Voorouders van Jannie van den Berg » Marritgen (Marrigje) NN

Persoonlijke gegevens Marritgen (Marrigje) NN 

  • Zij is geboren in wo Bergambacht aan de Heerenstraat.
  • Zij is overleden ?.
    In 1593 reeds weduwe van Leendert Cleijnesorgh
  • Deze gegevens zijn voor het laatst bijgewerkt op 12 februari 2022.

Gezin van Marritgen (Marrigje) NN

Zij is getrouwd met Leendert Corneliszn. (Cleijnensorgh) alias van den Bergh.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



Notities over Marritgen (Marrigje) NN



Gerrit: Om aan te geven dat onze voorouders in een roerige tijd leefden en het er in de Hollandse Kwartieren bepaald niet rustig aan toeging. Hieronder een uitleg door Wikipedia.

"De Nederlandse Opstand in de 16e eeuw, is de strijd van het opstandige deel van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaans-Habsburgse koning Filips II. De opstand leidde uiteindelijk tot een splitsing van de Nederlanden in de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden. In het noorden werd de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden gevormd. De Zuidelijke Nederlanden, het latere BelgiÁe, bleven onder Habsburgs bewind.
In de moderne geschiedschrijving is deze benaming gebruikelijker dan het daarbuiten bekendere begrip van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Als er al een beginjaar wordt genoemd voor de Opstand, dan is dat meestal vroeger dan 1568 (al wordt ook 1572 genoemd als beginjaar). Op zijn vroegst markeert de Beeldenstorm (1566) het begin van de Opstand. Tegen de jaren 80 van de zestiende eeuw was de Opstand meer geÁevolueerd naar een geregelde oorlog. De Opstand wordt ook wel gezien als de eerste fase, waarbij de periode na het Twaalfjarig Bestand dan de zogeheten Tweede Oorlog is.

Afbakening
Vooral de beginjaren tussen 1568, het jaar van de slag bij Heiligerlee, en het jaar 1587, toen de graaf van Leicester vertrok, hadden vaak het karakter van een opstand zonder sterke centrale leiding. De Staten-Generaal zochten vervolgens geen nieuwe landvoogd meer maar namen zelf de soevereiniteit op zich. Tijdens deze vroege fase zagen de guerrilla-strijders van de bosgeuzen en de watergeuzen zich financieel gesteund door de vreemdelingenkerken in Engeland en Emden.[1] In 1589 woedde de meer geregelde onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje volop en waren de Staten al duidelijk aan de winnende hand.
Opstand of (burger)oorlog?
Door Alva is het verzet tegen de Spaanse koning Filips II getypeerd als een opstand. In 1572 bericht Lodewijk van Nassau aan de leider van de opstand, zijn broer Willem, dat de hertog van Alva "zeer verbaasd is ... dat de steden zo in opstand komen" ("les villes se revoltent ainsi"). In brieven, kronieken en dagboeken uit die tijd wordt gesproken over verzet, "verlaetinghe", afzwering van de landsheer, etc. Ook in de latere geschiedschrijving over deze periode worden de gebeurtenissen vanaf 1568 veelal aangeduid als 'De Opstand'. In een studie uit 2004 spreekt de geschiedkundige Arie van Deursen over "de Opstand van 1572-1584".[2] Jan Juliaan Woltjer sprak over de Opstand als zijnde een burgeroorlog, zonder meer "te vergelijken met de Franse burgeroorlogen."[3]"

Gerrit: Wolphert van Brederode gaf de aanzet tot de brief van verlaetinghe, onderschreven door meerdere lieden van de Adelijkheid. Wolphert belande met groot vertoon in de vrijstad Vianen waar hij Kasteel Batenstein als woonoord had. Niet voor niets is vanouds Vianen een echte vrijstad geweest.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Marritgen (Marrigje) NN?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Over de familienaam NN

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam NN.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over NN.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam NN (onder)zoekt.

Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Gerrit van den Berg, "Voorouders van Jannie van den Berg", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/voorouders-jannie-van-den-berg/I3524.php : benaderd 14 juni 2024), "Marritgen (Marrigje) NN".