten we niet.

Gerrit: Het kan bijna niet anders zijn dan dat dit de grond en de boerderij is van zijn Grootvader Leendert Arienzn. van den Berg en Neeltghen Stoffels (alias Slappendel) is geweest. Slappedel is een leengoed met een gelijknamige familie te Polsbroek.

Neeltje Stoffels, wede uit Lopik

16- 3-1651 Trijntken g. Dirck Hendricks
11- 7-1652 Willem vader is kerckmr.
7-10-1655 Aerjen
26-12-1657 Christoffel
2- 3-1659 Cornelis
16- 9-1660 Zijbrant ~ Jaersvelt
29-12-1661 Theuntje
idem Joosie
2- 8-1663 Joosjen
16- 4-1665 Gerrit Peter Gerritsz

Gerrit; Bij huwelijk in 1649 was Leendert 24 of 29 jaar en Neeltje 29 jaar. Neeltje Stoffelsdr. (van Slappendel) was dus wellicht 4 jaar ouder dan Leendert en was al 2 keer eerder gehuwd met o.a. Willem Andriesz. van der Heeden (1643) en Dirck Pietersz. (1648)
Zelf ga ik er van uit dat de gegevens over Leendert, die ik van Peter Struijk heb, oorspronkelijk afkomstig zijn van Rijerkerk die woonachtig is in Frankrijk en samenwerkt met (en via) de "Vereniging Ons Nageslacht ZH".

Gerrit; Barend van den Berg uit Ede, waar ik de basisgegevens van heb gekregen zegt;

Ik citeer zijn tekst;

"Hierin wordt vermeld dat Leendert (Arentsz) Adriaanszn. uit Bergambacht kwam. In de akte staat niet 'van den Bergh', echter degene die deze akte vertaald heeft vanuit het "oud Nederlands" vermeld de naam van den Bergh. Volgens DTB boeken was Leendert Kerckmeester."
Er kan dus met stellige zekerheid aangenomen worden dat deze wel de juiste persoon is. In het Lopikse komt n.l maar 1 vermelding van de naam van den Bergh voor die een kind heeft met de naam Willem. Deze Willem is later getrouwd met Teuntje Jans (de Ridder) uit Jaarsveld." En Teuntje haar zus Marrichje huwde Bastiaan Corneliszn. (F)Vuijck. Een dochter van dit stel huwde op haar beurt weer met ene Leendert van den Bergh, van zoon Willem en Teuntje Jansdr. de Ridder. Leendert huwde dan zijn volle nicht van Moeders kant.

Gerrit: Adriaen Cleijnensorgh, de vader van Leendert, liet zich na zijn verhuizing naar Lopik ca 1652, ook van den Bergh noemen.
Hij was voorheen Schepen en Leenman van een Hofstede aan de Voorstraat en 't-Slot in Bergambacht. Toen Adriaen het Slot via zijn vrouw in leen kreeg van de Leenheer van Neyveld lag dit door de Gelderse verwoeste Slot, er als een ruÁine bij.
De Leenheer van Neyveld liet echter op de plek van de ruÁine in 1568 een een geheel nieuw, zomer of buitenverblijf bouwen bouwen wat hij in 1607 liet uitbouwen tot een groter onderkomen.
Op het moment begin 1600 was Adriaan Leendert Cleijnensorgh, via een gerechtelijke uitspraak, nog maar net de Leenman van dit oorspronkelijke Van Arkel-Leen.

De her-vernoeming van Cleijnensorgh naar de naam "van den Bergh" komt, naar het zich laat aanzien, omdat men ingeschreven werd in de Gemeente Lopik als; Adriaen Leendertszn. Cleijnensorgh, "Komt van den Bergh" (Komt van Bergambacht, of korter nog, Komt van Bergh)
Bij alle van buiten gekomen ingeschrevenen in een andere gemeente werd in in die tijd, als ze uit 's-Heeraartsbergh/Bergambacht kwamen, staat vermeld in deze term als, 'komt van den Bergh" (of komt van Bergh).

Bergambacht en of 's-Heeraartsbergh en Blois Bergh werd kennelijk in de streek alom verbasterd tot "Bergh", omdat dit ambacht op ·e·en van meerdere donken was gebouwd. Zo'n verhoging in het landschap werd in de volksmond al snel betiteld als, "een Bergh".
Verder was de naam "Bergh" al in de 13e eeuw in dit ontginningsgebied bekend omdat ene Herbaren van den Bergh (uit het geslacht van der Leede, tweede erfdynastie van Arkel) op ·e·en van de Donken een Capel liet bouwen, waarop nu de Bartelomeuskerk staat.
Andersom gold dat ook bij uitschrijvingen, er werd dan geschreven "vertrekt naar Bergh", of vertrekt naar Gouda, of vertekt naar Willige Langerak.

Op dat moment in de tijd wordt de naam als "van den Bergh", nog op oorspronkelijk wijze met een 'h' geschreven.

Vanaf de eerste helft van 1600 woonde er al een familie "van den Bergh op Lopik. Dit heeft waarschijnlijk geduurd tot tot ca.1889, want het kan geen toeval zijn als blijkt na onderzoek van de gegevens van "Peter Willemszn. van den Berg", (de vader van Jacobus II van den Berg), die fruitteler was en op zijn huis "Het Land van Arkel" had staan. Het land van Arkel sterkte zich uit tot in het midden van de Lek tot aan waar 's-Heeraartsbergh lag bij het Slot.
Recappitulerend is hier in dat tijdsbestek een nazaat van de Leenman "Cleijnensorgh" weer terug op oude leengrond terecht gekomen.
Namenlijk op de oude lokatie van het oorspronkelijke Leen van Arkel en het leen van Vliet, en het Leen de Groenevelden.
Deze lokatie moet nabij Ammerstol zijn, net even boven het voetveer aan den Hoogendijk, nabij of wellicht naast het Broekselaantje (voorheen Broeksesteeg). Naast het terugkeren bleven ook zijn nazaten van zoon Arien (Aart) Willemszn. van den Bergh en Leendert Willemszn. allemaal in het Lopikse gebied wonen op verschillende erven van Adriaen Cleijnensorgh, de Schepen uit Bergambacht.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

Verwantschap Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam (Cleijnensorgh) alias van den Bergh


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van den Berg, "Voorouders van Jannie van den Berg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-jannie-van-den-berg/I261.php : benaderd 22 mei 2024), "Leendert AriÁenszn. (Arentszn.) (Cleijnensorgh) alias van den Bergh (± 1620-± 1700)".